TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 26.2.2024.

Carbonara je klasično talijansko jelo koje osvaja svojom kremastom teksturom i jednostavnom pripremom.


Ovo tradicionalno jelo kreirano je od samo nekoliko sastojaka – tjestenina kao baza i carbonara sos koji traži samo jaja, pancetu ili slaninu, parmezan i crni papar. Savršen spoj jednostavnih namirnica koje stvaraju skladno i jednostavno jelo prepoznatljivog okusa.




Danas vam donosimo način pripreme i klasični carbonara recept, ali i nekoliko varijacija koje će vas osvojiti. Želite morske proizvode umjesto mesa? Tu je carbonara od lignji. Zanima vas carbonara bez jaja? Carbonara recept sa vrhnjem ili carbonara recept s pavlakom za kuhanje?

Što god od toga vas je zaintrigiralo, donosimo odgovore i recepte u tekstu.


Što je carbonara i kako je nastala?

Carbonara se prvi put u kuharici spominje u 20. stoljeću. Od tada je postala jedno od najpoznatijih talijanskih jela i njena popularnost se proširila diljem svijeta. Iako je točan izvor carbonare nepoznat, mnogi vjeruju da potječe iz regije Lazio u Italiji, točnije iz Rima.

 



Smatra se da je carbonara jelo koje su u početku najviše jeli radnici u rudnicima. Stoga, vjeruje se da i sam naziv carbonara, potječe od talijanske riječi – carbone (ugljen), kako su ga rudari često jeli.

Carbonara je zapravo jednostavan sos za pastu kojem poseban okus daje panceta ili slanina. Iako, dobro funkcionira i s drugim sastojcima pa je sve popularnija i carbonara od lignji. Naravno, kako govorimo o talijanskom jelu, podrazumijeva se da recept jednostavno ne može proći bez sira.


Carbonara recept original




Carbonara sastojci
 

  • 400 grama tjestenine po želji (carbonara pasta su najčešće špagete ili se radi carbonara makaroni recept s tjesteninom rigatoni)
  • 200 grama pancete ili slanine
  • 4 jaja
  • 100 grama parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu





Carbonara priprema

Za početak, u velikoj posudi prokuhajte blago posoljenu vodu. Kada voda prokuha, dodati tjesteninu po želji. Kuhati ju prema uputama s pakiranja, odnosno dok ne bude al dente.

Dok se tjestenina kuha, zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Na zagrijano ulje dodajte pancetu ili slaninu narezanu na kockice i pržite dok ne postane hrskava.


Foto: @foodandwine



U posebnoj zdjeli spojite jaja, parmezan te sol i papar i dobro promiješajte. Kada je tjestenina gotova, ocijedite ju, ali zadržite u njoj malo vode od kuhanja. Takvu tjesteninu dodajte u tavu s pancetom ili slaninom i dobro promiješajte.


Foto: @foodandwine



Sklonite tavu s vatre i odmah dodajte smjesu jaja i parmezana. Brzo miješajte kako bi se tjestenina obložila kremastim umakom. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine kako biste razrijedili umak po želji.


Foto: @foodandwine



Poslužite toplo i pospite svježe mljeveni crni papar uz dodatni parmezan.


Foto: @foodandwine



Što je al dente tjestenina?

Al dente je talijanski izraz za tjesteninu koja nije prekuhana. Najbolji opis bio bi naš izraz „na zub“. Točnije rečeno, tjestenina treba zadržati čvrstoću i teksturu. Važno je da bude kuhana tek toliko da bude jestiva.

Kada je tjestenina kuhana al dente, idealna je i za carbonara recept, kao i za svako drugo talijansko jelo s tjesteninom. Tada je lakše probavljiva i zadržava bolji okus. Osim toga, al dente tjestenina lakše će upiti umak.

Ovakav način kuhanja tjestenine smatra se standardnim postupkom za postizanje savršene teksture i okusa. Stoga, idealno je da pratite točno vrijeme kuhanja napisano na pakiranju, jer se vrijeme kuhanja razlikuje prema vrsti tjestenine.




Carbonara recept bez jaja

Za brzu i jednostavnu verziju, donosimo ideju kako da napravite carbonara recept bez jaja. Ovaj recept s vrhnjem za kuhanje se jednako brzo priprema. Koristite iste sastojke i iste količine kakve smo naveli u originalnom receptu za carbonara sos.

Skuhajte tjesteninu prema uputama i prepržite komadiće pancete. Umjesto mješavine jaja i sira, na tavu dodajte 200 mililitara vrhnja za kuhanje. Dobro promiješajte i u tu smjesu dodajte kuhanu tjesteninu. Kada sve to maknete s vatre, dodajte ribani parmezan i dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo.


Foto: @jamieoliver



Carbonara od lignji

Lignje su idealna zamjena za pancetu ako želite dašak morskog ugođaja na vašem stolu. Ovo je jedan zanimljiv twist za klasični carbonara recept.


Sastojci
 

  • 400 grama tjestenine
  • 300 grama svježih lignji (očišćenih i narezanih na kolutiće)
  • 4 režnja češnjaka
  • ¼ šalice suhog bijelog vina
  • 200 mililitara vrhnja za kuhanje
  • 100 ribanog parmezana
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sjeckani peršin za posipanje (po želji)

     



Tjesteninu skuhajte po prethodnim uputama.

Zatim u velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i na to dodajte sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte i kolutiće lignje i pržite dok ne omekšaju (otprilike 2 – 3 minute).




Smanjite vatru na nisko i dodajte suho bijelo vino u tavu te dobro promiješajte. Nakon toga, u tavu s lignjama dodajte vrhnje za kuhanje, a potom i tjesteninu.

Kada je to sve dobro sjedinjeno, maknite s vatre i dodajte ribani parmezan. Dodajte sol i papar po ukusu i poslužite odmah sa sjeckanim peršinom po želji. Vaša carbonara od lignji je spremna!




Iako su ovi klasični recepti za carbonaru odlični sami po sebi, postoje i neki dodaci koji mogu dodatno obogatiti okus ovog jela. Mi predlažemo da se igrate raznim varijacijama dok ne pronađete svoj omiljeni recept za carbonara sos.

Možete dodati razno povrće poput graška, šparoga ili gljiva i tako carbonari dati dodatnu teksturu i svježe okuse. Carbonara recept će dodatno zaokružiti i razni začini poput timijana, bosiljka i peršuna. Osim toga, možete se igrati i raznim okusima sira. Parmezan zamijenite drugim vrstama poput Pecorina ili Gruyère sira, za više ili manje kremaste teksture.




Carbonara – kalorije i proteini

Klasični carbonara recept sadrži otprilike 600 – 800 kalorija na prosječnu porciju od 200 grama. To najviše ovisi o količini masnoća i sira dodanog u recept.

Jaja i parmezan također carbonara sosu daju značajnu količinu proteina, što može pomoći u izgradnji mišićne mase i osjećaju sitosti. S druge strane, tjestenina je izvor ugljikohidrata koji će vam dati potrebnu energiju. Međutim, treba imati na umu da preveliki unos ugljikohidrata može doprinijeti većoj kilaži ako se ne potroši dovoljno te energije.




Carbonara je jedan od simbola talijanske kuhinje. To je izraz njihove kreativnosti i ljubavi prema jednostavnim receptima. Upravo ta jednostavnost i tradicionalni sastojci, čine carbonaru omiljenim jelom mnogih ljudi diljem svijeta. Sigurni smo da će osvojiti sve ljubitelje tjestenine među vama.

* * *
Naslovna fotografija: @jamieoliver
Foto: Pexels


Bonjour

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

TEKST: Ada Ćeremida

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak. U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

U samom srcu Sarajeva, Baščaršija je ljeti pozornica za stotine priča, a mi smo pronašli one koje se kriju iza gužve, među mirisima kafe, zvukom čekića i ukusima koji se pamte.

Ovog ljeta, kroz sedam priča otkrili smo njena skrovita dvorišta, lokale koje odišu tradicijom, zalogaje zbog kojih ćete se vraćati i zanatlije koji prkose vremenu. 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N101

bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_012


Ovaj vodič spaja sve te trenutke u jednu šetnju za one koji žele doživjeti Baščaršiju autentično, mirno i punu skrivenih detalja koji čine duh grada.

 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_NA101


Kada gradske ulice postanu pretrpane, Baščaršija i dalje ima mjesta gdje možete zastati, udahnuti i osjetiti Sarajevo u njegovom najautentičnijem obliku. I da, velike su šanse da vam uvijek golub u polu letu upadne u kadar.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_07


To su bašte skrivene iza starih hanova, lokali u kojima vrijeme teče sporije, i mirisne pekare koje vas dočekuju svježim pecivima i bosanskom kafom. Ovdje počinje naša potraga za mjestima koja čuvaju duh čaršije, daleko od užurbanog tempa turističkih ruta.


 bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_01

 


Skrivene bašte Sarajeva


U srcu čaršije kriju se dvorišta koja nisu odmah vidljiva prolazniku. Mora se proći kroz uske prolaze da biste ih otkrili. To su mirna mjesta gdje vrijeme teče sporije, gdje se može popiti kafa ili osjetiti miris svježeg peciva. 

Ova dvorišta sa svojim sjenovitim kutcima i rustičnim detaljima čuvaju duh Sarajeva i skrivaju male priče koje čekaju da budu otkrivene. Ako ste spremni za malu avanturu i autentičan doživljaj čaršije, oni će vas nagraditi svojim šarmom.
 

bonjour_ba_bascarsija_baste_1


Mjesta koje lokalci ne dijele lako

Uličice Baščaršije skrivaju male kafiće i restorane koje nećete naći u turističkim vodičima. Bilo da vas privlači minimalistički dizajn ili autentični interijeri, ovdje ćete otkriti adrese na kojima se okupljaju Sarajlije, uz dobru kafu, pravi obrok ili tradicionalnu limunadu.


bonjour_ba_bascarsija_lokali_1


Baklava zbog koje se vraćate  
 

Postoje mjesta u Sarajevu koja se pamte po mirisu, a jedno od njih je i slastičarna u kojoj se peče baklava prema starim receptima. Hrskava kora, bogat fil od oraha ili pistaća i savršena ravnoteža slatkoće čine je desertom kojem ćete teško odoljeti, bez obzira koliko puta ste već probali.


bonjour_ba_bascarsija_baklava_1
 

Miris koji vas vraća u djetinstvo  
 

Smještena tik uz žamor čaršije, ova pekara mirisom svježih kiflica i kroasana privlači i turiste i lokalce. Otvorena od ranog jutra, ona je mjesto gdje možete osjetiti puls grada uz topli zalogaj i osmijeh prodavačice koja pamti lica svojih stalnih mušterija.


bonjour_ba_bascarsija_imaret_1


I dok vas mirisi hrane vode kroz sokake, Baščaršija skriva i druge vrste mirisa i priča, one koje dolaze iz radionica, parfimerija i trgovina rukotvorinama. 

To su mjesta gdje svaki predmet ima trag ruke koja ga je napravila, gdje se vještine prenose s koljena na koljeno i gdje tradicija diše jednako snažno kao i prije sto godina.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_02
 

Lokacije koje znaju samo oni s okom za detalje  

Uličice Baščaršije skrivaju radnje u kojima ćete pronaći unikatne predmete – od ručno tkanih ćilima do keramičkih zdjela i mesinganih svijećnjaka. Svaki komad je priča za sebe, a ujedno i dio kućnog ambijenta koji nosi miris i boje Sarajeva.
 

bonjour_ba_bascarsija_rucni_rad_1
 

Baščaršija ljeti tragom mirisa  

Ova mala parfimerija spaja umjetnost miješanja mirisa sa sarajevskom tradicijom. Svaka bočica krije mirisnu priču od orijentalnih nota koje podsjećaju na stara putovanja do svježih mirisa koji prizivaju ljetno Sarajevo.
 

bonjour_ba_bascarsija_kalem_misk_1
 

Zanati koji nestaju ali ove ruke još uvijek rade

Kovači, kazandžije, sarači su zanatlije koje ćete i danas zateći kako vješto rade u svojim radionicama. Njihov rad nije samo posao, već čuvanje naslijeđa koje seže unazad stotinama godina. 

Svaki udarac čekića ili potez noža dio je tradicije koja još uvijek ima mjesto u savremenom gradu.


bonjour_ba_bascarsija_zanati_1


Baščaršija ljeti je živi organizam pun mirisa, zvukova i rukotvorina koje pričaju priče o gradu i ljudima koji ga njeguju. 

Od skrivenih dvorišta i mirisnih pekara, preko zanata koji traju generacijama, do malih radnji s rukotvorinama i parfemima, svaki korak ovdje nosi trag tradicije i svakodnevnog života.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N01


Ovo je šetnja kroz Sarajevo koja spaja prošlost i sadašnjost, poziv da istražite, probate, osjetite i doživite grad u njegovom najautentičnijem ljetnom izdanju.
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba        

Bonjour.ba Produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!