TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.7.2025.
Nije sve na Baščaršiji samo za turiste. Postoje mjesta gdje grad diše sporije, gdje je vrijeme rastegnuto između zvuka kašike o fildžan i listanja novina koje nisu od jučer.
Dvije bašte, dva svijeta, ali ista filozofija… da ljeto treba usporiti. Jedna je sakrivena iza debelih zidova osmanskog hana, druga se nalazi tačno tamo gdje pomislite da nema više prostora. Obje znaju ono što ne piše ni u jednom vodiču kako lokalci vole ispijati kafu, ali i salep (obavezno sa cimetom) čak i kad je 30+ stepeni.
Postoji nešto u tom hladu ispod loze što ne možeš kupiti, fotografisati kako treba, ni prepričati nekome ko to nikad nije doživio. U Morića Hanu i vreli juli ima svoje nijanse: sjenke lišća koje plešu po stolu, česma koja lagano kaplje…
Idealno vrijeme za doći? Dani, nikako večeri. Prije nego što prostor preuzmu gužva i glasovi koji razbiju ritam. Ujutro ili rano popodne, kada zvuk kašike od fildžan možeš čuti jasno kao misao, a stolice od pruća još mirišu na jutarnje sunce.
Miran kutak iza drvenih vrata i samo za one koji znaju gdje gledati
I dok svi žure niz Ferhadiju i skreću prema Sebilju, postoji jedno dvorište koje trebate posjetiti: Aeroplan i bašta za one koji vole kad se Sarajevo stiša.
Čim zakoračite pod drveni svod na ulazu, sve se utišava: i buka, i dan, i vi. Kaldrma pod nogama, jastučići na klupama, sat koji stoji nad ulazom kao podsjetnik da ovdje vrijeme ima drugačiji ritam. Cvrkut, šapat i povjetarac glavni su zvukovi ove avlije.
S pogledom na sahat-kulu i džamiju, ova bašta nudi onaj poseban osjećaj kad ste u srcu Čaršije, ali daleko od njezine gužve. Ovdje se i limunada pije kao ritual, a kafa dolazi u fildžanima koji mirišu na bakreno. Neki su stolovi savršeni za dvoje, neki za knjigu, neki za razmišljanje bez ičega u rukama.
Morića Han i Aeroplan su vremenske kapsule u kojima Sarajevo šapće sporije. Ako ikad poželite da vam dan traje duže, znate gdje svratiti.
Foto: Bonjour.ba produkcija
TEKST: Adelisa Mašić
U restoranu Kiren, koji se nalazi u sklopu hotela Baškuća, desert dolazi u nešto drugačijem izdanju, umjesto u zdjelici, sladoled se poslužuje unutar savršeno oblikovane kocke leda.
Vizuelno zanimljivo, a i više nego praktično za ljetne dane. Ovaj desert nije samo slatki zalogaj, već i mala atrakcija koja će te sigurno natjerati da izvadiš telefon i fotografišeš prije nego uzmeš prvi zalogaj sladoleda.
Cijelo iskustvo dodatno upotpunjuje ambijent. Bašta restorana je pažljivo uređena, puna prirodnog svjetla i toplih tonova drvenih detalja, s dovoljno zelenila i tišine da zaboraviš na gradski ritam.
Sve izgleda baš onako kako želiš da izgleda trenutak pauze, opušteno, ugodno i s pažljivo biranim detaljima koji cijelom prostoru daju poseban šarm.
Idealna opcija za kasno popodne, predah s prijateljicom ili solo trenutak uz slatki zalogaj i omiljeni napitak.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Naslovna fotografija: @kirensarajevo
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!