TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 24.7.2025.

Postoje mjesta na Baščaršiji gdje grad diše sporije, gdje je vrijeme rastegnuto između zvuka kašike o fildžan i listanja novina koje nisu od jučer.

Dvije bašte, dva svijeta, ali ista filozofija… da ljeto treba usporiti. Jedna je sakrivena iza debelih zidova osmanskog hana, druga se nalazi tačno tamo gdje pomislite da nema više prostora. Obje znaju ono što ne piše ni u jednom vodiču kako lokalci vole ispijati kafu, ali i salep (obavezno sa cimetom) čak i kad je 30+ stepeni.
 

baščaršija_bašta_morića_han05_bonjour_ba


Postoji nešto u tom hladu ispod loze što ne možeš kupiti, fotografisati kako treba, ni prepričati nekome ko to nikad nije doživio. U Morića Hanu i vreli juli ima svoje nijanse: sjenke lišća koje plešu po stolu, česma koja lagano kaplje…

 

baščaršija_bašta_morića_han02_bonjour_ba

baščaršija_bašta_morića_han04_bonjour_ba


Idealno vrijeme za doći? Dani, nikako večeri. Prije nego što prostor preuzmu gužva i glasovi koji razbiju ritam. Ujutro ili rano popodne, kada zvuk kašike od fildžan možeš čuti jasno kao misao, a stolice od pruća još mirišu na jutarnje sunce.

Miran kutak iza drvenih vrata i samo za one koji znaju gdje gledati

I dok svi žure niz Ferhadiju i skreću prema Sebilju, postoji jedno dvorište koje trebate posjetiti: Aeroplan i bašta za one koji vole kad se Sarajevo stiša.

 

baščaršija_bašta_aeroplan_01_bonjour_ba


Čim zakoračite pod drveni svod na ulazu, sve se utišava: i buka, i dan, i vi. Kaldrma pod nogama, jastučići na klupama, sat koji stoji nad ulazom kao podsjetnik da ovdje vrijeme ima drugačiji ritam. Cvrkut, šapat i povjetarac glavni su zvukovi ove avlije.

 

baščaršija_bašte_bonjour_ba


S pogledom na sahat-kulu i džamiju, ova bašta nudi onaj poseban osjećaj kad ste u srcu Čaršije, ali daleko od njezine gužve. Ovdje se i limunada pije kao ritual, a kafa dolazi u fildžanima koji mirišu na bakreno. Neki su stolovi savršeni za dvoje, neki za knjigu, neki za razmišljanje bez ičega u rukama.
 

baščaršija_bašta_aeroplan_04_bonjour_ba

baščaršija_bašta_aeroplan_02_bonjour_ba


Morića Han i Aeroplan su vremenske kapsule u kojima Sarajevo šapće sporije. Ako ikad poželite da vam dan traje duže, znate gdje svratiti.
 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!