Italija na dohvat ruke! Uživajte u vinu i focacciama u centru Sarajeva.
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETDok u marketu šetate između polica s pastom, maslinovim uljem i aromatičnim začinima, vjerojatno će vam se otvoriti apetit i osjetit ćete želju za tradicionalnom talijanskom kuhinjom.
Srećom, u gastro marketu Crvena jabuka, od takvog kulinarskog iskustva dijeli vas tek nekoliko stepenica. Na posljednjem katu marketa dočekat će vas ugodna atmosfera s neodoljivim pogledom na grad i prava mala gourmet oaza. Do vas će dopirati miris pizze i pinse iz krušne peći i tople focaccie koje vas u mislima šalju u neki talijanski grad.
Što još nedostaje u scenariju koji podsjeća na Italiju? Vino, naravno! Neovisno jeste li strastveni ljubitelj kvalitetnog bijelog vina ili više uživate u raskošnim notama crnog vina, u gastro marketu Crvena jabuka čeka vas bogata vinska paleta koja oživljava duh Italije, pružajući nezaboravno putovanje kroz vrhunske okuse i mirise.
Bilo da ste istinski foodie ili zaljubljenik koji tek otkriva čari ovakve kuhinje, oduševit će vas i to što u ponudi možete pronaći steak, baš kao i već uparena vina uz hranu. Tako ćete, čak i ako niste vrsni poznavatelji vina i sljubljivanja okusa, jednako uživati u svim kombinacijama. Mi danas izdvajamo nekoliko favorita koji donose dašak Italije na vaš stol.
Steak + Bordeaux Superior Chateau Croix Mouton
Prva kombinacija je stvorena za istinske food lovere. Robustan okus savršeno grilanog steak komada i baršunasti raskoš crvenog vina tvore simfoniju okusa kojoj ćete se rado vraćati.
Jer, tko može odoljeti steaku u kombinaciji s crvenim vinom? Posebno kada znate da svakog dana, u periodu od 16h do 22h uz svaki steak iz bara možete uživati i u čaši odličnog francuskog crvenog vina - Bordeaux Superior Chateau Croix Mouton.
Pinsa Salami + Chardonnay Miles
Pinsa je prethodnica pizze čiji su glavni aduti mekano tijesto i sočna unutrašnjost. To tijesto se radi posebnim tehnikama i po tradicionalnoj talijanskoj recepturi kako bi se dobio idiličan spoj prozračnog tijesta i hrskave teksture. Ova kulinarska kreacija krije nekoliko sočnih sastojaka koji će oduševiti svako nepce. Spoj Mozzarella sira, rikote, artičoke, rukole i pureće šunke zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.
Bogatstvo i punoću okusa ćete osjetiti uparivanjem pinse sa čašom kvalitetnog bijelog vina. Chardonnay Miles donosi graciozni spoj svježine i suptilne tonove hrasta koji se jako vole s intenzivnim okusima poput pureće šunke i rukole.
Prosecco Validobbiane + Focaccia
Ovo je kombinacija koja vas u mislima vodi u središte Italije. Focaccia, nesumnjivo jedno od najboljih jela koje dolazi iz te zemlje, donosi savršenstvo okusa u jednom komadu. Hrskavo tijesto protkano okusima poput sira, maslina ili paradajza priča o tome koliko snažno može biti ovako jednostavno jelo. Važan je samo idealan omjer isprepletenih okusa, a u gastro marketu Crvena jabuka biramo sljedeće favorite.
Focaccia s crnim maslinama i kaparima uz dodatak parmezana, bosiljka, bijelog luka i krupne soli. Spoj koji donosi intenzivne okuse i magični spoj različitih tekstura.
Focaccia s artičokom je upotpunjena sastojcima kao što su crvena paprika, crne masline, bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje i krupna sol.
Focaccia sa sušenim paradajzom krije jednake sastojke (bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje, krupna sol), ali, zahvaljujući sušenom paradajzu, donosi potpuno drugačije iskustvo za vaše okusne pupoljke.
Kušajte svaku i pronađite svoj favorit, a sve ove mediteranske okuse zaokružite s gutljajima neodoljivog Prosecca – Validobbiane. U slast!
Za kraj, vjerujemo da većina voli da uživa u kućnoj atmosferi uz čašu vrhunskog vina. Stoga vam predstavljamo ekskluzivni pregled organskih i biodinamičkih vina dostupnih u raskošnoj vinariji gastro marketa Crvena jabuka - mjestu koje jednostavno ostavlja bez daha. Vinarija Lunaria proizvodi vina koja su plod suradnje 35 vinara iz talijanskog sela Orsogna.
Njihovo znanje i strast manifestiraju se u izradi kvalitetnih vina, gdje se tajna uspješnog spoja vrhunskog vinogradarskog umijeća s prirodom očituje na najbolji način. U nastavku vam nudimo prijedloge s čime najbolje upariti ova posebna vina, stvorena za uživanje u jedinstvenom doživljaju okusa i mirisa.
Vina se rade bez upotrebe kemikalija i s umanjenim korištenjem mehaničke opreme, a poseban pečat svakoj boci daje narančasti konac koji se, prema tradiciji, ručno vezuje na sva Lunaria vina.
Coste di Moro Montepulciano
Crveno vino neprozirne rubin boje koje se odlično slaže sa suhomesnatim proizvodima, mesom s roštilja i pečenim mesom s tjesteninama i sosom. U njemu se kriju lagane note kakaa, i crvenog voća, sa završnom aromom badema
Bucefalo Primitivo
Još jedno crveno vino od ručno ubranih, na lozi osušenih, grožđica. Nazivaju ga još i „vino za razgovor“, a odličan je par gurmanskim specijalitetima, posebno tradicionalnim jelima mediteranske kuhinje.
Charisma Trebbiano D'Abruzzo
Bijelo vino slamnato žute boje i intenzivnog mirisa s primjesama bijelog cvijeća, bijele pulpe voća i eteričnih nota koje donosi svježinu na vaše nepce. Idealno se slaže s plodovima mora, bakalarom, jelima s laganim sosovima i bijelim mesom.
Gentana Zibibbo
Drugo bijelo Lunaria vino koje se jednako voli s morskim plodovima poput školjki, zatim s omletima, rižotom sa začinskim biljem i šparogama. Ovo vino će u čašu donijeti zlatni odsjaj i široki spektar mirisa kajsije te cvijeta bagrema i meda. Njegova slatkoća i puni okus savršen su kontrast blagoj pikantnosti i kiselini koju također donosi.
Mbettata Grillo
Vino koje možete poslužiti uz predjela i jela od ribe i školjki, kao i uz priloge od povrća. Ovo je također bijelo vino slamnato žute boje, a odlikuje ga voćna i citrusna aroma s notama poljskog cvijeća i cvijeta naranče. Za kraj, osjetit ćete blago slani i mineralni završetak.
Ramoro Pinot Grigio
Neodoljive bakarne nijanse i s intenzivnim cvjetnim i voćnim eteričnim mirisom, ovo vino jakog okusa idealno se sljubljuje s plodovima mora, jelima s laganim sosovima i bijelim mesom.
Uz ovu kratku edukaciju o Lunaria vinima, ali i odličnim kombinacijama okusa koje možete pronaći u gastro marketu Crvena jabuka, sigurni smo da nećete odoljeti da sami kušate sve s popisa.
* * *
Foto: Elvir Pandžić