TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 2.2.2024.
Affogato je neodoljivi talijanski recept koji spaja bogate okuse espressa s kremastom teksturom sladoleda.
Talijanska riječ affogato, u doslovnom prijevodu znači – utopiti. Stoga, samo ime već govori o suštini ovog deserta. Ovo je fuzija toplog i hladnog, gorkog i slatkog. Spoj posebnog okusa koji oduševljava nepca sve prave food lovere diljem svijeta.
Danas zavirujemo u povijest affogato deserta i donosimo ideje kako doma napraviti ovu bezvremensku talijansku deliciju.
Kako je nastao affogato?
Korijeni affogato deserta sežu do šarmantnih talijanskih kafića. Tu je nastalo spontano sljubljivanje vrućeg espressa s hladnim sladoledom, kreirajući malo kulinarsko remek – djelo. Dok u mislima putujemo Italijom, otkrivamo jednostavnost i sofisticiranost koje karakteriziraju ovu poslasticu.
Pretpostavlja se da je ovaj desert nastao 1950ih godina kada se s razvojem industrije svijetom proširila i proizvodnja sladoleda. Nakon što je postao jedna od omiljenih delicija za slatku pauzu u čitavoj Italiji, affogato je osvojio i SAD (posebno New York), a potom i ostatak svijeta.
Espresso
Espresso je suština affogato deserta. On ima vibrantnu kulturološku važnost, a nastao je također u Italiji. To je jako koncentrirana kava, bogatog i odvažnog okusa i kremaste teksture. Prvi espresso aparat kreirao je Luigi Bezzera još 1901. godine. S vremenom se tehnika usavršavala i dovela do espressa kakav pijemo danas.
Osim što je mnogima omiljeni napitak za početak dana, postao je i nezaobilazan kulinarski dodatak. On u potpunosti mijenja klasična jela svojim specifičnim okusom i čini ih nepogrešivo originalnima. Dokaz za to je i sam affogato.
Ukratko, espresso nije samo napitak, nego čitavo jedno iskustvo, baš kao i desert o kojem danas pišemo.
Kako napraviti domaći affogato?
Čak i ako nemate aparat za espresso kavu, donosimo vam način kako da affogato čaroliju napravite doma. Tu je jednostavan recept za klasičnu verziju ove ukusne poslastice. Uz to, pronašli smo i nekoliko originalnih ideja kako da tu klasiku začinite i napravite jedinstveni affogato po vašem ukusu.
Prije svega, potrebno je napraviti šalicu jakog i kvalitetnog espressa. Za to će najbolje poslužiti Moka pot.
Nakon toga, u šalicu dodajte bogat sloj sladoleda ili gelato od vanilije.
Sredinu šalice možete ostaviti praznu i tu dodati vrući espresso koji će postepeno otapati sladoled. Espresso možete preliti i preko kugle sladoleda i lagano miješati žlicom. Bilo da ovo jedete kao desert ili čekate da se sladoled otopi kako biste mogli ispiti kao omiljenu kavu, sigurni smo da ćete uživati u kombinaciji ovih klasičnih okusa.
Što je moka pot?
Moka pot je posuda za pravljenje domaće espresso kave. Ovo je također talijanski izum, a s obzirom na njihovu kulturu ispijanja kave, to nije ništa neobično. Jačina kave koja se dobiva izradom u Moka pot, dosta je slična klasičnom espressu kakav naručujete u kafićima.
Radi na način da se proključala voda, potisnuta parom, provlači kroz mljevenu kavu. Tako kreira kavu bogate arome i guste teksture. Moka pot možete pronaći u raznim veličinama, pa birajte prema broju šalica koje najčešće pravite u svom domu.
Foto: @thirdwavecoffeeindia
Ovako ćete dobiti savršeno koncentriranu kavu spremnu za domaći affogato.
Nakon što ste dobili idealnu teksturu kave, potražite kvalitetan sladoled intenzivnog okusa koji će affogato receptu dati onu neophodnu slatkoću. Ona će biti savršen kontrast gorčini espresso kave. Također, prema svojim preferencijama za krajnji izgled affogato deserta, birajte želite li klasični sladoled ili gelato.
Sladoled ili gelato?
Za affogato možete koristiti i sladoled ili gelato. Sladoled ima nešto bogatiju i kremastiju strukturu s obzirom na to da se radi s vrhnjem koje ima veći postotak masnoća. U kombinaciji s espressom, sladoled će kreirati raskošan i puniji okus. Na ovaj način, dobit ćete gusti desert koji se jede žlicom.
S druge strane, gelato se radi s više mlijeka i s manjim udjelom masnoća. To će u konačnici kreirati affogato s gustom i glatkom konzistencijom. Gelato ima nešto nježniju strukturu te će se lakše otopiti i tako kreirati napitak koji možete lagano ispijati.
Naravno, s ovim možete eksperimentirati i s vremenom vidjeti koja vam je varijanta omiljena.
Začinite klasični affogato
Affogato je po svojim okusima zapravo jako jednostavan, iako upečatljiv. To ga čini idealnim desertom/napitkom koji možete kombinirati s različitim dodatcima. Donosimo nekoliko ideja koje će obogatiti affogato i kreirati jedinstveni spoj okusa.
Čokolada ili kakao
Na svoj affogato možete dodati čokoladne mrvice ili kakao u prahu. Espresso i čokolada svojim će snažnim okusom dati karakter neutralnom okusu vanilije. Ovo će biti savršen mix slatkoće, gorčine i intenzivnih okusa koje ublažava vanilija. Mrvice čokolade će dodati i teksturu koja se odlično uklapa kao kontrast kremastom affogatu.
Foto: @cao.beograd
Orašasti plodovi
Kada smo kod teksture, hrskavost orašastih plodova također će dati novu dimenziju klasičnom affogato espressu. Možete birati listiće badema, mljeveni lješnjak, usitnjeni orah… Svaki od njih će svojih orašastim okusom i hrskavošću pretvoriti affogato espresso u pravi desert koji stoji uz bok složenim receptima za kolače.
Dodatni savjet, orašaste plodove možete karamelizirati i dodati još jedan upečatljiv detalj ovo jednostavnom receptu.
Kiselo vs. slatko i gorko
Kiselost soka od limuna ili naranče dat će odvažan karakter affogato desertu. Ovaj citrusni zaokret donijet će affogatu svježinu u kombinaciji s gorkom kavom i slatkim sladoledom.
Morska sol
Da, koliko god odvažno zvučalo, ovo je provjerena kombinacija koju mnogi vole. Koliko se dobro slažu morska sol i sladoled od vanilije, otkrila nam je Dua Lipa. Ovdje će njen savjet o maslinovom ulju zamijeniti espresso kava i donijeti nezaboravan okus affogato espresso deserta.
Likeri
Kao dodatni korak, espresso možete pretvoriti u piće stvoreno za kućni party. Želite li spojiti desert, potrebu za kofeinom i želju za ispijanjem likera s ekipom pretvoriti u jedinstveno iskustvo? Odgovor leži u jednostavnom affogato espresso receptu koji se idealno spaja sa slatkim likerima. Birajte one slatke i kremaste varijante. Baileys, Kahlua ili Amaretto savršeno će se uklopiti u ovu slatko – gorku priču.
Ako vam se pak svidio naš recept za popularni espresso martini, u njega možete dodati kuglu sladoleda od vanilije. Tako će vaš omiljeni koktel i desert postati moćna kombinacija koja prati svako druženje.
Za kraj vam preostane da uživate u simfoniji ovih okusa. Spojite kulturološki segment ispijanja espresso kave, bogatu povijest i kreativne mogućnosti koje nudi affogato espresso.
* * *
Naslovna fotografija: @qiuuing
Foto: Pexels i Unsplash
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!