Napulj: Evo koja jela trebate probati i šta sve posjetiti za doživljaj poput lokalca
Tekst:Nevena Divčić
PUTOVANJANapulj nas čeka, jeste li spremni? Iako vam ne možemo dati kacigu, smjestiti vas iza sebe na vespu ili u kabriolet, spremite se za jednu šarmantnu vožnju.
Vozit ćemo lagano, uz najbolje playliste (da, ovo znači da prije nego što nastavite s čitanjem trebate pronaći playlistu koja vam odgovara), sladoled koji se topi ka laktovima i usput pokupiti sve komplimente.
Bellissima, krećemo li?
Idemo tamo gdje je vječno ljeto. Pri pomisli na Italiju, momentalno je povezujemo s preplanulim tenom, pastom, visokim temperaturama i tom nevjerovatnom energijom lokalaca koju teško da možemo osjetiti bilo gdje drugo. Italija, kao prava muza zaljubljenika u život, umjetnost i strast prema životu, na svom jugu čuva Napulj.
Foto: @ciropipoli
Poznat po svojoj bogatoj historiji, kulturi i kuhinji, Napulj zaslužuje da kreiramo detaljan vodič za vaše upoznavanje s njegovim ulicama i šarmom.
Kada je najbolje posjetiti Napulj?
Neka to bude period proljetni period ili rana jesen. U ovom periodu temperature su ugodne, a gužve turista nisu prevelike.
Uvod u Napulj
Ovaj živahni mediteranski grad je doživio procvat turizma te se mnogima nalazi na wish listi putovanja. Kako je Napulj i luka, promet je gust i haotičan pa se, ako planirate odznačiti Napulj sa svoje bucket liste, pripremite i na taj aspekt putovanja i istraživanja.
Glavni je grad italijanske pokrajine Campania i smješten na obali Tirenskoga mora. Zauzima najveći dio prostranog Napuljskog zaljeva, prostirući se sve do padina Vezuva. Ujedno je i jedan od gradova koji je u antičko doba predstavljao važan centar, što njegovu historiju i kulturu dodatno obogaćuje.
Šta jesti u Napulju?
„When the Moon hits your eye like a big pizza pie...“
Ako ste barem jednom na TV - u ili online svijetu zalutali do kuharskog showa, onda su upravo oni među „krivcima“ zbog kojih gajite ljubav prema Italiji, a naročito Napulju i njegovim ulicama.
Foto: @pasquale_monda
Nonne koje prave domaću pastu, pizzu, njoke, pite i peciva će u vama, čak i ako niste gurmani izazvati posebno lijepe emocije i želju da kušate nešto od tih delicija ili ih pokušate sami napraviti.
Pizza Napoletana
Tanko tijesto, sočni umak od rajčice, mozzarella i maslinovo ulje čine ovu pizzu neodoljivom. Iako se čini jednostavnom smatra se najboljom pizzom na svijetu. Njen okus doveo ju je do statusa UNESCO - ove nematerijalne kulturne baštine od 2017. godine.
Kako se priprema pizza Napoletana?
Tijesto za Napuljsku pizzu je izrađeno od brašna, vode, soli i kvasca. Tradicionalno se mijesi ručno i ostavlja da fermentira duži period kako bi se što bolje razvila struktura i okus. Osnovni umak od rajčice za Napuljsku pizzu obično se sastoji od oguljenih rajčica San Marzano. Obično je začinjen solju i origanom, ali u minimalnim količinama kako bi se naglasila prirodna slatkoća rajčica.
Mozzarella di Bufala je ključni sastojak Napuljske pizze. Ovo je svježi sir od bivoljeg mlijeka koji dolazi iz regije Campania, a njegova kremasta tekstura i bogat okus doprinose autentičnom okusu Napuljske pizze. Tijesto pizza Napoletane se razvlači ručno u tanke krugove ili ovalne oblike.
Hoćete li pokušati napraviti je za večeru? Ma hoćete.
Pasta
Napuljska pasta poznata je po svojoj jednostavnosti, ali i bogatstvu okusa. Često se koriste svježi i sezonski sastojci, a ključno je očuvanje autentičnog okusa i teksture svakog jela.
S obzirom na blizinu mora, Napulj je poznat po svježim plodovima mora koji se koriste u raznim pastama i rižotima. Evo na šta trebate obratiti pažnju pri analiziranju jelovnika u Napulju: Spaghetti alla Puttanesca, Spaghetti alla Vongole, Pasta e Patate i za kraj slanih delikatesa - Lasagne Napoletane.
A koje slastice probati u Napulju?
Sfogliatella
Ova popularna napuljska slastica omiljena je među lokalcima. Sastoji se od slojevitog tijesta punjenog kremom od ricotte i citrusnim voćem. Postoje dva glavna tipa sfogliatelle: sfogliatella Riccia (krivuljasta) i sfogliatella Frolla (glatka).
Foto: @cuoridisfogliatella
Baba au rhum
Iako je porijeklom francuska slastica, baba au rhum je postala popularna i u Napulju. Ovaj sočni biskvit natopljen u rum i preliven sirupom od šećera najčešće se služi kao desert nakon obroka ili uz kafu.
Foto: @fiefrestaurant
Torta Caprese
Čokoladna torta koja potječe iz regije Campania, uključujući i Napulj. Torta je bogata, sočna i bez brašna jer se umjesto toga koristi mljeveni badem. Također se obično poslužuje uz šoljicu kafe.
Dok tražite gdje se smjestiti i u kojem lokalnom restorančiću kušati ove delikatese i rashladiti se, neka to bude između turističkih atrakcija. Krenite od Palazzo Donn'Anna sa naše naslovnice.
Foto: @pasquale_monda
Turističke atrakcije Napulja
Pompeji
Nedaleko od Napulja, ovo arheološko nalazište nudi uvid u život antičkog Rima. Preuzmite svoju ulogu istraživača i posvetite se posmatranju ruševina grada uništenog vulkanskim pepelom i lavom.
Reale cappella del Tesoro di San Gennaro
Tačnije, Kraljevska kapela blaga svetog Januarija, posvećena je svetom Januariju, svecu zaštitniku grada Napulja. Ovo je najraskošnije ukrašena kapela u katedrali i sadrži radove vodećih baroknih umjetnika u Napulju.
San Francesco di Paola
Istaknuta crkva smještena na zapadnoj strani Piazze del Plebiscito, glavnog trga u Napulju, Italija.
Početkom 19. vijeka Joachim Murat (Napoleonov šurjak) isplanirao je cijeli trg i veliku zgradu s kolonadama kao posvetu caru. Ferdinand I. nastavio je gradnju, ali je konačni proizvod pretvorio u crkvu kakvu danas vidimo.
Za kraj, zapamtite: Tutto Passa, a tako i ovo virtuelno putovanje.
* * *
Naslovna fotografija: @ciropipoli