TEKST: Ada Ćeremida

DATUM OBJAVE: 24.6.2025.

Mislite da znate Baščaršiju? Možda je vrijeme da provjerite još jednom.

Ovim člankom počinjemo Baščaršija Ljeti, ljetnu seriju koja zaranja dublje u najpoznatiji dio Sarajeva. Da, Baščaršija je razglednica sama od sebe, ali i mnogo više od toga. 

Na površini su ćevapi, baklava i gužva. Ispod toga: mjesta u koja se ide da bi se uzelo vrijeme. Za kafu. Za društvo. Za dobru hranu. Za predah.


bonjour_ba_lokali_0_010

 

U ovom članku vodimo vas na tri lokacije. Svaka potpuno drugačija od ušuškane tradicije do betonske ulične priče i kultnog domaćeg ručka. Sve ih spaja jedno: ovo su mjesta koja Sarajlije čuvaju za sebe. 

Ovo je tek početak,  kroz seriju ćemo istraživati sve što Baščaršija ljeti znači, od mode, do interijera i atmosfere koje ne stanu na razglednicu.



bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_gif


Behut: Tradicija servirana uz kafu

Ako skrenete s glavne ulice prema Kovačima, svega nekoliko minuta hoda od Sebilja, doći ćete do Behut Coffee Shopa – jedne od novijih, ali već omiljenih adresa među Sarajlijama. Otvoren prošle godine na adresi Kovači 20, Behut se nije odlučio za trendove – već za atmosferu bosanske kuće.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_01

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_04
 

Unutrašnjost je uređena s mnogo pažnje: ručno tkani ćilimi, zlatni ramovi, drveni detalji i jastuci s tradicionalnim motivima stvaraju ugođaj u kojem kafa dolazi kao prirodni nastavak prostora. Na meniju su domaća bosanska kafa i gusti salep s cimetom – napitak koji se sve rjeđe nalazi, ali ovdje je pripremljen kako treba.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_08

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_011

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_09
 

Poseban kutak unutar lokala je “bosanska soba” idealna za one koji žele da im kafa traje duže nego dan. Behut je mjesto gdje se može zastati, bez potrebe da se išta planira unaprijed.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_05


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_06

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_07


Boardroom: Beton, grafiti i dobra muzika

U uskoj uličici, na adresi Đulagina čikma 1, smjestio se Boardroom bar i skate shop u jednom. Ovdje nema turističkog dekoruma. Umjesto toga: izložene daske, industrijski namještaj, zidovi prekriveni lokalnom street art scenom i terasa koja djeluje kao dnevni boravak kvartovske ekipe.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_012

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_013


Boardroom nudi dobru kafu, izbor craft piva i uvijek raspoloženo osoblje. Hrana? Možete je ponijeti sa sobom – iz falafel bara odmah preko puta ili iz restorana Barhana s kojim su prijateljski povezani. Vikendom često sviraju lokalni DJ-evi, a preko sedmice ovo je mirno mjesto za sjesti, čitati ili razgovarati bez pritiska.

Za sve koji traže malo drugačiji ugođaj u srcu grada, Boardroom je više stvar stava nego stila.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_014

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_016

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_015

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_018


Dženita: Brunch koji ima smisla

Na adresi Ćulhan 3, u najstarijem dijelu Baščaršije, nalazi se restoran Dženita, porodična institucija koja od 1970. godine pravi domaću hranu bez prečica. Ovdje nema “reinterpretacija” tradicionalnih recepata. Sve je upravo onako kako treba da bude i upravo zato se ovdje dolazi iznova.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_021

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_024
 

Na meniju su klepe s tajnim dodatkom, pite koje izlaze svježe iz peći i čitav niz jela koja podsjećaju na domaću trpezu. Interijer je jednostavan i funkcionalan, baš kako i priliči mjestu gdje je u fokusu, tanjir.


bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_026

bonjour_ba_bas_ljeti_lokali_023


Baščaršija ljeti tek počinje. Ova serija nije vodič kroz znamenitosti, nego poziv da uronite u svakodnevnicu koja se ovdje živi decenijama. I sljedeći put kada se nađete „među turistima“, znat ćete gdje skrenuti. Bez mape. Bez buke.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba     

Bonjour.ba Produkcija


Bonjour

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

TEKST: Bonjour.ba - PR

Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber Chef s Michelinovom zvjezdicom stiže u Sarajevo i donosi svježinu u restoran Amber

Sarajevo polako postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje fine kuhinje, a restoran Amber novi je dokaz tome.

Ovaj restoran, koji se nalazi u sklopu luksuznog Apeiro hotela, nakon pažljivo osmišljenog rebrandinga ulazi u potpuno novo poglavlje svoje priče i to pod vodstvom renomiranog kuhara Maria Mandarića, nosioca prestižne Michelinove zvjezdice.


restoran_amber2bonjour_ba

Od 15. novembra 2025., ljubitelji vrhunske gastronomije imat će priliku doživjeti prvo ekskluzivno degustacijsko veče novog jelovnika koji potpisuje upravo Mandarić


restoran_amber6bonjour_ba

Očekuje se jedinstveno iskustvo u kojem se spajaju tradicija i savremena kulinarska filozofija, autentični lokalni sastojci, sofisticirane tehnike i umjetnički pristup svakom tanjiru.

"Sarajevo ima nevjerovatan potencijal, bogatu gastronomsku tradiciju i publiku koja zna prepoznati kvalitet. Moj cilj je da kroz Amber donesem svježinu, kreativnost i da zajedno pomjerimo granice gastronomije u Sarajevu“, istakao je Mario Mandarić povodom svog dolaska.


restoran_amber1bonjour_ba

Rebranding restorana Amber rezultat je želje da se ovaj gastronomski prostor izdvoji kao nova kulinarska destinacija u Bosni i Hercegovini, mjesto elegancije i inovacije. 


restoran_amber3bonjour_ba

Novi vizuelni identitet, profinjena atmosfera i autorski meni najavljuju da će svaki detalj biti pažljivo promišljen i usmjeren ka potpunom užitku gosta.

 



Pored restorana Amber, Mandarić će biti zadužen i za kreiranje menija u Sans Cesse Bistrou, novom konceptu koji će u opuštenijem, ali podjednako kvalitetnom duhu, ponuditi moderan pristup svakodnevnoj gastronomiji.


restoran_amber4bonjour_ba

Za Sarajevo, ovo je više od dolaska jednog kuhara, to je korak ka novim kulinarskim standardima i potvrda da grad sve više zauzima mjesto na gastronomskoj karti regije.

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!