TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 24.1.2024.
Pesto sos će začiniti svako jelo i dati mu dašak talijanske magije.
Ovaj zeleni dragulj Italije slavi jednostavnost pripreme, ali i sastojaka od kojih je sačinjen. Pesto sos potječe sa sunčanih dijelova Ligurije, točnije Genove. Tamo je stekao status kultnog kulinarskog remek – djela, a potom osvojio ljude diljem svijeta.
Naziv pesto dolazi od riječi talijanske riječi pestare, što znači usitniti ili tući. Sam naziv upravo govori o tradicionalnoj metodi spravljanja pesto sosa uz pomoć mužara i tučka. Ako se pitate kakvog je okusa pesto sos, reći ćemo samo da donosi idealan spoj lagane i osvježavajuće arome bosiljka s bogatim, slanim i orašastim okusima pinjola i sira.
Ukratko, bogatstvo različitih okusa spojenih u harmoničan sos koji upotpuni svako jelo.
Od čega se pravi pesto sos?
Danas se pesto sos krije u gotovo svakoj kuhinji pravih ljubitelja talijanskih delicija. Tradicionalni genovski pesto sos recept uključuje tek nekoliko sastojaka koje nerijetko svi imaju u svojoj kuhinji. Svježi bosiljak, pinjole, češnjak, parmezan i maslinovo ulje baza su dobrog pesto sos recepta.
Svi ovi sastojci doprinose prepoznatljivom okusu koji savršeno upotpuni svako jelo kojem je baza tjestenina. Pesto sos često se dodaje i u sendvič, salatu i druge kulinarske delicije. S vremenom su se razvile različite varijacije na temu pa tako doma možete napraviti nekoliko različitih vrsta ovog slavnog sosa.
Foto: freepik.com
Razne regije razvile su svoje varijante u kojima se kriju sušene rajčice, rukola i špinat. Svaka od ovih varijacija odražava kreativnost i lokalne okuse regije u kojima je nastala.
Kako napraviti domaći pesto sos?
Iako je s rastom popularnosti pesto sosa nastalo mnoštvo komercijalnih verzija dostupnih u dućanima, mnogi još uvijek uživaju u procesu pravljenja domaće verzije. Vjerujemo da je uvijek lakše kupiti gotovi sos, ali izrada domaćeg u vašoj kuhinji zadržat će autentične okuse i pri tome na stol donijeti provjereno najbolje sastojke.
Sada zakoračite u svoju kuhinju i krenite u novu gourmet avanturu koja ne oduzima previše vremena, a u potpunosti mijenja okuse vaših omiljenih delicija.
Pesto sos recept
Sastojci
Priprema
Ukoliko vam se svidi jednostavnost kreiranja klasičnog pesto sosa, ali i njegovi specifični okusi, možete svoju malu talijansku avanturu nastaviti kreirajući i druge poznate verzije.
Želite li napraviti mali zaokret u klasičnom receptu, možete dodati cijeđeni sok limuna. On će ovoj jednostavnoj kombinaciji dati malo odvažnosti kroz kiselkasti okus citrusa. Savršen dodatak toj kiselosti je lagana slatkoća badema koje možete koristiti umjesto pinjola.
Mi vam danas donosimo i recept za pesto sos sa sušenim rajčicama i bademima, koji je uz klasični sos najpopularnija verzija.
Pesto sos s rajčicama i bademima
Sastojci
Za izradu možete ponoviti isti proces kao i za klasični pesto sos recept.
Kako čuvati domaći pesto sos?
Pesto sos možete prebaciti u teglice i čuvati u frižideru najviše 1 – 2 tjedna. Kada pesto sos ubacite u teglicu, površinu prekrijte maslinovim uljem. Ovaj korak će poslužiti kao zaštitna barijera koja će zaustaviti oksidaciju.
Pesto sos možete ubaciti i u zamrzivač i tako imati spremne zalihe svaki put kada imate nenajavljene goste ili se sami zaželite brze talijanske delicije. Zamrzavanje će sačuvati sve njegove vrijedne sastojke i okuse. Kako ne biste morali odmrzavati velike količine pesto sosa, imamo jednostavan i praktičan trik u rukavu.
Foto: freepik.com
Pesto jednostavno ubacite u šablone za led i tako ćete imati spreman sos u malim količinama. Ovo će olakšati proces odleđivanja jer uvijek možete sami procijeniti koliko će vam kockica pesto sosa biti dovoljno prema broju gostiju. Naravno, ukoliko vidite da je sos promijenio miris ili boju, radije napravite svježi, jer zaista ne oduzima puno vremena.
Sada kada imate spremne domaće varijante ovog prepoznatljivog talijanskog sosa, treba vam i nekoliko ideja s čime ga spojiti. Iako su pesto sos i špagete oličenje talijanske kulture, postoji još nekoliko načina kako da uživate u ovoj deliciji, posebno ako želite da broj pesto sos kalorija svedete na minimum. Klasična pesto sos jela su, uz tjesteninu, sendviči, piletina, pizze i bruschette. Ukoliko nemate vremena za peći bruschette u pećnici, jednostavno tostirajte par komada kruha i koristite pesto sos kao dip.
Predlažemo da nakon ove male pesto edukacije i recepata napravite domaću varijantu koja vam se više sviđa i dodate ju u recept za neodoljivi sendvič koji vam donosimo u nastavku.
Pileći sendvič s pesto sosom
Sastojci
Priprema
Začinite pileća prsa soli i paprom po želji. Na tavu dodajte malo maslinovog ulja (zagrijavajte ga samo do određene temperature, prije nego se pojavi malo dima). Pržite pileća prsa 6 – 8 minuta sa svake strane. Vrijeme prženja može varirati ovisno o tavi i temperaturi. Kada ispare svi sokovi i piletina dobije lijepu zlatnu nijansu, fileti su spremni.
Nakon što maknete piletinu, na istoj tavi možete tostirati unutrašnjost kruha kako bi sendvič bio još sočniji. Na blago tostirani kruh namažite veću količinu pesto sosa koji će poslužiti kao idealna baza i prožimati sve ostale okuse. Potom dodajte piletinu, a onda i tanke listove narezanog mozzarella sira.
Za kraj, dodajte sitno narezane cherry rajčice i svježi bosiljak i sve zaokružite aceto balsamicom po želji.
Sigurni smo da nakon čitanja ovog teksta i vaše nepce traži ove prepoznatljive okuse i vjerujemo da će se uz pomoć ovih jednostavnih recepata pesto sos u trenu naći na vašem stolu. Buon appetito!
* * *
Naslovna fotografija: @demancare
Foto: Unsplash, Pexels, Freepik
TEKST: Ada Ćeremida
Zaboravite gradske gužve i traženje slobodnog mjesta, najčarobniji ljetni piknik možda vas čeka upravo na vašem balkonu.
Balkon ljeti postaje naša mala oaza mjesto gdje jutarnja kafa ima poseban ukus, a večeri mirišu na odmor. I dok su vikendi rezervirani za izlete i druženja, radnim danima upravo balkon može biti savršena kulisa za mini piknik iz snova.
Donosimo vam četiri ključne stvari koje će svaki balkon pretvoriti u romantičnu, udobnu i estetski neodoljivu scenu za ljetno veče kod kuće.
Tekstilna čarolija: Prostirke, jastuci i dekice
Udobnost je ključ svakog piknika čak i kada ste samo nekoliko koraka od dnevnog boravka. Kombinacija prostirki s uzorkom, raznobojnih jastuka i laganih dekica unosi šarm i slojevitost u prostor.
Birajte prirodne materijale poput lana i pamuka, a ne bojte se ni boja zemljani tonovi, pastelne nijanse ili boho printovi savršeno funkcioniraju uz ljetni ambijent.
Svjetlosna atmosfera: Lampe, svijeće i lampioni
Nijedno ljetno veče nije potpuno bez toplog svjetla koje stvara ugođaj. Iskoristite LED lampice, solarne lampione ili lanterne koje možete objesiti na ogradu ili zid.
Čajne svijeće u staklenim posudama ili velike mirisne svijeće dodat će intimnu atmosferu i nježno osvijetliti večeru. Svjetlosni detalji nisu samo praktični, već i vizualno povezuju prostor u cjelinu, stvarajući dojam pažljivo stilizirane scenografije.
Mjesto za dvoje: Poslužite s ukusom
Za piknik vam ne treba klasični stol dovoljno je i drveno postolje, pleteni pladanj ili improvizirani stočić od paleta. Ključ je u detaljima: laneni ubrusi, keramički tanjuri, čaše za vino i mala vaza sa sezonskim cvijećem. Hrana neka bude jednostavna, ali efektna domaći humus, masline, sir, sezonsko voće i rashlađeno vino ili limunada. Sve izgleda još bolje kada se servira s pažnjom.
Zelena scenografija: Biljke koje podižu raspoloženje
Biljke ne samo da čine balkon življim, već i vizualno stvaraju osjećaj privatnosti i hlada. Razmislite o visećim saksijama, aromatičnim biljkama poput mente i bosiljka ili čak malom drvetu limuna u saksiji. Ako nemate puno mjesta, nekoliko teglica u različitim visinama može napraviti čudo. Dodajte i jednu zanimljivu, ‘statement’ biljku (poput monstere ili smokve) za wow efekat.
Bez obzira imate li balkon od 2 ili 10 kvadrata, uz malo mašte, svaki se prostor može pretvoriti u idealnu ljetnu pozornicu. Važno je samo jedno: da se vi osjećate ugodno, opušteno i inspirirano. Jer savršen piknik ne ovisi o lokaciji, već o atmosferi koju stvorite.
Foto: @janneaunan
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!