TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 24.1.2024.

Pesto sos će začiniti svako jelo i dati mu dašak talijanske magije.


Ovaj zeleni dragulj Italije slavi jednostavnost pripreme, ali i sastojaka od kojih je sačinjen. Pesto sos potječe sa sunčanih dijelova Ligurije, točnije Genove. Tamo je stekao status kultnog kulinarskog remek – djela, a potom osvojio ljude diljem svijeta.

Naziv pesto dolazi od riječi talijanske riječi pestare, što znači usitniti ili tući. Sam naziv upravo govori o tradicionalnoj metodi spravljanja pesto sosa uz pomoć mužara i tučka. Ako se pitate kakvog je okusa pesto sos, reći ćemo samo da donosi idealan spoj lagane i osvježavajuće arome bosiljka s bogatim, slanim i orašastim okusima pinjola i sira.




Ukratko, bogatstvo različitih okusa spojenih u harmoničan sos koji upotpuni svako jelo.


Od čega se pravi pesto sos?

Danas se pesto sos krije u gotovo svakoj kuhinji pravih ljubitelja talijanskih delicija. Tradicionalni genovski pesto sos recept uključuje tek nekoliko sastojaka koje nerijetko svi imaju u svojoj kuhinji. Svježi bosiljak, pinjole, češnjak, parmezan i maslinovo ulje baza su dobrog pesto sos recepta.

Svi ovi sastojci doprinose prepoznatljivom okusu koji savršeno upotpuni svako jelo kojem je baza tjestenina. Pesto sos često se dodaje i u sendvič, salatu i druge kulinarske delicije. S vremenom su se razvile različite varijacije na temu pa tako doma možete napraviti nekoliko različitih vrsta ovog slavnog sosa.


Foto: freepik.com



Razne regije razvile su svoje varijante u kojima se kriju sušene rajčice, rukola i špinat. Svaka od ovih varijacija odražava kreativnost i lokalne okuse regije u kojima je nastala.


Kako napraviti domaći pesto sos?

Iako je s rastom popularnosti pesto sosa nastalo mnoštvo komercijalnih verzija dostupnih u dućanima, mnogi još uvijek uživaju u procesu pravljenja domaće verzije. Vjerujemo da je uvijek lakše kupiti gotovi sos, ali izrada domaćeg u vašoj kuhinji zadržat će autentične okuse i pri tome na stol donijeti provjereno najbolje sastojke.

Sada zakoračite u svoju kuhinju i krenite u novu gourmet avanturu koja ne oduzima previše vremena, a u potpunosti mijenja okuse vaših omiljenih delicija.





Pesto sos recept

Sastojci
 

  • 50 grama svježih listova bosiljka
  • 30 grama tostiranih pinjola
  • 50 grama naribanog parmezana
  • 2 režnja češnjaka
  • 125 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar po želji



Priprema
 

  1. Bosiljak, tostirane pinjole, parmezan i češnjak ubacite u mikser. Za autentičan pristup, kako biste što bolje sačuvali delikatne nijanse svih okusa, radije koristite mužar i tučak.
  2. Kada ste jako usitnili i ujedinili sve sastojke, polako možete dodavati maslinovo ulje dok ne dobijete glatku pastu.
  3. Dodajte sol i papar po želji





Ukoliko vam se svidi jednostavnost kreiranja klasičnog pesto sosa, ali i njegovi specifični okusi, možete svoju malu talijansku avanturu nastaviti kreirajući i druge poznate verzije.

Želite li napraviti mali zaokret u klasičnom receptu, možete dodati cijeđeni sok limuna. On će ovoj jednostavnoj kombinaciji dati malo odvažnosti kroz kiselkasti okus citrusa. Savršen dodatak toj kiselosti je lagana slatkoća badema koje možete koristiti umjesto pinjola.

Mi vam danas donosimo i recept za pesto sos sa sušenim rajčicama i bademima, koji je uz klasični sos najpopularnija verzija.


Pesto sos s rajčicama i bademima

Sastojci
 

  • 100 grama sušenih rajčica (u ulju)
  • 50 grama tostiranih badema
  • 30 grama naribanog parmezana
  • 2 režnja češnjaka
  • 175 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji



Za izradu možete ponoviti isti proces kao i za klasični pesto sos recept.




Kako čuvati domaći pesto sos?

Pesto sos možete prebaciti u teglice i čuvati u frižideru najviše 1 – 2 tjedna. Kada pesto sos ubacite u teglicu, površinu prekrijte maslinovim uljem. Ovaj korak će poslužiti kao zaštitna barijera koja će zaustaviti oksidaciju.

Pesto sos možete ubaciti i u zamrzivač i tako imati spremne zalihe svaki put kada imate nenajavljene goste ili se sami zaželite brze talijanske delicije. Zamrzavanje će sačuvati sve njegove vrijedne sastojke i okuse. Kako ne biste morali odmrzavati velike količine pesto sosa, imamo jednostavan i praktičan trik u rukavu.


Foto: freepik.com



Pesto jednostavno ubacite u šablone za led i tako ćete imati spreman sos u malim količinama. Ovo će olakšati proces odleđivanja jer uvijek možete sami procijeniti koliko će vam kockica pesto sosa biti dovoljno prema broju gostiju. Naravno, ukoliko vidite da je sos promijenio miris ili boju, radije napravite svježi, jer zaista ne oduzima puno vremena.

Sada kada imate spremne domaće varijante ovog prepoznatljivog talijanskog sosa, treba vam i nekoliko ideja s čime ga spojiti. Iako su pesto sos i špagete oličenje talijanske kulture, postoji još nekoliko načina kako da uživate u ovoj deliciji, posebno ako želite da broj pesto sos kalorija svedete na minimum. Klasična pesto sos jela su, uz tjesteninu, sendviči, piletina, pizze i bruschette. Ukoliko nemate vremena za peći bruschette u pećnici, jednostavno tostirajte par komada kruha i koristite pesto sos kao dip.

 



Predlažemo da nakon ove male pesto edukacije i recepata napravite domaću varijantu koja vam se više sviđa i dodate ju u recept za neodoljivi sendvič koji vam donosimo u nastavku.


Pileći sendvič s pesto sosom

Sastojci
 

  • Pileći fileti
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Dvije ciabatte ili dvije polovice baguette kruha (može i tijesto za sendvič po želji)
  • Domaći pesto sos (okus koji najviše volite)
  • 5 cherry rajčica prerezanih na pola
  • Svježi listovi bosiljka
  • Svježi mozzarella sir narezan na tanke listove
  • Aceto balsamico
  • Sol i papar po želji



Priprema

Začinite pileća prsa soli i paprom po želji. Na tavu dodajte malo maslinovog ulja (zagrijavajte ga samo do određene temperature, prije nego se pojavi malo dima). Pržite pileća prsa 6 – 8 minuta sa svake strane. Vrijeme prženja može varirati ovisno o tavi i temperaturi. Kada ispare svi sokovi i piletina dobije lijepu zlatnu nijansu, fileti su spremni.

Nakon što maknete piletinu, na istoj tavi možete tostirati unutrašnjost kruha kako bi sendvič bio još sočniji. Na blago tostirani kruh namažite veću količinu pesto sosa koji će poslužiti kao idealna baza i prožimati sve ostale okuse. Potom dodajte piletinu, a onda i tanke listove narezanog mozzarella sira.

Za kraj, dodajte sitno narezane cherry rajčice i svježi bosiljak i sve zaokružite aceto balsamicom po želji.

 



Sigurni smo da nakon čitanja ovog teksta i vaše nepce traži ove prepoznatljive okuse i vjerujemo da će se uz pomoć ovih jednostavnih recepata pesto sos u trenu naći na vašem stolu. Buon appetito!

* * *
Naslovna fotografija: @demancare
Foto: Unsplash, Pexels, Freepik


Bonjour

Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije.

TEKST: Adelisa Mašić

Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije. Otišli smo u ovaj restoran zbog pogleda na Sarajevo, a pravi razlog povratka otkrili kasnije.

Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.

Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.

 



Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok. 

Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.


sarajevo_city_view14bonjour_ba
 

„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.

Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje  

City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.


sarajevo_city_view7bonjour_ba
 

„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.

S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 


sarajevo_city_view13bonjour_ba

„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.


sarajevo_city_view4bonjour_ba


Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:

„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


sarajevo_city_view10bonjour_ba

sarajevo_city_view5bonjour_ba

sarajevo_city_view2bonjour_ba

Pogled privuče, ali hrana zadrži  

Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.


sarajevo_city_view1bonjour_ba


Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.

Mali meni, jasna priča  

Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.


sarajevo_city_view7bonjour_ba

Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.

Gostoprimstvo kao suština koncepta  

Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.


sarajevo_city_view3bonjour_ba

Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.

„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.

 



Bez žurbe, bez pretencioznosti  

Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.

 



Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“

Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!