TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 15.8.2025.
U samom srcu Sarajeva, Baščaršija je ljeti pozornica za stotine priča, a mi smo pronašli one koje se kriju iza gužve, među mirisima kafe, zvukom čekića i ukusima koji se pamte.
Ovog ljeta, kroz sedam priča otkrili smo njena skrovita dvorišta, lokale koje odišu tradicijom, zalogaje zbog kojih ćete se vraćati i zanatlije koji prkose vremenu.
Ovaj vodič spaja sve te trenutke u jednu šetnju za one koji žele doživjeti Baščaršiju autentično, mirno i punu skrivenih detalja koji čine duh grada.
Kada gradske ulice postanu pretrpane, Baščaršija i dalje ima mjesta gdje možete zastati, udahnuti i osjetiti Sarajevo u njegovom najautentičnijem obliku. I da, velike su šanse da vam uvijek golub u polu letu upadne u kadar.
To su bašte skrivene iza starih hanova, lokali u kojima vrijeme teče sporije, i mirisne pekare koje vas dočekuju svježim pecivima i bosanskom kafom. Ovdje počinje naša potraga za mjestima koja čuvaju duh čaršije, daleko od užurbanog tempa turističkih ruta.
Skrivene bašte Sarajeva
U srcu čaršije kriju se dvorišta koja nisu odmah vidljiva prolazniku. Mora se proći kroz uske prolaze da biste ih otkrili. To su mirna mjesta gdje vrijeme teče sporije, gdje se može popiti kafa ili osjetiti miris svježeg peciva.
Ova dvorišta sa svojim sjenovitim kutcima i rustičnim detaljima čuvaju duh Sarajeva i skrivaju male priče koje čekaju da budu otkrivene. Ako ste spremni za malu avanturu i autentičan doživljaj čaršije, oni će vas nagraditi svojim šarmom.
Mjesta koje lokalci ne dijele lako
Uličice Baščaršije skrivaju male kafiće i restorane koje nećete naći u turističkim vodičima. Bilo da vas privlači minimalistički dizajn ili autentični interijeri, ovdje ćete otkriti adrese na kojima se okupljaju Sarajlije, uz dobru kafu, pravi obrok ili tradicionalnu limunadu.
Baklava zbog koje se vraćate
Postoje mjesta u Sarajevu koja se pamte po mirisu, a jedno od njih je i slastičarna u kojoj se peče baklava prema starim receptima. Hrskava kora, bogat fil od oraha ili pistaća i savršena ravnoteža slatkoće čine je desertom kojem ćete teško odoljeti, bez obzira koliko puta ste već probali.
Miris koji vas vraća u djetinstvo
Smještena tik uz žamor čaršije, ova pekara mirisom svježih kiflica i kroasana privlači i turiste i lokalce. Otvorena od ranog jutra, ona je mjesto gdje možete osjetiti puls grada uz topli zalogaj i osmijeh prodavačice koja pamti lica svojih stalnih mušterija.
I dok vas mirisi hrane vode kroz sokake, Baščaršija skriva i druge vrste mirisa i priča, one koje dolaze iz radionica, parfimerija i trgovina rukotvorinama.
To su mjesta gdje svaki predmet ima trag ruke koja ga je napravila, gdje se vještine prenose s koljena na koljeno i gdje tradicija diše jednako snažno kao i prije sto godina.
Lokacije koje znaju samo oni s okom za detalje
Uličice Baščaršije skrivaju radnje u kojima ćete pronaći unikatne predmete – od ručno tkanih ćilima do keramičkih zdjela i mesinganih svijećnjaka. Svaki komad je priča za sebe, a ujedno i dio kućnog ambijenta koji nosi miris i boje Sarajeva.
Baščaršija ljeti tragom mirisa
Ova mala parfimerija spaja umjetnost miješanja mirisa sa sarajevskom tradicijom. Svaka bočica krije mirisnu priču od orijentalnih nota koje podsjećaju na stara putovanja do svježih mirisa koji prizivaju ljetno Sarajevo.
Zanati koji nestaju ali ove ruke još uvijek rade
Kovači, kazandžije, sarači su zanatlije koje ćete i danas zateći kako vješto rade u svojim radionicama. Njihov rad nije samo posao, već čuvanje naslijeđa koje seže unazad stotinama godina.
Svaki udarac čekića ili potez noža dio je tradicije koja još uvijek ima mjesto u savremenom gradu.
Baščaršija ljeti je živi organizam pun mirisa, zvukova i rukotvorina koje pričaju priče o gradu i ljudima koji ga njeguju.
Od skrivenih dvorišta i mirisnih pekara, preko zanata koji traju generacijama, do malih radnji s rukotvorinama i parfemima, svaki korak ovdje nosi trag tradicije i svakodnevnog života.
Ovo je šetnja kroz Sarajevo koja spaja prošlost i sadašnjost, poziv da istražite, probate, osjetite i doživite grad u njegovom najautentičnijem ljetnom izdanju.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Bonjour.ba Produkcija
TEKST: Bonjour.ba
Mjesečni sastanak je počeo sasvim uobičajeno: planovi, kafa, malo smijeha, mnogo zadataka. Negdje između to-do liste i brainstorminga, neko je samo tiho rekao: „Fali nam nešto slatko.”
Nekoliko minuta kasnije, neko se našao ispred frižidera u Crvenoj jabuci, gledajući cijeli red boja i okusa.
Kutija koja je mirisala prije nego što smo je otvorili
Prvo što je ruka posegnula bila je žuta kutija. Grandma’s Lemon Cake. Toliko žuta da nije mogla ostati neprimijećena. Toliko neočekivana da je jednostavno završila s nama. Jedno od onih pakovanja koje ne znaš da li treba staviti u frižider ili izložiti pored cvijeća.
Ipak, ono što nas je posebno iznenadilo bio je miris. Limun. Maslac. Biskvit. Mirisao je kao kolač. Onaj koji se sjećaš, iako se ne sjećaš tačno kada si ga posljednji put jela, ali kad ga pomirišeš, znaš: pravila ga je ona. Nana.
Dok su miris i tekstura još odzvanjali, neko je već rekao: “Idem po još.” Jer ako jedan sladoled može ovako da nas zaustavi šta nas još čeka?
I tako je na stolu završila cijela linija SCOOPS&CONES. Kutije raznih boja, raspoloženja i raspoloživih kašikica. A mi? Mi smo krenule redom.
Blueberry Cheesecake je bio logičan sljedeći izbor. Kremast, voćan, sa onim finim slojem borovnice koji vas podsjeti zašto su vikendi izmišljeni. Neko je rekao da mu je ovo „desert koji razumije sve što joj treba kad dan ne ide po planu” i bila je u pravu.
Choco Brownie je bio savršeno gust, bogat, intenzivan, onaj tip deserta zbog kojeg zaboraviš šta si jela prije njega. Čokoladni fudge moment koji ne traži izgovor.
Pistachio je bio izbor za one koji inače ne posežu za desertima. Nije previše sladak, nema prenaglašenu aromu… upravo suprotno. Orašast, suptilan, pun balansa.
Speculoos Biscuit je bio malo iznenađenje. Pomalo karameliziran, pomalo začinski, sa notom keksa koji obično jedete uz čaj. Rekli bismo jesenja duša u ljetnom danu.
Crema Italiana je završila kod kolegice koja se tek vratila s mora. Još uvijek govori polako, gleda slike s putovanja i svemu dodaje “ma non lo so...” Ovaj okus, bogat, kremast i nježan, podsjetio ju je na doručke u hladu italijanskih terasa. Njen trenutni povratak na Siciliju. Samo bez avionske karte.
Nakon što smo se oduševile okusima, logično je bilo da potražimo koji je novi, koji je stari, šta još imaju? Par klikova kasnije… boom!
Nagradna igra. Glavna nagrada? Krstarenje Mediteranom. Dovoljno je kupiti bilo koji SCOOPS&CONES sladoled do 31.8.2025. Sve detalje pronašle smo na crvena-jabuka.ba i tropic.ba.
Ovaj sadržaj je nastao u saradnji sa Crvena jabuka i Tropic marketima
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Naslovna fotografija: @audreyafs
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!