TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.10.2024.

Pita od jabuka sa orasima savršen je desert za svaku priliku.

 

Pita od jabuka je jednostavna, a opet raskošna poslastica i kao takva oduvijek je bila omiljena. Svojim slatkim, sočnim jabukama i hrskavim orasima, ona mami mirisima koji nas vraćaju u djetinjstvo, kada smo se okupljali oko stola s porodicom i prijateljima.

 

Foto: freepik.com
 

Pita od jabuka: Zanimljive činjenice

Pita od jabuka jedan je od najstarijih deserta, poznata još od srednjeg vijeka, a njena popularnost ne opada ni danas. U mnogim kulturama, pita od jabuka simbolizuje dobrodošlicu i toplinu doma, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama često naziva "američkim desertom". Ovu pitu možete lako prilagoditi vlastitim ukusima dodavanjem začina ili omiljenih sastojaka, a kombinacija jabuka i oraha stvara savršen balans slatkoće i hrskavosti.

 




Pita od jabuka: Brza i jednostavna priprema

Pitu od jabuka sa orasima vrlo je lako napraviti jer ne zahtijeva mnogo vremena. Samo nekoliko sastojaka, malo ljubavi i za manje od sat vremena možete poslužiti topli desert koji će očarati sve prisutne. Mnogi je smatraju "desertom za svaku priliku" jer je savršena za rođendane, praznike ili čak samo nedjeljni ručak. Bez obzira na priliku, možete biti sigurni da će ova pita nestati brže nego što možete reći "mmm"!

 



U ovom receptu, pitu od jabuka obogaćujemo hrskavim orasima i kremastim prelivom, čime dodajemo još jedan sloj uživanja. Pripremite se da očarate svoje najmilije ovim neodoljivim desertom koji će svima ostati u sjećanju.

 

Foto: pexels.com


Sastojci za pitu od jabuka

Sastojci za koru:

  • 250 g brašna

  • 125 g maslaca (hladnog, isječenog na kockice)

  • 75 g šećera u prahu

  • 1 jaje

  • prstohvat soli

  • 1 - 2 male kašike hladne vode (po potrebi)

Sastojci za fil:

  • 4 - 5 srednjih jabuka (najbolje kisele vrste)

  • 100 g oraha (sitno isjeckanih)

  • 100 g šećera

  • 1 mala kašika cimeta

  • 1 mala kašika limunovog soka

  • 1 kašika brašna (za zgušnjavanje)

Sastojci za kremasti preliv:

  • 200 ml pavlake za kuhanje

  • 100 g krem sira

  • 2 male kašike šećera u prahu

  • 1 mala kašika vanilin šećera



Priprema 

Priprema kore za pitu od jabuka: U velikoj posudi, pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i, ako je potrebno, hladnu vodu, pa brzo umijesite tijesto. Oblikujte ga u loptu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi oko 30 minuta.

Priprema fila za pitu od jabuka: Dok se tijesto hladi, ogulite jabuke, odstranite im sjemenke i isjeckajte ih na tanke kriške. U posudi pomiješajte isjeckane jabuke, orahe, šećer, cimet, limunov sok i brašno. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali.

 




Priprema pite od jabuka: 

Zagrijte rernu na 180°C (350°F).

Izvadite tijesto iz frižidera i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Razvucite ga na debljinu od oko 3-5 mm.

Prebacite tijesto u podmazan pleh za pitu promjera 26 cm. Tijesto treba prekrivati dno i rubove pleha. Ako tijesto malo viška izlazi iz pleha, to nije problem; može se kasnije odrezati.

Pripremite fil: ravnomjerno rasporedite fil od jabuka i oraha na tijesto, pazeći da fil ne bude previše vlažan.

 




Trakice od tijesta: Od preostalog tijesta izradite tanke trakice (oko 1 - 2 cm široke). Počnite s postavljanjem prvih trakica horizontalno preko fila, pazeći da ostavite malo razmaka između svake trakice (oko 1-2 cm). Prva trakica trebala bi biti blizu ruba pleha. Nakon što ste postavili horizontalne trakice, uzmite druge trakice i postavite ih vertikalno, tako da formiraju rešetku s horizontalnim trakicama. Ponovo ostavite malo razmaka između svake trakice.  Kada su sve trakice postavljene, lagano pritisnite krajeve trakica na tijesto kako bi se spojili i zapečatili. Ako želite, možete premazati trakice s malo umućenog jaja ili mlijeka za sjajniji izgled prilikom pečenja. Ovo će dati lijepu zlatnu boju.

Pečenje pite od jabuka: Pecite pitu u zagrijanoj rerni oko 35 - 40 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a jabuke mekane.

Priprema kremastog preljeva za pitu od jabuka: Dok se pita peče, pripremite kremasti preliv. U posudi umutite pavlaku za kuhanje, krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se pita ohladi, poslužite je uz kremasti preliv. 

* * *
Naslovna fotografija: @_kssyusha_


Bonjour

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

TEKST: Bonjour.ba

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena 3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.

U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje. 

Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_01
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_02

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.

U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_03

Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa

Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.  

To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_06
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_08

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.

Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_010
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_07
bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G2

Trenutak mira u Wint Lounge

Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.

Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_017
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_016

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.

Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G1

Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi

Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.

Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_05
bonjour_ba_01

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G3

Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!