TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 11.10.2024.
Pita od jabuka sa orasima savršen je desert za svaku priliku.
Pita od jabuka je jednostavna, a opet raskošna poslastica i kao takva oduvijek je bila omiljena. Svojim slatkim, sočnim jabukama i hrskavim orasima, ona mami mirisima koji nas vraćaju u djetinjstvo, kada smo se okupljali oko stola s porodicom i prijateljima.

Foto: freepik.com
Pita od jabuka: Zanimljive činjenice
Pita od jabuka jedan je od najstarijih deserta, poznata još od srednjeg vijeka, a njena popularnost ne opada ni danas. U mnogim kulturama, pita od jabuka simbolizuje dobrodošlicu i toplinu doma, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama često naziva "američkim desertom". Ovu pitu možete lako prilagoditi vlastitim ukusima dodavanjem začina ili omiljenih sastojaka, a kombinacija jabuka i oraha stvara savršen balans slatkoće i hrskavosti.

Pita od jabuka: Brza i jednostavna priprema
Pitu od jabuka sa orasima vrlo je lako napraviti jer ne zahtijeva mnogo vremena. Samo nekoliko sastojaka, malo ljubavi i za manje od sat vremena možete poslužiti topli desert koji će očarati sve prisutne. Mnogi je smatraju "desertom za svaku priliku" jer je savršena za rođendane, praznike ili čak samo nedjeljni ručak. Bez obzira na priliku, možete biti sigurni da će ova pita nestati brže nego što možete reći "mmm"!
U ovom receptu, pitu od jabuka obogaćujemo hrskavim orasima i kremastim prelivom, čime dodajemo još jedan sloj uživanja. Pripremite se da očarate svoje najmilije ovim neodoljivim desertom koji će svima ostati u sjećanju.

Foto: pexels.com
Sastojci za pitu od jabuka
Sastojci za koru:
250 g brašna
125 g maslaca (hladnog, isječenog na kockice)
75 g šećera u prahu
1 jaje
prstohvat soli
1 - 2 male kašike hladne vode (po potrebi)
Sastojci za fil:
4 - 5 srednjih jabuka (najbolje kisele vrste)
100 g oraha (sitno isjeckanih)
100 g šećera
1 mala kašika cimeta
1 mala kašika limunovog soka
1 kašika brašna (za zgušnjavanje)
Sastojci za kremasti preliv:
200 ml pavlake za kuhanje
100 g krem sira
2 male kašike šećera u prahu
1 mala kašika vanilin šećera
Priprema
Priprema kore za pitu od jabuka: U velikoj posudi, pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i, ako je potrebno, hladnu vodu, pa brzo umijesite tijesto. Oblikujte ga u loptu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi oko 30 minuta.
Priprema fila za pitu od jabuka: Dok se tijesto hladi, ogulite jabuke, odstranite im sjemenke i isjeckajte ih na tanke kriške. U posudi pomiješajte isjeckane jabuke, orahe, šećer, cimet, limunov sok i brašno. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali.

Priprema pite od jabuka:
Zagrijte rernu na 180°C (350°F).
Izvadite tijesto iz frižidera i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Razvucite ga na debljinu od oko 3-5 mm.
Prebacite tijesto u podmazan pleh za pitu promjera 26 cm. Tijesto treba prekrivati dno i rubove pleha. Ako tijesto malo viška izlazi iz pleha, to nije problem; može se kasnije odrezati.
Pripremite fil: ravnomjerno rasporedite fil od jabuka i oraha na tijesto, pazeći da fil ne bude previše vlažan.

Trakice od tijesta: Od preostalog tijesta izradite tanke trakice (oko 1 - 2 cm široke). Počnite s postavljanjem prvih trakica horizontalno preko fila, pazeći da ostavite malo razmaka između svake trakice (oko 1-2 cm). Prva trakica trebala bi biti blizu ruba pleha. Nakon što ste postavili horizontalne trakice, uzmite druge trakice i postavite ih vertikalno, tako da formiraju rešetku s horizontalnim trakicama. Ponovo ostavite malo razmaka između svake trakice. Kada su sve trakice postavljene, lagano pritisnite krajeve trakica na tijesto kako bi se spojili i zapečatili. Ako želite, možete premazati trakice s malo umućenog jaja ili mlijeka za sjajniji izgled prilikom pečenja. Ovo će dati lijepu zlatnu boju.
Pečenje pite od jabuka: Pecite pitu u zagrijanoj rerni oko 35 - 40 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a jabuke mekane.
Priprema kremastog preljeva za pitu od jabuka: Dok se pita peče, pripremite kremasti preliv. U posudi umutite pavlaku za kuhanje, krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se pita ohladi, poslužite je uz kremasti preliv.
* * *
Naslovna fotografija: @_kssyusha_
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!