TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 15.5.2024.

Pita od jabuka kroz povijest je postala simbol domaće kuhinje, slastice koja donosi poseban osjećaj topline, kao i raskoš okusa i mirisa.


Ukratko, ona je oblik savršenog, domaćeg comfort jela, jednog od omiljenih i najraširenijih u svijetu. Zahvaljujući jednostavnoj pripremi i sastojcima koje gotovo uvijek imamo doma, njena popularnost ne jenjava.




U ovom tekstu kriju se 2 recepta – pita od jabuka s domaćim korama (iako, sigurni smo da je jednako ukusna i pita s gotovim korama ili pita od jabuka s lisnatim tijestom pa birajte omiljenu varijaciju), a drugi recept je za pitu od jabuka bez glutena.

Osim toga, donosimo vam i nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete svaki put nepogrešivo kreirati savršenu pitu od jabuka. Nakon što testirate ova 2 recepta, s lakoćom se možete igrati s raznim varijantama, a neke od omiljenih su - pita od jabuka sa orasima, pita od jabuka i oraha, pita od jabuka i griza… ima ih mnoštvo, stoga, idemo provjeriti s kojim receptima je najbolje početi ovu slatku avanturu.


Povijest Pite od Jabuka

Pita od jabuka ima dugu povijest. Prve pite od jabuka potječu iz srednjovjekovne Europe, gdje su jabuke bile jedna od najdostupnijih voćki. Prve verzije pite bile su jednostavne i često su sadržavale samo jabuke, med i tijesto. Tijekom vremena recepti su se razvijali i postajali sve složeniji, dodajući začine poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića, koji su bili skupi i rijetki začini tog vremena.




Klasična pita od jabuka - recept

Priprema pite od jabuka zahtijeva pažnju i ljubav prema detaljima.


Sastojci za tijesto
 

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 4 - 6 žlica ledene vode



Sastojci za nadjev
 

  • 6 - 8 velikih jabuka (Granny Smith ili neka druga čvrsta sorta)
  • 100 g šećera
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 2 žlice brašna ili kukuruznog škroba
  • 1 žličica vanilin ekstrakta



Priprema

Za početak, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladan maslac i prstima ili rezačem za tijesto miješajte dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodajte ledenu vodu, jednu po jednu žlicu, dok tijesto ne počne formirati kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte diskove, zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.




Priprema nadjeva

Ogulite, očistite i narežite jabuke na tanke ploške. Potom ih stavite u veliku zdjelu i dodajte šećer, smeđi šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, brašno i vaniliju. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.

Zatim zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvijte jedan disk tijesta na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pite. Prebacite nadjev od jabuka u kalup te ga ravnomjerno rasporedite. Razvijte i drugi disk tijesta i stavite ga preko nadjeva. Spojite rubove tijesta i napravite nekoliko rezova na vrhu kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Ako želite, možete tijesto premazati umućenim jajetom kako biste postigli lijepu zlatno - smeđu boju.

Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 - 55 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno - smeđe, a nadjev ne počne izvirivati kroz rezove. Ako rubovi tijesta počnu previše tamniti, pokrijte ih aluminijskom folijom.

Na kraju ostavite pitu da se hladi najmanje 2 sata prije rezanja kako bi se nadjev mogao stisnuti.




Tajne savršenog okusa

Postizanje savršene pite od jabuka zahtijeva nekoliko ključnih trikova i savjeta.


Odabir jabuka

Koristite mješavinu različitih sorti jabuka za složeniji okus i teksturu. Granny Smith jabuke su odlične zbog svoje čvrstoće i kiselosti, ali dodajte i neke slađe sorte poput Fuji ili Gala jabuka za balans.




Začini

Ne štedite na začinima. Cimet, muškatni oraščić i klinčići daju dubinu i bogatstvo okusa. Ako volite dodatnu aromu, dodajte prstohvat kardamoma ili đumbira.


Tijesto

Hladan maslac i ledena voda ključni su za postizanje prhkog tijesta. Nemojte previše mijesiti tijesto kako ne bi postalo žilavo.


Gustoća nadjeva

Dodavanje brašna ili kukuruznog škroba pomaže zgusnuti sokove iz jabuka tijekom pečenja, sprječavajući da pita bude previše tekuća. Također, ovdje se možete poigrati i kreirati pitu od jabuka s grizom, koji ćete dodati u nadjev, a koji će dati isti efekt kao i kukuruzni škrob.


Hlađenje

Strpljenje je ključno. Dopustite piti da se ohladi kako bi se nadjev stisnuo i lakše rezao. Topla pita može biti vrlo ukusna, ali može dobiti i teksturu kaše ako se reže prerano.




Varijacije i moderne Interpretacije

Iako je klasična pita od jabuka neosporno ukusna, postoji bezbroj varijacija koje možete isprobati kako biste unijeli dašak novine u ovaj tradicionalni desert.




Pita od jabuka s karamelom

Nakon što je pita pečena i ohlađena, prelijte je domaćim preljevom od karamele za neodoljivi završetak. Karamelu možete pripremiti tako da zagrijete šećer dok se ne otopi i dobije zlatnu boju, zatim dodate vrhnje i maslac te miješate dok ne postane glatko.


Pita od jabuka s orasima i grožđicama ili šumskim voćem i jagodama

Dodajte sjeckane orahe i grožđice (ili voće poput jagoda i borovnica) u nadjev za dodatni okus i teksturu. Orasi će dati hrskavost, dok će grožđice ii drugo voće dodati slatkoću i dubinu okusa.




Bezglutenska Pita od Jabuka

Za one koji su osjetljivi na gluten ili preferiraju bezglutensku prehranu, ova verzija klasične pite od jabuka nudi isti bogat okus i teksturu, ali bez glutena. Evo kako možete pripremiti bezglutensku pitu od jabuka.


Sastojci za tijesto

  • 250 g bezglutenskog brašna (mješavina za peciva)
  • 125 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • 4 - 6 žlica hladne vode





Priprema tijesta

U velikoj zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, šećer i sol. Dodajte hladan maslac i prstima ili rezačem za tijesto miješajte dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodajte jaje i hladnu vodu te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Za nadjev i pečenje, slijedite iste korake kao i za klasičnu pitu od jabuka.

 



Iskoristite raznolike mogućnosti za prilagodbu recepta vašim osobnim preferencijama i uživajte u ovoj klasici na svoj način - uz kuglicu sladoleda, s dodatkom neobičnih sastojaka poput pistacija ili nešto treće. Sigurni smo da sada i sami jedva čekate da se neodoljivi mirisi uvuku u vašu kuhinju i pozovu svakoga za stol i na uživanje u slatkoći ovog kultnog recepta.

* * *
Foto: Pexels


Bonjour

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

TEKST: Bonjour.ba

Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’ Kako izgleda kada svoju omiljenu kafu prvi put probate i shvatite zašto vam neke ne ‘legnu’

Da se razumijemo, kod nas kafa nikada nije samo kofein. Ona je izgovor da nekoga saslušaš, pauza između dva velika koraka, mala dnevna ceremonija koja se ponavlja godinama. U zemlji u kojoj se dan planira oko kafe, a ne obrnuto, postoji nešto posebno u načinu na koji čuvajmo ovaj ritual.
 


Upravo zato, kada Bonjour.ba tim osmišljava nova iskustva, postoji jedno pravilo: ako radimo nešto o kafi onda to ne može biti površno. Mora biti osjećaj. Mora biti blisko. Mora biti naše.

 grand-kafa-iskustvo-event-506-bonjour-ba

 


A ko je prirodniji partner u tome od Grand kafe, domaće kafe uz koju smo odrasli, koju pijemo sa prvom tišinom jutra dok još niko ne šalje poruke, u razgovoru s prijateljicom koji traje duže nego što smo planirali.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_69

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_65

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_2

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Zato je ovo okupljanje bilo zamišljeno kao putovanje kroz svijet kafe od gotove šoljice Grand Gold, Grand Aroma, Grand Strong ili Grand Black’n’Easy My Way, koje su bile izložene na postamentima i servirane u sklopu cateringa, sve do toga kako izgleda zrno, kako se mijenja jačina, šta određuje aromu, i kako svaki od tih elemenata postaje dio ličnog ukusa.
 

grand-kafa-iskustvo-event-207-bonjour-ba


Na početku programa uzvanike su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala i Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu, uvodeći ih u koncept događaja i iskustva koje će, kroz aktivnosti tokom dana, rezultirati stvaranjem njihovog personaliziranog coffee blend-a.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_a1

Ana Ćavar, vlasnica Bonjour.ba portala


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_76

Srđan Dabić, Senior Brand Building Manager za Grand kafu


Ali, evo iskrenog pitanja: znamo li zapravo šta pijemo? Znamo li prepoznati note koje volimo, razliku između blendova, zašto nam je jedna kafa “ona prava”, a druga “nekako nije to to”?

Zato smo kreirali intimno okupljanje ljudi koji razumiju važnost tih rituala i pozvali ih da prođu kroz nešto što obično uzimamo zdravo za gotovo: svijet kafe. 
 

grand-kafa-iskustvo-event-210-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-211-bonjour-ba


Kroz ovo iskustvo nas vode stručnjaci, korak po korak, od prvog šota do personaliziranog blenda od prepoznavanja nota do razumijevanja onoga što u kafi zaista volimo.


grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_59

Pa dobro… kako zapravo izgleda kafa koju volite?  

Prvi dio druženja bio je mali reality check degustacija u šotovima. Da, dobro ste pročitali. U malim čašicama, bez mlijeka, bez šećera, bez dekoracije. Samo kafa i vi.

U ovom prvom koraku, Ilija Đurić, specijalista za kafu i Zorica Đorđević, rukovodilac razvoja Atlantic Grand, vodili su goste kroz cupping četiri različite vrste i jačine: Santos, Colombia, Rio Minas i robusta mix (Uganda i Vijetnam). Svaka od njih nosi drugačiji intenzitet arome, gorčine, tijela i kiseline, sve precizno prikazano kroz cupping “spidere” koje su gosti imali na stolovima.

grand-kafa-iskustvo-event-20-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_21

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_53

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_033

grand-kafa-iskustvo-event-205-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-200-bonjour-ba


Stručnjaci su vodili goste kroz kratko, ali precizno putovanje: kako blend nastaje, šta znači jača, aromatičnija, mekša, gdje se sve u ukusu kriju godine znanja i fine razlike koje nikada ne primijetiš dok ne znaš gdje gledati.

Ono što se desilo bilo je prekrasno, većina je otkrila da kafa koju pije godinama nije ista ona koju najviše voli po ukusu. To je onaj trenutak kada se svijet malo otvori, kada shvatite da i u kafi postoji lični potpis koji do sada niste umjeli prepoznati.
 

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_050

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_27

grand-kafa-iskustvo-event-228-bonjour-ba

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_036

grand-kafa-iskustvo-event-59-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-60-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-50-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-113-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-520-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-52-bonjour-ba

Umijeće mirisa: Gdje se zapravo krije karakter kafe?  

Drugi korak bio je potpuno drugačiji: arome. Ako ste mislili da sve kafe mirišu isto, ovo je bio trenutak koji to razbije kao džezva kad se prevrne.

Vodila ga je Zorica Đorđević, koja je gostima otvorila svijet od 36 različitih aroma: zemljanih, cvjetnih, drvenastih, spicy, citrusnih… onih koje možda nikada ne imenujemo, ali ih uvijek osjetimo.

grand-kafa-iskustvo-event-45-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-512-bonjour-ba

 

Gosti su isprobavali različite mirisne note koje se dodaju zrnu. Ne parfemski, ne umjetno, nego suptilno dovoljno da prepoznaš zašto jedna kafa djeluje toplije, druga svježije, treća punije.
 
U tišini koja nastaje kada svi pokušavaju uhvatiti nijanse, mogle su se čuti rečenice tipa: “Čekaj, ovo je ona nota koju stalno tražim…”
“Ja u životu nisam ovako razmišljala o kafi.” To je onaj momenat kada od obične navike nastane znanje.
 

grand-kafa-iskustvo-event-44-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-25-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-57-bonjour-ba


Blend kao lična karta: Trenutak u kojem pravite svoju kafu  

A onda finale. Ustajanje, odlazak do pulta koji izgleda kao mali laboratorij, ali s toplinom domaće kuhinje. Gdje je Mirjana Ševo, tehnolog razvoja, vodila goste kroz posljednji korak: kreiranje vlastitog blenda.

Miješali su note koje su najviše voljeli. Dodavali aromu koja im najviše “sjeda”. Određivali jačinu po svom osjećaju, a ne po tuđem receptu. 

grand-kafa-iskustvo-event-32-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-509-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-54-bonjour-ba


Na osnovu odabranog zrna iz prvog koraka i omiljenih aroma iz drugog, svako je miješao omjere, određivao jačinu i kreirao kafu po svom osjećaju.

Na licu mjesta je mlinac meljao upravo taj, personalizirani blend, koji se pakovao u brendirane smeđe vrećice i dodavao u goody bags. Uz ovaj blend, gosti su dobili i Grand Single Origin Peru kafu, kao i Grand Black’n’Easy My Way, dva proizvoda koja su upotpunila priču o različitim svjetovima i karakterima kafe.
 

grand-kafa-10-bonjour-ba


To je onaj dio iskustva u kojem se najbolje osjeti koliko znanja, strasti i stvarne stručnosti stoji iza tima koji ovo svijetom kafe vodi.

Detaljnije o njihovim procesima, metodama i filozofiji ćete čitati u posebnom članku uskoro.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_48
grand_kafa_iskustvo_sarajevo_bih_bonjour_ba_1
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_37


Na kraju, dok su se papirići sa odabranim notama slagali u male vrećice, a gosti odlazili sa blendom koji su sami kreirali, desila se ona mala, tiha spoznaja koju može dati samo kafa: da su i najobičnije navike često najposebniji dijelovi našeg dana, samo ih ponekad treba vidjeti izbliza.
 

grand-kafa-iskustvo-event-108-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-500-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-107-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-112-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-216-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-219-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-220-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-231-bonjour-ba


Ovo druženje nije promijenilo način na koji pijemo kafu ali jeste način na koji je razumijemo. Pokazalo je da iza svake šoljice stoji priča, proces, vještina i znanje, ali i da postoji nešto duboko lično u tome koju notu preferiramo, koju jačinu biramo i zašto nam baš ta kafa “legne”.

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_79

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_7

grand-kafa-iskustvo-event-522-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-233-bonjour-ba

grand-kafa-iskustvo-event-515-bonjour-ba


Možda je baš to najljepši dio ovog iskustva: činjenica da su gosti otišli kući ne samo sa blendom, nego i sa malim aha-momentom. Onim koji kaže da i svakodnevni ritual može biti bogatiji, svjesniji, topliji ako mu damo prostor.

Jer u svijetu koji stalno žuri, lijepo je znati da se neke stvari i dalje piju polako i da je kafa jedna od njih.


Behind the sips: Ko je sve popio kafu sa nama?  

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_10
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_12
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_021
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_02
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_03
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_06
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_013
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_012
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_015
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_019
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_020
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_023
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_07
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_010
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_016
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_026
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_027
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_030

grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_024
grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_014grand_kafa_sarajevo_bih_bonjour_ba_025

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Grand kafom
Bonjour.ba produkcija 

Organizacija eventa: Bonjour.ba    
Kreativni koncept eventa: Dijana Ćavar    
Asistentica: Inka Šehić    
Autorica članka: Ada Ćeremida
Grafičko oblikovanje: Marija Perić    
Social Media: Marija Perić i Tesnim Ališah    
Fotografija: Enida Kajević i Sanela Zukić    
Video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!