TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 15.5.2024.
Pita od jabuka kroz povijest je postala simbol domaće kuhinje, slastice koja donosi poseban osjećaj topline, kao i raskoš okusa i mirisa.
Ukratko, ona je oblik savršenog, domaćeg comfort jela, jednog od omiljenih i najraširenijih u svijetu. Zahvaljujući jednostavnoj pripremi i sastojcima koje gotovo uvijek imamo doma, njena popularnost ne jenjava.

U ovom tekstu kriju se 2 recepta – pita od jabuka s domaćim korama (iako, sigurni smo da je jednako ukusna i pita s gotovim korama ili pita od jabuka s lisnatim tijestom pa birajte omiljenu varijaciju), a drugi recept je za pitu od jabuka bez glutena.
Osim toga, donosimo vam i nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete svaki put nepogrešivo kreirati savršenu pitu od jabuka. Nakon što testirate ova 2 recepta, s lakoćom se možete igrati s raznim varijantama, a neke od omiljenih su - pita od jabuka sa orasima, pita od jabuka i oraha, pita od jabuka i griza… ima ih mnoštvo, stoga, idemo provjeriti s kojim receptima je najbolje početi ovu slatku avanturu.
Povijest Pite od Jabuka
Pita od jabuka ima dugu povijest. Prve pite od jabuka potječu iz srednjovjekovne Europe, gdje su jabuke bile jedna od najdostupnijih voćki. Prve verzije pite bile su jednostavne i često su sadržavale samo jabuke, med i tijesto. Tijekom vremena recepti su se razvijali i postajali sve složeniji, dodajući začine poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića, koji su bili skupi i rijetki začini tog vremena.

Klasična pita od jabuka - recept
Priprema pite od jabuka zahtijeva pažnju i ljubav prema detaljima.
Sastojci za tijesto
Sastojci za nadjev
Priprema
Za početak, u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladan maslac i prstima ili rezačem za tijesto miješajte dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodajte ledenu vodu, jednu po jednu žlicu, dok tijesto ne počne formirati kuglu. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte diskove, zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

Priprema nadjeva
Ogulite, očistite i narežite jabuke na tanke ploške. Potom ih stavite u veliku zdjelu i dodajte šećer, smeđi šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, klinčiće, brašno i vaniliju. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
Zatim zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvijte jedan disk tijesta na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pite. Prebacite nadjev od jabuka u kalup te ga ravnomjerno rasporedite. Razvijte i drugi disk tijesta i stavite ga preko nadjeva. Spojite rubove tijesta i napravite nekoliko rezova na vrhu kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Ako želite, možete tijesto premazati umućenim jajetom kako biste postigli lijepu zlatno - smeđu boju.
Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 - 55 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno - smeđe, a nadjev ne počne izvirivati kroz rezove. Ako rubovi tijesta počnu previše tamniti, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Na kraju ostavite pitu da se hladi najmanje 2 sata prije rezanja kako bi se nadjev mogao stisnuti.

Tajne savršenog okusa
Postizanje savršene pite od jabuka zahtijeva nekoliko ključnih trikova i savjeta.
Odabir jabuka
Koristite mješavinu različitih sorti jabuka za složeniji okus i teksturu. Granny Smith jabuke su odlične zbog svoje čvrstoće i kiselosti, ali dodajte i neke slađe sorte poput Fuji ili Gala jabuka za balans.

Začini
Ne štedite na začinima. Cimet, muškatni oraščić i klinčići daju dubinu i bogatstvo okusa. Ako volite dodatnu aromu, dodajte prstohvat kardamoma ili đumbira.
Tijesto
Hladan maslac i ledena voda ključni su za postizanje prhkog tijesta. Nemojte previše mijesiti tijesto kako ne bi postalo žilavo.
Gustoća nadjeva
Dodavanje brašna ili kukuruznog škroba pomaže zgusnuti sokove iz jabuka tijekom pečenja, sprječavajući da pita bude previše tekuća. Također, ovdje se možete poigrati i kreirati pitu od jabuka s grizom, koji ćete dodati u nadjev, a koji će dati isti efekt kao i kukuruzni škrob.
Hlađenje
Strpljenje je ključno. Dopustite piti da se ohladi kako bi se nadjev stisnuo i lakše rezao. Topla pita može biti vrlo ukusna, ali može dobiti i teksturu kaše ako se reže prerano.

Varijacije i moderne Interpretacije
Iako je klasična pita od jabuka neosporno ukusna, postoji bezbroj varijacija koje možete isprobati kako biste unijeli dašak novine u ovaj tradicionalni desert.

Pita od jabuka s karamelom
Nakon što je pita pečena i ohlađena, prelijte je domaćim preljevom od karamele za neodoljivi završetak. Karamelu možete pripremiti tako da zagrijete šećer dok se ne otopi i dobije zlatnu boju, zatim dodate vrhnje i maslac te miješate dok ne postane glatko.
Pita od jabuka s orasima i grožđicama ili šumskim voćem i jagodama
Dodajte sjeckane orahe i grožđice (ili voće poput jagoda i borovnica) u nadjev za dodatni okus i teksturu. Orasi će dati hrskavost, dok će grožđice ii drugo voće dodati slatkoću i dubinu okusa.

Bezglutenska Pita od Jabuka
Za one koji su osjetljivi na gluten ili preferiraju bezglutensku prehranu, ova verzija klasične pite od jabuka nudi isti bogat okus i teksturu, ali bez glutena. Evo kako možete pripremiti bezglutensku pitu od jabuka.
Sastojci za tijesto

Priprema tijesta
U velikoj zdjeli pomiješajte bezglutensko brašno, šećer i sol. Dodajte hladan maslac i prstima ili rezačem za tijesto miješajte dok smjesa ne postane nalik na krupne mrvice. Dodajte jaje i hladnu vodu te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Za nadjev i pečenje, slijedite iste korake kao i za klasičnu pitu od jabuka.
Iskoristite raznolike mogućnosti za prilagodbu recepta vašim osobnim preferencijama i uživajte u ovoj klasici na svoj način - uz kuglicu sladoleda, s dodatkom neobičnih sastojaka poput pistacija ili nešto treće. Sigurni smo da sada i sami jedva čekate da se neodoljivi mirisi uvuku u vašu kuhinju i pozovu svakoga za stol i na uživanje u slatkoći ovog kultnog recepta.
* * *
Foto: Pexels
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!