Recept za mirisne, mekane i apsolutno ukusne cimet rolnice - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za mirisne, mekane i apsolutno ukusne cimet rolnice

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
10.9.2020.

Ništa ne doziva jesen kao topla, mekana serija domaćih rolnica sa cimetom prelivena slatkom glazurom od krem sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova omiljena poslastica koja se iz Švedske proširila po cijelom svijetu, instant je vodič u bezbrižnu oazu u kojoj cijeli stan poprimi neku toplu notu i miris cimeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki sloj je prepun okusa cimet-šećer i uistinu postoji li nešto bolje od tople rolnice sa cimetom uz šalicu kave ili tople čokolade?

Foto: foodnessgracious.com

SASTOJCI:

Tijesto:

  • 245 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica suhog kvasca
  • 2 žlice bijelog šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice slanog, omekšanog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 375 g brašna

Fil:

  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 220 g smeđeg šećera
  • 2 kašike mljevenog cimeta

Glazura:

  • 120 g krem sira
  • 60 g  putera
  • 1 do 1 1/2 šolje šećera u prahu
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 1 do 2 kašike mleka

PRIPREMA:

U mikseru pomiješajte toplo mlijeko, kvasac, šećer, sol, maslac i jaja, brašno, a zatim uključite mikser na malu brzinu. Kada se brašno već malo poveže sa ostalim sastojcima, povećajte brzinu na srednju opciju. Smjesa za tijesto treba biti malo ljepljiva i mekana, ali se ne smije lijepiti potpuno za ruke. Dodajte više ili manje brašna dok tijesto ne postigne željenu konzistenciju.

Premjestite tijesto u lagano podmazanu posudu. Pokrijte krpom i pustite da odstoji, točnije udvostruči veličinu, oko sat vremena.

Nakon toga razvaljajte tijesto u oblik pravougaonika i premažite sa 1/2 šolje rastopljenog maslaca. U maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet i pospite preko maslaca na tijestu. Čvrsto zarolajte tijesto po dužini tako da imate jedan dugi valjak. Upotrijebite oštar nož ili makaze za rezanje tijesta na otprilike dvanaest kriški. Poredajte u posudu za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se tijesto diže trideset minuta.

Foto: foodnessgracious.com

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pecite rolnice oko petnaest minuta, dok ne dobiju smeđu boju na vrhu. Dok se cimet rolnice peku, napravite glazuru od krem ​​sira. Naime, umutite krem ​​sir i maslac dok ne postanu lagani i pahuljasti. Zatim dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko. Prelijte preko rolica po želji. Također, po želji možete ukrasiti orašastim plodovima.

Foto: foodnessgracious.com

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: foodnessgracious.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno