TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 10.9.2020.

Ništa ne doziva jesen kao topla, mekana serija domaćih rolnica sa cimetom prelivena slatkom glazurom od krem sira.

 

Cimet rolnice su omiljena poslastica koja se iz Švedske proširila po cijelom svijetu, instant je vodič u bezbrižnu oazu u kojoj cijeli stan poprimi neku toplu notu i miris cimeta. Svaki sloj je prepun okusa cimet - šećer i uistinu postoji li nešto bolje od tople rolnice sa cimetom uz šoljicu kafe ili tople čokolade?


Foto: unsplash.com

 

Sastojci za cimet rolnice

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 10 g soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 jaja
  • 100 g otopljenog maslaca

Za fil/nadjev:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 - 3 kašike mljevenog cimeta
  • 50 g otopljenog maslaca

Glazura:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2 - 3 kašike mlijeka
  • 1 kašikica vanilin šećera

     

Priprema za cimet rolnice

Tijesto: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko i jaja, a zatim dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok se ne formira tijesto. Zatim, tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Nadjev: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte smeđi šećer i mljeveni cimet u maloj zdjeli. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.

 

Foto: unsplash.com

 

Oblikovanje cimet rolnica: Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik (oko 40x60 cm). Premažite tijesto otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinu šećera i cimeta. Počnite od duže strane i čvrsto zarolajte tijesto u valjak. Kada završite, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Rolnice stavite u nauljenu vatrostalnu posudu ili pleh, ostavljajući malo prostora između njih da se mogu širiti. Pokrijte ih i ostavite da se dižu još 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 - 30 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.

 

 

Glazura: Dok se rolnice peku, pripremite glazuru miješanjem šećera u prahu, mlijeka i vanilin šećera. Kada su rolnice pečene, izvadite ih iz pećnice i prelijte glazurom dok su još tople. Mljac!

 

* * *
Naslovna fotografija: pexels.com 


Bonjour

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

TEKST: Ada Ćeremida

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak. U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

U samom srcu Sarajeva, Baščaršija je ljeti pozornica za stotine priča, a mi smo pronašli one koje se kriju iza gužve, među mirisima kafe, zvukom čekića i ukusima koji se pamte.

Ovog ljeta, kroz sedam priča otkrili smo njena skrovita dvorišta, lokale koje odišu tradicijom, zalogaje zbog kojih ćete se vraćati i zanatlije koji prkose vremenu. 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N101

bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_012


Ovaj vodič spaja sve te trenutke u jednu šetnju za one koji žele doživjeti Baščaršiju autentično, mirno i punu skrivenih detalja koji čine duh grada.

 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_NA101


Kada gradske ulice postanu pretrpane, Baščaršija i dalje ima mjesta gdje možete zastati, udahnuti i osjetiti Sarajevo u njegovom najautentičnijem obliku. I da, velike su šanse da vam uvijek golub u polu letu upadne u kadar.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_07


To su bašte skrivene iza starih hanova, lokali u kojima vrijeme teče sporije, i mirisne pekare koje vas dočekuju svježim pecivima i bosanskom kafom. Ovdje počinje naša potraga za mjestima koja čuvaju duh čaršije, daleko od užurbanog tempa turističkih ruta.


 bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_01

 


Skrivene bašte Sarajeva


U srcu čaršije kriju se dvorišta koja nisu odmah vidljiva prolazniku. Mora se proći kroz uske prolaze da biste ih otkrili. To su mirna mjesta gdje vrijeme teče sporije, gdje se može popiti kafa ili osjetiti miris svježeg peciva. 

Ova dvorišta sa svojim sjenovitim kutcima i rustičnim detaljima čuvaju duh Sarajeva i skrivaju male priče koje čekaju da budu otkrivene. Ako ste spremni za malu avanturu i autentičan doživljaj čaršije, oni će vas nagraditi svojim šarmom.
 

bonjour_ba_bascarsija_baste_1


Mjesta koje lokalci ne dijele lako

Uličice Baščaršije skrivaju male kafiće i restorane koje nećete naći u turističkim vodičima. Bilo da vas privlači minimalistički dizajn ili autentični interijeri, ovdje ćete otkriti adrese na kojima se okupljaju Sarajlije, uz dobru kafu, pravi obrok ili tradicionalnu limunadu.


bonjour_ba_bascarsija_lokali_1


Baklava zbog koje se vraćate  
 

Postoje mjesta u Sarajevu koja se pamte po mirisu, a jedno od njih je i slastičarna u kojoj se peče baklava prema starim receptima. Hrskava kora, bogat fil od oraha ili pistaća i savršena ravnoteža slatkoće čine je desertom kojem ćete teško odoljeti, bez obzira koliko puta ste već probali.


bonjour_ba_bascarsija_baklava_1
 

Miris koji vas vraća u djetinstvo  
 

Smještena tik uz žamor čaršije, ova pekara mirisom svježih kiflica i kroasana privlači i turiste i lokalce. Otvorena od ranog jutra, ona je mjesto gdje možete osjetiti puls grada uz topli zalogaj i osmijeh prodavačice koja pamti lica svojih stalnih mušterija.


bonjour_ba_bascarsija_imaret_1


I dok vas mirisi hrane vode kroz sokake, Baščaršija skriva i druge vrste mirisa i priča, one koje dolaze iz radionica, parfimerija i trgovina rukotvorinama. 

To su mjesta gdje svaki predmet ima trag ruke koja ga je napravila, gdje se vještine prenose s koljena na koljeno i gdje tradicija diše jednako snažno kao i prije sto godina.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_02
 

Lokacije koje znaju samo oni s okom za detalje  

Uličice Baščaršije skrivaju radnje u kojima ćete pronaći unikatne predmete – od ručno tkanih ćilima do keramičkih zdjela i mesinganih svijećnjaka. Svaki komad je priča za sebe, a ujedno i dio kućnog ambijenta koji nosi miris i boje Sarajeva.
 

bonjour_ba_bascarsija_rucni_rad_1
 

Baščaršija ljeti tragom mirisa  

Ova mala parfimerija spaja umjetnost miješanja mirisa sa sarajevskom tradicijom. Svaka bočica krije mirisnu priču od orijentalnih nota koje podsjećaju na stara putovanja do svježih mirisa koji prizivaju ljetno Sarajevo.
 

bonjour_ba_bascarsija_kalem_misk_1
 

Zanati koji nestaju ali ove ruke još uvijek rade

Kovači, kazandžije, sarači su zanatlije koje ćete i danas zateći kako vješto rade u svojim radionicama. Njihov rad nije samo posao, već čuvanje naslijeđa koje seže unazad stotinama godina. 

Svaki udarac čekića ili potez noža dio je tradicije koja još uvijek ima mjesto u savremenom gradu.


bonjour_ba_bascarsija_zanati_1


Baščaršija ljeti je živi organizam pun mirisa, zvukova i rukotvorina koje pričaju priče o gradu i ljudima koji ga njeguju. 

Od skrivenih dvorišta i mirisnih pekara, preko zanata koji traju generacijama, do malih radnji s rukotvorinama i parfemima, svaki korak ovdje nosi trag tradicije i svakodnevnog života.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N01


Ovo je šetnja kroz Sarajevo koja spaja prošlost i sadašnjost, poziv da istražite, probate, osjetite i doživite grad u njegovom najautentičnijem ljetnom izdanju.
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba        

Bonjour.ba Produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!