TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 10.9.2020.

Ništa ne doziva jesen kao topla, mekana serija domaćih rolnica sa cimetom prelivena slatkom glazurom od krem sira.

 

Cimet rolnice su omiljena poslastica koja se iz Švedske proširila po cijelom svijetu, instant je vodič u bezbrižnu oazu u kojoj cijeli stan poprimi neku toplu notu i miris cimeta. Svaki sloj je prepun okusa cimet - šećer i uistinu postoji li nešto bolje od tople rolnice sa cimetom uz šoljicu kafe ili tople čokolade?


Foto: unsplash.com

 

Sastojci za cimet rolnice

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 10 g soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 jaja
  • 100 g otopljenog maslaca

Za fil/nadjev:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 - 3 kašike mljevenog cimeta
  • 50 g otopljenog maslaca

Glazura:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2 - 3 kašike mlijeka
  • 1 kašikica vanilin šećera

     

Priprema za cimet rolnice

Tijesto: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko i jaja, a zatim dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok se ne formira tijesto. Zatim, tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Nadjev: Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Pomiješajte smeđi šećer i mljeveni cimet u maloj zdjeli. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.

 

Foto: unsplash.com

 

Oblikovanje cimet rolnica: Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravougaonik (oko 40x60 cm). Premažite tijesto otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinu šećera i cimeta. Počnite od duže strane i čvrsto zarolajte tijesto u valjak. Kada završite, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Rolnice stavite u nauljenu vatrostalnu posudu ili pleh, ostavljajući malo prostora između njih da se mogu širiti. Pokrijte ih i ostavite da se dižu još 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 - 30 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.

 

 

Glazura: Dok se rolnice peku, pripremite glazuru miješanjem šećera u prahu, mlijeka i vanilin šećera. Kada su rolnice pečene, izvadite ih iz pećnice i prelijte glazurom dok su još tople. Mljac!

 

* * *
Naslovna fotografija: pexels.com 


Bonjour

Elegantna, udobna i nosiva na 100 načina – ZARA bluza u 3 boje koje želimo odmah

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Elegantna, udobna i nosiva na 100 načina – ZARA bluza u 3 boje koje želimo odmah Elegantna, udobna i nosiva na 100 načina – ZARA bluza u 3 boje koje želimo odmah

 

Ako postoji komad odjeće koji može preživjeti jutarnje sastanke, kafe s kolegama i večernje obaveze, onda je to fluidna bluza s volanima. Kad još kažemo da dolazi u tri boje i izgleda kao da ste je ulovila na nekom fancy modnom showroomu znate da je vrijeme da otvorite aplikaciju.

Ili još bolje, odmah odete do najbliže ZARA prodavnice.

Ovaj model kombinuje sve što volimo: mekan, lepršav materijal, volani koji podižu svaki outfit i kroj koji stoji kao saliven. Idealna je za dane kad želimo izgledati sređeno, a da se nismo ni potrudile (ili barem da tako izgleda).

 

 

Tri nijanse, tri modne igre

 

  • Maslinasto zelena: Ozbiljna, ali s karakterom. Dovoljno neutralna da ide na sve, a opet dovoljno posebna da vas izdvoji iz mase.

  • Prljavo bijela: Sofisticirana i suptilna. Ide uz svaki komad iz ormara i daje dojam čistoće, ali bez one klasične monotone bjeline.

  • Svijetlosiva: Idealna za one dane kad želite minimalizam s dozom mekoće. Savršena za slojevite kombinacije i monohromatske igre.

Mi ozbiljno razmišljamo da ih uzmemo sve tri.

bluza_3_Bonjour.ba

bluza_4_Bonjour.ba

bluza_5_Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!