TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 14.10.2020.
Jabuke sa karamel preljevom jedna su od vrhunskih jesenskih poslastica.
Ne sumnjamo da će vam se ovaj recept dopasti jer je super lagan, a rezulat su savršeno mirisne i ukusne jabuke sa karamel preljevom koje su izvrsne za praznike, zabave, darivanje, ali i svakodnevno uživanje u jeseni.
Ne samo da ih je lako napraviti, već ih je i super zabavno ukrasiti sa dodacima po želji. Slijedite ove jednostavne detaljne upute i za trenutak pripremite ovu jesensku poslasticu. Recept smo pronašli ovdje, a pripremu vam donosimo u nastavku.
Foto: cookingclassy.com
SASTOJCI:
Foto: cookingclassy.com
PRIPREMA:
Uklonite stabljike jabuka, isperite jabuke pod toplom vodom nekoliko sekundi, a zatim ih osušite papirnatim ubrusom. Ako je moguće, stavite jabuke u hladnjak nekoliko sati ili nekoliko dana unaprijed kako bi se dobro ohladile prije stavljanja karamele.
Vertikalno umetnite štapiće u jabuke. Posudu obložite papirom za pečenje i na nju stavite jabuke. Dodajte sve svoje dodatke u tanjure ili plitke zdjele da budu spremni.
Otopite karamele u velikoj šerpi sa slatkim vrhnjem na srednje jakoj vatri. Ostavite karamelu da se ohladi 3-5 minuta prije nego što umočite jabuke jer ako je smjesa prevruća karamela će skliznuti sa jabuka.
Držeći jabuku za štap, umočite je u karamelu, lagano je okrećite kako bi karamele bilo na čitavoj jabuci. Podignite i nastavite okretati jabuku dok ne iscuri višak karamele. Stavite na posudu obloženu papirom za pečenje. Pažljivo i brzo radite da umočite sve jabuke i po želji odmah ukrasite dodacima. Ponovite sa preostalim jabukama. Čuvajte u frižideru do dvije sedmice. Uživajte!
Foto: cookingclassy.com
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: cookingclassy.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!