Bonjour.blagdanski recepti: Štrudla od jabuka u vanilija sosu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.blagdanski recepti: Štrudla od jabuka u vanilija sosu

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
8.12.2023.

Blagdanska sezona je sinonim za toplinu, radost i zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osim toga, prva asocijacija na blagdane pojavljuje se i s mirisima i okusima vanilije, cimeta i karanfilčića koji su nezaobilazan pratilac ove sezone. Stoga vam, u jednom od osam recepata koje smo pripremili za vas uz food blogericu Belmu Halilović, donosimo harmoničan spoj tih sastojaka u jednom kulinarskom klasiku koji vječno priča o cozy atmosferi perioda koji nam dolazi.

Klasik o kojem pišemo je naravno štrudla od jabuka, čiju hrskavost ovaj put ublažava nježni preljev od vanilije, a koju upotpunjavaju neodoljivi okusi grožđica i badema. Za kraj je začinjena tipičnim blagdanskim mirisima poput cimeta i karanfilčića. Ako pitate nas, savršen spoj!

U kreiranju ove klasične, ali unikatne blagdanske recepture, prate nas i ovaj put kvalitetni Eurocompany sastojci uz koje smo s lakoćom pripremili još jednu blagdansku gourmet avanturu.

Predlažemo da nabavite navedene sastojke i kroz nekoliko jednostavnih uputa na vašem stolu će se naći delicija koja osvaja mirisom, koliko i okusom.


Štrudla od jabuka u vanilija sosu




Sastojci

  • 1 kilogram jabuka
  • Eurocompany grožđice
  • Eurocompany badem
  • Vanilin šećer, smeđi šećer, cimet, karanfilčići



Tijesto
 

  • 300 grama brašna
  • 1 jaje
  • 50 grama maslaca
  • 125 mililitara mlijeka
  • Mala kašika kvasca, brašna i šećera (aktivirati s malo mlake vode)
  • 3 kašike šećera
  • Vanilin šećer i ribana korica limuna





Priprema

Za početak, u brašno je potrebno dodati aktivirani kvasac, umućeno jaje, šećer i koricu limuna. Maslac otopiti s mlijekom pa kada bude mlako, dodati u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti na toplo dva sata.


Punjenje

1 kilogram jabuka oguliti i isjeći na male kockice. Prebaciti ih u tavu pa dodati vanilin šećer, smeđi šećer, grožđice, sjeckane lješnjake, karanfilčiće i malo cimeta. Zatim pustiti da se sve lagano dinsta, da bi jabuke pustile sok. Potom ohladiti.

Tijesto premijesiti, razvući u pravokutnik i kroz sredinu rasporediti punjenje, a stranice isjeći na trakice. Trake ispreplesti i zatvoriti štrudlu. Nakon toga, premazati s malo umućenog jajeta, posuti smeđim šećerom i listićima badema.

Peći na 180 °C, 30 - 40 minuta (zavisno od pećnice).

Poslužiti toplo uz vanilija sos i / ili kuglu sladoleda od vanilije.




Sigurni smo da je i vas već samo čitanje ovih sastojaka privuklo da se okušate u spravljanju ovog recepta, u želji da se kroz vaš dom pronese miris blagdana kroz ovu harmoničnu kulinarsku kreaciju.

 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci