Bonjour.blagdanski recepti: Štrudla od jabuka u vanilija sosu
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETBlagdanska sezona je sinonim za toplinu, radost i zajedništvo.
Osim toga, prva asocijacija na blagdane pojavljuje se i s mirisima i okusima vanilije, cimeta i karanfilčića koji su nezaobilazan pratilac ove sezone. Stoga vam, u jednom od osam recepata koje smo pripremili za vas uz food blogericu Belmu Halilović, donosimo harmoničan spoj tih sastojaka u jednom kulinarskom klasiku koji vječno priča o cozy atmosferi perioda koji nam dolazi.
Klasik o kojem pišemo je naravno štrudla od jabuka, čiju hrskavost ovaj put ublažava nježni preljev od vanilije, a koju upotpunjavaju neodoljivi okusi grožđica i badema. Za kraj je začinjena tipičnim blagdanskim mirisima poput cimeta i karanfilčića. Ako pitate nas, savršen spoj!
U kreiranju ove klasične, ali unikatne blagdanske recepture, prate nas i ovaj put kvalitetni Eurocompany sastojci uz koje smo s lakoćom pripremili još jednu blagdansku gourmet avanturu.
Predlažemo da nabavite navedene sastojke i kroz nekoliko jednostavnih uputa na vašem stolu će se naći delicija koja osvaja mirisom, koliko i okusom.
Štrudla od jabuka u vanilija sosu
Sastojci
- 1 kilogram jabuka
- Eurocompany grožđice
- Eurocompany badem
- Vanilin šećer, smeđi šećer, cimet, karanfilčići
Tijesto
- 300 grama brašna
- 1 jaje
- 50 grama maslaca
- 125 mililitara mlijeka
- Mala kašika kvasca, brašna i šećera (aktivirati s malo mlake vode)
- 3 kašike šećera
- Vanilin šećer i ribana korica limuna
Priprema
Za početak, u brašno je potrebno dodati aktivirani kvasac, umućeno jaje, šećer i koricu limuna. Maslac otopiti s mlijekom pa kada bude mlako, dodati u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti na toplo dva sata.
Punjenje
1 kilogram jabuka oguliti i isjeći na male kockice. Prebaciti ih u tavu pa dodati vanilin šećer, smeđi šećer, grožđice, sjeckane lješnjake, karanfilčiće i malo cimeta. Zatim pustiti da se sve lagano dinsta, da bi jabuke pustile sok. Potom ohladiti.
Tijesto premijesiti, razvući u pravokutnik i kroz sredinu rasporediti punjenje, a stranice isjeći na trakice. Trake ispreplesti i zatvoriti štrudlu. Nakon toga, premazati s malo umućenog jajeta, posuti smeđim šećerom i listićima badema.
Peći na 180 °C, 30 - 40 minuta (zavisno od pećnice).
Poslužiti toplo uz vanilija sos i / ili kuglu sladoleda od vanilije.
Sigurni smo da je i vas već samo čitanje ovih sastojaka privuklo da se okušate u spravljanju ovog recepta, u želji da se kroz vaš dom pronese miris blagdana kroz ovu harmoničnu kulinarsku kreaciju.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba