TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 25.11.2023.

Kolač sa orasima uvijek pruža mnogo mogućnosti. Orah kao dodatak desertima funkcionira odlično jer se tako lako slaže sa mnogo drugih okusa. Upravo zato ne iznenađuje da smo mogli pronaći mnoštvo recepata za kolač sa orasima.


No, naravno, nismo ih mogli izdvojiti baš sve. Neki od najboljih koji će se svidjeti svim uzrastima kriju se u našem užem izboru ispod. Od brownie kolača zbog kojeg će se otimati za zadnji komad pa sve do torte koja će oduševiti goste, orasi su glavna tema ovih deserta.

Najbolje je to što i izgledaju primamljivo pa će tako zadiviti sve koje želite impresionirati. S druge strane, sjajni su i za druženje uz kavu ili čaj.

 



Kolač sa orasima tako lako možemo i vezati za hladniji period, kao što je jesen i zima. Zajedno sa kolačima od jabuka i omiljenim pitama automatski je podsjetnik na blagdanski period, također. Uz to, teško je ne reći kolač sa orasima, a pri tome se ne prisjetiti sjajnih kolača koji nas vraćaju u djetinjstvo.

Za inspiraciju koji kolač sa orasima praviti danas, otkrijte naše favorite u nastavku.

 

Brownie sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca
  • 170 g čokolade
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice kakaa u prahu
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 šalica prženih nasjeckanih oraha
  • Malo soli (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli otopite maslac i komadiće čokolade.

Smjesi zatim dodajte šećer, jaja i vaniliju i promiješajte sve kako bi se sjedinilo. Nakon toga možete dodati brašno, kakao i prašak za pecivo ponovno miješajući kako bi nastala kompaktna smjesa. 

Na kraju umiješajte usitnjene pržene orahe i smjesu izlijte u namašćeni pleh za pečenje.

Pecite 30-35 minuta, a sve na kraju za intenziviranje okusa možete posuti sa malo krupne soli. Na zaboravite brownie kolač ohladiti 20 minuta prije rezanja.

 



 

Banana kruh sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca (otopljenog)
  • 1 šalica bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice kiselog vrhnja
  • ½ šalice nasjeckanih oraha
  • 2 srednje banane (zgnječene)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, i namastite kalup za pečenje kruha.

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju i limunov sok te dobro promiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte u smjesu sa maslacem i miksajte dok ne postane glatko.

Banane zgnječite vilicom, a zatim pomiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Tako pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup za kruh.

Pecite 60 minuta i napravite test sa čačkalicom. Ako na čačkalici ništa ne ostaje, kruh je pečen i možete ga izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta. Kruh zatim izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

 



 

Torta sa orasima
 

Sastojci (za koru):

  • 225 g (2 štapića) maslaca, sobne temperature (ako koristite neslani, dodajte 1/4 žličice soli)
  • 225 g (1 šalica) šećera
  • 4 jaja, po mogućnosti organska, slobodan uzgoj
  • 30 ml (2 žlice) jake espresso kave
  • 1/2 žličice espresso praha (koristio sam malo mužara i tučka da bude super fino)
  • 225 g (2 šalice) samodizajućeg brašna
  • 50 g (1/3 šalice) sitno nasjeckanih oraha

Sastojci (za kremu)

  • 145 g (1 1/4 štapića) neslanog maslaca, omekšalog
  • prstohvat soli
  • 500 g (4 1/2 šalice) slastičarskog šećera/šećera u prahu
  • oko 75 ml (oko 4 žlice) jake espresso kave

Sastojci (za dekoraciju):

  • 8 do 12 oraha za vrh torte

Priprema (kore):

Namastite dva kalupa za tortu, dno obložite papirom za pečenje, a zatim cijeli kalup pospite brašnom.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. U smjesu maslaca i šećera dodajte jaje i dobro umutite.

Dodajte otprilike četvrtinu brašna i miješajte dok smjesa ne dobije svijetlu boju, i sve ponovite s preostalim jajima i brašnom dok ne potrošite jaja i brašno.

Smjesa za koru će biti lagana i kremasta, a u nju zatim dodajte nasjeckane orahe, umiješajte espresso prah u tekući espresso i sve zatim dodajte u smjesu.

Dobro izmiješajte, a zatim podijelite smjesu za kolače u pripremljene kalupe za kolače, pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude u potpunosti čista kad ju postavite u središte kolača.

Ostavite kore da se ohlade u kalupima 10 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i stavite na rešetke za hlađenje, a papir uklonite.

Priprema (krema):

Pomiješajte sve sastojke za kremu od maslaca dok ne dobijete glatku i kremastu glazuru.

Priprema (ukrašavanje):

Pola kreme namažite na prvu koru, poklopite kremu sa drugom korom, a na vrh stavite ostatak kreme.

Na vrhu možete postaviti čitave ili polovice oraha, ali i posuti površinu isjeckanim orasima.

 

***
Foto: Pexels, Unsplash


Bonjour

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

Zamislite da vaš dan počinje polako. Bez alarma koji vas trgne iz sna i bez prvog gutljaja kafe u panici. Jutro u kojem najprije osjetite mir.

Upravo takvo jutro njeguje O’Plant filozofija: umirujući trenutak za sebe, uz proizvode koji su prirodni, hranjivi i stvoreni za moderni i ubrzani život. 

U svijetu gdje stalno jurimo s obaveze na obavezu, najljepša stvar koju sebi možemo pokloniti jeste miran trenutak i dobar zalogaj. O’Plant proizvodi, od voćno-žitnih snackova do biljnih napitaka i mueslija bez dodanog šećera, tu su da nas podsjete koliko je jednostavno osjećati se dobro iznutra i izvana.
 


bonjour_ba_dorada_podravka_n_11
 

 



Za jutra koja počinju s osmijehom  

Započeti dan uz O'Plant muesli koji spaja zob, pir i chia sjemenke, uz dodatak datulja, kakaa, matcha praha ili komadića jabuke i to bez trunke dodanog šećera zvuči savršeno.

U kombinaciji s O'Plant napitkom od badema bogatim kalcijem i vitaminima A, D i E, vaše tijelo dobiva ono što mu stvarno treba snagu, a ne samo energiju. Doručak koji traje duže od skrolanja i čini da se osjećate ispunjeno u svakom smislu.


bonjour_ba_podravka_01
 



Doručak koji se voli fotografirati, ali još više - jesti  

Napitak od zobi i badema? Prefin. Barista verzija za kafu? Pjena koja ne pada ni nakon tri storyja. Frape sa napitkom od zobi? Savršen! Bademov napitak? Sadrži čak 37,5% dnevne potrebe za kalcijem.

Da, znamo sve zvuči predobro, ali istina je: O’Plant napici stvarno mijenjaju sve, posebno kad ujutro želiš brz i hranjiv izbor.

 



Snack koji nije samo međuobrok, već vaš prirodni beauty & energy boost  

O’Plant voćno-žitni snackovi dolaze u šest opcija, a svaki ima svoj mood: Focus kad trebaš bistrinu i koncentraciju, Glow kad vam koža treba malo sjaja iznutra, Immuno za dane kad imunitet treba podršku, Power za dan pun energije, Refresh kad vam treba reset, Relax za kraj dana (ili svaki trenutak kad vam treba pauza).

Bez umjetnih dodataka, s B vitaminima, željezom, vlaknima i voćem koje vaš organizam voli. Ili kako mi volimo reći, snack s razlogom.


bonjour_ba_dorada_podravka_n_13
 



Tvoje tijelo zna što mu treba. Pitanje je, znaš li i ti?  

Ako želite jednostavne, prirodne i ukusne saveznike u dnevnoj rutini  O’Plant je tu. Za jutra, pauze, večeri. Za svakog ko bira biti nježan prema sebi.

Briga o sebi ne mora izgledati kao spa dan ili luksuzni tretman. Ponekad je to jednostavno  izbor doručka koji njeguje, napitka koji hrani i snacka koji vam daje energiju!

 

 

Foto: @ josefinevogt  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!