TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 25.11.2023.
Kolač sa orasima uvijek pruža mnogo mogućnosti. Orah kao dodatak desertima funkcionira odlično jer se tako lako slaže sa mnogo drugih okusa. Upravo zato ne iznenađuje da smo mogli pronaći mnoštvo recepata za kolač sa orasima.
No, naravno, nismo ih mogli izdvojiti baš sve. Neki od najboljih koji će se svidjeti svim uzrastima kriju se u našem užem izboru ispod. Od brownie kolača zbog kojeg će se otimati za zadnji komad pa sve do torte koja će oduševiti goste, orasi su glavna tema ovih deserta.
Najbolje je to što i izgledaju primamljivo pa će tako zadiviti sve koje želite impresionirati. S druge strane, sjajni su i za druženje uz kavu ili čaj.
Kolač sa orasima tako lako možemo i vezati za hladniji period, kao što je jesen i zima. Zajedno sa kolačima od jabuka i omiljenim pitama automatski je podsjetnik na blagdanski period, također. Uz to, teško je ne reći kolač sa orasima, a pri tome se ne prisjetiti sjajnih kolača koji nas vraćaju u djetinjstvo.
Za inspiraciju koji kolač sa orasima praviti danas, otkrijte naše favorite u nastavku.
Brownie sa orasima
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli otopite maslac i komadiće čokolade.
Smjesi zatim dodajte šećer, jaja i vaniliju i promiješajte sve kako bi se sjedinilo. Nakon toga možete dodati brašno, kakao i prašak za pecivo ponovno miješajući kako bi nastala kompaktna smjesa.
Na kraju umiješajte usitnjene pržene orahe i smjesu izlijte u namašćeni pleh za pečenje.
Pecite 30-35 minuta, a sve na kraju za intenziviranje okusa možete posuti sa malo krupne soli. Na zaboravite brownie kolač ohladiti 20 minuta prije rezanja.
Banana kruh sa orasima
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, i namastite kalup za pečenje kruha.
U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju i limunov sok te dobro promiješajte.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte u smjesu sa maslacem i miksajte dok ne postane glatko.
Banane zgnječite vilicom, a zatim pomiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Tako pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup za kruh.
Pecite 60 minuta i napravite test sa čačkalicom. Ako na čačkalici ništa ne ostaje, kruh je pečen i možete ga izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta. Kruh zatim izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.
Torta sa orasima
Sastojci (za koru):
Sastojci (za kremu)
Sastojci (za dekoraciju):
Priprema (kore):
Namastite dva kalupa za tortu, dno obložite papirom za pečenje, a zatim cijeli kalup pospite brašnom.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. U smjesu maslaca i šećera dodajte jaje i dobro umutite.
Dodajte otprilike četvrtinu brašna i miješajte dok smjesa ne dobije svijetlu boju, i sve ponovite s preostalim jajima i brašnom dok ne potrošite jaja i brašno.
Smjesa za koru će biti lagana i kremasta, a u nju zatim dodajte nasjeckane orahe, umiješajte espresso prah u tekući espresso i sve zatim dodajte u smjesu.
Dobro izmiješajte, a zatim podijelite smjesu za kolače u pripremljene kalupe za kolače, pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude u potpunosti čista kad ju postavite u središte kolača.
Ostavite kore da se ohlade u kalupima 10 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i stavite na rešetke za hlađenje, a papir uklonite.
Priprema (krema):
Pomiješajte sve sastojke za kremu od maslaca dok ne dobijete glatku i kremastu glazuru.
Priprema (ukrašavanje):
Pola kreme namažite na prvu koru, poklopite kremu sa drugom korom, a na vrh stavite ostatak kreme.
Na vrhu možete postaviti čitave ili polovice oraha, ali i posuti površinu isjeckanim orasima.
***
Foto: Pexels, Unsplash
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba
Zamislite zimsku noć: pahuljice plešu svoj ples ispred prozora, dok se u toplini vašeg doma širi miris cimeta i vanilije, pozivajući vas na trenutke punog ugođaja. Na stolu vas čeka svježe ispečen Stollen – njemačka poslastica koja donosi Gemütlichkeit, onaj osjećaj topline i ugode.
Sigurni smo da ćete se složiti: postoji nešto magično u mirisu pečenog tijesta, začina i voća koji ispunjava cijelu kuhinju.
To su oni dragocjeni trenuci kada vrijeme uspori, a vi, s pažnjom i ljubavlju, stvarate kolač koji će postati simbol blagdanske radosti, bilo da ga dijelite s porodicom, prijateljima ili čuvate kao mali luksuz za sebe. Ein Stück Glück – komadić sreće u svakom zalogaju!
Stollen je savršen kolač za te trenutke i da, ovo je taj kolač koji svi misle da je težak za napraviti – s puno sastojaka i kompliciranim postupkom, ali istina je da je zapravo puno jednostavniji nego što izgleda! Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti savršen kolač koji će oduševiti sve oko vas. Bez brige, nema tu nikakvih tajni – samo pratite recept i uživajte u mirisu koji će ispuniti vašu kuhinju.
Ključ da ovaj recept uvijek uspije: Sastojci!
Posebnost Stollena krije se u spoju jednostavnih, ali pažljivo odabranih sastojaka. Marelice svojim blagim i sočnim notama unose toplinu, dok brusnice sa svojom svježinom i blago kiselkastim okusom stvaraju savršen kontrast. Prirodna slatkoća grožđica obogaćuje tijesto aromom koja podsjeća na tradiciju čineći svaki zalogaj nezaboravnim.
Također, Stollen je kolač koji dopušta kreativnost. Možete dodati malo više suhog voća za bogatiji okus ili smanjiti količinu ako preferirate manje intenzivne tonove. Važno je samo da tijesto ostane kompaktno i lako oblikovano. Eksperimentišite i pronađite savršenu kombinaciju za sebe.
Sastojci
Tijesto:
250 g brašna
20 g svježeg kvasca (ili 1/2 kesice suhog kvasca)
100 ml toplog mlijeka
50 g šećera
100 g maslaca (sobne temperature)
1 jaje
Prstohvat soli
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
Rendana korica 1/2 limuna i 1/2 narandže
Dodaci:
70 g Perfect Day suhih marelica (sitno sjeckanih)
70 g Perfect Day suhih brusnica
70 g Perfect Day grožđica
25 ml ruma ili soka od narandže
Završnica:
25 g rastopljenog maslaca
50 g šećera u prahu
Priprema voća i orašastih plodova: U posudi pomiješajte Perfect Day suhe marelice, brusnice i grožđice. Prelijte ih rumom ili sokom od narandže i ostavite da odstoje. Sat vremena je dovoljno da voće omekša i postane još sočnije, spremno da ispriča svoju priču.
Priprema tijesta: Dok se suho voće opušta, vrijeme je za čaroliju tijesta. U toplom mlijeku rastvorite kvasac s prstohvatom šećera i ostavite da nadođe 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, so, vaniliju i rendanu koricu limuna i narandže. Dodajte maslac, jaje i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto. Ovdje počinje čarolija – miris koji se širi, svježina citrusa i bogatstvo maslaca, sve to dolazi zajedno kako bi stvorilo tijesto.
Dodavanje voća: Kada je tijesto gotovo, iscijedite višak tečnosti iz voća te ih lagano umiješajte u tijesto. Neka sve bude ravnomjerno raspoređeno, svaki sastojak ima svoj trenutak u ovoj priči. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da naraste 1–2 sata. Ovo je trenutak za strpljenje, za uživanje u mirisu koji ispunjava prostor, za sanjarenje o gotovom kolaču.
Oblikovanje Stollena: Kada tijesto naraste, oblikujte ga u duguljasti hljeb ili preklopljeni Stollen. Svaki oblik nosi svoju priču – duguljasti hljeb je klasičan, ali preklopljeni Stollen daje dojam nježnosti i nježnošću unosi u prostor.
Pečenje: Pecite Stollen u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Kolač će postati zlatno-smeđi, a miris iz pećnice će vas podsjetiti na trenutke kada se svi okupe za stolom i zajedno uživaju u životnim pričama. Po vađenju iz rerne, odmah ga premažite rastopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu. To je trenutak kad sve dolazi na svoje mjesto.
Završni korak: Stollen stavite na rešetku i ostavite da se ohladi. Podijelite ga sa voljenima i stvorite vlastite uspomene.
Savjet: Strpljenje je ključ uspjeha. Ovaj kolač je još bolji kada se ostavi da ostoji dan ili dva – svi okusi imaju vremena da se prožmu i stvaraju savršenu harmoniju. Mislimo... pokušajte jer znamo izazov.
Dodajte poseban dodir svom Stollenu:
Uz svaki komad priložite karticu s porukom ili inspirativnim citatom. Ovaj mali znak pažnje pretvorit će svaki zalogaj u gestu koja grije srce i čini ugođaj još čarobnijim.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!