TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 25.11.2023.

Kolač sa orasima uvijek pruža mnogo mogućnosti. Orah kao dodatak desertima funkcionira odlično jer se tako lako slaže sa mnogo drugih okusa. Upravo zato ne iznenađuje da smo mogli pronaći mnoštvo recepata za kolač sa orasima.


No, naravno, nismo ih mogli izdvojiti baš sve. Neki od najboljih koji će se svidjeti svim uzrastima kriju se u našem užem izboru ispod. Od brownie kolača zbog kojeg će se otimati za zadnji komad pa sve do torte koja će oduševiti goste, orasi su glavna tema ovih deserta.

Najbolje je to što i izgledaju primamljivo pa će tako zadiviti sve koje želite impresionirati. S druge strane, sjajni su i za druženje uz kavu ili čaj.

 



Kolač sa orasima tako lako možemo i vezati za hladniji period, kao što je jesen i zima. Zajedno sa kolačima od jabuka i omiljenim pitama automatski je podsjetnik na blagdanski period, također. Uz to, teško je ne reći kolač sa orasima, a pri tome se ne prisjetiti sjajnih kolača koji nas vraćaju u djetinjstvo.

Za inspiraciju koji kolač sa orasima praviti danas, otkrijte naše favorite u nastavku.

 

Brownie sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca
  • 170 g čokolade
  • 1 šalica šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice kakaa u prahu
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1 šalica prženih nasjeckanih oraha
  • Malo soli (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli otopite maslac i komadiće čokolade.

Smjesi zatim dodajte šećer, jaja i vaniliju i promiješajte sve kako bi se sjedinilo. Nakon toga možete dodati brašno, kakao i prašak za pecivo ponovno miješajući kako bi nastala kompaktna smjesa. 

Na kraju umiješajte usitnjene pržene orahe i smjesu izlijte u namašćeni pleh za pečenje.

Pecite 30-35 minuta, a sve na kraju za intenziviranje okusa možete posuti sa malo krupne soli. Na zaboravite brownie kolač ohladiti 20 minuta prije rezanja.

 



 

Banana kruh sa orasima
 

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca (otopljenog)
  • 1 šalica bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1 ¾ šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ½ šalice kiselog vrhnja
  • ½ šalice nasjeckanih oraha
  • 2 srednje banane (zgnječene)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, i namastite kalup za pečenje kruha.

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju i limunov sok te dobro promiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte u smjesu sa maslacem i miksajte dok ne postane glatko.

Banane zgnječite vilicom, a zatim pomiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Tako pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup za kruh.

Pecite 60 minuta i napravite test sa čačkalicom. Ako na čačkalici ništa ne ostaje, kruh je pečen i možete ga izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta. Kruh zatim izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

 



 

Torta sa orasima
 

Sastojci (za koru):

  • 225 g (2 štapića) maslaca, sobne temperature (ako koristite neslani, dodajte 1/4 žličice soli)
  • 225 g (1 šalica) šećera
  • 4 jaja, po mogućnosti organska, slobodan uzgoj
  • 30 ml (2 žlice) jake espresso kave
  • 1/2 žličice espresso praha (koristio sam malo mužara i tučka da bude super fino)
  • 225 g (2 šalice) samodizajućeg brašna
  • 50 g (1/3 šalice) sitno nasjeckanih oraha

Sastojci (za kremu)

  • 145 g (1 1/4 štapića) neslanog maslaca, omekšalog
  • prstohvat soli
  • 500 g (4 1/2 šalice) slastičarskog šećera/šećera u prahu
  • oko 75 ml (oko 4 žlice) jake espresso kave

Sastojci (za dekoraciju):

  • 8 do 12 oraha za vrh torte

Priprema (kore):

Namastite dva kalupa za tortu, dno obložite papirom za pečenje, a zatim cijeli kalup pospite brašnom.

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, a mikserom umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. U smjesu maslaca i šećera dodajte jaje i dobro umutite.

Dodajte otprilike četvrtinu brašna i miješajte dok smjesa ne dobije svijetlu boju, i sve ponovite s preostalim jajima i brašnom dok ne potrošite jaja i brašno.

Smjesa za koru će biti lagana i kremasta, a u nju zatim dodajte nasjeckane orahe, umiješajte espresso prah u tekući espresso i sve zatim dodajte u smjesu.

Dobro izmiješajte, a zatim podijelite smjesu za kolače u pripremljene kalupe za kolače, pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude u potpunosti čista kad ju postavite u središte kolača.

Ostavite kore da se ohlade u kalupima 10 minuta, zatim ih pažljivo izvadite i stavite na rešetke za hlađenje, a papir uklonite.

Priprema (krema):

Pomiješajte sve sastojke za kremu od maslaca dok ne dobijete glatku i kremastu glazuru.

Priprema (ukrašavanje):

Pola kreme namažite na prvu koru, poklopite kremu sa drugom korom, a na vrh stavite ostatak kreme.

Na vrhu možete postaviti čitave ili polovice oraha, ali i posuti površinu isjeckanim orasima.

 

***
Foto: Pexels, Unsplash


Bonjour

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

TEKST: Bonjour.ba

Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače Tri minute s Tsili i njeni mali trikovi za trenutke koji joj znače

Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve. 

Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_02
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.

 


bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_019
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_07

Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala


Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.

U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”

Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute. 


bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_5


Klasična instant magija u vrećici  

Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_017
bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_3

Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.

Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_4

Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.” 

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_04


Čašice koje mijenjaju pravila igre  

Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku. 

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_2
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_011
bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_013

Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_6

Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.

bonjour_ba_fini_mini_emina_tsiligkros_G_1

Kada instant postane kulinarska avantura  

Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane. 

bonjour_ba_fini_mini_podravka_emina_tsiligkros_01

Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_022

Vaš mini trenutak gušta

Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji. 

Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod. 

U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.

bonjour_ba_podravka_fini_mini_emina_tsiligkros_018

Upetljajte se u vrijedne nagrade  

Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade. 

Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba

Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!