TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 20.11.2023.
Kolač sa jabukama automatska je asocijacija na jesen i hladnije vrijeme. Nije nam teško zamisliti se uz omiljeni čaj kako uživamo u seriji na Netflixu i domaćem kolaču od jabuka.
Ovo je savršeni kolač koji će nas utopliti, učiniti da stvorimo ugodan ugođaj, a i odličan je jer su jabuke u sezoni. U vašem obližnjem marketu možemo naći razne vrste uz koje možete kreirati najbolji kolač od jabuka. Crvene ili zelene, znamo da će vas odmah asocirati na bakin kolač od jabuka uz koji su mnogi od nas odrasli.

Teško je ne pripremajući kolač od jabuka ne sjetiti se i djetinjstva. Pita od jabuka jedan je od najčešćih deserta koji su za nas pripremali nama najbliži. Nerijetko bismo se otimali za posljednji komad, a znalo se jako dobro kako jedan kolač može okupiti obitelj oko stola.

Idealan je i kada očekujete goste. Bez obzira je li vam treba brzi kolač od jabuka jer imate nenajavljene goste ili planirate druženje za vikend, recepte koje donosimo htjet ćete brzo iskoristiti. Mnogi od njih su aromatični, pa ih tako pravimo uz sok od limuna, cimet i rum čiji će miris u duetu s jabukom ispuniti dom jesenskim ugođajem.
Ako vam je potreban recept za jednostavan kolač sa jabukama, prelistajte dalje i uživajte!
Pita od jabuka
Sastojci (tijesto):
Priprema (tijesto):
Staviti brašno i biljnu masnoću u zdjelu srednje veličine i umijesiti dok se biljna masnoća ne zdrobi na komadiće veličine graška.
Smjesi dodati vodu i zajedno mijesiti dok se tijesto ne formira u kuglu.
Sastojci (nadjev):
Priprema (nadjev):
Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva.
Razdvojiti tijesto na dva dijela, manju polovicu zaviti u foliju i ostaviti u hladnjaku. Drugu polovicu izvaljati i obložiti kalup tijestom. Odstraniti višak tijesta. U velikoj zdjeli pomiješati jabuke narezane na kriške, brašno i cimet. Tako pripremljene jabuke poravnati na tijesto, na vrh staviti maslac i rubove namazati tučenim jajem. Manju polovicu koju ste ostavili u hladnjaku izvaljati, narezati na trakice i prekriti površinu pite, uklanjajući viškove. Sve namazati ostatkom tučenog jajeta i peći 45-50 minuta.

Crumble od jabuka
Sastojci:
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva i veliku posudu namastite maslacem. U posudi sa strane pomiješajte brašno, orahe, ¾ šećera i sol. Umiješajte rastopljeni maslac dok se sve ne poveže i nastanu grube mrvice.
Na pleh ili kalup za pečenje dodajte jabuke, ostatak šećera, cimet i sok limuna i promiješajte dok se ne sjedini. Jabuke ravnomjerno rasporedite i zatim na njih utisnite smjesu od mrvica.
Pecite oko 50 minuta dok smjesa ne dobije zlaćanu boju. Desert poslužite topao u šalicama, po preporuci uz kuglu sladoleda.

Tart od jabuka
Sastojci:
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U veliku zdjelu pomiješajte jabuke sa šećerom i sokom od limuna.
Stavite lisnato tijesto na pripremljeni lim i izbodite vilicom tijesto, ostavljajući rub od 1,5 cm oko rubova. Pecite 15 minuta.
Pažljivo rasporedite ploške jabuke preko djelomično pečenog tijesta, lagano preklapajući i izbjegavajući rubove. Nanesite maslac po vrhovima jabuka, a rubove tijesta premažite razmućenim jajetom.
Pecite dok rubovi ne porumene, još 20 do 25 minuta.
Za kraj, ako koristite rum, premažite ga preko jabuka.

***
Foto: Pexels, Unsplash
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!