TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 20.10.2021.

Ako ste i vi osoba koju ušećerene jabuke posjećaju na djetinstvo na pravom ste mjestu gdje se nalaze najveći ljubitelji ove slastice.

Sam postupak pravljenja nije kompliciran, potrebno se samo pridržavati nekoliko pravila uz nekoliko provjernih trikova za savršen rezultat.

Također, ako se suzdržite i ne pojedete sve jabuke sami, uvijte ih u celofan, stavite mašnicu i obradujte nekog ko ih nikad nije probao ili da nekome izmamite osmijeh sa ukusom djetinjstva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasna Pavlica (@oblak10)

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci za 20 jabuka:

  • 400 g šećera
  • 1 mala kašika crvene prehrambene boje
  • 1 srednja kašika alkoholnog octa
  • 10 kapi ekstrakta jagode
  • 20 manjih jabuka koje su bile u frižideru, sorte po želji
  • 20 drvenih štapića za ražnjiće ili obične drvene grančice
  • malo papira za pečenje
  • malo ulja
  • 0,5 do 1 dcl vode

Priprema:

Šećer i vodu kuhati i provjeravati kad je kuhano tako što malom kašikom zahvatite malo i kapnete na tanjirić.

Ako se odmah ne razlije dodajte prehrambenu boju, ekstrakt od jagode i ocat.

Nakon što dodate crvenu boju za kolače sklonite posudu sa vatre.

Jabuke, koje ste prethodno oprali, dobro obrisali te im otkinuli peteljke i na njihovo mjesto uboli (skoro do kraja) drvene štapiće, uzmite za štapić pa kružno uronite u smjesu i spustite svaku na papir za pečenje koji ste premazali uljem.

Dakle, papir dobro namastite jer će se u protivnom karamel sa jabuka zalijepiti.

Ušećerene jabuke po želji možete posuti šarenim jestivim mrvicama, šećerom, cimetom i sl.

Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @nachgestern
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!