TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 20.10.2021.
Ako ste i vi osoba koju ušećerene jabuke posjećaju na djetinstvo na pravom ste mjestu gdje se nalaze najveći ljubitelji ove slastice.
Sam postupak pravljenja nije kompliciran, potrebno se samo pridržavati nekoliko pravila uz nekoliko provjernih trikova za savršen rezultat.
Također, ako se suzdržite i ne pojedete sve jabuke sami, uvijte ih u celofan, stavite mašnicu i obradujte nekog ko ih nikad nije probao ili da nekome izmamite osmijeh sa ukusom djetinjstva.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci za 20 jabuka:
Priprema:
Šećer i vodu kuhati i provjeravati kad je kuhano tako što malom kašikom zahvatite malo i kapnete na tanjirić.
Ako se odmah ne razlije dodajte prehrambenu boju, ekstrakt od jagode i ocat.
Nakon što dodate crvenu boju za kolače sklonite posudu sa vatre.
Jabuke, koje ste prethodno oprali, dobro obrisali te im otkinuli peteljke i na njihovo mjesto uboli (skoro do kraja) drvene štapiće, uzmite za štapić pa kružno uronite u smjesu i spustite svaku na papir za pečenje koji ste premazali uljem.
Dakle, papir dobro namastite jer će se u protivnom karamel sa jabuka zalijepiti.
Ušećerene jabuke po želji možete posuti šarenim jestivim mrvicama, šećerom, cimetom i sl.
Uživajte!
***
Naslovna fotografija: @nachgestern
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.
U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.
Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.
Trebat će ti:
- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli
Kako ih pripremiti?
U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Foto: @nicolesfoodbowls
Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.
Foto: @nicolesfoodbowls
Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.
Foto: @nicolesfoodbowls
Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.
Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.
Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.
Foto: @jakjalubiejesc
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!