Jučer smo slavili dan jabuka, a danas pravimo omiljeni slatkiš djetinjstva: ušećerene jabuke! - Bonjour.ba - bh.lifestyl...

Jučer smo slavili dan jabuka, a danas pravimo omiljeni slatkiš djetinjstva: ušećerene jabuke!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
21.10.2021.

Ako ste i vi osoba koju ušećerene jabuke posjećaju na djetinstvo na pravom ste mjestu gdje se nalaze najveći ljubitelji ove slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam postupak pravljenja nije kompliciran, potrebno se samo pridržavati nekoliko pravila uz nekoliko provjernih trikova za savršen rezultat.

Također, ako se suzdržite i ne pojedete sve jabuke sami, uvijte ih u celofan, stavite mašnicu i obradujte nekog ko ih nikad nije probao ili da nekome izmamite osmijeh sa ukusom djetinjstva.

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.

Sastojci za 20 jabuka:

  • 400 g šećera
  • 1 mala kašika crvene prehrambene boje
  • 1 srednja kašika alkoholnog octa
  • 10 kapi ekstrakta jagode
  • 20 manjih jabuka koje su bile u frižideru, sorte po želji
  • 20 drvenih štapića za ražnjiće ili obične drvene grančice
  • malo papira za pečenje
  • malo ulja
  • 0,5 do 1 dcl vode

Priprema:

Šećer i vodu kuhati i provjeravati kad je kuhano tako što malom kašikom zahvatite malo i kapnete na tanjirić.

Ako se odmah ne razlije dodajte prehrambenu boju, ekstrakt od jagode i ocat.

Nakon što dodate crvenu boju za kolače sklonite posudu sa vatre.

Jabuke, koje ste prethodno oprali, dobro obrisali te im otkinuli peteljke i na njihovo mjesto uboli (skoro do kraja) drvene štapiće, uzmite za štapić pa kružno uronite u smjesu i spustite svaku na papir za pečenje koji ste premazali uljem.

Dakle, papir dobro namastite jer će se u protivnom karamel sa jabuka zalijepiti.

Ušećerene jabuke po želji možete posuti šarenim jestivim mrvicama, šećerom, cimetom i sl.

Uživajte!

***

Naslovna fotografija: @nachgestern
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno