TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 27.9.2020.
Sa dolaskom jeseni ono što najviše volimo je nevjerojatan miris koji dolazi iz kuhinje.
Cimet je na samom vrhu najdražih začina, a u kombinaciji sa jabukama i kokosovim šećerom jednostavno je savršenog okusa.
Zbog toga smo odlučili pokazati vam ove ukusne palačinke od jabuka i cimeta koje su idealan desert za jesen i blagdane. Možete ih pripremiti za doručak, ali i kao desert dok gledate omiljenu seriju. Ukoliko želite da palačinke budu bez glutena, koristite rižino brašno ili koristiti običnu zob da biste sami napravili zobeno brašno. Jednostavno preradite zob u blenderu, procesoru hrane ili u mlinu za kavu/začine.
Foto: elavegan.com
Nadjev se sastoji od slatkih jabuka, cimeta, kokosovog šećera, limunovog soka i malo kukuruznog škroba. Ako želite, možete dodati i grožđice, ekstrakt ruma i ekstrakt vanilije. Začin bundeve također je lijep dodatak. Jednostavno trebate nasjeckati jabuke, dodati sve sastojke u tavu i pustiti da krčka nekoliko minuta. Recept smo pronašli ovdje, a sve detalje ove ukusne slastice otkrivamo u nastavku.
SASTOJCI:
Prvi dio:
Drugi dio:
Nadjev:
Foto: elavegan.com
PRIPREMA:
Da biste napravili palačinke, jednostavno stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte.
Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u procesoru hrane, a zatim dodajte prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta. Zagrijte malo ulja u maloj/srednje velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte 1/4 šalice tijesta u tavu i napravite palačinke. Nakon nekog vremena tijesto će postati gušće, pa ćete možda trebati dodati mlijeka. Nastavite dok ne potrošite svu smjesu.
Za punjenje jabuka stavite sve sastojke u tavu, promiješajte i pustite da se krčka nekoliko minuta na laganoj/srednjoj vatri. Na svaku palačinku dodajte nekoliko žličica nadjeva, smotajte i poslužite sa prelivom od karamel sosa ili nekog sosa po vašoj želji. Uživajte!
Foto: elavegan.com
SAVJET PLUS ZA KARAMEL SOS:
Sastojci:
Priprema:
U malu posudu dodajte maslac od kikirikija. Zagrijte vodu i šećer u tavi i pustite da zavrije. Smjesu šećera prelijte maslacem od kikirikija i miješajte pjenjačom, a zatim prelijte preko palačinki.
Bon Appétit!
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: elavegan.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!