Jesenska varijanta ukusnih i mirisnih palačinki sa cimetom i jabukama
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETSa dolaskom jeseni ono što najviše volimo je nevjerojatan miris koji dolazi iz kuhinje.
Cimet je na samom vrhu najdražih začina, a u kombinaciji sa jabukama i kokosovim šećerom jednostavno je savršenog okusa.
Zbog toga smo odlučili pokazati vam ove ukusne palačinke od jabuka i cimeta koje su idealan desert za jesen i blagdane. Možete ih pripremiti za doručak, ali i kao desert dok gledate omiljenu seriju. Ukoliko želite da palačinke budu bez glutena, koristite rižino brašno ili koristiti običnu zob da biste sami napravili zobeno brašno. Jednostavno preradite zob u blenderu, procesoru hrane ili u mlinu za kavu/začine.
Foto: elavegan.com
Nadjev se sastoji od slatkih jabuka, cimeta, kokosovog šećera, limunovog soka i malo kukuruznog škroba. Ako želite, možete dodati i grožđice, ekstrakt ruma i ekstrakt vanilije. Začin bundeve također je lijep dodatak. Jednostavno trebate nasjeckati jabuke, dodati sve sastojke u tavu i pustiti da krčka nekoliko minuta. Recept smo pronašli ovdje, a sve detalje ove ukusne slastice otkrivamo u nastavku.
SASTOJCI:
Prvi dio:
- 90 g mljevene zobi ili obično brašno
- 80 g rižinog brašna ili obično brašno
- 4 žlice (32 g) kukuruznog škroba
- 2 žlice kokosovog šećera ili soka limete
- 1 žlica sjemenki lana mljevenih ili chia sjemenki
- 1 žličica praška za pecivo
Drugi dio:
- 360 ml mlijeka
- 1 mala (80 g) banana
- 1 žlica limunovog soka ili soka limete
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- ulje za prženje
Nadjev:
- 3 oguljene i nasjeckane jabuke
- 3 žlice kokosovog šećera ili smeđeg šećera
- 2 žlice mlijeka
- 1/2 žlice limunovog soka ili soka limete
- 1/2 žličice kukuruznog škroba
- 1 žličica cimeta
Foto: elavegan.com
PRIPREMA:
Da biste napravili palačinke, jednostavno stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte.
Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u procesoru hrane, a zatim dodajte prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta. Zagrijte malo ulja u maloj/srednje velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte 1/4 šalice tijesta u tavu i napravite palačinke. Nakon nekog vremena tijesto će postati gušće, pa ćete možda trebati dodati mlijeka. Nastavite dok ne potrošite svu smjesu.
Za punjenje jabuka stavite sve sastojke u tavu, promiješajte i pustite da se krčka nekoliko minuta na laganoj/srednjoj vatri. Na svaku palačinku dodajte nekoliko žličica nadjeva, smotajte i poslužite sa prelivom od karamel sosa ili nekog sosa po vašoj želji. Uživajte!
Foto: elavegan.com
SAVJET PLUS ZA KARAMEL SOS:
Sastojci:
- 3 žlice kokosovog šećera ili smeđeg šećera (30 g)
- 2 žlice vode (20 g)
- 2 žlice maslaca od kikirikija
Priprema:
U malu posudu dodajte maslac od kikirikija. Zagrijte vodu i šećer u tavi i pustite da zavrije. Smjesu šećera prelijte maslacem od kikirikija i miješajte pjenjačom, a zatim prelijte preko palačinki.
Bon Appétit!
Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.
***
Naslovna fotografija: elavegan.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović