TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 27.9.2020.

Sa dolaskom jeseni ono što najviše volimo je nevjerojatan miris koji dolazi iz kuhinje.

Cimet je na samom vrhu najdražih začina, a u kombinaciji sa jabukama i kokosovim šećerom jednostavno je savršenog okusa.

Zbog toga smo odlučili pokazati vam ove ukusne palačinke od jabuka i cimeta koje su idealan desert za jesen i blagdane. Možete ih pripremiti za doručak, ali i kao desert dok gledate omiljenu seriju. Ukoliko želite da  palačinke budu bez glutena, koristite rižino brašno ili koristiti običnu zob da biste sami napravili zobeno brašno.  Jednostavno preradite zob u blenderu, procesoru hrane ili u mlinu za kavu/začine.

Foto: elavegan.com

Nadjev se sastoji od slatkih jabuka, cimeta, kokosovog šećera, limunovog soka i malo kukuruznog škroba. Ako želite, možete dodati i grožđice, ekstrakt ruma i ekstrakt vanilije. Začin bundeve također je lijep dodatak. Jednostavno trebate nasjeckati jabuke, dodati sve sastojke u tavu i pustiti da krčka nekoliko minuta. Recept smo pronašli ovdje, a sve detalje ove ukusne slastice otkrivamo u nastavku.

SASTOJCI:

Prvi dio:

  • 90 g mljevene zobi ili obično brašno
  • 80 g rižinog brašna ili obično brašno
  • 4 žlice (32 g) kukuruznog škroba
  • 2 žlice kokosovog šećera ili soka limete
  • 1 žlica sjemenki lana mljevenih ili chia sjemenki
  • 1 žličica praška za pecivo

Drugi dio:

  • 360 ml mlijeka
  • 1 mala (80 g) banana
  • 1 žlica limunovog soka ili soka limete
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • ulje za prženje

Nadjev:

  • 3 oguljene i nasjeckane jabuke
  • 3 žlice kokosovog šećera ili smeđeg šećera
  • 2 žlice mlijeka
  • 1/2 žlice limunovog soka ili soka limete
  • 1/2 žličice kukuruznog škroba
  • 1 žličica cimeta

Foto: elavegan.com

PRIPREMA:

Da biste napravili palačinke, jednostavno stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte.

Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u procesoru hrane, a zatim dodajte prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta. Zagrijte malo ulja u maloj/srednje velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte 1/4 šalice tijesta u tavu i napravite palačinke. Nakon nekog vremena tijesto će postati gušće, pa ćete možda trebati dodati mlijeka. Nastavite dok ne potrošite svu smjesu.

Za punjenje jabuka stavite sve sastojke u tavu, promiješajte i pustite da se krčka nekoliko minuta na laganoj/srednjoj vatri. Na svaku palačinku dodajte nekoliko žličica nadjeva, smotajte i poslužite sa prelivom od karamel sosa ili nekog sosa po vašoj želji. Uživajte!

 Foto: elavegan.com

SAVJET PLUS ZA KARAMEL SOS:

Sastojci:

  • 3 žlice kokosovog šećera ili smeđeg šećera (30 g)
  • 2 žlice vode (20 g)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija

Priprema:

U malu posudu dodajte maslac od kikirikija. Zagrijte vodu i šećer u tavi i pustite da zavrije. Smjesu šećera prelijte maslacem od kikirikija i miješajte pjenjačom, a zatim prelijte preko palačinki.

Bon Appétit!

Za više ukusnih recepata svakako posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***
Naslovna fotografija:  elavegan.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!