TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 23.10.2021.
Znamo da smišljanje jela od ponedjeljka do petka i jela koja će biti primamljiv, zdrav i ukusan ručak može biti izazovno svaki tjedan.
Također, nekada želimo osvježenje svakodnevnog menija sa novim namirnicama i novim receptima koji će učiniti pauzu za ručak kod kuće puno zabavnijom.
Zato smo vas odlučili iznenaditi ovim sjajnim receptima koji će razveseliti cijelu obitelj i biti lagani za pripremu i planiranje kupovine namirnica.
Recepte otkrijte u nastavku.
PONEDJELJAK – Tortilje sa piletinom, rižom i grahom
Foto: recipetineats.com
Sastojci:
Punjenje:
Riža:
Ostali nadjevi:
Priprema:
Za ovaj recept piletinu pomiješajte sa začinima i dodajte 1 žlicu ulja kako bi se sve povezalo. Zatim zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na jakoj vatri, dodajte piletinu i pržite 2 minute. Okrenite piletinu i pržite 1,5 minuta. A nakon što ispečete piletinu, minutu sačekajte, a zatim ju narežite na komadiće.
U istu tavu dodajte luk i češnjak, pirjajte 1 minutu. Dodajte papriku, i zatim pirjajte 2 minute dok luk ne postane proziran.
Pripremite punjenje tako da dodate grah, piletinu narezanu na kockice i vodu. Promiješajte i kuhajte 2 minute. Punjenje bi trebalo biti gusto i sočno, ne vodenast i suho. Ostavite da se ohladi 5 minuta - zgusnut će se.
Sastavite tortilje:
Lagano zagrijte tortilje u mikrovalnoj (čini ih savitljivima) i položite na radnu površinu.
Na donju trećinu stavite rižu, odozgo napunite piletinom, kukuruzom, sirom pa pospite korijanderom i zavijte tortilju.
Pržite u tavi na srednje jakoj vatri (bez ulja) 2 minute sa svake strane da tortilja postane hrskava i malo otopi sir ili zamotajte u foliju i pecite u pećnici 10 minuta na 180°C.
UTORAK – Pasta sa špinatom i gljivama
Foto: eatwell101.com
Sastojci:
Priprema:
Za ovaj recept tjesteninu skuhajte u slanoj vodi do al dente, prema uputama na pakiranju.
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne postane proziran i blago porumeni. Izvadite iz tave i prebacite na tanjur.
U istu tavu dodajte gljive i pirjajte oko 3 minute dok ne porumene. Po potrebi dodajte malo ulja. Izvadite gljive na tanjur s lukom i ostavite sa strane.
Zatim dodajte špinat i kuhajte 2 minute dok samo ne uvene. Začinite solju i paprom. Izvadite špinat i ocijedite višak vode. Prebacite na drugi tanjur.
Još u istoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte 30-ak sekundi pa ulijte juhu od povrća. Dodajte vrhnje, naribani parmezan, ljuskice čili papričice i talijanski začin te kuhajte 2 minute miješajući dok se ne sjedini i krema ne dobije boju.
6. Kad je tjestenina spremna, dodajte gljive, luk i špinat natrag u tavu, a zatim stavite ocijeđenu tjesteninu i promiješajte da se sjedine. Dodajte još parmezana i talijanskih začina i brzo promiješajte. Poslužite kremastu tjesteninu s gljivama od špinata s parmezanom i ljuskicama crvene paprike i više parmezana, ako želite.
SRIJEDA – Piletina sa povrćem
Foto: therecipecritic.com
Sastojci:
Priprema:
Za ovaj recept zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i nauljite pleh veličine 22x33 cm.
U plitkoj posudi otopite maslac. U drugu plitku posudu dodajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u prahu. Piletinu posolite i popaprite. Umočite u maslac, a zatim premažite u mrvice češnjaka parmezana. Položite u pleh.
U zdjelu srednje veličine dodajte tikvice, žutu tikvu i krumpir. Ulijte maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra te preostali premaz za kruh od češnjaka od parmezana. Položite piletinu sa strane u tavu.
Pecite 30-40 minuta dok piletina ne bude kuhana i povrće omekša.
ČETVRTAK – Piletina sa grčkom salatom
Foto: primaverakitchen.com
Sastojci:
Sastojci za salatu:
Priprema:
Za ovaj recept u velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za piletinu. Sve pomiješajte i marinirajte najmanje 15 minuta do 1 sat.
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i stavite da se prži.
Pržite svaku stranu oko 3-4 minute. Kada je gotovo, stavite piletinu na dasku za rezanje i ostavite da se ohladi prije nego što narežete na kockice.
Za salatu:
U velikoj zdjeli pomiješajte crvenu papriku, crveni luk, crne masline, krastavac i feta sir.
U maloj posudi umutite maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.
Prelijte dressing preko smjese za salatu, i promiješajte. Odozgo posipajte svježim peršinom.
PETAK – Mediteranska salata sa slanutkom
Foto: downshiftology.com
Sastojci:
Priprema:
Za ovaj recept dodajte sve sastojke u zdjelu za miješanje. Salatu prelijte dressingom od limuna i ulja i lagano promiješajte. Prebacite salatu u veliku zdjelu i poslužite.
***
Naslovna fotografija: eatwell101.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Ada Ćeremida
U samom srcu Sarajeva, Baščaršija je ljeti pozornica za stotine priča, a mi smo pronašli one koje se kriju iza gužve, među mirisima kafe, zvukom čekića i ukusima koji se pamte.
Ovog ljeta, kroz sedam priča otkrili smo njena skrovita dvorišta, lokale koje odišu tradicijom, zalogaje zbog kojih ćete se vraćati i zanatlije koji prkose vremenu.
Ovaj vodič spaja sve te trenutke u jednu šetnju za one koji žele doživjeti Baščaršiju autentično, mirno i punu skrivenih detalja koji čine duh grada.
Kada gradske ulice postanu pretrpane, Baščaršija i dalje ima mjesta gdje možete zastati, udahnuti i osjetiti Sarajevo u njegovom najautentičnijem obliku. I da, velike su šanse da vam uvijek golub u polu letu upadne u kadar.
To su bašte skrivene iza starih hanova, lokali u kojima vrijeme teče sporije, i mirisne pekare koje vas dočekuju svježim pecivima i bosanskom kafom. Ovdje počinje naša potraga za mjestima koja čuvaju duh čaršije, daleko od užurbanog tempa turističkih ruta.
Skrivene bašte Sarajeva
U srcu čaršije kriju se dvorišta koja nisu odmah vidljiva prolazniku. Mora se proći kroz uske prolaze da biste ih otkrili. To su mirna mjesta gdje vrijeme teče sporije, gdje se može popiti kafa ili osjetiti miris svježeg peciva.
Ova dvorišta sa svojim sjenovitim kutcima i rustičnim detaljima čuvaju duh Sarajeva i skrivaju male priče koje čekaju da budu otkrivene. Ako ste spremni za malu avanturu i autentičan doživljaj čaršije, oni će vas nagraditi svojim šarmom.
Mjesta koje lokalci ne dijele lako
Uličice Baščaršije skrivaju male kafiće i restorane koje nećete naći u turističkim vodičima. Bilo da vas privlači minimalistički dizajn ili autentični interijeri, ovdje ćete otkriti adrese na kojima se okupljaju Sarajlije, uz dobru kafu, pravi obrok ili tradicionalnu limunadu.
Baklava zbog koje se vraćate
Postoje mjesta u Sarajevu koja se pamte po mirisu, a jedno od njih je i slastičarna u kojoj se peče baklava prema starim receptima. Hrskava kora, bogat fil od oraha ili pistaća i savršena ravnoteža slatkoće čine je desertom kojem ćete teško odoljeti, bez obzira koliko puta ste već probali.
Miris koji vas vraća u djetinstvo
Smještena tik uz žamor čaršije, ova pekara mirisom svježih kiflica i kroasana privlači i turiste i lokalce. Otvorena od ranog jutra, ona je mjesto gdje možete osjetiti puls grada uz topli zalogaj i osmijeh prodavačice koja pamti lica svojih stalnih mušterija.
I dok vas mirisi hrane vode kroz sokake, Baščaršija skriva i druge vrste mirisa i priča, one koje dolaze iz radionica, parfimerija i trgovina rukotvorinama.
To su mjesta gdje svaki predmet ima trag ruke koja ga je napravila, gdje se vještine prenose s koljena na koljeno i gdje tradicija diše jednako snažno kao i prije sto godina.
Lokacije koje znaju samo oni s okom za detalje
Uličice Baščaršije skrivaju radnje u kojima ćete pronaći unikatne predmete – od ručno tkanih ćilima do keramičkih zdjela i mesinganih svijećnjaka. Svaki komad je priča za sebe, a ujedno i dio kućnog ambijenta koji nosi miris i boje Sarajeva.
Baščaršija ljeti tragom mirisa
Ova mala parfimerija spaja umjetnost miješanja mirisa sa sarajevskom tradicijom. Svaka bočica krije mirisnu priču od orijentalnih nota koje podsjećaju na stara putovanja do svježih mirisa koji prizivaju ljetno Sarajevo.
Zanati koji nestaju ali ove ruke još uvijek rade
Kovači, kazandžije, sarači su zanatlije koje ćete i danas zateći kako vješto rade u svojim radionicama. Njihov rad nije samo posao, već čuvanje naslijeđa koje seže unazad stotinama godina.
Svaki udarac čekića ili potez noža dio je tradicije koja još uvijek ima mjesto u savremenom gradu.
Baščaršija ljeti je živi organizam pun mirisa, zvukova i rukotvorina koje pričaju priče o gradu i ljudima koji ga njeguju.
Od skrivenih dvorišta i mirisnih pekara, preko zanata koji traju generacijama, do malih radnji s rukotvorinama i parfemima, svaki korak ovdje nosi trag tradicije i svakodnevnog života.
Ovo je šetnja kroz Sarajevo koja spaja prošlost i sadašnjost, poziv da istražite, probate, osjetite i doživite grad u njegovom najautentičnijem ljetnom izdanju.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Bonjour.ba Produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!