TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 23.10.2021.

Znamo da smišljanje jela od ponedjeljka do petka i jela koja će biti primamljiv, zdrav i ukusan ručak može biti izazovno svaki tjedan.

Također, nekada želimo osvježenje svakodnevnog menija sa novim namirnicama i novim receptima koji će učiniti pauzu za ručak kod kuće puno zabavnijom.

Zato smo vas odlučili iznenaditi ovim sjajnim receptima koji će razveseliti cijelu obitelj i biti lagani za pripremu i planiranje kupovine namirnica.

Recepte otkrijte u nastavku.

PONEDJELJAK – Tortilje sa piletinom, rižom i grahom

Foto: recipetineats.com

Sastojci:

  • 5 tortilja, brašno (oko 20cm/8" širine)
  • Začini za tortilje:
  • 1 žličica luka u prahu, sušenog origana, soli
  • 2 žličice suhog kima u prahu, paprike
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 3/4 žličice papra (po želji, prilagodite okusu)

Punjenje:

  • 600 g pilećih prsa, vodoravno prerezanih na pola
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja, odvojeno
  • 1/2 luka, nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, isjeckan
  • 1 crvena paprika/paprika narezana na kockice
  • 400g graha, konzerviranog
  • 1/4 šalice vode

Riža:

  • 2,5 šalice bijele riže, skuhane
  • 2,5 šalice meksičke crvene riže

Ostali nadjevi:

  • 400g konzerviranog kukuruza, ocijeđenog
  • 150 g sira, isjeckanog (meksička mješavina, cheddar, ukusan, Montery Jack)
  • 1/4 šalice korijandera, sitno nasjeckanog

Priprema:

Za ovaj recept piletinu pomiješajte sa začinima i dodajte 1 žlicu ulja kako bi se sve povezalo. Zatim zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na jakoj vatri, dodajte piletinu i pržite 2 minute. Okrenite piletinu i pržite 1,5 minuta. A nakon što ispečete piletinu, minutu sačekajte, a zatim ju narežite na komadiće.

U istu tavu dodajte luk i češnjak, pirjajte 1 minutu. Dodajte papriku, i zatim pirjajte 2 minute dok luk ne postane proziran.

Pripremite punjenje tako da dodate grah, piletinu narezanu na kockice i vodu. Promiješajte i kuhajte 2 minute. Punjenje bi trebalo biti gusto i sočno, ne vodenast i suho. Ostavite da se ohladi 5 minuta - zgusnut će se.

Sastavite tortilje:

Lagano zagrijte tortilje u mikrovalnoj (čini ih savitljivima) i položite na radnu površinu.

Na donju trećinu stavite rižu, odozgo napunite piletinom, kukuruzom, sirom pa pospite korijanderom i zavijte tortilju.

Pržite u tavi na srednje jakoj vatri (bez ulja) 2 minute sa svake strane da tortilja postane hrskava i malo otopi sir ili zamotajte u foliju i pecite u pećnici 10 minuta na 180°C.

UTORAK – Pasta sa špinatom i gljivama

Foto: eatwell101.com 

Sastojci:

  • 400 g farfalle tjestenine
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 srednja luka, narezana
  • 3 ili 4 češnja češnjaka, usitnjena
  • 400 g gljiva, narezanih
  • 300 g svježeg špinata
  • 125 ml juhe od povrća
  • 1 žličica talijanskog začina
  • 1/2 šalice parmezana, naribanog
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag
  • 1 žličica pahuljica crvene čili paprike, po želji

Priprema:

Za ovaj recept tjesteninu skuhajte u slanoj vodi do al dente, prema uputama na pakiranju.

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne postane proziran i blago porumeni. Izvadite iz tave i prebacite na tanjur.

U istu tavu dodajte gljive i pirjajte oko 3 minute dok ne porumene. Po potrebi dodajte malo ulja. Izvadite gljive na tanjur s lukom i ostavite sa strane.

Zatim dodajte špinat i kuhajte 2 minute dok samo ne uvene. Začinite solju i paprom. Izvadite špinat i ocijedite višak vode. Prebacite na drugi tanjur.

Još u istoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte 30-ak sekundi pa ulijte juhu od povrća. Dodajte vrhnje, naribani parmezan, ljuskice čili papričice i talijanski začin te kuhajte 2 minute miješajući dok se ne sjedini i krema ne dobije boju.

6. Kad je tjestenina spremna, dodajte gljive, luk i špinat natrag u tavu, a zatim stavite ocijeđenu tjesteninu i promiješajte da se sjedine. Dodajte još parmezana i talijanskih začina i brzo promiješajte. Poslužite kremastu tjesteninu s gljivama od špinata s parmezanom i ljuskicama crvene paprike i više parmezana, ako želite.

SRIJEDA – Piletina sa povrćem 

Foto: therecipecritic.com

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • sol i papar
  • 4 žlice maslaca
  • ½ šalice krušnih mrvica
  • ½ šalice ribanog parmezana
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednja tikvica narezana na ploške
  • 1 srednje žuta tikva narezana na ploške
  • 1/2 kilograma malog crvenog krumpira izrezanog na četvrtine

Priprema:

Za ovaj recept zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i nauljite pleh veličine 22x33 cm.

U plitkoj posudi otopite maslac. U drugu plitku posudu dodajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u prahu. Piletinu posolite i popaprite. Umočite u maslac, a zatim premažite u mrvice češnjaka parmezana. Položite u pleh.

U zdjelu srednje veličine dodajte tikvice, žutu tikvu i krumpir. Ulijte maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra te preostali premaz za kruh od češnjaka od parmezana. Položite piletinu sa strane u tavu.

Pecite 30-40 minuta dok piletina ne bude kuhana i povrće omekša.

ČETVRTAK – Piletina sa grčkom salatom 

Foto: primaverakitchen.com

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka usitnjeno
  • 1 žlica suhog origana
  • 1 žličica paprike
  • sol i svježe mljeveni crni papar - po ukusu

Sastojci za salatu:

  • 1 crvena paprika - nasjeckana
  • 1 šalica crvenog luka - nasjeckanog
  • ½ šalice crnih maslina - narezanih
  • 1 srednji krastavac - narezan na kockice
  • 3 žlice feta sira izmrvljenog
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice češnjaka - mljevenog
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica svježeg peršina - nasjeckanog

Priprema:

Za ovaj recept u velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za piletinu. Sve pomiješajte i marinirajte najmanje 15 minuta do 1 sat.

U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i stavite da se prži.

Pržite svaku stranu oko 3-4 minute. Kada je gotovo, stavite piletinu na dasku za rezanje i ostavite da se ohladi prije nego što narežete na kockice.

Za salatu:

U velikoj zdjeli pomiješajte crvenu papriku, crveni luk, crne masline, krastavac i feta sir.

U maloj posudi umutite maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.

Prelijte dressing preko smjese za salatu, i promiješajte. Odozgo posipajte svježim peršinom.

PETAK – Mediteranska salata sa slanutkom

Foto: downshiftology.com

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka do 400g, ocijeđenog i ispranog
  • 1 veliki krastavac, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 2 šalice prepolovljenih cherry rajčica
  • 1/4 šalice crvenog luka, nasjeckanog na kockice
  • 110 g feta sira, izmrvljenog
  • 1/4 šalice sitno sjeckanog peršina
  • Limun i ulje po želji

Priprema:

Za ovaj recept dodajte sve sastojke u zdjelu za miješanje. Salatu prelijte dressingom od limuna i ulja i lagano promiješajte. Prebacite salatu u veliku zdjelu i poslužite.

***
Naslovna fotografija: eatwell101.com 
Tekst: Marija Perić


Bonjour

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

TEKST: Ada Ćeremida

U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak. U Sarajevu ste i grad je pun? 7 mjesta na Baščaršiji gdje ćete pronaći svoj kutak.

U samom srcu Sarajeva, Baščaršija je ljeti pozornica za stotine priča, a mi smo pronašli one koje se kriju iza gužve, među mirisima kafe, zvukom čekića i ukusima koji se pamte.

Ovog ljeta, kroz sedam priča otkrili smo njena skrovita dvorišta, lokale koje odišu tradicijom, zalogaje zbog kojih ćete se vraćati i zanatlije koji prkose vremenu. 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N101

bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_012


Ovaj vodič spaja sve te trenutke u jednu šetnju za one koji žele doživjeti Baščaršiju autentično, mirno i punu skrivenih detalja koji čine duh grada.

 


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_NA101


Kada gradske ulice postanu pretrpane, Baščaršija i dalje ima mjesta gdje možete zastati, udahnuti i osjetiti Sarajevo u njegovom najautentičnijem obliku. I da, velike su šanse da vam uvijek golub u polu letu upadne u kadar.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_07


To su bašte skrivene iza starih hanova, lokali u kojima vrijeme teče sporije, i mirisne pekare koje vas dočekuju svježim pecivima i bosanskom kafom. Ovdje počinje naša potraga za mjestima koja čuvaju duh čaršije, daleko od užurbanog tempa turističkih ruta.


 bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_01

 


Skrivene bašte Sarajeva


U srcu čaršije kriju se dvorišta koja nisu odmah vidljiva prolazniku. Mora se proći kroz uske prolaze da biste ih otkrili. To su mirna mjesta gdje vrijeme teče sporije, gdje se može popiti kafa ili osjetiti miris svježeg peciva. 

Ova dvorišta sa svojim sjenovitim kutcima i rustičnim detaljima čuvaju duh Sarajeva i skrivaju male priče koje čekaju da budu otkrivene. Ako ste spremni za malu avanturu i autentičan doživljaj čaršije, oni će vas nagraditi svojim šarmom.
 

bonjour_ba_bascarsija_baste_1


Mjesta koje lokalci ne dijele lako

Uličice Baščaršije skrivaju male kafiće i restorane koje nećete naći u turističkim vodičima. Bilo da vas privlači minimalistički dizajn ili autentični interijeri, ovdje ćete otkriti adrese na kojima se okupljaju Sarajlije, uz dobru kafu, pravi obrok ili tradicionalnu limunadu.


bonjour_ba_bascarsija_lokali_1


Baklava zbog koje se vraćate  
 

Postoje mjesta u Sarajevu koja se pamte po mirisu, a jedno od njih je i slastičarna u kojoj se peče baklava prema starim receptima. Hrskava kora, bogat fil od oraha ili pistaća i savršena ravnoteža slatkoće čine je desertom kojem ćete teško odoljeti, bez obzira koliko puta ste već probali.


bonjour_ba_bascarsija_baklava_1
 

Miris koji vas vraća u djetinstvo  
 

Smještena tik uz žamor čaršije, ova pekara mirisom svježih kiflica i kroasana privlači i turiste i lokalce. Otvorena od ranog jutra, ona je mjesto gdje možete osjetiti puls grada uz topli zalogaj i osmijeh prodavačice koja pamti lica svojih stalnih mušterija.


bonjour_ba_bascarsija_imaret_1


I dok vas mirisi hrane vode kroz sokake, Baščaršija skriva i druge vrste mirisa i priča, one koje dolaze iz radionica, parfimerija i trgovina rukotvorinama. 

To su mjesta gdje svaki predmet ima trag ruke koja ga je napravila, gdje se vještine prenose s koljena na koljeno i gdje tradicija diše jednako snažno kao i prije sto godina.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_02
 

Lokacije koje znaju samo oni s okom za detalje  

Uličice Baščaršije skrivaju radnje u kojima ćete pronaći unikatne predmete – od ručno tkanih ćilima do keramičkih zdjela i mesinganih svijećnjaka. Svaki komad je priča za sebe, a ujedno i dio kućnog ambijenta koji nosi miris i boje Sarajeva.
 

bonjour_ba_bascarsija_rucni_rad_1
 

Baščaršija ljeti tragom mirisa  

Ova mala parfimerija spaja umjetnost miješanja mirisa sa sarajevskom tradicijom. Svaka bočica krije mirisnu priču od orijentalnih nota koje podsjećaju na stara putovanja do svježih mirisa koji prizivaju ljetno Sarajevo.
 

bonjour_ba_bascarsija_kalem_misk_1
 

Zanati koji nestaju ali ove ruke još uvijek rade

Kovači, kazandžije, sarači su zanatlije koje ćete i danas zateći kako vješto rade u svojim radionicama. Njihov rad nije samo posao, već čuvanje naslijeđa koje seže unazad stotinama godina. 

Svaki udarac čekića ili potez noža dio je tradicije koja još uvijek ima mjesto u savremenom gradu.


bonjour_ba_bascarsija_zanati_1


Baščaršija ljeti je živi organizam pun mirisa, zvukova i rukotvorina koje pričaju priče o gradu i ljudima koji ga njeguju. 

Od skrivenih dvorišta i mirisnih pekara, preko zanata koji traju generacijama, do malih radnji s rukotvorinama i parfemima, svaki korak ovdje nosi trag tradicije i svakodnevnog života.


bonjour_ba_bascarsija_vodic_ljeto_N01


Ovo je šetnja kroz Sarajevo koja spaja prošlost i sadašnjost, poziv da istražite, probate, osjetite i doživite grad u njegovom najautentičnijem ljetnom izdanju.
 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba        

Bonjour.ba Produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!