TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 23.10.2021.

Znamo da smišljanje jela od ponedjeljka do petka i jela koja će biti primamljiv, zdrav i ukusan ručak može biti izazovno svaki tjedan.

Također, nekada želimo osvježenje svakodnevnog menija sa novim namirnicama i novim receptima koji će učiniti pauzu za ručak kod kuće puno zabavnijom.

Zato smo vas odlučili iznenaditi ovim sjajnim receptima koji će razveseliti cijelu obitelj i biti lagani za pripremu i planiranje kupovine namirnica.

Recepte otkrijte u nastavku.

PONEDJELJAK – Tortilje sa piletinom, rižom i grahom

Foto: recipetineats.com

Sastojci:

  • 5 tortilja, brašno (oko 20cm/8" širine)
  • Začini za tortilje:
  • 1 žličica luka u prahu, sušenog origana, soli
  • 2 žličice suhog kima u prahu, paprike
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 3/4 žličice papra (po želji, prilagodite okusu)

Punjenje:

  • 600 g pilećih prsa, vodoravno prerezanih na pola
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja, odvojeno
  • 1/2 luka, nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, isjeckan
  • 1 crvena paprika/paprika narezana na kockice
  • 400g graha, konzerviranog
  • 1/4 šalice vode

Riža:

  • 2,5 šalice bijele riže, skuhane
  • 2,5 šalice meksičke crvene riže

Ostali nadjevi:

  • 400g konzerviranog kukuruza, ocijeđenog
  • 150 g sira, isjeckanog (meksička mješavina, cheddar, ukusan, Montery Jack)
  • 1/4 šalice korijandera, sitno nasjeckanog

Priprema:

Za ovaj recept piletinu pomiješajte sa začinima i dodajte 1 žlicu ulja kako bi se sve povezalo. Zatim zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na jakoj vatri, dodajte piletinu i pržite 2 minute. Okrenite piletinu i pržite 1,5 minuta. A nakon što ispečete piletinu, minutu sačekajte, a zatim ju narežite na komadiće.

U istu tavu dodajte luk i češnjak, pirjajte 1 minutu. Dodajte papriku, i zatim pirjajte 2 minute dok luk ne postane proziran.

Pripremite punjenje tako da dodate grah, piletinu narezanu na kockice i vodu. Promiješajte i kuhajte 2 minute. Punjenje bi trebalo biti gusto i sočno, ne vodenast i suho. Ostavite da se ohladi 5 minuta - zgusnut će se.

Sastavite tortilje:

Lagano zagrijte tortilje u mikrovalnoj (čini ih savitljivima) i položite na radnu površinu.

Na donju trećinu stavite rižu, odozgo napunite piletinom, kukuruzom, sirom pa pospite korijanderom i zavijte tortilju.

Pržite u tavi na srednje jakoj vatri (bez ulja) 2 minute sa svake strane da tortilja postane hrskava i malo otopi sir ili zamotajte u foliju i pecite u pećnici 10 minuta na 180°C.

UTORAK – Pasta sa špinatom i gljivama

Foto: eatwell101.com 

Sastojci:

  • 400 g farfalle tjestenine
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 srednja luka, narezana
  • 3 ili 4 češnja češnjaka, usitnjena
  • 400 g gljiva, narezanih
  • 300 g svježeg špinata
  • 125 ml juhe od povrća
  • 1 žličica talijanskog začina
  • 1/2 šalice parmezana, naribanog
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag
  • 1 žličica pahuljica crvene čili paprike, po želji

Priprema:

Za ovaj recept tjesteninu skuhajte u slanoj vodi do al dente, prema uputama na pakiranju.

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne postane proziran i blago porumeni. Izvadite iz tave i prebacite na tanjur.

U istu tavu dodajte gljive i pirjajte oko 3 minute dok ne porumene. Po potrebi dodajte malo ulja. Izvadite gljive na tanjur s lukom i ostavite sa strane.

Zatim dodajte špinat i kuhajte 2 minute dok samo ne uvene. Začinite solju i paprom. Izvadite špinat i ocijedite višak vode. Prebacite na drugi tanjur.

Još u istoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte 30-ak sekundi pa ulijte juhu od povrća. Dodajte vrhnje, naribani parmezan, ljuskice čili papričice i talijanski začin te kuhajte 2 minute miješajući dok se ne sjedini i krema ne dobije boju.

6. Kad je tjestenina spremna, dodajte gljive, luk i špinat natrag u tavu, a zatim stavite ocijeđenu tjesteninu i promiješajte da se sjedine. Dodajte još parmezana i talijanskih začina i brzo promiješajte. Poslužite kremastu tjesteninu s gljivama od špinata s parmezanom i ljuskicama crvene paprike i više parmezana, ako želite.

SRIJEDA – Piletina sa povrćem 

Foto: therecipecritic.com

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • sol i papar
  • 4 žlice maslaca
  • ½ šalice krušnih mrvica
  • ½ šalice ribanog parmezana
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednja tikvica narezana na ploške
  • 1 srednje žuta tikva narezana na ploške
  • 1/2 kilograma malog crvenog krumpira izrezanog na četvrtine

Priprema:

Za ovaj recept zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i nauljite pleh veličine 22x33 cm.

U plitkoj posudi otopite maslac. U drugu plitku posudu dodajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u prahu. Piletinu posolite i popaprite. Umočite u maslac, a zatim premažite u mrvice češnjaka parmezana. Položite u pleh.

U zdjelu srednje veličine dodajte tikvice, žutu tikvu i krumpir. Ulijte maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra te preostali premaz za kruh od češnjaka od parmezana. Položite piletinu sa strane u tavu.

Pecite 30-40 minuta dok piletina ne bude kuhana i povrće omekša.

ČETVRTAK – Piletina sa grčkom salatom 

Foto: primaverakitchen.com

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka usitnjeno
  • 1 žlica suhog origana
  • 1 žličica paprike
  • sol i svježe mljeveni crni papar - po ukusu

Sastojci za salatu:

  • 1 crvena paprika - nasjeckana
  • 1 šalica crvenog luka - nasjeckanog
  • ½ šalice crnih maslina - narezanih
  • 1 srednji krastavac - narezan na kockice
  • 3 žlice feta sira izmrvljenog
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice češnjaka - mljevenog
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica svježeg peršina - nasjeckanog

Priprema:

Za ovaj recept u velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za piletinu. Sve pomiješajte i marinirajte najmanje 15 minuta do 1 sat.

U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i stavite da se prži.

Pržite svaku stranu oko 3-4 minute. Kada je gotovo, stavite piletinu na dasku za rezanje i ostavite da se ohladi prije nego što narežete na kockice.

Za salatu:

U velikoj zdjeli pomiješajte crvenu papriku, crveni luk, crne masline, krastavac i feta sir.

U maloj posudi umutite maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.

Prelijte dressing preko smjese za salatu, i promiješajte. Odozgo posipajte svježim peršinom.

PETAK – Mediteranska salata sa slanutkom

Foto: downshiftology.com

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka do 400g, ocijeđenog i ispranog
  • 1 veliki krastavac, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 2 šalice prepolovljenih cherry rajčica
  • 1/4 šalice crvenog luka, nasjeckanog na kockice
  • 110 g feta sira, izmrvljenog
  • 1/4 šalice sitno sjeckanog peršina
  • Limun i ulje po želji

Priprema:

Za ovaj recept dodajte sve sastojke u zdjelu za miješanje. Salatu prelijte dressingom od limuna i ulja i lagano promiješajte. Prebacite salatu u veliku zdjelu i poslužite.

***
Naslovna fotografija: eatwell101.com 
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Otvoren je novi beauty kutak u Sarajevu, a mi već znamo koje proizvode prvo kupujemo!

TEKST: Bonjour.ba/PR

Otvoren je novi beauty kutak u Sarajevu, a mi već znamo koje proizvode prvo kupujemo! Otvoren je novi beauty kutak u Sarajevu, a mi već znamo koje proizvode prvo kupujemo!

Ako ste ikada maštali o mjestu gdje možete testirati viralni brow gel, u isto vrijeme pronaći holy grail za kosu, a onda još i uhvatiti najnovije trendove direktno s beauty scene imamo vijest za vas.

Alexandar Cosmetics je otvorio novu poslovnicu na Ilidži, tačno na adresi Dr. Mustafe Pintola 23, mjesto gdje se osjećate kao da ste u backstageu nekog modnog showa, ali s realnim cijenama i policama koje mame na isprobavanje svega.

Beauty report: šta prvo staviti u korpu? Bilo da ste zaljubljeni u makeup rituale, njegujete svaki pramen kose kao trofej ili jednostavno volite zaviriti među beauty novitete ova adresa je nova polazna tačka.

 

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask2_bonjour_ba
Foto: @rocioespada

Ponuda uključuje sve od profesionalnih brendova koje koriste vizažisti, do proizvoda za svakodnevnu upotrebu kod kuće, koji vam jutarnju rutinu pretvaraju u mini spa doživljaj.

Kako se ne biste izgubili među policama punim bestselera i mirisnih favorita, za vas smo napravili mali vodič kroz must-have proizvode koji se prvi ubacuju u korpu.

 

 

NYX: obrve ne smiju biti dosadne

Ovaj brend je bukvalno makeup darling cijele beauty zajednice. U ponudi su i njihovi bestseleri koje obožavaju influenserice i profesionalci:

 

 

  • The Brow Glue: fiksira obrve kao da su upravo prošle kroz mini lifting tretman. Postojan do 16h.

 

nyx_brow_glue
 

  • Bare With Me Serum Concealer : kad hoćete korektor koji ne vrišti "nosim šminku", već nježno šapuće "imam dobar san i dobru kožu".

     

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask9_bonjour_ba
 

  • The Face Glue Primer: zamislite ljepilo za makeup koje ne uništava kožu. Šminka se ne pomjera.

     

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask8_bonjour_ba
 

HASK: tajna zdrave kose koja miriše kao da ste u LA-u

Zaboravite na loše dane za kosu. HASK je tu s formulama koje nemaju sulfat, paraben, ni druge thumbs down dodatke, ali zato imaju efekat “kosa za reklamu”.

 

 

  • Curl Care krema: definiše kovrče, dodaje volumen, a vi dobijete komplimente. Osvojila je nagradu i na “Grazia Best of Beauty 2024” i to nije mala stvar.

     

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask4_bonjour_ba
 

  • Argan Oil kolekcija: za one dane kada je kosa rekla "neću više s tobom".

     

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask6_bonjour_ba
 

  • Keratin ulje: kad joj treba spa tretman bez odlaska kod frizera.

     

alexandar-cosmetics-sarajevo-ilidza-nyx-hask5_bonjour_ba

 

Zašto trebate posjetiti?

Zato što više ne morate tražiti online, čekati isporuku i nadati se da ste pogodili nijansu. Ovdje sve možete isprobati, pitati, porediti i uživati u svakom beauty momentu. Bilo da ste u potrazi za ozbiljnom njegom, makeup pojačanjima ili jednostavno volite da istražujete nove proizvode nova poslovnica Alexandar Cosmetics na Ilidži je mjesto koje se stavlja na listu prioriteta.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!