Što spremiti danas za ručak? Imamo ideje za jela od ponedjeljka do petka.
Tekst:Marija Perić
GOURMETZnamo da smišljanje jela od ponedjeljka do petka i jela koja će biti primamljiv, zdrav i ukusan ručak može biti izazovno svaki tjedan.
Također, nekada želimo osvježenje svakodnevnog menija sa novim namirnicama i novim receptima koji će učiniti pauzu za ručak kod kuće puno zabavnijom.
Zato smo vas odlučili iznenaditi ovim sjajnim receptima koji će razveseliti cijelu obitelj i biti lagani za pripremu i planiranje kupovine namirnica.
Recepte otkrijte u nastavku.
PONEDJELJAK – Tortilje sa piletinom, rižom i grahom
Foto: recipetineats.com
Sastojci:
- 5 tortilja, brašno (oko 20cm/8" širine)
- Začini za tortilje:
- 1 žličica luka u prahu, sušenog origana, soli
- 2 žličice suhog kima u prahu, paprike
- 1/4 žličice crnog papra
- 3/4 žličice papra (po želji, prilagodite okusu)
Punjenje:
- 600 g pilećih prsa, vodoravno prerezanih na pola
- 2 jušne žlice maslinovog ulja, odvojeno
- 1/2 luka, nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, isjeckan
- 1 crvena paprika/paprika narezana na kockice
- 400g graha, konzerviranog
- 1/4 šalice vode
Riža:
- 2,5 šalice bijele riže, skuhane
- 2,5 šalice meksičke crvene riže
Ostali nadjevi:
- 400g konzerviranog kukuruza, ocijeđenog
- 150 g sira, isjeckanog (meksička mješavina, cheddar, ukusan, Montery Jack)
- 1/4 šalice korijandera, sitno nasjeckanog
Priprema:
Za ovaj recept piletinu pomiješajte sa začinima i dodajte 1 žlicu ulja kako bi se sve povezalo. Zatim zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na jakoj vatri, dodajte piletinu i pržite 2 minute. Okrenite piletinu i pržite 1,5 minuta. A nakon što ispečete piletinu, minutu sačekajte, a zatim ju narežite na komadiće.
U istu tavu dodajte luk i češnjak, pirjajte 1 minutu. Dodajte papriku, i zatim pirjajte 2 minute dok luk ne postane proziran.
Pripremite punjenje tako da dodate grah, piletinu narezanu na kockice i vodu. Promiješajte i kuhajte 2 minute. Punjenje bi trebalo biti gusto i sočno, ne vodenast i suho. Ostavite da se ohladi 5 minuta - zgusnut će se.
Sastavite tortilje:
Lagano zagrijte tortilje u mikrovalnoj (čini ih savitljivima) i položite na radnu površinu.
Na donju trećinu stavite rižu, odozgo napunite piletinom, kukuruzom, sirom pa pospite korijanderom i zavijte tortilju.
Pržite u tavi na srednje jakoj vatri (bez ulja) 2 minute sa svake strane da tortilja postane hrskava i malo otopi sir ili zamotajte u foliju i pecite u pećnici 10 minuta na 180°C.
UTORAK – Pasta sa špinatom i gljivama
Foto: eatwell101.com
Sastojci:
- 400 g farfalle tjestenine
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 srednja luka, narezana
- 3 ili 4 češnja češnjaka, usitnjena
- 400 g gljiva, narezanih
- 300 g svježeg špinata
- 125 ml juhe od povrća
- 1 žličica talijanskog začina
- 1/2 šalice parmezana, naribanog
- 1/2 šalice vrhnja za šlag
- 1 žličica pahuljica crvene čili paprike, po želji
Priprema:
Za ovaj recept tjesteninu skuhajte u slanoj vodi do al dente, prema uputama na pakiranju.
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne postane proziran i blago porumeni. Izvadite iz tave i prebacite na tanjur.
U istu tavu dodajte gljive i pirjajte oko 3 minute dok ne porumene. Po potrebi dodajte malo ulja. Izvadite gljive na tanjur s lukom i ostavite sa strane.
Zatim dodajte špinat i kuhajte 2 minute dok samo ne uvene. Začinite solju i paprom. Izvadite špinat i ocijedite višak vode. Prebacite na drugi tanjur.
Još u istoj tavi zagrijte malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte 30-ak sekundi pa ulijte juhu od povrća. Dodajte vrhnje, naribani parmezan, ljuskice čili papričice i talijanski začin te kuhajte 2 minute miješajući dok se ne sjedini i krema ne dobije boju.
6. Kad je tjestenina spremna, dodajte gljive, luk i špinat natrag u tavu, a zatim stavite ocijeđenu tjesteninu i promiješajte da se sjedine. Dodajte još parmezana i talijanskih začina i brzo promiješajte. Poslužite kremastu tjesteninu s gljivama od špinata s parmezanom i ljuskicama crvene paprike i više parmezana, ako želite.
SRIJEDA – Piletina sa povrćem
Foto: therecipecritic.com
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- sol i papar
- 4 žlice maslaca
- ½ šalice krušnih mrvica
- ½ šalice ribanog parmezana
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednja tikvica narezana na ploške
- 1 srednje žuta tikva narezana na ploške
- 1/2 kilograma malog crvenog krumpira izrezanog na četvrtine
Priprema:
Za ovaj recept zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i nauljite pleh veličine 22x33 cm.
U plitkoj posudi otopite maslac. U drugu plitku posudu dodajte krušne mrvice, parmezan i češnjak u prahu. Piletinu posolite i popaprite. Umočite u maslac, a zatim premažite u mrvice češnjaka parmezana. Položite u pleh.
U zdjelu srednje veličine dodajte tikvice, žutu tikvu i krumpir. Ulijte maslinovo ulje. Dodajte malo soli i papra te preostali premaz za kruh od češnjaka od parmezana. Položite piletinu sa strane u tavu.
Pecite 30-40 minuta dok piletina ne bude kuhana i povrće omekša.
ČETVRTAK – Piletina sa grčkom salatom
Foto: primaverakitchen.com
Sastojci:
- 4 pileća prsa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka usitnjeno
- 1 žlica suhog origana
- 1 žličica paprike
- sol i svježe mljeveni crni papar - po ukusu
Sastojci za salatu:
- 1 crvena paprika - nasjeckana
- 1 šalica crvenog luka - nasjeckanog
- ½ šalice crnih maslina - narezanih
- 1 srednji krastavac - narezan na kockice
- 3 žlice feta sira izmrvljenog
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice češnjaka - mljevenog
- 1 žlica limunovog soka
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica svježeg peršina - nasjeckanog
Priprema:
Za ovaj recept u velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za piletinu. Sve pomiješajte i marinirajte najmanje 15 minuta do 1 sat.
U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i stavite da se prži.
Pržite svaku stranu oko 3-4 minute. Kada je gotovo, stavite piletinu na dasku za rezanje i ostavite da se ohladi prije nego što narežete na kockice.
Za salatu:
U velikoj zdjeli pomiješajte crvenu papriku, crveni luk, crne masline, krastavac i feta sir.
U maloj posudi umutite maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.
Prelijte dressing preko smjese za salatu, i promiješajte. Odozgo posipajte svježim peršinom.
PETAK – Mediteranska salata sa slanutkom
Foto: downshiftology.com
Sastojci:
- 2 konzerve slanutka do 400g, ocijeđenog i ispranog
- 1 veliki krastavac, narezan na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 2 šalice prepolovljenih cherry rajčica
- 1/4 šalice crvenog luka, nasjeckanog na kockice
- 110 g feta sira, izmrvljenog
- 1/4 šalice sitno sjeckanog peršina
- Limun i ulje po želji
Priprema:
Za ovaj recept dodajte sve sastojke u zdjelu za miješanje. Salatu prelijte dressingom od limuna i ulja i lagano promiješajte. Prebacite salatu u veliku zdjelu i poslužite.
***
Naslovna fotografija: eatwell101.com
Tekst: Marija Perić