TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 8.5.2024.

Sladoled je jedna od onih poslastica koju ljudi vole u svako doba godine.


Bilo da je ljeto i žudimo za osvježenjem ili zima kada želimo slatki ritual, sladoled je uvijek ukusan odgovor. Osim što će svakoga osvježiti, uvijek će poslužiti i kao inspiracija za kreiranje slastica u kojima je sladoled baza, kako bi svojom kremastom teksturom obogatio svaku deliciju.


Foto: @everydaypie



U ovom članku istražit ćemo povijest sladoleda, raznolikost okusa i receptura te donosimo sladoled recept koji možete i sami napraviti doma, bilo da birate klasičnu verziju – sladoled od vanilije ili se želite okušati u izradi sladoled torta recepta.


Povijest sladoleda

Sladoled je među omiljenim delicijama već tisućama godina, a mnoge kulture tvrde da su upravo oni izumili sladoled. Prvi oblik sladoleda nastao je još u antičkim vremenima. Tada se snijeg spajao s ledom, a ta se kombinacija potom začinjavala raznim voćnim sokovima.

Moderni sladoled kakav jedemo danas, počeo se razvijati u Europi i Aziji tijekom 17. i 18. stoljeća te je kroz povijest sladoled postao globalni fenomen i mnogima omiljena slastica.




Raznolikost okusa i receptura

Jedna od najzanimljivijih stvari o sladoledu je raznolikost okusa i receptura koje su dostupne. Od klasičnih i bezvremenskih okusa poput čokolade, vanilije ili jagode, do brojnih inovativnih okusa i kombinacija poput one kakvu voli Dua Lipa.





Voćni i egzotični okusi sladoleda, zdrave veganske varijante te neočekivani okusi poput sladoleda od lavande ili đumbira, samo su neki od primjera bogatstva okusa koje možemo pronaći.




Recepture za ovaj desert su poprilično jednostavne (osnovni sastojci sladoleda uključuju mlijeko, šećer i jaja) pa ga s lakoćom možete napraviti i doma. Postoje i zdrave veganske verzije koje se prave od biljnih mlijeka poput kokosovog ili bademovog pa tako omiljeni sladoled možete prilagoditi svojim prehrambenim potrebama, kao što su bezglutenske ili niskokalorične verzije.




Recepti za domaći sladoled

Nema ništa bolje od svježeg, domaćeg sladoleda koji možete sami napraviti i prilagoditi svojim željama. U nastavku donosimo 3 recepta koja s lakoćom možete napraviti i doma – recept za sladoled od vanilije, sladoled od banane i sladoled torta recept.


Sladoled od vanilije

Sastojci

  • 2 šalice hladnog vrhnja za šlag
  • 1 šalica kondenziranog mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije



Foto: @fullofplants



Upute

U velikoj posudi, koristeći mikser, umiješajte hladno vrhnje dok ne postane gusti šlag. Potom u drugoj posudi pomiješajte kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije.

Lagano umiješajte kondenzirano mlijeko i vaniliju u tučeno vrhnje dok se sve dobro ne sjedini, a onda čitavu smjesu prelijte u posudu za zamrzavanje.

Stavite posudu u zamrzivač i ostavite da se sladoled stvrdne najmanje 6 sati ili preko noći. Prije posluživanja, izvadite iz zamrzivača i ostavite da se malo odmrzne.


Sladoled od banane




Sastojci

  • 4 zrele banane, oguljene, narezane i zamrznute
  • 2 žlice meda (po želji)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (opcionalno)
  • ½ šalice mlijeka (po želji, za kremastiju teksturu)



Upute

Stavite zamrznute banane u blender, a potom dodajte med i ekstrakt vanilije (po želji). Ako želite kremastiju teksturu sladoleda, dodajte i mlijeko u smjesu.

Blendajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta, a ako je potrebno, zaustavite blender i pomiješajte smjesu kako biste osigurali da se sve dobro sjedinilo.




Poslužite odmah ili stavite u posudu za zamrzavanje za kasnije.

Ako vas zanima koliko sladoled ima kalorija, ovaj recept je relativno niskokaloričan jer se ne dodaju niti šećer, niti masnoće. Banane su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima te ih se općenito smatra zdravom opcijom za desert.


Sladoled torta


Sastojci

  • 1 pakiranje vanilin keksa
  • 1 šalica mljevenih oraha
  • ½ šalice otopljenog maslaca
  • 1 litra sladoleda od vanilije ili sladoleda od banane
  • Voće po želji za ukras (npr. jagode, maline, kiwi)





Upute

U velikoj posudi usitnite vanilin kekse i pomiješajte ih s mljevenim orasima. Zatim dodajte otopljeni maslac u smjesu keksa i dobro promiješajte.

Stavite smjesu u kalup za tortu i ravnomjerno je rasporedite po dnu, a potom kalup stavite u zamrzivač i pustite da se smjesa stvrdne oko 30 minuta.

Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte sloj sladoleda od vanilije ili sladoleda od banane preko smjese keksa. Potom vratite kalup u zamrzivač i ostavite da se torta potpuno stvrdne, najmanje 4 sata ili preko noći.




Prije posluživanja, ukrasite tortu svježim voćem po želji.

Ova 3 recepta nude osnovu za domaći sladoled, sladoled od banane i sladoled tortu, koje možete prilagoditi dodavanjem omiljenih okusa i sastojaka. Uživajte u kreativnom eksperimentiranju i stvaranju ukusnih poslastica koje će oduševiti vaše nepce!


Raznolikost sladoleda širom svijeta

Osim osnovnih sladoled recepata, u svijetu postoje različite vrste koje su postale klasici lokalne kuhinje.

U Italiji, "gelato" je neizostavan dio gastronomske scene. To je bogatiji i kremastiji sladoled od tradicionalnog sladoleda, s manje zraka umiješanog u smjesu, što rezultira punijim okusom. Gelato dolazi u raznim okusima poput pistacija, čokolade, limuna i mnoštva drugih, intrigantnih okusa.




U Meksiku su popularni "paleta" i "nieves". Paleta je sladoled na štapiću koji se često pravi od svježeg voća poput jagoda, ananasa ili kivija, dok su nieves slični sladoledu, ali s više vodenaste teksture. Ovi deserti su osvježavajući i savršeni za vruće meksičke dane.

U Francuskoj, "profiteroli" su klasični desert s kuglicama sladoleda prelivenim toplom čokoladnom umakom i posluženim na hrskavim kolačima od tijesta. Ova kombinacija čokolade i sladoleda osvaja ljubitelje unikatnih slastica s kombinacijom različitih tekstura.

U Japanu, sladoled je često dio slatkih jela kao što je "mochi" - slatko tijesto od riže punjeno sladoledom ili "kakigori" - ribani led preliven voćnim sirupom i poslužen s voćem, slatkom pastom ili sladoledom. Ovi deserti su ne samo ukusni, već i estetski privlačni.




U Sjedinjenim Američkim Državama, sladoledni "sundae" je klasik. To je sladoled s preljevima, orašastim voćem, šlagom i maraschino trešnjama, poslužen u velikoj čaši za milkshake. Možete ga prilagoditi svojim ukusima i uživati u raznim kombinacijama okusa.

 

 

* * *

Sladoled je nevjerojatno popularna poslastica koja se može prilagoditi različitim ukusima i kulturama diljem svijeta. Bez obzira jeste li ljubitelj tradicionalnih okusa ili eksperimentalnih kombinacija, uvijek postoji nešto novo za otkriti i uživati.


Foto: @daniellewalker



Od jednostavnih kuglica sladoleda, do složenih deserta kojima je sladoled baza, ovo će uvijek biti delicija koja će vas osvježiti i razveseliti u svim godišnjim dobima. Uživajte u raznolikosti okusa, eksperimentirajte s receptima i uživajte u slatkim trenucima koje vam pruža ovaj ukusni desert!

* * *
Naslovna fotografija: @daniellewalker
Foto: Pexels


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!