TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 16.8.2023.
Konačno ste došli do svog velikog dana o kojem maštate tako dugo i sada ne znate što biste prije uradili i od koje obaveze krenuti?
Istina, organizacija vjenčanja iako je užitak, može biti prepuna izazova. Tražite haljinu, inspiraciju i ideje kakvu želite, tražite odgovarajućeg fotografa, birate dekoraciju, prostor, hranu, po stoti put pregledate popis gostiju i svaki put neko fali.
Ovom popisu nedostaje nešto. Hm, torta!
"Šlag na tortu" vašeg vjenčanja je upravo to - torta. Uz mladence je vjerovatno i najviše iščekivani detalj na svakom vjenčanju. Dakle, razumijemo da vam nije lako odlučiti se kakvu želite. Napravili smo malu selekciju i pronašli 10 interesantnih torti. Prilikom odabira smo se trudili misliti na nekoliko različitih tipova vjenčanja, svaka od ovih torti može biti prilagođena vašem ukusu i broju gostiju, na vama je samo da ovaj članak pokažete svojoj kumi.
Ovaj put nećemo ni pokušati da raspetljamo muke koje vam zadaje odabir okusa. Predlažemo da se u tom dijelu posavjetujete sa svojim slastičarem ili odaberite tortu koja će ispuniti nekoliko različitih ukusa i želja.
Evo šta biste trebali imati na umu pri odabiru torte: broj gostiju, dekoraciju, tj. temu i stil vjenčanja, kao i obavezni lični pečat izboru. Zbog svog simboličnog rezanja koje označava vaš zajednički početak života sigurno će privući pažnju gostiju. Osim toga, obično je servirana nakon prvog plesa koji sve raznježi, pa je ovo samo još jedan razlog za radost. Igrajte se s različitim stilovima i bojama. Kombinujte više malih torti ili jednu veliku gracioznu, koja će zavladati prostorijom.
10 torti koje smo mi izdvojili
***
Naslovna fotografija: @mayiosotaluno
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!