TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 25.1.2024.

Dua Lipa, djevojka koja je postala pop senzacija ovih je dana trending na društvenim mrežama, ali ovaj put ne zbog glazbe.


Glazbenica je izazvala jednu malu, slatku kontroverzu. Kada kažemo slatku, mislimo to doslovno. Naime, riječ je o neobičnom načinu na koji jede klasični sladoled od vanilije. U jednom od intervjua koji je radila, govori kako smatra da sladoled od čokolade i nije baš tako dobar.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC Sounds (@bbcsounds)



Dua Lipa radije bira klasični okus vanilije koji začini s malo maslinovog ulja, a ta dva kontrastna okusa zaokruži s prstohvatom krupne morske soli – kombinacija koja se, začuđujuće, pretvara u skladnu harmoniju okusa.


Foto: @testkitchen



Njena izjava je „zaludila“ TikTok svijet pa su mnogi odlučili testirati ovu odvažnu kombinaciju. Rezultat? Pa, recimo da su mišljenja podijeljena. Ipak, priznajemo da nam je ova nesvakidašnja kombinacija privukla pažnju i da nećemo odoljeti da ju i sami ne testiramo. Hoćete li i sami probati ovaj intrigantni spoj ili se radije držite provjerenih okusa?


Sladoled od vanilije s maslinovim uljem - kombinacija koja je zavladala TikTok svijetom

 

@naraazizasmith elite combination!! #snacks #latenightsnack #treat #dessert #vanillaicecream #icecream #fypシ ♬ original sound - Nara Smith

* * *
Naslovna fotografija: @dualipa


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!