Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Čokoladni banana hljeb - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Zdravo i slasno by Bonjour.ba & Mercator: Čokoladni banana hljeb

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
5.12.2023.

Hrana je za mnoge, osim osnove potrebe, nerijetko i mali terapeutski ritual, hrana za dušu koliko i za tijelo i prilika za izražavanje kreativnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hladne temperature vani i cozy atmosfera u domu uvijek su idealno vrijeme da se povučete u svoju malu kulinarsku oazu i okušate se u pravljenju novih receptura. Zamislite ovo: vani se već pojavljuju prve snježne pahulje, dom je okićen novogodišnjim ukrasima, a iz vaše kuhinje se širi neodoljivi miris zrelih banana u kombinaciji s čokoladom… Idealan scenarij, zar ne?

Recept za ovu ukusnu deliciju od samo par sastojaka i ovaj put donosi Belma Halilović koja je kreirala sjajan zimski recept za našu rubriku Zdravo i Slasno by Bonjour.ba i Mercator. Sada imate kratki šalabahter za sreću i dom ispunjen mirisom toplog domaćeg čoko – banana hljeba.




Ovo je recept kojem čak ni oni koji su predano odlučili da ne jedu slatko, neće moći reći „Ne!“, jer je teško odoljeti mirisu prije svega, a onda i sočnoj i mekanoj unutrašnjosti koja vas uvijek zove na još jedan zalogaj. Uz to, ovaj kulinarski duo banane i čokolade voljet ćete još više kada shvatite da je jednako ukusan kada na stol stigne topao iz rerne, kao i satima poslije toga.

To ovaj hljeb čini idealnim jelom u kojem možete uživati uz doručak s dodatkom putera, u desertu poslije ručka pa i kao energy zalogajima nakon treninga. Kada savladate ovaj recept, s lakoćom se možete poigravati sastojcima i dodati okuse koji se jednako vole s bananom i čokoladom. Do tada, prepustite se ovoj jednostavnoj, ali neopisivo ukusnoj recepturi

Sada predlažemo da prošetate do prve Mercator trgovine po ovih nekoliko jednostavnih sastojaka i uživate u simfoniji mirisa i okusa na vašem stolu.




Sastojci za čoko banana hljeb
 

  • 3 - 4 reda Sweet chef čokolade za kuhanje
  • 50g Finesse čokolade od lješnjaka i grožđica
  • 3 Mercator jaja
  • 3 zrelije banane + 1 za dekoraciju (opcionalno)
  • 125g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 220g Mercator brašna
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer





Priprema

Za početak, banane izgnječiti pa im dodati jaja i otopljen maslac te potom sve izmiješati. U brašno dodati prašak za pecivo i izmiješati, a potom u smjesu s bananama dodati obje vrste šećera i brašno i sve sjediniti.




Kada je smjesa spremna, prelazimo na najslađi dio hljeba - čokoladu. Obje vrste čokolade potrebno je prije svega usitniti pa zatim dodati u smjesu.




Sve lijepo sjediniti i prebaciti u uski kalup, obložen papirom za pečenje. Na vrh utisnuti bananu po želji pa peći u zagrijanoj rerni na 180C oko 1 sat. Kada je kolač pečen, prohladiti ga pa rezati na šnite.




Za kraj, Belma dodaje prijedlog kako servirati za što bolji okus hljeba.

„Kao prijedlog za serviranje ide čokoladni umak sa kafom. 😊 Jednostavno napravite kafu, otopite mliječnu čokoladu i sve lijepo sjedinite.“




Nas je „miris“ ove kombinacije osvojio i dok samo čitamo o njoj, a vjerujemo da su i vama oči zasjale na spomen kafe spojene s čokoladom i bananama. Omiljeni trio je na okupu!

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci