TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 13.9.2024.

Pekmez od šljiva i povratak jednostavnim receptima može biti pravi lijek za dušu i osvježenje za nepce.

 

Pekmez od šljiva i to onaj tradicionalni recept, koji su nekada koristile naše nane/bake, nudi ne samo izvanredan ukus već i emocionalnu povezanost s prošlim vremenima. Šljive su se oduvijek koristile za pravljenje raznih vrsta pekmeza i džemova.

 



Prije, kada je bilo važno očuvati plodove iz ljetnjih mjeseci za zimu, pekmez od šljiva bio je pravi dragulj u svakoj kuhinji. Stariji recepti često su uključivali samo osnovne sastojke pa ćemi i mi danas pripremati po starom, dobrom i provjerenom receptu.
 

Pekmez od šljiva: Tradicionalne metode i sastojci


Prije nego što su moderni kuhinjski aparati postali uobičajeni, priprema pekmeza od šljiva bila je pravi ritual. Nane/bake bi uz šporet stajale satima, pažljivo miješajući smjesu i testirajući gustinu pekmeza od šljiva. Uklanjanje košpica bio bi zadatak najmlađih, a obojene ručice od šljiva bio bi znak da smo bili vrijedni i poslušni. Šljive bi se pažljivo kuhale dok ne postanu mekane, a kuća bi sva mirisala. Naš današnji zadatak bit će vratiti taj miris u naše kutke doma i ponovo osjetiti toplinu naninih/bakinih blagih pogleda zadovoljstva što dječica sva sretna uživaju u plodovima dobrog recepta

 

Foto: pexels.com



Šljive, šećer i malo limunovog soka je sve što je potrebno za ovaj recept pa krenimo.
 

Sastojci

  • 2 kg zrelih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
     

Priprema
 

Operite šljive, prerežite ih na pola i uklonite košpice. Ako su šljive vrlo zrele, možete ih samo očistiti od košpica i izrezati na manje komade. Pospite malo šećera preko njih i ostavite ih u posudi na nekoliko sati. Najbolje ih je pripremiti čak večer prije da odstoje i puste sokove. Stavite šljive u šerpu i kuhajte na srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte dok ne počnu ispuštati sok i omekšati. Ovo može trajati oko 15 - 20 minuta.

Sada ćemo se malo osloniti na tehnologiju i olakšati posao tako što ćemo kada se šljive omekšaju upotrijebite štapni mikser da ih usitnimo u glatku masu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti običan mikser ili kroz sito da procijedite šljive kako se prije radilo. Dodajte ostatak šećera u usitnjene šljive i dobro promiješajte. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Iscijedite sok od limuna i dodajte ga u smjesu.

Kuhajte smjesu dok ne postane gusta i sirupasta. To može potrajati oko 1 - 2 sata, ovisno o količini tekućine i intenzitetu vrućine. Povremeno miješajte kako se pekmez od šljiva ne bi zalijepio za dno lonca.


Kako da znate da je pekmez od šljiva gotov?
 

Da biste provjerili je li pekmez od šljiva gotov, stavite malo pekmeza na tanjir i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Povucite prstom kroz pekmez – ako se ne stapa i ostane u tragovima, pekmez od šljiva je gotov.


U čemu da držite pekmez od šljiva?
 

Dok je još vruć, ulijte pekmez od šljiva u prethodno sterilizirane teglice. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite teglice naopako nekoliko minuta kako biste osigurali vakuum.

 

 


Gdje se može čuvati pekmez od šljiva?
 

Ostavite teglice da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih pohranite na tamno i hladno mjesto. Ovako pripremljen pekmez od šljiva može stajati više od godine dana, a ako je pravilno skladišten i dvije godine.


Pekmez od šljiva sa modernim twistom kojeg volimo danas
 

Za gourmet ljubitelje koji vole da eksperimentišu, možete dodati različite začine poput cimeta, karanfilića ili čak malo vanila začina u pekmez dok se kuha.

Kao što su to radile naše nane/bake, i danas možemo pronaći radost u jednostavnim stvarima kao što je pravljenje pekmeza od šljiva. Bez obzira na to da li ste iskusni u kuhanju ili potpuni amater, ovaj recept donosi toplinu i ljubav u svakoj teglici.

 

 

Poslužite pekmez od šljiva uz tople tostove, palačinke, svježe pečene kroasane ili kao preliv za deserte... mmm jesen stiže.

* * *
Naslovna fotografija: @dikuznetsovvva


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!