TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 13.9.2024.

Pekmez od šljiva i povratak jednostavnim receptima može biti pravi lijek za dušu i osvježenje za nepce.

 

Pekmez od šljiva i to onaj tradicionalni recept, koji su nekada koristile naše nane/bake, nudi ne samo izvanredan ukus već i emocionalnu povezanost s prošlim vremenima. Šljive su se oduvijek koristile za pravljenje raznih vrsta pekmeza i džemova.

 



Prije, kada je bilo važno očuvati plodove iz ljetnjih mjeseci za zimu, pekmez od šljiva bio je pravi dragulj u svakoj kuhinji. Stariji recepti često su uključivali samo osnovne sastojke pa ćemi i mi danas pripremati po starom, dobrom i provjerenom receptu.
 

Pekmez od šljiva: Tradicionalne metode i sastojci


Prije nego što su moderni kuhinjski aparati postali uobičajeni, priprema pekmeza od šljiva bila je pravi ritual. Nane/bake bi uz šporet stajale satima, pažljivo miješajući smjesu i testirajući gustinu pekmeza od šljiva. Uklanjanje košpica bio bi zadatak najmlađih, a obojene ručice od šljiva bio bi znak da smo bili vrijedni i poslušni. Šljive bi se pažljivo kuhale dok ne postanu mekane, a kuća bi sva mirisala. Naš današnji zadatak bit će vratiti taj miris u naše kutke doma i ponovo osjetiti toplinu naninih/bakinih blagih pogleda zadovoljstva što dječica sva sretna uživaju u plodovima dobrog recepta

 

Foto: pexels.com



Šljive, šećer i malo limunovog soka je sve što je potrebno za ovaj recept pa krenimo.
 

Sastojci

  • 2 kg zrelih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
     

Priprema
 

Operite šljive, prerežite ih na pola i uklonite košpice. Ako su šljive vrlo zrele, možete ih samo očistiti od košpica i izrezati na manje komade. Pospite malo šećera preko njih i ostavite ih u posudi na nekoliko sati. Najbolje ih je pripremiti čak večer prije da odstoje i puste sokove. Stavite šljive u šerpu i kuhajte na srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte dok ne počnu ispuštati sok i omekšati. Ovo može trajati oko 15 - 20 minuta.

Sada ćemo se malo osloniti na tehnologiju i olakšati posao tako što ćemo kada se šljive omekšaju upotrijebite štapni mikser da ih usitnimo u glatku masu. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti običan mikser ili kroz sito da procijedite šljive kako se prije radilo. Dodajte ostatak šećera u usitnjene šljive i dobro promiješajte. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Iscijedite sok od limuna i dodajte ga u smjesu.

Kuhajte smjesu dok ne postane gusta i sirupasta. To može potrajati oko 1 - 2 sata, ovisno o količini tekućine i intenzitetu vrućine. Povremeno miješajte kako se pekmez od šljiva ne bi zalijepio za dno lonca.


Kako da znate da je pekmez od šljiva gotov?
 

Da biste provjerili je li pekmez od šljiva gotov, stavite malo pekmeza na tanjir i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Povucite prstom kroz pekmez – ako se ne stapa i ostane u tragovima, pekmez od šljiva je gotov.


U čemu da držite pekmez od šljiva?
 

Dok je još vruć, ulijte pekmez od šljiva u prethodno sterilizirane teglice. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite teglice naopako nekoliko minuta kako biste osigurali vakuum.

 

 


Gdje se može čuvati pekmez od šljiva?
 

Ostavite teglice da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih pohranite na tamno i hladno mjesto. Ovako pripremljen pekmez od šljiva može stajati više od godine dana, a ako je pravilno skladišten i dvije godine.


Pekmez od šljiva sa modernim twistom kojeg volimo danas
 

Za gourmet ljubitelje koji vole da eksperimentišu, možete dodati različite začine poput cimeta, karanfilića ili čak malo vanila začina u pekmez dok se kuha.

Kao što su to radile naše nane/bake, i danas možemo pronaći radost u jednostavnim stvarima kao što je pravljenje pekmeza od šljiva. Bez obzira na to da li ste iskusni u kuhanju ili potpuni amater, ovaj recept donosi toplinu i ljubav u svakoj teglici.

 

 

Poslužite pekmez od šljiva uz tople tostove, palačinke, svježe pečene kroasane ili kao preliv za deserte... mmm jesen stiže.

* * *
Naslovna fotografija: @dikuznetsovvva


Bonjour

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

TEKST: Adelisa Mašić

Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve Donosimo recept: Ne trebate restoran da biste uživali u savršenoj krem supi od bundeve

S prvim hladnijim danima dolazi i ona sezona u kojoj se više zadržavamo kod kuće, tražimo udobnost i u hrani i u atmosferi.

Oktobar je idealno vrijeme za male, jednostavne rituale poput pripreme kremaste supe od bundeve.

 



Ne morate u restoran da biste uživali u savršenom jesenjem obroku. Ovu supu možete napraviti sami, brzo i bez previše komplikacija, a rezultat je jednako ukusan i vizualno primamljiv. 

 



Dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka, malo vremena i želja da u domu stvorite onaj topli, poznati miris koji podsjeća na porodične ručkove i mirne vikende.

 



Krem supa od bundeve idealna je za svaku priliku: lagani ručak, večeru s prijateljima ili onaj trenutak kad želite samo sebe počastiti nečim domaćim. 

 



Dok bundeva omekšava na laganoj vatri, kuhinja se ispuni mirisom koji najavljuje jesen. A kad je servirate uz pecivo, sjemenke bundeve i kap maslinovog ulja, dobijete savršen balans jednostavnosti i topline.

 



Ono što ovu supu čini posebnim je to što se lako prilagođava: možete joj dodati đumbir za svježinu, malo pavlake za puniji okus ili prstohvat cimeta ako volite da bude aromatičnija.

 



Svaka verzija ima svoj šarm i svaki put podsjeti koliko malo treba da uživamo u sezoni koja nas usporava i vraća jednostavnim stvarima.

Recept za krem supu od bundeve  

Sastojci:

  • 1 srednja bundeva (oko 1,8 kg)

  • 1 crveni luk (po želji ljubičasti)

  • 4–5 manjih paradajza

  • 1 glavica bijelog luka (ako je manja, uzmite dvije)

  • 2 crvene paprike (kapije)

  • 2 mrkve

  • Maslinovo ulje

  • So, biber, crvena paprika u prahu

  • 3–4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca

  • 1 mala šoljica pavlake za kuhanje (ili Creme Fine)

  • ½ kašičice kurkume

  • ½ kašičice đumbira u prahu


 



Priprema:

  1. Sve povrće operite, ogulite i narežite na krupnije komade.

  2. Posložite ga u tepsiju, dodajte maslinovo ulje, so, biber i crvenu papriku.

  3. Po želji, preko povrća možete staviti i navlaženi, lagano iscijeđeni komad papira za pečenje kako bi ostalo sočno.

  4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Posljednjih 10 minuta skinite papir kako bi se gornji sloj karamelizirao.

  5. Pečeno povrće prebacite u šerpu.

  6. Dodajte temeljac, začine, pavlaku i izmiksajte štapnim mikserom do glatke, svilenkaste teksture.

  7. Vratite na laganu vatru, pustite da kratko provri i sjedini se.


Bundeva je nezaobilazna u svakoj jesenskoj kuhinji, a ova supa jedan je od onih recepata koji nas vraćaju jednostavnim stvarima. 

 



Domaća, hranjiva i puna okusa, savršena je za hladne večeri i podsjetnik da u kuhanju najljepši rezultati često dolaze iz najjednostavnijih sastojaka. Uostalom, najbolja jesen je ona koju dijelimo: uz sto, tanjir supe i društvo koje volimo

Foto: @dawid.powalek


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!