Recept za džem od jagoda bez konzervansa i sa samo tri sastojka? Yes, please! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Recept za džem od jagoda bez konzervansa i sa samo tri sastojka? Yes, please!

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
9.6.2021.

Okus jagode, šećera i limuna spajaju se u ovoj savršenoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak, palačinke ili kao nadjev #mljac kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli na Instagram profilu @cherryontop_lt gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za džem od jagoda pogledajte u nastavku.

Foto: unsplash.com

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagriju 15 minuta na 120° C. Jagode oprati i izrezati na manje dijelove. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta. Limun narezati na kolutove i dodati smjesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promiješati. Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha oko 1 sat i 30 minuta. Prije samog kraja kuhanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mjestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mjesec dana da se ne pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!

Foto: @cherryontop_lt

***

Naslovna fotografija: @cherryontop_lt
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno