TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 9.6.2021.

Okus jagode, šećera i limuna spajaju se u ovoj savršenoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak, palačinke ili kao nadjev #mljac kolača.

Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli na Instagram profilu @cherryontop_lt gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za džem od jagoda pogledajte u nastavku.

Foto: unsplash.com

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagriju 15 minuta na 120° C. Jagode oprati i izrezati na manje dijelove. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta. Limun narezati na kolutove i dodati smjesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promiješati. Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha oko 1 sat i 30 minuta. Prije samog kraja kuhanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mjestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mjesec dana da se ne pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!

Foto: @cherryontop_lt

***

Naslovna fotografija: @cherryontop_lt
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!