TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 9.6.2021.
Okus jagode, šećera i limuna spajaju se u ovoj savršenoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak, palačinke ili kao nadjev #mljac kolača.
Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli na Instagram profilu @cherryontop_lt gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za džem od jagoda pogledajte u nastavku.
Foto: unsplash.com
Sastojci:
Priprema:
Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagriju 15 minuta na 120° C. Jagode oprati i izrezati na manje dijelove. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta. Limun narezati na kolutove i dodati smjesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promiješati. Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha oko 1 sat i 30 minuta. Prije samog kraja kuhanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mjestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mjesec dana da se ne pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!
Foto: @cherryontop_lt
***
Naslovna fotografija: @cherryontop_lt
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.
A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.
Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.
Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj
Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.
Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.
Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.
Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.
Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.
Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu
Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.
Foto: Bonjour.ba produkcija
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!