#BackToCity: Otkrijte recept za sočne knedle sa sezonskim šljivama koje će voljeti svi vaši ukućani
Tekst:Marija Perić
GOURMETŠljive su itekako sočno voće koje nam je trenutno dostupno na svakom koraku što je idealna prilika da pripremimo ovaj neodoljivi recept za knedle.
Recept se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka za pripremu, a potrebna vam je nekolicina sastojaka koje vjerojatno već imate u smočnici.
Sočne šljive tako će se naći u srcu hrskavih knedli koje su ekstremno sočne iznutra, a šljive će postati slatko iznenađenje pri svakom zalogaju.
Foto: lilvienna.com
Recept otkrijte u nastavku.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 8-12 šljiva
- 2 žlice granuliranog šećera za punjenje šljiva (po želji)
- 1 šalica (125 g) univerzalnog brašna
- 3 žlice (37 g) griza
- 1/4 žličice soli + prstohvat
- 1 žlica maslaca, otopljenog
- 1 veliko jaje
Za premaz od krušnih mrvica:
- 3 žlice (42 g) neslanog maslaca
- 1/2 šalice (50 g) mrvica
- 1/2 šalice (50 g) mljevenih lješnjaka (ako nemate pri ruci, upotrijebite druge mljevene orahe ili više mrvica)
- 2 žlice (30 g) granuliranog šećera
- 1/4 žličice cimeta (po izboru)
- Šećer u prahu za posipanje (po izboru)
Priprema:
Skuhajte krumpir i kuhajte dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se ohlade dovoljno za rukovanje, ogulite ih i procijedite, a zatim narendajte. Pazite da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Ribani krumpir zatim ohladite.
U međuvremenu operite šljive. Svaku šljivu prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da možete ukloniti koštice. Ako volite više slatke knedle, možete šljive napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti cijele s košticom unutra - na taj način lakše ćete omotati tijesto. Šljive ostavite sa strane.
U veliku zdjelu stavite naribani krumpir. Pospite solju i maslacem, pa dodajte brašno i griz. Miješajte dok se ne obradi većina brašna. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, a zatim kratko zamijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
Podijelite tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su vam šljive prilično velike, podijelite tijesto na 8 dijelova. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom.
Foto: lilvienna.com
Svaki dio poravnajte u okrugli oblik s dobro pobrašnjenim rukama i u sredinu stavite šljivu.
Tijesto čvrsto omotajte oko šljive, oblikujući rubove te stvarajte kuglu. Ako se rub ne lijepi jer ste upotrijebili previše brašna, umočite prst u vodu i namočite rub da zatvorite tijesto oko šljive. Pazite da ne zarobite zrak unutra ili knedla neće potonuti na dno posude kako je trebalo, već će plutati na početku. (Bez brige ako se to ipak dogodi, ali bolje je da potonu jer će se tijesto pravilno skuhati i manja je mogućnost pucanja.)
Foto: lilvienna.com
U velikom loncu zagrijte slanu vodu. Okruglice od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - trebali bi isplivati pred kraj vremena kuhanja. Pazite da se ne lijepe za dno posude.
U međuvremenu napravite krušne mrvice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene orahe/lješnjake. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok krušne mrvice i orasi malo ne potamne i lijepo mirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite tavu s vatre i pripazite na mrvice premazane maslacem jer ih preostala toplina može lako zagoriti (redovito miješajte).
Izvadite okruglice i prebacite ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljajte okruglice u mrvice dok se ne premažu. Pospite ih slastičarskim šećerom i poslužite odmah.
Foto: lilvienna.com
Uživajte!
***
Naslovna fotografija: lilvienna.com
Tekst: Marija Perić