TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 7.9.2021.
Šljive su itekako sočno voće koje nam je trenutno dostupno na svakom koraku što je idealna prilika da pripremimo ovaj neodoljivi recept za knedle.
Recept se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka za pripremu, a potrebna vam je nekolicina sastojaka koje vjerojatno već imate u smočnici.
Sočne šljive tako će se naći u srcu hrskavih knedli koje su ekstremno sočne iznutra, a šljive će postati slatko iznenađenje pri svakom zalogaju.
Foto: lilvienna.com
Recept otkrijte u nastavku.
Sastojci:
Za premaz od krušnih mrvica:
Priprema:
Skuhajte krumpir i kuhajte dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se ohlade dovoljno za rukovanje, ogulite ih i procijedite, a zatim narendajte. Pazite da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Ribani krumpir zatim ohladite.
U međuvremenu operite šljive. Svaku šljivu prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da možete ukloniti koštice. Ako volite više slatke knedle, možete šljive napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti cijele s košticom unutra - na taj način lakše ćete omotati tijesto. Šljive ostavite sa strane.
U veliku zdjelu stavite naribani krumpir. Pospite solju i maslacem, pa dodajte brašno i griz. Miješajte dok se ne obradi većina brašna. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, a zatim kratko zamijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
Podijelite tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su vam šljive prilično velike, podijelite tijesto na 8 dijelova. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom.
Foto: lilvienna.com
Svaki dio poravnajte u okrugli oblik s dobro pobrašnjenim rukama i u sredinu stavite šljivu.
Tijesto čvrsto omotajte oko šljive, oblikujući rubove te stvarajte kuglu. Ako se rub ne lijepi jer ste upotrijebili previše brašna, umočite prst u vodu i namočite rub da zatvorite tijesto oko šljive. Pazite da ne zarobite zrak unutra ili knedla neće potonuti na dno posude kako je trebalo, već će plutati na početku. (Bez brige ako se to ipak dogodi, ali bolje je da potonu jer će se tijesto pravilno skuhati i manja je mogućnost pucanja.)
Foto: lilvienna.com
U velikom loncu zagrijte slanu vodu. Okruglice od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - trebali bi isplivati pred kraj vremena kuhanja. Pazite da se ne lijepe za dno posude.
U međuvremenu napravite krušne mrvice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene orahe/lješnjake. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok krušne mrvice i orasi malo ne potamne i lijepo mirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite tavu s vatre i pripazite na mrvice premazane maslacem jer ih preostala toplina može lako zagoriti (redovito miješajte).
Izvadite okruglice i prebacite ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljajte okruglice u mrvice dok se ne premažu. Pospite ih slastičarskim šećerom i poslužite odmah.
Foto: lilvienna.com
Uživajte!
***
Naslovna fotografija: lilvienna.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Adelisa Mašić
Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.
Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.
Gastro put oko svijeta
Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?
Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.
Muzika pod zvijezdama
Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.
Zona za sve generacije
Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.
Festival zajedništva
Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!