TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 7.9.2021.

Šljive su itekako sočno voće koje nam je trenutno dostupno na svakom koraku što je idealna prilika da pripremimo ovaj neodoljivi recept za knedle.

Recept se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka za pripremu, a potrebna vam je nekolicina sastojaka koje vjerojatno već imate u smočnici.

Sočne šljive tako će se naći u srcu hrskavih knedli koje su ekstremno sočne iznutra, a šljive će postati slatko iznenađenje pri svakom zalogaju.

Foto: lilvienna.com

Recept otkrijte u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 8-12 šljiva
  • 2 žlice granuliranog šećera za punjenje šljiva (po želji)
  • 1 šalica (125 g) univerzalnog brašna
  • 3 žlice (37 g) griza
  • 1/4 žličice soli + prstohvat
  • 1 žlica maslaca, otopljenog
  • 1 veliko jaje

Za premaz od krušnih mrvica:

  • 3 žlice (42 g) neslanog maslaca
  • 1/2 šalice (50 g) mrvica
  • 1/2 šalice (50 g) mljevenih lješnjaka (ako nemate pri ruci, upotrijebite druge mljevene orahe ili više mrvica)
  • 2 žlice (30 g) granuliranog šećera
  • 1/4 žličice cimeta (po izboru)
  • Šećer u prahu za posipanje (po izboru)

Priprema:

Skuhajte krumpir i kuhajte dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se ohlade dovoljno za rukovanje, ogulite ih i procijedite, a zatim narendajte. Pazite da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Ribani krumpir zatim ohladite.

U međuvremenu operite šljive. Svaku šljivu prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da možete ukloniti koštice. Ako volite više slatke knedle, možete šljive napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti cijele s košticom unutra - na taj način lakše ćete omotati tijesto. Šljive ostavite sa strane.

U veliku zdjelu stavite naribani krumpir. Pospite solju i maslacem, pa dodajte brašno i griz. Miješajte dok se ne obradi većina brašna. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, a zatim kratko zamijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.

Podijelite tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su vam šljive prilično velike, podijelite tijesto na 8 dijelova. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom.

Foto: lilvienna.com

Svaki dio poravnajte u okrugli oblik s dobro pobrašnjenim rukama i u sredinu stavite šljivu.

Tijesto čvrsto omotajte oko šljive, oblikujući rubove te stvarajte kuglu. Ako se rub ne lijepi jer ste upotrijebili previše brašna, umočite prst u vodu i namočite rub da zatvorite tijesto oko šljive. Pazite da ne zarobite zrak unutra ili knedla neće potonuti na dno posude kako je trebalo, već će plutati na početku. (Bez brige ako se to ipak dogodi, ali bolje je da potonu jer će se tijesto pravilno skuhati i manja je mogućnost pucanja.)

Foto: lilvienna.com

U velikom loncu zagrijte slanu vodu. Okruglice od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - trebali bi isplivati ​​pred kraj vremena kuhanja. Pazite da se ne lijepe za dno posude.

U međuvremenu napravite krušne mrvice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene orahe/lješnjake. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok krušne mrvice i orasi malo ne potamne i lijepo mirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite tavu s vatre i pripazite na mrvice premazane maslacem jer ih preostala toplina može lako zagoriti (redovito miješajte).

Izvadite okruglice i prebacite ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljajte okruglice u mrvice dok se ne premažu. Pospite ih slastičarskim šećerom i poslužite odmah.

Foto: lilvienna.com

Uživajte!

***

Naslovna fotografija: lilvienna.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!