TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 25.8.2021.
Vjerujemo da se većina vas sjeća mirisa dok bake i mame pripremaju domaći džem ili pak onog posebnog osjećaja kad prvi put okrenete poklopac na tegli i odjednom se prostorom proširi #mljac miris voća.
U čast svih dama koje su nas tako rado častile pripremanjem ovako ukusnih slastica, odlučili smo da vas povedemo kroz pripremu domaćih džemova na bonjouarstičan način sa dodatkom posebnih, tajnih sastojaka koje ovaj put vi možete njima pokloniti ili bilo kojoj dragoj osobi.
BESPLATNO PREUZMITE BONJOUR.BA NALJEPNICE ZA DŽEMOVE
Za pripremu vam treba svega nekoliko sastojaka, odabir voća po želji, dobra volja za miješanje, nekoliko teglica i da, neizostavne Bonjour.ba naljepnice.
Također, naljepnice možete zalijepiti na teglicu ili uz pomoć ukrasne trake dodati oko poklopca kao na primjeru iznad.
PS: Iza svake naljepnice možete dodati neku personaliziranu, vašu poruku, koja će biti tajni sastojak svake pripreme.
Bonjour.ba naljepnice za džemove koji će dodatno uljepšati ovaj slatki projekat i zbog kojih ćete vrlo rado ponoviti neke od ovih recepata možete preuzeti ovdje.
DŽEM OD JAGODA SA DODATKOM LIMUNA by @cherryontop_lt
Okus jagode, šećera i limuna spajaju se u ovoj savršenoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak, palačinke ili kao nadjev #mljac kolača. Recept smo pronašli na Instagram profilu @cherryontop_lt gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za džem od jagoda pogledajte u nastavku.
Sastojci:
Priprema:
Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagriju 15 minuta na 120° C.
Jagode oprati i izrezati na manje dijelove. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta.
Limun narezati na kolutove i dodati smjesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promiješati.
Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha oko 1 sat i 30 minuta.
Prije samog kraja kuhanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mjestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mjesec dana da se ne
pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!
DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM by @bee_in_kitchen
Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu, posebice jer je tajni sastojak čokolada, te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli kod @bee_in_kitchen, a sastojke i pripreme pogledajte u nastavku.
Sastojci:
Priprema:
Stavite šljive u dublju posudu na peć i kuhajte na laganoj vatri. Ako želite možete i samljeti šljive, a možete kuhati i polovine.
Kuhajte sat vremena, a zatim dodajte kriške naranže i rendanu koru, dodajte šećer malo po malo, a zatim i čokoladu. Nastavite sa kuhanjem i miješajte da se ne zalijepi džem za posudu.
Na tacnu odvojite kašiku džema i kad se malo ohladi probajte i odredite da li je potrebno dodati još šećera.
Gotovo je kada povučete varjačom kroz džem i ostane prazan trag. Tada sklonite sa vatre i dodajte konzervans. Lagano sipajte u čiste tegle.
DŽEM OD JABUKA I CIMETA by @cookmerecipes
Okus jabuke, smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića spajaju se u ovoj savršenoj jesenskoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak.
Vjerujemo da će vam se posebno svidjeti činjenica da sama priprema ide bez dodatnog napora i gnjavaže koja traje satima da se džem sjedini jer se ovaj postupak može obaviti za manje od jednog sata.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripreme pogledajte u nastavku.
Foto: cook.me
SASTOJCI (za jednu teglicu) :
PRIPREMA:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri skuhajte jabuku, šećer, štapić cimeta, muškatni oraščić, koricu naranče i limunov sok uz povremeno miješanje dok smjesa ne zavrije. Nakon što počne krčkati, smanjite jačinu na srednje nisku i nastavite da kuhate 20-30 minuta dok jabuke ne omekšaju.
Ako su jabuke prevelike, možete ih malo zgnječiti da budu veličine po vašoj želji. Nakon toga vaš džem je gotov.
U zagrijanoj pećnici deset minuta zagrijate teglicu na 50°C,a zatim još vruć džem polako prebacite u teglicu i zatvorite poklopcem.
Zaklopite i preokrenite teglicu na par minuta kako bi se napravio vakum.
Džem se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mjestu. Uživajte.
DŽEM OD VIŠANJA I CHIA SJEMENKI by @nourishbyjay
Sa samo dva sastojka, bez šećera i tako #mljac u kombinaciji sa domaćim hljebom, krofnicama, na tostu, palačincima pa čak i kašikom izvađen ravno iz tegle obećava rapsodiju okusa i osvježenje.
Sastojci (za teglu od 400 g):
Priprema:
Pomiješajte chia sjemenke i vodu u maloj zdjeli i stavite u frižider na 5 minuta. U međuvremenu dodajte višnje u veliku posudu, prelijte kipućom vodom i pustite da proključa na srednjoj/jakoj vatri.
Pirjajte 20-30 minuta na umjerenoj vatri dok višnje ne omekšaju i ostane malo vode. Umiješajte chia sjemenke, pirjajte 3-4 minute i maknite sa peći. Ostavite da se potpuno ohladi (zgusnuće se kad se ohladi) prije nego što džem prebacite u staklenu posudu i frižider.
Napomena: budući da je ovaj džem pravljen bez konzervansa, ovako spremljen džem možete držati u frižideru oko sedmicu.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Udobnost je jednog dana dobila novu definiciju... onu koja počinje dugmetom koje su one same izabrale.
Ne kroji je trend, ne diktira sezona već žena koja zna šta joj prija. Tkanina koja klizi niz rame je izbor. Boja koja odgovara raspoloženju. Poruka koju nosi samo ona.
Govorimo o udobnosti s karakterom. O onoj pidžami ili spavaćici koja nije slučajan komad u ladici, nego pažljivo birana uniforma za me time rituale. O komadu koji kaže: “Večeras biram sebe.”
Poseban Bonjour.boutique event u organizaciji Bonjour.ba i Alma Ras, dao je priliku 16 gošći da prezentuju osjećaj šta znači biti stvarno svoja. U ambijentu koji je mirisao na inspiraciju i pažnju, uz dozu poezije, smijeha, foto-kutka i goodie bagu iz snova, nastajala su djela od udobnosti, doslovno od tkanine do posljednjeg dugmeta.
Večer je započela toplim govorom dobrodošlice Ane Ćavar, direktorice portala Bonjour.ba, a goste je srdačno pozdravila i Mervana Muhović, PR i marketing specijalistica kompanije Alma Ras.
Ana Ćavar, direktorice portala Bonjour.ba i Mervana Muhović, PR i marketing specijalistica kompanije Alma Ras
Kako su u konačnici izgledale njihove udobne priče? Pogledajte u nastavku.
Kolekcija TARA: za žene koje vole dom i sebe u njemu
Večer je započela njenim toplim riječima. Ana Ćavar je biralaTara pidžamu kao manifest svega što ova priča nosi, a to su toplina, kreativnost, zajedništvo i ženstvenost.
Tara sa širim krojevima, pamukom koji diše i dugmićima koji se ne gube, stvorena je za cozy trenutke. Ogrtač do listova? Da, i on je tu kad zatreba dodatna doza nježnosti.
Kolekcija IRIS: za snove koji traju i kad otvorite oči
Eda Bukvić odabirom plave Iris spavaćice kreirala je outfit za žene koje znaju reći sebi: “Večeras ne radim ništa i to je plan.”
Bh. glumica Amila Terzimehić kreirala je izdanje koje izgleda kao scena iz savremenog baleta. Svaki pokret u spavaćici Iris kod Amile će izgledati kao pažljivo koreografisan. Nježna tkanina, lagani tonovi… sve odražava Amilin umjetnički mir, onu vrstu mira koju nosite iznutra.
Elegantna i samouvjerena, Zerina Suyabatmaz odlučila se za Iris kao neko ko zna da minimalizam nije dosadan nego duboko smislen. Sve je bilo bez ijednog suvišnog detalja, a opet sa stilom koji se pamti.
Dodajmo ovome još jednu činjenicu, a to je da je Iris linija izrađena od modala, prirodnog vlakna poznatog po mekoći i prozračnosti, idealnog za osjetljivu kožu i sve one koje žele luksuz koji traje.
Kolekcija VANESA: kad udobnost nosi stav
Iman Karović birala je kompletVanesa u kojem će sigurno izgledati kao žena koja zna šta hoće i zna kako to reći bez riječi. Udobnost u njenoj izvedbi nije izgovor, nego stav. I da, izgledat će kao neko ko u ovoj pidžami donosi ozbiljno dobre odluke.
Izbor Maje Topčagić je bio razigran, ali precizan baš kao i njene fotografije. Maju u Vanesa kompletu zamišljamo kako već piše dnevnik u boji i sanja u HD rezoluciji.
Nikolina Sabljić odabrala je Vanesa pidžamu s jednostavnom elegancijom koja odašilje poruku: “Ovo je moje vrijeme.” Svaki detalj na njenom odabiru djeluje promišljeno, nježno i ženstveno.
Ono što liniju Vanesa čini posebnom nije samo to što je od 100% pamuka finije obrade, već i što svaka njena kombinacija djeluje kao da je skrojena upravo za taj dan: lagana kad želite mir, razigrana kad vam treba boja i uvijek spremna da vas prati u ritmu vašeg raspoloženja.
Kolekcija ARIA: full nježnost, ali sa stavom
Nježna boja, lagan kroj, a opet dovoljno upečatljivo da kažete: „Ovo je moja omiljena verzija mene.“ Magdalena Paradžik sebe vidi u Aria pidžami kao neko ko zna gdje se krije nježnost… u detaljima, u šapatima, u prvim gutljajima jutarnje kafe.
Merima Ikanović također birala je Aria pidžamu u kojoj planira pisati manifest udobnosti. Sve izgleda opušteno, ali zna da je pažljivo birano.
Aria je stvorena za one koje vole pastelne boje, trendy krojeve i čipku umjesto klasične gume. Satenske mašnice? Da, i to je dio ovog stylish paketa.
Kolekcija HELENA: klasika koja se ne objašnjava, nego osjeća
Glumica koja živi svaki kadar čak i kad je kući, bez šminke je Hana Zrno. U kombinaciji Aria + Helena, Hana se odlučila za udoban set kao žena koja zna da je najbolji plan za večer onaj koji uključuje ogrtač, masku za lice i tišinu.
Voditeljica koju vežemo za televizijsku eleganciju, Dejana Rosuljaš je ovdje u potpuno drugom moodu. Dejana je odabrala Helena pidžamu u kojoj će izgledati kao da je cozy njena nova religija i niko je neće moći razuvjeriti.
Kombinacija za žene koje ne vole pola rješenja. Emina Bašić Poljak u Heleni dat će vibe da je sve već posložila i garderobu i misli i raspoloženje. Ona je birala pidžamu kao manifest stila, a stil u ovom slučaju znači pamuk sa dodatkom elastina, bezvremenski kroj i čipku koja daje onaj diskretan, ali moćan šarm.
Helena je odabir kad želite izgledati elegantno, a osjećati se kao kod kuće.
U svijetu u kojem se često traži da budemo produktivne, dorađene i “na visini zadatka” ovaj koncept vraća stvari na početak. Na emociju. Na udobnost. Na autentičnost.
Pidžame iz ove kolekcije nisu nastale da prate trendove, već da prate vas kad zaspite s knjigom, kad plešete u kuhinji bosi, kad konačno kažete “večeras ništa ne moram”.
Možda je pravo pitanje za kraj: kako bi izgledala pidžama koju biste vi osmislili? Ako osjećate da je vrijeme da i vaša udobnost dobije ime, oblik i dugmad po vašem izboru… znate gdje početi.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!