4 #mljac recepta za domaći džem + Bonjour.ba printable naljepnice uz koje će postati još slađi poklon
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETVjerujemo da se većina vas sjeća mirisa dok bake i mame pripremaju domaći džem ili pak onog posebnog osjećaja kad prvi put okrenete poklopac na tegli i odjednom se prostorom proširi #mljac miris voća.
U čast svih dama koje su nas tako rado častile pripremanjem ovako ukusnih slastica, odlučili smo da vas povedemo kroz pripremu domaćih džemova na bonjouarstičan način sa dodatkom posebnih, tajnih sastojaka koje ovaj put vi možete njima pokloniti ili bilo kojoj dragoj osobi.
BESPLATNO PREUZMITE BONJOUR.BA NALJEPNICE ZA DŽEMOVE
Za pripremu vam treba svega nekoliko sastojaka, odabir voća po želji, dobra volja za miješanje, nekoliko teglica i da, neizostavne Bonjour.ba naljepnice.
Također, naljepnice možete zalijepiti na teglicu ili uz pomoć ukrasne trake dodati oko poklopca kao na primjeru iznad.
PS: Iza svake naljepnice možete dodati neku personaliziranu, vašu poruku, koja će biti tajni sastojak svake pripreme.
Bonjour.ba naljepnice za džemove koji će dodatno uljepšati ovaj slatki projekat i zbog kojih ćete vrlo rado ponoviti neke od ovih recepata možete preuzeti ovdje.
DŽEM OD JAGODA SA DODATKOM LIMUNA by @cherryontop_lt
Okus jagode, šećera i limuna spajaju se u ovoj savršenoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak, palačinke ili kao nadjev #mljac kolača. Recept smo pronašli na Instagram profilu @cherryontop_lt gdje se krije još ukusnih recepata, a sastojke i pripreme za džem od jagoda pogledajte u nastavku.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih jagoda
- 300 g šećera
- 1 limun
Priprema:
Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagriju 15 minuta na 120° C.
Jagode oprati i izrezati na manje dijelove. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta.
Limun narezati na kolutove i dodati smjesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promiješati.
Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuha oko 1 sat i 30 minuta.
Prije samog kraja kuhanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mjestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mjesec dana da se ne
pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!
DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM by @bee_in_kitchen
Ne sumnjamo da će ova slastica nestati u trenu, posebice jer je tajni sastojak čokolada, te da ćete već sutra poželjeti napraviti još jednu teglicu. Recept smo pronašli kod @bee_in_kitchen, a sastojke i pripreme pogledajte u nastavku.
Sastojci:
- 3 kg očišćenih šljiva
- 500 g šećera
- 2 srednje narandže
- 200 g crne čokolade
- 1 mala kašika konzervansa (natrium-benzoat)
Priprema:
Stavite šljive u dublju posudu na peć i kuhajte na laganoj vatri. Ako želite možete i samljeti šljive, a možete kuhati i polovine.
Kuhajte sat vremena, a zatim dodajte kriške naranže i rendanu koru, dodajte šećer malo po malo, a zatim i čokoladu. Nastavite sa kuhanjem i miješajte da se ne zalijepi džem za posudu.
Na tacnu odvojite kašiku džema i kad se malo ohladi probajte i odredite da li je potrebno dodati još šećera.
Gotovo je kada povučete varjačom kroz džem i ostane prazan trag. Tada sklonite sa vatre i dodajte konzervans. Lagano sipajte u čiste tegle.
DŽEM OD JABUKA I CIMETA by @cookmerecipes
Okus jabuke, smeđeg šećera, cimeta i muškatnog oraščića spajaju se u ovoj savršenoj jesenskoj poslastici koja će ubrzo postati vaš #musthave za doručak.
Vjerujemo da će vam se posebno svidjeti činjenica da sama priprema ide bez dodatnog napora i gnjavaže koja traje satima da se džem sjedini jer se ovaj postupak može obaviti za manje od jednog sata.
Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripreme pogledajte u nastavku.
Foto: cook.me
SASTOJCI (za jednu teglicu) :
- 250 g oguljenih i nasjeckanih jabuka
- 100 g smeđeg ili bijelog šećera
- Mali cimet štapić
- Malo muškatnog orašćića
- 1 žlica narandžine kore
- Pola iscijeđenog limuna
PRIPREMA:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri skuhajte jabuku, šećer, štapić cimeta, muškatni oraščić, koricu naranče i limunov sok uz povremeno miješanje dok smjesa ne zavrije. Nakon što počne krčkati, smanjite jačinu na srednje nisku i nastavite da kuhate 20-30 minuta dok jabuke ne omekšaju.
Ako su jabuke prevelike, možete ih malo zgnječiti da budu veličine po vašoj želji. Nakon toga vaš džem je gotov.
U zagrijanoj pećnici deset minuta zagrijate teglicu na 50°C,a zatim još vruć džem polako prebacite u teglicu i zatvorite poklopcem.
Zaklopite i preokrenite teglicu na par minuta kako bi se napravio vakum.
Džem se treba postepeno ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mjestu. Uživajte.
DŽEM OD VIŠANJA I CHIA SJEMENKI by @nourishbyjay
Sa samo dva sastojka, bez šećera i tako #mljac u kombinaciji sa domaćim hljebom, krofnicama, na tostu, palačincima pa čak i kašikom izvađen ravno iz tegle obećava rapsodiju okusa i osvježenje.
Sastojci (za teglu od 400 g):
- 500 g višanja
- 2 kašike chia sjemenki + 3 kašike vode
- 500 ml ključale vode
Priprema:
Pomiješajte chia sjemenke i vodu u maloj zdjeli i stavite u frižider na 5 minuta. U međuvremenu dodajte višnje u veliku posudu, prelijte kipućom vodom i pustite da proključa na srednjoj/jakoj vatri.
Pirjajte 20-30 minuta na umjerenoj vatri dok višnje ne omekšaju i ostane malo vode. Umiješajte chia sjemenke, pirjajte 3-4 minute i maknite sa peći. Ostavite da se potpuno ohladi (zgusnuće se kad se ohladi) prije nego što džem prebacite u staklenu posudu i frižider.
Napomena: budući da je ovaj džem pravljen bez konzervansa, ovako spremljen džem možete držati u frižideru oko sedmicu.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Bonjour.ba