TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 28.2.2024.

Palačinke su univerzalni kulinarski užitak koji se može prilagoditi svakom ukusu, svakom režimu prehrane, ali i svakom nivou kulinarskih sposobnosti.


Činjenica da ih lako i brzo mogu napraviti čak i oni koji su početnici u kuhanju, drži ih na listi omiljenih delicija za mnoge. Osim toga, volimo i njihovu svestranost, odnosno mogućnost poigravanja s raznim okusima namaza i s različitim receptima.




Mi smo odlučili istražiti ovu ukusnu deliciju i različite načine spravljanja - od klasičnog recepta za tanke palačinke po uzoru na francuske crêpes, do slasnih američkih palačinaka. Tu su se našle i one veganske, niskokalorične varijante te slane i slatke.

Zaronite s nama u svijet ovog kultnog jela koje je stvoreno za sve prilike. Stigli su vam nenajavljeni gosti? S palačincima ste spremni u trenu. Zaželjeli ste se brzog deserta koji će pratiti binge watching omiljene serije? Palačinke su ponovno odgovor. S jednostavnim i provjerenim receptom, spremne su u trenu.

Izaberite varijantu koja najviše odgovara vašem ukusu i stilu prehrane, začinite ih omiljenim dodacima i uživajte u svakom zalogaju.

 



Različite verzije palačinki diljem svijeta

Kada naručite palačinke u različitim dijelovima svijeta, nemojte uvijek očekivati da ćete dobiti isto jelo na stolu.


Francuske palačinke

Crêpes su najsličnije varijanti koja je i kod nas popularna. Tanke i delikatne, ove palačinke se najčešće mažu slatkim dodacima poput Nutelle i marmelade. Nerijetko se u Francuskoj palačinke samo posipaju šećerom u prahu i sokom limuna za osvježavajući moment.




Američke palačinke

Za razliku od francuskih, američke palačinke su punije i deblje, što mogu zahvaliti prašku za pecivo koji se dodaje u smjesu. Ove palačinke ćete najčešće dobiti naredane jednu na drugu, prelivene javorovim sirupom. Kao dodatak, tu će se na tanjuru uvijek naći i razno voće i komad maslaca koji će tople palačinke istopiti i dati im poseban okus.




Nizozemske palačinke

Poznate pod nazivom Dutch Poffertjes, nizozemske palačinke su mala verzija debljih američkih palačinaka. Imaju laganu i prozračnu teksturu, a tipično se peku u posebnoj tavi s malim udubljenjima. Naravno, takva tava nije neophodna. Dovoljno je da na tavu stavite nekoliko manjih komada smjese i dobit ćete neodoljivo slatke mini palačinke.

 



Klasične palačinke – recept (8 – 10 palačinki)


Sastojci
 

  • 150 grama brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica ulja
  • Prstohvat soli





Priprema

U posudi prvo pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sol i šećer. Zatim u smjesu dodajte jaje i mlijeko te miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Za kraj, dodajte ulje i promiješajte. Tavu zagrijte na srednje jaku vatru i lagano namastite uljem. Ulijte malu količinu smjese na tavu i pecite dok rubovi ne postanu zlatno – smeđe boje. Zatim palačinke okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko sekundi.

Jednostavno, zar ne?




Američke palačinke

Za američke palačinke, bit će vam potrebna gušća smjesa. Smanjite količinu mlijeka na 200 ml, a brašno povećajte na 200 grama. Također, u smjesu dodajte žličicu praška za pecivo i ponovite isti postupak pečenja.

Za serviranje ih možete naslagati jednu na drugu i po američkoj tradiciji preliti javorovim sirupom ili drugim slatkim sirupom po želji.




Koliko god voljeli palačinke, mnogi su intolerantni na neke od njihovih sastojaka. Stoga, predlažemo još jedan recept za zdrave i niskokalorične palačinke, koje su pri tome veganske. Ako tražite recept za palačinke bez jaja i palačinke bez mlijeka. Također, ako preferirate palačinke bez glutena, predlažemo da obično brašno zamijenite bezglutenskom verzijom. Recept vas čeka u nastavku.


Niskokalorične palačinke bez jaja i mlijeka (6 – 8 palačinki)

Palačinke od heljde i u ovom slučaju – palačinke sa bananom, jednako su jednostavne za napraviti. Osim toga, ove palačinke imaju niži broj kalorija od klasičnih s jajima i mlijekom. Uz prave dodatke, mogu biti pune raskošnih okusa, koji uz to kriju zdrave sastojke.

Kada smo kod zdravih sastojaka, želite li u palačinke dodati malo teksture i raznovrsnosti okusa, možete napraviti palačinke od zobenih pahuljica. Dovoljno je da pola količine brašna zamijenite pahuljicama i dobit ćete interesantan mali zaokret u receptu. Na njih dodajte voće i preljev po želji. 




Sastojci
 

  • 2 zrele banane
  • 150 grama heljdinog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 200 mililitara bademovog ili sojinog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica javorovog sirupa (zamjena za šećer – po želji)





Priprema

U posudi izgnječite banane vilicom dok ne postanu glatke. Zatim dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo i sol te sve dobro promiješajte. Ako želite slađe palačinke, dodajte i javorov sirup.

Tavu zagrijanu na srednje jakoj temperaturi lagano namažite kokosovim uljem. Pecite kao i klasične palačinke. Zahvaljujući prašku za pecivo, ove palačinke podsjećaju na američke koje možete naslagati jednu na drugu ili možete peći mini nizozemske palačinke.




Slane palačinke sa sirom (6 – 8 palačinki)

Za kraj, donosimo recept za palačinke sa sirom. One su idealne za sve ljubitelje brzih i jednostavnih slanih jela. Njih također možete začiniti po želji, a ako napravite palačinke punjene piletinom, imate potpuni obrok koji je brzo spreman, a zasitan.


Sastojci
 

  • 150 grama glatkog brašna
  • 250 mililitara mlijeka
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 100 grama naribanog sira po želji (preporučujemo ementaler, gaudu ili cheddar)


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia (@healthydemure)



Priprema

Kao i u klasičnim receptima za slatke palačinke, u ovoj slanoj verziji možete sve sastojke pomiješati dok se ne ujednače. Zatim, dodajte naribani sir po želji i dobro ujedinite. Kada palačinke sa sirom stavite na zagrijanu tavu, razmažite ju u tankom sloju.

Za palačinke s piletinom, u gotove palačinke dodajte blago preprženu piletinu koju ste prethodno skuhali. Za ovu porciju palačinki bit će dovoljno 200 grama pilećeg mesa i nasjeckani crveni luk (količina po želji).

Ova varijanta slanih palačinki savršeno se slaže s kiselim vrhnjem ili svježim zdravim zelenilom po želji.

 



Palačinke su više od deserta. One su jedan potpun obrok u kojem možete uživati u bilo kojem dobu dana, od doručka do večere. S ovim raznovrsnim receptima koji odgovaraju svim prehrambenim navikama, nema razloga da ne uživate u ovoj omiljenoj poslastici kada god želite.

Testirajte različite varijante o kojima smo pisali i raznim dodacima ih prilagodite svojim preferencijama kada su u pitanju okusi. Bilo da birate slatke ili slane, uz ove recepte možete u trenu imati spremnu deliciju na koju sigurno nitko ne ostaje ravnodušan.

* * *
Foto: Pexels


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!