TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 28.2.2024.

Palačinke su univerzalni kulinarski užitak koji se može prilagoditi svakom ukusu, svakom režimu prehrane, ali i svakom nivou kulinarskih sposobnosti.


Činjenica da ih lako i brzo mogu napraviti čak i oni koji su početnici u kuhanju, drži ih na listi omiljenih delicija za mnoge. Osim toga, volimo i njihovu svestranost, odnosno mogućnost poigravanja s raznim okusima namaza i s različitim receptima.




Mi smo odlučili istražiti ovu ukusnu deliciju i različite načine spravljanja - od klasičnog recepta za tanke palačinke po uzoru na francuske crêpes, do slasnih američkih palačinaka. Tu su se našle i one veganske, niskokalorične varijante te slane i slatke.

Zaronite s nama u svijet ovog kultnog jela koje je stvoreno za sve prilike. Stigli su vam nenajavljeni gosti? S palačincima ste spremni u trenu. Zaželjeli ste se brzog deserta koji će pratiti binge watching omiljene serije? Palačinke su ponovno odgovor. S jednostavnim i provjerenim receptom, spremne su u trenu.

Izaberite varijantu koja najviše odgovara vašem ukusu i stilu prehrane, začinite ih omiljenim dodacima i uživajte u svakom zalogaju.

 



Različite verzije palačinki diljem svijeta

Kada naručite palačinke u različitim dijelovima svijeta, nemojte uvijek očekivati da ćete dobiti isto jelo na stolu.


Francuske palačinke

Crêpes su najsličnije varijanti koja je i kod nas popularna. Tanke i delikatne, ove palačinke se najčešće mažu slatkim dodacima poput Nutelle i marmelade. Nerijetko se u Francuskoj palačinke samo posipaju šećerom u prahu i sokom limuna za osvježavajući moment.




Američke palačinke

Za razliku od francuskih, američke palačinke su punije i deblje, što mogu zahvaliti prašku za pecivo koji se dodaje u smjesu. Ove palačinke ćete najčešće dobiti naredane jednu na drugu, prelivene javorovim sirupom. Kao dodatak, tu će se na tanjuru uvijek naći i razno voće i komad maslaca koji će tople palačinke istopiti i dati im poseban okus.




Nizozemske palačinke

Poznate pod nazivom Dutch Poffertjes, nizozemske palačinke su mala verzija debljih američkih palačinaka. Imaju laganu i prozračnu teksturu, a tipično se peku u posebnoj tavi s malim udubljenjima. Naravno, takva tava nije neophodna. Dovoljno je da na tavu stavite nekoliko manjih komada smjese i dobit ćete neodoljivo slatke mini palačinke.

 



Klasične palačinke – recept (8 – 10 palačinki)


Sastojci
 

  • 150 grama brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica ulja
  • Prstohvat soli





Priprema

U posudi prvo pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sol i šećer. Zatim u smjesu dodajte jaje i mlijeko te miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Za kraj, dodajte ulje i promiješajte. Tavu zagrijte na srednje jaku vatru i lagano namastite uljem. Ulijte malu količinu smjese na tavu i pecite dok rubovi ne postanu zlatno – smeđe boje. Zatim palačinke okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko sekundi.

Jednostavno, zar ne?




Američke palačinke

Za američke palačinke, bit će vam potrebna gušća smjesa. Smanjite količinu mlijeka na 200 ml, a brašno povećajte na 200 grama. Također, u smjesu dodajte žličicu praška za pecivo i ponovite isti postupak pečenja.

Za serviranje ih možete naslagati jednu na drugu i po američkoj tradiciji preliti javorovim sirupom ili drugim slatkim sirupom po želji.




Koliko god voljeli palačinke, mnogi su intolerantni na neke od njihovih sastojaka. Stoga, predlažemo još jedan recept za zdrave i niskokalorične palačinke, koje su pri tome veganske. Ako tražite recept za palačinke bez jaja i palačinke bez mlijeka. Također, ako preferirate palačinke bez glutena, predlažemo da obično brašno zamijenite bezglutenskom verzijom. Recept vas čeka u nastavku.


Niskokalorične palačinke bez jaja i mlijeka (6 – 8 palačinki)

Palačinke od heljde i u ovom slučaju – palačinke sa bananom, jednako su jednostavne za napraviti. Osim toga, ove palačinke imaju niži broj kalorija od klasičnih s jajima i mlijekom. Uz prave dodatke, mogu biti pune raskošnih okusa, koji uz to kriju zdrave sastojke.

Kada smo kod zdravih sastojaka, želite li u palačinke dodati malo teksture i raznovrsnosti okusa, možete napraviti palačinke od zobenih pahuljica. Dovoljno je da pola količine brašna zamijenite pahuljicama i dobit ćete interesantan mali zaokret u receptu. Na njih dodajte voće i preljev po želji. 




Sastojci
 

  • 2 zrele banane
  • 150 grama heljdinog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 200 mililitara bademovog ili sojinog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica javorovog sirupa (zamjena za šećer – po želji)





Priprema

U posudi izgnječite banane vilicom dok ne postanu glatke. Zatim dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo i sol te sve dobro promiješajte. Ako želite slađe palačinke, dodajte i javorov sirup.

Tavu zagrijanu na srednje jakoj temperaturi lagano namažite kokosovim uljem. Pecite kao i klasične palačinke. Zahvaljujući prašku za pecivo, ove palačinke podsjećaju na američke koje možete naslagati jednu na drugu ili možete peći mini nizozemske palačinke.




Slane palačinke sa sirom (6 – 8 palačinki)

Za kraj, donosimo recept za palačinke sa sirom. One su idealne za sve ljubitelje brzih i jednostavnih slanih jela. Njih također možete začiniti po želji, a ako napravite palačinke punjene piletinom, imate potpuni obrok koji je brzo spreman, a zasitan.


Sastojci
 

  • 150 grama glatkog brašna
  • 250 mililitara mlijeka
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 100 grama naribanog sira po želji (preporučujemo ementaler, gaudu ili cheddar)


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia (@healthydemure)



Priprema

Kao i u klasičnim receptima za slatke palačinke, u ovoj slanoj verziji možete sve sastojke pomiješati dok se ne ujednače. Zatim, dodajte naribani sir po želji i dobro ujedinite. Kada palačinke sa sirom stavite na zagrijanu tavu, razmažite ju u tankom sloju.

Za palačinke s piletinom, u gotove palačinke dodajte blago preprženu piletinu koju ste prethodno skuhali. Za ovu porciju palačinki bit će dovoljno 200 grama pilećeg mesa i nasjeckani crveni luk (količina po želji).

Ova varijanta slanih palačinki savršeno se slaže s kiselim vrhnjem ili svježim zdravim zelenilom po želji.

 



Palačinke su više od deserta. One su jedan potpun obrok u kojem možete uživati u bilo kojem dobu dana, od doručka do večere. S ovim raznovrsnim receptima koji odgovaraju svim prehrambenim navikama, nema razloga da ne uživate u ovoj omiljenoj poslastici kada god želite.

Testirajte različite varijante o kojima smo pisali i raznim dodacima ih prilagodite svojim preferencijama kada su u pitanju okusi. Bilo da birate slatke ili slane, uz ove recepte možete u trenu imati spremnu deliciju na koju sigurno nitko ne ostaje ravnodušan.

* * *
Foto: Pexels


Bonjour

Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren?

TEKST: Ada Ćeremida

Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren? Šeširi, čizme i tišina. Kako je Hamza Kulenović preveo Western estetiku na domaći teren?

Hamza Kulenović, fotograf iza STUDIO HAMZA, već godinama gradi prepoznatljiv vizuelni narativ tih ali prodoran, suptilan, a opet pun snage. 

Njegov dugoročni projekt 1 ON 1  je intiman portret individualnosti, gdje moda i priroda vode nijeme dijaloge. U trećem poglavlju, HOWDY, Kulenović se okreće Zapadu, ali ne onom iz filmova, već onom iz osjećaja.


bonjour_ba_hamza_k_06

Gucci košulja i Fendi džemper


HOWDY ne pokušava preslikati Divlji zapad. Umjesto prašine i prerije, ovdje imamo travu, maslačke i blagu svjetlost bosanskog podneblja. Nema teatralnosti ovo je kontemplativna dekonstrukcija slike tišine. Zapad, filtriran kroz melanholiju i estetiku istočnoevropskog sela.

‘’Vizuali prate narativ osame, unutrašnje snage i ljepote koja izvire iz jednostavnosti. Bez potrebe za pretencioznošću, priča je vođena ideologijom slobode izražavanja i suptilnog sudara stilskih opozita – grube teksture i nježnih silueta, utilitarnog i romantičnog.'' rekao nam je Hamza.


bonjour_ba_hamza_k_07

bonjour_ba_hamza_k_01

Miu Miu majica i šešir, Prada potkošulja i J.W. Anderson vesta


Stajling koji potpisuju Matheus Franca i Kulenović spaja diskretnu sofisticiranost s hrabrim siluetama. Kombinacija tekstura i detalja stvara dojam nespretne elegancije, gdje luksuzne torbe i odjevni komadi ne djeluju samo kao modni izričaj, već kao predmeti s pričom. Ovdje se osjećaju naslijeđeni, proživljeni, kao da su pronađeni sa karakterom koji dolazi iz prepoznatljivih modnih arhiva.


bonjour_ba_hamza_k_04

bonjour_ba_hamza_k_02

Brunello Cucinelli bermude , Miu Miu jakna i čizme, torba J.W. Anderson, naočale Loewe i J.W. Anderson vesta.


U pozadini fotografija titra i blagi bunt. HOWDY ne vrišti, ali suptilno prisvaja western estetiku na svoj način. Granica više nije teritorijalna, već suptilna i intimna, gdje se prostor za osobnu izražajnost stvara kroz detalje, tonove i gestu.


bonjour_ba_hamza_k_05

bonjour_ba_hamza_k_03

Brunello Cucinelli bermude, Miu Miu čizme,Gucci košulja i Emilio Pucci hlače 


U svijetu gdje je moda često bučna, teatralna i pomalo distancirana od stvarnosti, ovakav editorijal nas može podsjetiti na tihe priče koje postoje i bez publike. U tome i jeste moć ovog editorijala sve izgleda kao da se već dešava.


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!