Palačinke: Od klasičnih do niskokaloričnih – imamo jednostavne recepte.
Tekst:Arijana Bošnjak
GOURMETPalačinke su univerzalni kulinarski užitak koji se može prilagoditi svakom ukusu, svakom režimu prehrane, ali i svakom nivou kulinarskih sposobnosti.
Činjenica da ih lako i brzo mogu napraviti čak i oni koji su početnici u kuhanju, drži ih na listi omiljenih delicija za mnoge. Osim toga, volimo i njihovu svestranost, odnosno mogućnost poigravanja s raznim okusima namaza i s različitim receptima.
Mi smo odlučili istražiti ovu ukusnu deliciju i različite načine spravljanja - od klasičnog recepta za tanke palačinke po uzoru na francuske crêpes, do slasnih američkih palačinaka. Tu su se našle i one veganske, niskokalorične varijante te slane i slatke.
Zaronite s nama u svijet ovog kultnog jela koje je stvoreno za sve prilike. Stigli su vam nenajavljeni gosti? S palačincima ste spremni u trenu. Zaželjeli ste se brzog deserta koji će pratiti binge watching omiljene serije? Palačinke su ponovno odgovor. S jednostavnim i provjerenim receptom, spremne su u trenu.
Izaberite varijantu koja najviše odgovara vašem ukusu i stilu prehrane, začinite ih omiljenim dodacima i uživajte u svakom zalogaju.
Različite verzije palačinki diljem svijeta
Kada naručite palačinke u različitim dijelovima svijeta, nemojte uvijek očekivati da ćete dobiti isto jelo na stolu.
Francuske palačinke
Crêpes su najsličnije varijanti koja je i kod nas popularna. Tanke i delikatne, ove palačinke se najčešće mažu slatkim dodacima poput Nutelle i marmelade. Nerijetko se u Francuskoj palačinke samo posipaju šećerom u prahu i sokom limuna za osvježavajući moment.
Američke palačinke
Za razliku od francuskih, američke palačinke su punije i deblje, što mogu zahvaliti prašku za pecivo koji se dodaje u smjesu. Ove palačinke ćete najčešće dobiti naredane jednu na drugu, prelivene javorovim sirupom. Kao dodatak, tu će se na tanjuru uvijek naći i razno voće i komad maslaca koji će tople palačinke istopiti i dati im poseban okus.
Nizozemske palačinke
Poznate pod nazivom Dutch Poffertjes, nizozemske palačinke su mala verzija debljih američkih palačinaka. Imaju laganu i prozračnu teksturu, a tipično se peku u posebnoj tavi s malim udubljenjima. Naravno, takva tava nije neophodna. Dovoljno je da na tavu stavite nekoliko manjih komada smjese i dobit ćete neodoljivo slatke mini palačinke.
Klasične palačinke – recept (8 – 10 palačinki)
Sastojci
- 150 grama brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 1 žlica ulja
- Prstohvat soli
Priprema
U posudi prvo pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, sol i šećer. Zatim u smjesu dodajte jaje i mlijeko te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Za kraj, dodajte ulje i promiješajte. Tavu zagrijte na srednje jaku vatru i lagano namastite uljem. Ulijte malu količinu smjese na tavu i pecite dok rubovi ne postanu zlatno – smeđe boje. Zatim palačinke okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko sekundi.
Jednostavno, zar ne?
Američke palačinke
Za američke palačinke, bit će vam potrebna gušća smjesa. Smanjite količinu mlijeka na 200 ml, a brašno povećajte na 200 grama. Također, u smjesu dodajte žličicu praška za pecivo i ponovite isti postupak pečenja.
Za serviranje ih možete naslagati jednu na drugu i po američkoj tradiciji preliti javorovim sirupom ili drugim slatkim sirupom po želji.
Koliko god voljeli palačinke, mnogi su intolerantni na neke od njihovih sastojaka. Stoga, predlažemo još jedan recept za zdrave i niskokalorične palačinke, koje su pri tome veganske. Ako tražite recept za palačinke bez jaja i palačinke bez mlijeka. Također, ako preferirate palačinke bez glutena, predlažemo da obično brašno zamijenite bezglutenskom verzijom. Recept vas čeka u nastavku.
Niskokalorične palačinke bez jaja i mlijeka (6 – 8 palačinki)
Palačinke od heljde i u ovom slučaju – palačinke sa bananom, jednako su jednostavne za napraviti. Osim toga, ove palačinke imaju niži broj kalorija od klasičnih s jajima i mlijekom. Uz prave dodatke, mogu biti pune raskošnih okusa, koji uz to kriju zdrave sastojke.
Kada smo kod zdravih sastojaka, želite li u palačinke dodati malo teksture i raznovrsnosti okusa, možete napraviti palačinke od zobenih pahuljica. Dovoljno je da pola količine brašna zamijenite pahuljicama i dobit ćete interesantan mali zaokret u receptu. Na njih dodajte voće i preljev po želji.
Sastojci
- 2 zrele banane
- 150 grama heljdinog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 mililitara bademovog ili sojinog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica javorovog sirupa (zamjena za šećer – po želji)
Priprema
U posudi izgnječite banane vilicom dok ne postanu glatke. Zatim dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo i sol te sve dobro promiješajte. Ako želite slađe palačinke, dodajte i javorov sirup.
Tavu zagrijanu na srednje jakoj temperaturi lagano namažite kokosovim uljem. Pecite kao i klasične palačinke. Zahvaljujući prašku za pecivo, ove palačinke podsjećaju na američke koje možete naslagati jednu na drugu ili možete peći mini nizozemske palačinke.
Slane palačinke sa sirom (6 – 8 palačinki)
Za kraj, donosimo recept za palačinke sa sirom. One su idealne za sve ljubitelje brzih i jednostavnih slanih jela. Njih također možete začiniti po želji, a ako napravite palačinke punjene piletinom, imate potpuni obrok koji je brzo spreman, a zasitan.
Sastojci
- 150 grama glatkog brašna
- 250 mililitara mlijeka
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 100 grama naribanog sira po želji (preporučujemo ementaler, gaudu ili cheddar)
Priprema
Kao i u klasičnim receptima za slatke palačinke, u ovoj slanoj verziji možete sve sastojke pomiješati dok se ne ujednače. Zatim, dodajte naribani sir po želji i dobro ujedinite. Kada palačinke sa sirom stavite na zagrijanu tavu, razmažite ju u tankom sloju.
Za palačinke s piletinom, u gotove palačinke dodajte blago preprženu piletinu koju ste prethodno skuhali. Za ovu porciju palačinki bit će dovoljno 200 grama pilećeg mesa i nasjeckani crveni luk (količina po želji).
Ova varijanta slanih palačinki savršeno se slaže s kiselim vrhnjem ili svježim zdravim zelenilom po želji.
Palačinke su više od deserta. One su jedan potpun obrok u kojem možete uživati u bilo kojem dobu dana, od doručka do večere. S ovim raznovrsnim receptima koji odgovaraju svim prehrambenim navikama, nema razloga da ne uživate u ovoj omiljenoj poslastici kada god želite.
Testirajte različite varijante o kojima smo pisali i raznim dodacima ih prilagodite svojim preferencijama kada su u pitanju okusi. Bilo da birate slatke ili slane, uz ove recepte možete u trenu imati spremnu deliciju na koju sigurno nitko ne ostaje ravnodušan.
* * *
Foto: Pexels