Istražili smo namirnice stvorene za proljetni detox. Vratite svoju energiju. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Istražili smo namirnice stvorene za proljetni detox. Vratite svoju energiju.

Tekst:

Arijana Bošnjak

GOURMET
10.2.2024.

Namirnice imaju moć da vam donesu više energije i zdravije tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


S prvim toplijim temperaturama ove godine, kada u zraku već možemo osjetiti dašak proljeća, bude se i nove životne odluke i želja da radimo na sebi. Prije svega, potrebno nam je da se probudimo iz dugog „zimskog sna“. Zima je onaj period u kojem se i naš organizam najčešće uspori pa stoga ne čudi da s prvim toplim danima želimo pokrenuti uspavanu energiju.

 Najbolji način je obnavljanje energije kroz prehranu. Mi smo složili listu namirnica koje imaju detoksikacijski učinak pa ćete dodavanjem njih u svoj jelovnik očistiti organizam i pripremiti tijelo za živopisni period koji nam stiže.


Zelene namirnice koje eliminiraju toksine iz tijela

Hranjive namirnice u kojima se krije klorofil, stvorene su za uklanjanje toksina iz tijela koje smo skupili tijekom zime. Klorofilom obiluju kelj, špinat i blitva, a uz to su bogati vitaminima i mineralima. Jednostavan način na koji ih možete učiniti dijelom svoje svakodnevice - napravite smoothie. U njemu možete izmiješati mnoštvo omiljenih okusa i zdravih namirnica.
Energija i osvježenje za tijelo i kožu

Citrusi su stvoreni za osvježenje i novu dozu energije jer su puni vitamina C i antioksidansa. Voće poput naranče, limuna i grejpa će također pročistiti tijelo od toksina jer podržava funkciju jetre, a njihove benefite osjetit ćete i na svojoj koži.

 Umirujuća svojstva i zdrava probava

Zdravlje ljudskog organizma počinje u zdravoj probavi. Namirnica koja ju potiče i smiruje želudac, postala je omiljeni dodatak u jelima kao i jedan od omiljenih čajeva diljem svijeta. Đumbir osim probave potiče i cirkulaciju i prirodne detoksikacijske procese u tijelu.
Protuupalna i detoksikacijska svojstva

Postoji jedan začin koji osvaja intenzivnim i specifičnim okusom, jednako koliko i benefitima koje donosi za naše zdravlje. Kurkuma ima snažna protuupalna i detoksikacijska svojstva. Pomaže u čišćenju jetre pa tako smanjuje upale u čitavom tijelu.
Kremasto, ukusno i zdravo

Namirnica koja je bogata vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima – avokado! On će zamijeniti sve nezdrave masnoće i pri tome pomoći u proljetnom čišćenju organizma.
Za kraj, ono najvažnije - hidratacija! Za proces detoksikacije neophodna je voda. Ona je ključna za čišćenje organizma, podržavanje funkcije bubrega i održavanje općeg zdravlja. Ako u vodu dodate limun ili krastavac, dodatno ćete potaknuti proces detoksikacije i unijeti energiju u vaš dan.
Zapamtite da svoje tijelo trebate redovno hraniti ovim snažnim detoksikacijskim namirnicama. Uključite li ih u svoj svakodnevni plan ishrane, povećat ćete energiju i revitalizirati se iznutra prema van.

* * *
Naslovna fotografija: @whatgigiwears
Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno