TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 9.11.2023.

Ideje za doručak nekad su najizazovnije za pronaći. Iako imamo toliko opcija slatkog ili slanog doručka, teško je izabrati i uložiti vrijeme u pripremu baš svakog jutra.


S obzirom na to, dali smo sebi zadatak da potražimo najzanimljivija jela koja će biti zabavna, zaokružena, ukusna i nešto drugačija. Sigurni smo da ste se barem jednom našli u situaciji kako vam je potrebna promjena i želite jutro započeti uz nešto drugačije. Ako priželjkujete raznovrsnost, i to uz one namirnice koje već imate u svom hladnjaku, u nastavku ćemo otkriti kako to postići.

 



 

Osim što ćemo vam dati 5 ideja za jela, otkrit ćemo vam kako se pobrinuti da svaki dan imate doručak radi kojeg ćete iskakati iz kreveta. Uz to, početak dana i potreba za energijom od nas traže da kreiramo kvalitetno jelo. Ako zaokružimo namirnice, biramo jela koja volimo i uz to nađemo vrijeme da uživamo u jelu, doručak bi mogao postati vaš omiljeni obrok. Također, ako imate ovakav pristup prema pauzi za doručak to vam može dati inspiraciju i boost za dan kojem se možda niste ni nadali.

 

Kako kreirati raznovrstan doručak svakog jutra?
 

Užurbani način života i odgađanje budilice nekoliko puta ujutro učini da imamo osjećaj kako doručak uvijek pada u drugi plan. Ili ćemo posjetiti pekarnicu na putu do posla ili ćemo napraviti nešto na brzinu ili čak preskočiti obrok u potpunosti.

 



No, postoje načini kako optimizirati jutarnju rutinu tako da ideje za doručak dolaze same. Za početak, dovoljno vam je svega 25 minuta svaki dan. Ovo vrijeme možete iskoristiti da se istinski razbudite, pripremite doručak, uživate u tišini i jelu i na taj način započnete dan smireno.

U tome vam mogu pomoći sljedeći koraci.

 

Ne odgađajte budilicu
 

Ako vas je budilica upravo probudila i vi ste odlučili vratiti se spavati, tada zbunjujete svoje tijelo. Mislite da ćete tako dobiti nešto više odmora, ali zapravo ćete kroz dan vidjeti koliko vas takav način buđenja samo iscrpio. Razlog leži u tome da u trenutku kad ste odgodili budilicu i nastavili spavati, vaš mozak ponovno ulazi u fazu spavanja za koju misli da će trajati dugo. No, vi ćete ga prekinuti sa svojom budilicom za 5, pa 10, pa 15 minuta.

 



Učinite sebi uslugu i u jutarnju rutinu dodajte buđenje u isto vrijeme. Vaša produktivnost, motivacija i zdravlje će vam biti zahvalni.

 

Sve pripremite večer prije
 

Vaša torba, outfit, ali i hrana za to jutro mogu se pripremiti i dan ranije. Ako želite praviti omlet sa povrćem, povrće narežite večer prije. Kad ste zainteresirani da vam jutro počinje uz sendvič, salatu operite dan ranije i nasjeckajte, a namirnice poredajte tako da su vam pri ruci odmah prvi u hladnjaku. Kad želite jesti kašu, možete ju pripremiti večer prije, a isto vrijedi i za kompliciranija jela kao što su tortilje.

 

Isplanirajte jela
 

Tijekom kupovine namirnica razmislite kakva sve ideje za doručak želite isprobati i optimizirajte na listi sve što vam treba. Tako ćete na tjednoj ili mjesečnoj bazi imati dostupne namirnice koje su vam potrebne bez stalnog trčanja u trgovinu radi jedne ili druge stvari.

 



Ideje za doručak – 5 jela za 5 dana
 

Sad kad ste se podsjetili kako kreirati savršenu jutarnju rutinu tako da možete dodati i pripremu doručka i uživanje u kavi, vrijeme je za doručak ideje. Ova jela su savršena kombinacija slatkih i slanih opcija, a svi sastojci i priprema za ove recepte rađeni su za jednu osobu. Ako radite doručak za više osoba, povećajte količinu sastojaka. Također, ovi recepti ne zahtijevaju previše vremena, a s druge strane nešto su drugačije ideje za doručak nego one na koje ste inače navikli. Bon Appétit!

 

1 – Kajgana sa špinatom, slaninom i sirom
 



Sastojci:

  • 2 jaja
  • ¼ žličice Dijon senf
  • sol i papar
  • Maslinovo ulje ili maslac
  • 1 šalica špinata, nasjeckanog
  • 2 komada pržene nasjeckane slanine
  • 20 g omiljenog sira, nasjeckanog

Priprema:

Zajedno umutite jaja, senf, 1 jušnu žlicu vode i ½ čajne žlice soli i papra. Nakon što se ulje ili maslac zagrije na srednje jakoj temperaturi, dodajte jaja miješajući cijelo vrijeme. Zatim dodajte slaninu, špinat i sir, kratko miješajte, a zatim uživajte.

 

2 – Kaša sa orašastim plodovima i voćem
 



Sastojci:

  • ¼ šalice zobene kaše
  • 1 jušna žlica badema ili drugih orašastih plodova
  • 1 jušna žlica svježeg ili sušenog voća po izboru
  • Cimet
  • Kockica čokolade
  • Dodaci po želji

Priprema:

U zdjelu stavite zobene pahuljice, voće, tostirane orašaste plodove i cimet. Dodajte ½ do ¾ šalice kipuće vode. Ostavite 1 min. Promiješajte i uživajte.

P.S. Kaša je zabavno jelo zato što uvijek možete dodati ono što vi najviše volite. Jedni će dodati mrvicu čokolade, drugi smeđi šećer, a treći malo proteina u prahu. Igrajte se i vidjet ćete kako sa kašom uvijek imate nove ideje za doručak.

 

3 – Avokado tost
 



Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • 1 čajna žlica limunovog soka
  • Sol i papar
  • 2 kriške prepečenog kruha
  • 2 tvrdo kuhana jaja, oguljena i narezana

Priprema:

U zdjeli zajedno zgnječite avokado uz sol i limunov sok. Zatim namažite avokado smjesu na kruh i jaja tvrdo kuhana prepolovite i dodajte na avokado. Začinite po želji i uživajte.

 

4 – Francuski tost
 



Sastojci:

  • 2 jaja
  • Pola šalice mlijeka
  • 1/2 čajne žlice cimeta
  • Kriške kruha (2 po osobi)
  • 1 jušna žlica maslaca
  • Dodaci po izboru

Priprema:

Umutite jaja, mlijeko, cimet i vaniliju, a zatim stavite 2 kriške kruha u smjesu i ostavite da se natope do 2 minute. Okrenite ih i natopite još 1 minutu (obje strane kruha trebaju biti potpuno obložene smjesom).

Zatim zagrijte tavu sa maslacem na srednje niskoj temperaturi. Nakon što se maslac otopi, dodajte kruh i pecite 1-3 minute na svakoj strani. Zatim dodajte omiljene dodatke – maslac, voće, sirup… Ovakve ideje za doručak će posebno razveseliti vas, ali i mališane.

 

5 – Frittata muffini
 



Sastojci:

  • 6 velikih jaja
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 3/4 šalice izmrvljenog mekog sira
  • 100 g špinata, nasjeckanog
  • 1/2 šalice pečene crvene paprike, narezane na kockice
  • 40 g pršuta, narezanog na trakice

Priprema:

Nakon što pećnicu stavite da se zagrije na 170 stupnjeva, posudu za muffine namastite. Zatim umutite jaja, mlijeko, mrvicu soli i papra. Nakon toga dodajte sir, špinat i crvenu papriku.

Kada podijelite smjesu u kalupe, na vrh svakog muffina pospite pršut i stavite da se peče 20 do 25 minuta. Ostavite da se muffini ohlade. Najbolje je što ih možete čuvati do 4 dana u hladnjaku što će biti idealno za jutra kad ste u brzini i nemate ideje za doručak.

***
Foto: Unsplash/Pexels


Bonjour

Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama

TEKST: Bonjour.ba

Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama Poklon u zadnji čas: Ideje koje izgledaju kao da ste planirali sedmicama

Praznični period ima tu naviku da nas iznenadi baš onda kad mislimo da još ima vremena da kupimo poklon.

Stojiš negdje između polica, u glavi listaš ljude koje voliš i pokušavaš se sjetiti onog nečega što bi ih stvarno obradovalo. Ne još jednog poklona ‘reda radi’, nego sitnice koja kaže: mislila sam na tebe. Jer s godinama shvatiš da najljepši pokloni nisu veliki ni glasni.


crvena_jabuka_poklon_paketi3bonjour_ba

To su oni koji se uklapaju u nečiji dan. U večer kad se reže sir i sipa vino. U jutro koje počinje pažljivo biranim namirnicama. U rutinu njege koju neko ne preskače ni kad je umoran. 

Zato smo se ovaj put vodili osjećajem, a ne listom želja. Razmišljali smo o navikama, malim ritualima i stvarima koje ljudi vole, ali ih rijetko sami sebi kupe.


crvena_jabuka_poklon_paketi11bonjour_ba

Među policama Tropic i Crvena jabuka marketa takve ideje nastaju spontano, bez puno razmišljanja, kao da se same slože u poklon s jasnim razlogom. Zato smo ih ovaj put posložili prema onome što ljudi zaista vole: ukusima, navikama i malim ritualima koji čine dan ljepšim.

Za one koji uživaju u sirevima, polako i s guštom  

Neki ljudi sir ne jedu usput. Znaju koji se reže prvi, koji se kombinuje s kojim pićem i dodacima i zašto se sirna plata ne slaže na brzinu. To je mali ritual koji traži malo pažnje i pravi razlog da se uspori.


crvena_jabuka_poklon_paketi2bonjour_ba

Za takve ljubitelje, poklon koji uključuje selekciju ekskluzivnih sireva ima posebno značenje. Gruyere, Parmigiano Reggiano, Roquefort i Tete de Moine čine bogatu priču koja se rijetko nađe na jednom mjestu, ovdje upotpunjenu praktičnim bambus poslužavnikom s noževima, spremnim za svaku večer u kojoj se ostaje za stolom malo duže.


crvena_jabuka_poklon_paketi4bonjour_ba

Ovo je poklon koji se ne ostavlja po strani. On se otvara, servira, fotografiše i postaje dio večeri u kojoj se razgovori produže, a planovi pomjere za sutra.

Za ljubitelje vina i malih večernjih rituala  

Za neke ljude, vino nije povod, nego mali lični ritual kojim se dan privodi kraju. Čaša u koju to vino sipamo bez žurbe, tiša muzika u pozadini i osjećaj da se tempo dana konačno usporava.


crvena_jabuka_poklon_paketi8bonjour_ba

Poklon za ljubitelje vina oslanja se na selekciju Lunaria etiketa, dostupnih ekskluzivno u Crvenoj jabuci i Tropic marketima, uz elegantne vinske čaše koje cijeli ritual čine potpunim. 

Ono što Lunaria vina čini posebnim je proizvodnja certifikovanih organskih i biodinamičkih vina. Zanimljivo je to  da se, prema običaju koji se prenosi kroz generacije, narandžasti konac ručno vezuje na sva Lunaria vina, kao simbol poštovanja biodinamike i povezanosti sa tradicijom i podnebljem.  


crvena_jabuka_poklon_paketi9bonjour_ba

Crvena, bijela, rosé i orange vina otvaraju prostor za različite ukuse, ali i slobodu da se bira prema raspoloženju, večeri ili društvu. Ovo je poklon koji se ne čuva za posebnu priliku. Otvara se istu večer, bez najave, samo kao mali znak da se uspori i uživa.

Za one koji paze šta jedu i kako se osjećaju  

Poklon za osobe koje paze na ishranu često traži dodatnu pažnju. Ne zato što je izbor mali, nego zato što mora imati smisla. Mora biti dobar za tijelo, ali i dovoljno privlačan da se u njemu stvarno uživa.

Zato je ovaj bio paket zamišljen kao pažljivo složena košarica Verival, Vivani i Janis proizvoda, dostupnih u Tropic i Crvena jabuka marketima, koja spaja nutritivnu vrijednost i puni okus.

Organsko bademovo brašno, bio kaše, namazi od paprike i bundeve, čokolada bez mlijeka, sezam pločice i mali slatki zalogaji zajedno čine cjelinu u kojoj se podjednako osjete briga i uživanje.


crvena_jabuka_poklon_paketi13bonjour_ba

Ovo je poklon koji pokazuje pažnju prema nečijim navikama, ali i razumijevanje da uživanje i briga o sebi mogu ići ruku pod ruku.

Za skincare obožavaoce i one koji njegu ne preskaču  

Zimski mjeseci imaju svoj tempo, ali i svoje male izazove. Koža traži više pažnje, više njege i malo sporiji ritam koji joj prija.

Zato je ovaj skincare paket osmišljen za suhu i osjetljivu kožu, s pažljivo odabranim Beesline proizvodima, dostupnim u Tropic i Crvena jabuka marketima, već dobro poznatim onima koji njegu shvataju ozbiljno, ali jednostavno. Čistač, toner, serum i dnevna krema zajedno čine rutinu koja se lako uklapa u dan i ne traži dodatno razmišljanje.


crvena_jabuka_poklon_paketi6bonjour_ba

Ovo je poklon koji ne ostaje na polici. Koristi se redovno, tiho i s razlogom i vrlo brzo postane dio nečije svakodnevice.

Kada poklon govori umjesto vas  

U mjesecu darivanja često se traži poklon koji neće ostati samo lijep gest, nego mali znak pažnje koji se uklapa u nečiji život. Takvi pokloni ne nastaju slučajno. Nastaju onda kada znamo šta neko voli, kako provodi vrijeme i u čemu zaista uživa. 


crvena_jabuka_poklon_paketi_bonjour_ba

Upravo zato se među policama Tropic i Crvena jabuka marketa lako pronađu ideje koje imaju smisla, jer su birane s istim tim osjećajem pažnje i razumijevanja.
 

Ovaj sadržaj je nastao u saradnji sa Crvena jabuka market
Foto: Enida Kajević
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!