TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.2.2024.

Je li i vas zainteresiralo kakav se to novi desert može pojaviti, a da se za njega odmah stvori lista čekanja?


Sreća je lijepa dok se čeka, napisala je nekada davno velika pjesnikinja. Mi bismo dodali da tako jeste, ali da je lijepa i kada se dočeka, posebno ukoliko se radi o nečemu kao što je cromboloni - prekrasno italijansko pecivo koje su nam iz čarobnog Riminija donijeli chefovi poznate sarajevske kafe pekare Mrvica.

 



Za ovim zamamnim slojevima lisnatoga tijesta umočenim u bogatu kremu raskošnog okusa vlada velika potražnja pa ih je potrebno naručiti bar dan prije. Pravi se prava fancy lista čekanja.


Šta je to u cromboloni pecivu toliko drugačije, slatko, zabavno i omamljujuće?

Cromboloni je zapravo jedna sjajna kombinacija kroasana i krofne pa je i ime dobio kombiniranjem riječi kroasan i italijanskog naziva za krofne. Ima finu i elegantnu lisnatu strukturu kroasana i preliv krofne. Jedna verzija cromboloni peciva osmišljena je u Americi (ponegdje ga zovu New York Rolls), ali sa drugačijom teksturom tijesta pa se prilično razlikuju od ovih u Mrvici.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery

Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mrvica ne bi bila to što jeste, da cromboloni nije podigla stepenicu više, pa njihovi savršeni krugovi (croissant with a twist) imaju i punjenje i kremasti preliv i hrskave mrvice. Ništa se ne prepušta slučaju pa je ovom svjetski poznatom pecivu dodat i njihov domaći štih u vidu mrvele (crne i bijele), slatkog čokoladnog krem namaza iz vlastite Mrvica proizvodnje.

 



Birati možete između tri kombinacije – sa prelivom od bijele čokolade i punjenjem od bijele mrvele, prelivom od tamne čokolade i punjenjem od tamne mrvele ili pak sa prelivom od pistacija kreme i punjenjem od bijele mrvele.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mi bismo rado kušali sve, a vjerujemo da se i vi odmah upisujete na ovu slatku listu čekanja koja se zasigurno isplati.

* * *
Naslovna fotografija: Mrvica Cafe & Bakery


Bonjour

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

TEKST: Bonjour.ba - PR

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto? U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma
 

hotel-europe-praznicna-vecera-8-bonjour-ba


Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-3-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-7-bonjour-ba


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.

Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-30-bonjour-ba


Šta vas očekuje?


26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-2-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-9-bonjour-ba


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:

Moderni Mediteran: Riblji meni

Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.

- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom

- Predjelo: Crudo od brancina

- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun

- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče

- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom
 

hotel-europe-praznicna-vecera-4-bonjour-ba


Nordijski Ugođaj: Mesni meni

Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.

- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom

- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima

- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke

- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima

- Desert: Kolač od badema i kruške


hotel-europe-praznicna-vecera-5-bonjour-ba


Dodatna praznična iznenađenja    
 

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-11-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-6-bonjour-ba


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.  
 

hotel-europe-praznicna-vecera-1-bonjour-ba-1
 

Kako rezervisati?


Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.

Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!