TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.2.2024.

Je li i vas zainteresiralo kakav se to novi desert može pojaviti, a da se za njega odmah stvori lista čekanja?


Sreća je lijepa dok se čeka, napisala je nekada davno velika pjesnikinja. Mi bismo dodali da tako jeste, ali da je lijepa i kada se dočeka, posebno ukoliko se radi o nečemu kao što je cromboloni - prekrasno italijansko pecivo koje su nam iz čarobnog Riminija donijeli chefovi poznate sarajevske kafe pekare Mrvica.

 



Za ovim zamamnim slojevima lisnatoga tijesta umočenim u bogatu kremu raskošnog okusa vlada velika potražnja pa ih je potrebno naručiti bar dan prije. Pravi se prava fancy lista čekanja.


Šta je to u cromboloni pecivu toliko drugačije, slatko, zabavno i omamljujuće?

Cromboloni je zapravo jedna sjajna kombinacija kroasana i krofne pa je i ime dobio kombiniranjem riječi kroasan i italijanskog naziva za krofne. Ima finu i elegantnu lisnatu strukturu kroasana i preliv krofne. Jedna verzija cromboloni peciva osmišljena je u Americi (ponegdje ga zovu New York Rolls), ali sa drugačijom teksturom tijesta pa se prilično razlikuju od ovih u Mrvici.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery

Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mrvica ne bi bila to što jeste, da cromboloni nije podigla stepenicu više, pa njihovi savršeni krugovi (croissant with a twist) imaju i punjenje i kremasti preliv i hrskave mrvice. Ništa se ne prepušta slučaju pa je ovom svjetski poznatom pecivu dodat i njihov domaći štih u vidu mrvele (crne i bijele), slatkog čokoladnog krem namaza iz vlastite Mrvica proizvodnje.

 



Birati možete između tri kombinacije – sa prelivom od bijele čokolade i punjenjem od bijele mrvele, prelivom od tamne čokolade i punjenjem od tamne mrvele ili pak sa prelivom od pistacija kreme i punjenjem od bijele mrvele.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mi bismo rado kušali sve, a vjerujemo da se i vi odmah upisujete na ovu slatku listu čekanja koja se zasigurno isplati.

* * *
Naslovna fotografija: Mrvica Cafe & Bakery


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!