Kakav to desert ima kultna sarajevska slastičarnica za koji se pravi i lista čekanja? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Kakav to desert ima kultna sarajevska slastičarnica za koji se pravi i lista čekanja?

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
17.2.2024.

Je li i vas zainteresiralo kakav se to novi desert može pojaviti, a da se za njega odmah stvori lista čekanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sreća je lijepa dok se čeka, napisala je nekada davno velika pjesnikinja. Mi bismo dodali da tako jeste, ali da je lijepa i kada se dočeka, posebno ukoliko se radi o nečemu kao što je cromboloni - prekrasno italijansko pecivo koje su nam iz čarobnog Riminija donijeli chefovi poznate sarajevske kafe pekare Mrvica.

 Za ovim zamamnim slojevima lisnatoga tijesta umočenim u bogatu kremu raskošnog okusa vlada velika potražnja pa ih je potrebno naručiti bar dan prije. Pravi se prava fancy lista čekanja.


Šta je to u cromboloni pecivu toliko drugačije, slatko, zabavno i omamljujuće?

Cromboloni je zapravo jedna sjajna kombinacija kroasana i krofne pa je i ime dobio kombiniranjem riječi kroasan i italijanskog naziva za krofne. Ima finu i elegantnu lisnatu strukturu kroasana i preliv krofne. Jedna verzija cromboloni peciva osmišljena je u Americi (ponegdje ga zovu New York Rolls), ali sa drugačijom teksturom tijesta pa se prilično razlikuju od ovih u Mrvici.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery

Foto: Mrvica Cafe & BakeryMrvica ne bi bila to što jeste, da cromboloni nije podigla stepenicu više, pa njihovi savršeni krugovi (croissant with a twist) imaju i punjenje i kremasti preliv i hrskave mrvice. Ništa se ne prepušta slučaju pa je ovom svjetski poznatom pecivu dodat i njihov domaći štih u vidu mrvele (crne i bijele), slatkog čokoladnog krem namaza iz vlastite Mrvica proizvodnje.

 Birati možete između tri kombinacije – sa prelivom od bijele čokolade i punjenjem od bijele mrvele, prelivom od tamne čokolade i punjenjem od tamne mrvele ili pak sa prelivom od pistacija kreme i punjenjem od bijele mrvele.


Foto: Mrvica Cafe & BakeryMi bismo rado kušali sve, a vjerujemo da se i vi odmah upisujete na ovu slatku listu čekanja koja se zasigurno isplati.

* * *
Naslovna fotografija: Mrvica Cafe & Bakery

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno