TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 16.2.2024.

Je li i vas zainteresiralo kakav se to novi desert može pojaviti, a da se za njega odmah stvori lista čekanja?


Sreća je lijepa dok se čeka, napisala je nekada davno velika pjesnikinja. Mi bismo dodali da tako jeste, ali da je lijepa i kada se dočeka, posebno ukoliko se radi o nečemu kao što je cromboloni - prekrasno italijansko pecivo koje su nam iz čarobnog Riminija donijeli chefovi poznate sarajevske kafe pekare Mrvica.

 



Za ovim zamamnim slojevima lisnatoga tijesta umočenim u bogatu kremu raskošnog okusa vlada velika potražnja pa ih je potrebno naručiti bar dan prije. Pravi se prava fancy lista čekanja.


Šta je to u cromboloni pecivu toliko drugačije, slatko, zabavno i omamljujuće?

Cromboloni je zapravo jedna sjajna kombinacija kroasana i krofne pa je i ime dobio kombiniranjem riječi kroasan i italijanskog naziva za krofne. Ima finu i elegantnu lisnatu strukturu kroasana i preliv krofne. Jedna verzija cromboloni peciva osmišljena je u Americi (ponegdje ga zovu New York Rolls), ali sa drugačijom teksturom tijesta pa se prilično razlikuju od ovih u Mrvici.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery

Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mrvica ne bi bila to što jeste, da cromboloni nije podigla stepenicu više, pa njihovi savršeni krugovi (croissant with a twist) imaju i punjenje i kremasti preliv i hrskave mrvice. Ništa se ne prepušta slučaju pa je ovom svjetski poznatom pecivu dodat i njihov domaći štih u vidu mrvele (crne i bijele), slatkog čokoladnog krem namaza iz vlastite Mrvica proizvodnje.

 



Birati možete između tri kombinacije – sa prelivom od bijele čokolade i punjenjem od bijele mrvele, prelivom od tamne čokolade i punjenjem od tamne mrvele ili pak sa prelivom od pistacija kreme i punjenjem od bijele mrvele.


Foto: Mrvica Cafe & Bakery



Mi bismo rado kušali sve, a vjerujemo da se i vi odmah upisujete na ovu slatku listu čekanja koja se zasigurno isplati.

* * *
Naslovna fotografija: Mrvica Cafe & Bakery


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!