TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 21.2.2024.

Zobena kaša je jedno od najzdravijih i najviše hranjivih jela koje možete konzumirati u svakom dijelu dana.


Osim što je bogata vlaknima i vitaminima, zobena kaša ima jako neutralan okus koji je lako začiniti drugim zdravim sastojcima. Tako ju možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem omiljenog voća, orašastih plodova ili začina.




Za početak, istražili smo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali uvesti zobenu kašu u svoju prehranu. Zatim donosimo klasični način pripreme, ali i nekoliko ideja za jednostavne recepte uz koje zobena kaša nikada neće biti običan obrok bez okusa.


Zašto je zobena kaša dobra za vas?

Zobena kaša ima mnoštvo prednosti, od nutritivnih vrijednosti do određenih utjecaja na organizam i metabolizam.

 



Bogata je hranjivim tvarima

Zobena kaša je izvrstan izvor vlakana, proteina, vitamina i minerala. Ako ste se zapitali koliko zobena kaša proteina krije u sebi, to je u prosjeku 6 grama, na otprilike 250 grama zobene kaše. Iako, taj broj može varirati ovisno o vrsti zobi.

Uz proteine, zobena kaša je posebno bogata i manganom, fosforom, magnezijem i željezom. To ju čini idealnom hranom za održavanje zdravlja kostiju, mišića i cirkulacije.




Zobena kaša za mršavljenje

Zobena kaša je izuzetno zasitna zbog visokog udjela vlakana. Tako može pomoći u smanjenu apetita. Kada su u pitanju zobena kaša i kalorije, spada u kategoriju hrane koja je sama po sebi niskokalorična. Važno je samo što ćete uz nju dodati, ovisno o tome želite li kalorijski deficit ili suficit.

Zbog sitosti koju stvara, bit će vam dovoljna manja količina zobene kaše. Stoga, idealna je zamjena za obilan doručak s više kalorija. Zamjenom užina za zobenu kašu, možete smanjiti unos nepotrebnih kalorija.




Poboljšava probavu

Zobena kaša je izvrstan izvor vlakana koja potiču metabolizam. Zdrava funkcija probavnih organa je itekako važna za vaše cjelokupno zdravlje. Dakle, razmislite o tome da zobenu kašu što prije dodate u svoju dnevnu prehranu.


Podiže energiju

Zobena kaša pruža dugotrajnu energiju zbog sporog oslobađanja ugljikohidrata. Iz tog razloga, zobena kaša za doručak je idealan izbor za dugi radni dan koji vas čeka. Također, odličan je izbor i kao obrok prije intenzivnih fizičkih aktivnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pamela Reif (@pamela_rf)



Zobena kaša za večeru je također dobar izbor. S obzirom na to da je lako probavljiva, dobra je kada želite konzumirati nešto lagano u večernjim satima. Njena nježnost prema probavnom sistemu može doprinijeti boljoj kvaliteti sna.


Doprinosi zdravlju kože

Nutrijenti poput cinka, bakra i vitamina E, koji su prisutni u zobenoj kaši, mogu doprinijeti zdravlju kože. Potiču regeneraciju stanica i održavaju hidrataciju.




Zobena kaša – recept

Sada kada smo istražili prednosti zobene kaše, donosimo jednostavan recept koji možete probati doma. Kuhana zobena kaša s vodom ili zobena kaša s mlijekom najučestaliji je način pravljena zobenih pahuljica.

Uz to, donosimo i nekoliko drugih načina pripreme, ali i različitih dodataka s kojima ju možete začiniti.


Sastojci
 

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2 šalice vode ili mlijeka po izboru (mogu i sve vrste biljnog mlijeka)
  • Prstohvat soli
  • Dodaci po želji





Zobena kaša – priprema

U lonac za kuhanje dodajte vodu ili mlijeko i dopustite da prokuha. Zatim dodajte prstohvat soli i zobene pahuljice.

Smanjite vatu na lagano i kuhajte uz povremeno miješanje 5 – 10 minuta. Koliko ćete kuhati, ovisi o željenoj teksturi kaše.

Maknite s vatre i pustite da odstoji nekoliko minuta.




Zobena kaša - dodaci

Poslužite u zdjelama i dodajte omiljene dodatke. To može biti zobena kaša sa šumskim voćem ili bilo kojim drugim. Možete birati svježe ili zaleđeno voće. Naš savjet je da dodate sezonsko voće kako biste iz sezone u sezonu osvježili svoj recept.

Na zobenu kašu možete dodati i datulje koje će vam dati energiju, a uz to i mnoštvo zdravstvenih benefita. Kikiriki puter će zobenoj kaši dodati dozu zdravih masnoća, baš kao i svježe nasjeckani orašasti plodovi.




Za ljubitelje kokosa preporučujemo malu žlicu kokosovog ulja koju možete dodati u toplu kašu nakon kuhanja. Njegova antioksidativna i antibakterijska svojstva idealan su dodatak ovako zdravom obroku. Za intenzivniji okus, možete posuti mrvice kokosovog brašna na gotovu zobenu kašu.

Potrebnu slatkoću zobenoj kaši će dati med, a cimet će biti onaj posebni začin koji ovo jelo pretvara u pravu kulinarsku deliciju.




Zobena kaša preko noći

Ako ne želite kuhati ovo jelo, možete ga napraviti i na druge načine. Zobena kaša preko noći (overnight oatmeal) je idealan način pripreme za one koji su uvijek u žurbi.

Sastojci su isti kao i za klasičnu kuhanu zobenu kašu, ali način pripreme je drugačiji. U posudu po želji dodajte zobene pahuljice, vodu ili mlijeko po želji i prstohvat soli. Zatim sve sastojke izmiješajte, poklopite posudu i ostavite preko noći u hladnjak.

Prije posluživanja, kada izvadite zobenu kašu iz hladnjaka, dodajte željene dodatke i vaša kaša je spremna za konzumiranje. Možete ju jesti hladnu ili ju lagano zagrijati.




Zobena kaša s jogurtom

Zobena kaša s jogurtom je također zdrava i neodoljivo osvježavajuća varijanta. Dodavanjem jogurta u zobenu kašu povećat ćete proteinske vrijednosti jela. To će pomoći da vas zobena kaša duže drži sitima. Grčki jogurt u zobenoj kaši će dodati kremastu teksturu, ali i dodati korisne probiotike za zdravlje probavnog sustava.

Zobena kaša s jogurtom može se praviti na način da prvo pripremite klasičnu kuhanu varijantu. Potom dodajte jogurt i sve izmiješajte. Druga opcija je da napravite zobenu kašu preko noći u koju ćete dodati pola mlijeka ili vode, a drugu polovicu recepta zamijeniti s jogurtom. Priprema je ista.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @oatsbyr_



Drugi kreativni načini konzumiranja zobenih pahuljica

Slana zobena kaša

Zobena kaša s povrćem idealna je za one koji žele hranjivu i zdravu opciju za ručak. Skuhajte ju na već spomenuti način, ali umjesto voća i slatkih dodataka dodajte povrće. Špinat, gljive i cherry rajčice kreirat će jednostavno i brzo jelo puno nutrijenata.

 



Smoothie sa zobenim pahuljicama

Zobene pahuljice ili već skuhanu zobenu kašu možete dodati i u smoothie s omiljenim voćem i nešto više mlijeka (može i biljno po želji). Smoothie je idealna opcija za one koji žele brz i zdrav obrok, a možete mu dodati i proteinski prah.




Uživajte u ovom zdravom obroku koji se priprema s lakoćom, a donosi toliko benefita i energije. U slast!

* * *
Foto: Pexels


Bonjour

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole Probudite dan na zdrav i ukusan način: Prirodni boost koji vaš um, tijelo i koža vole

Zamislite da vaš dan počinje polako. Bez alarma koji vas trgne iz sna i bez prvog gutljaja kafe u panici. Jutro u kojem najprije osjetite mir.

Upravo takvo jutro njeguje O’Plant filozofija: umirujući trenutak za sebe, uz proizvode koji su prirodni, hranjivi i stvoreni za moderni i ubrzani život. 

U svijetu gdje stalno jurimo s obaveze na obavezu, najljepša stvar koju sebi možemo pokloniti jeste miran trenutak i dobar zalogaj. O’Plant proizvodi, od voćno-žitnih snackova do biljnih napitaka i mueslija bez dodanog šećera, tu su da nas podsjete koliko je jednostavno osjećati se dobro iznutra i izvana.
 


bonjour_ba_dorada_podravka_n_11
 

 



Za jutra koja počinju s osmijehom  

Započeti dan uz O'Plant muesli koji spaja zob, pir i chia sjemenke, uz dodatak datulja, kakaa, matcha praha ili komadića jabuke i to bez trunke dodanog šećera zvuči savršeno.

U kombinaciji s O'Plant napitkom od badema bogatim kalcijem i vitaminima A, D i E, vaše tijelo dobiva ono što mu stvarno treba snagu, a ne samo energiju. Doručak koji traje duže od skrolanja i čini da se osjećate ispunjeno u svakom smislu.


bonjour_ba_podravka_01
 



Doručak koji se voli fotografirati, ali još više - jesti  

Napitak od zobi i badema? Prefin. Barista verzija za kafu? Pjena koja ne pada ni nakon tri storyja. Frape sa napitkom od zobi? Savršen! Bademov napitak? Sadrži čak 37,5% dnevne potrebe za kalcijem.

Da, znamo sve zvuči predobro, ali istina je: O’Plant napici stvarno mijenjaju sve, posebno kad ujutro želiš brz i hranjiv izbor.

 



Snack koji nije samo međuobrok, već vaš prirodni beauty & energy boost  

O’Plant voćno-žitni snackovi dolaze u šest opcija, a svaki ima svoj mood: Focus kad trebaš bistrinu i koncentraciju, Glow kad vam koža treba malo sjaja iznutra, Immuno za dane kad imunitet treba podršku, Power za dan pun energije, Refresh kad vam treba reset, Relax za kraj dana (ili svaki trenutak kad vam treba pauza).

Bez umjetnih dodataka, s B vitaminima, željezom, vlaknima i voćem koje vaš organizam voli. Ili kako mi volimo reći, snack s razlogom.


bonjour_ba_dorada_podravka_n_13
 



Tvoje tijelo zna što mu treba. Pitanje je, znaš li i ti?  

Ako želite jednostavne, prirodne i ukusne saveznike u dnevnoj rutini  O’Plant je tu. Za jutra, pauze, večeri. Za svakog ko bira biti nježan prema sebi.

Briga o sebi ne mora izgledati kao spa dan ili luksuzni tretman. Ponekad je to jednostavno  izbor doručka koji njeguje, napitka koji hrani i snacka koji vam daje energiju!

 

 

Foto: @ josefinevogt  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!