TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 20.1.2025.
Uz more distrakcija, u potpunosti razumijemo zbog čega vam je teško da ostanete fokusirani na svoje ciljeve.
Sve ok, već znamo da ovu godinu želite startati što produktivnije i bez ponavljanja istih propusta koje ste napravili u prethodnoj godini. Želite ostati motivisani, disciplinovani i ostvariti svoje ciljeve.
Ako volite čitati, onda će ovo biti jedan od najboljih načina da ostvarite dva cilja: više čitanja i bolji fokus. U nastavku vam donosimo 3 knjige koje se najčešće nađu na listi preporuka za djela koja će vam pomoći da steknete i zadržite disciplinu.
"Atomic Habits"
James Clear
Fokusira se na male promjene i kako ih implementirati za velike rezultate. Koristi nauku o ponašanju kako bi pomogla čitaocima da usvoje korisne navike i izbjegnu destruktivne. Savršen je izbor za one koji žele konkretne i praktične savjete za svakodnevni život.
"The 7 Habits of Highly Effective People"
Stephen R. Covey
Klasična knjiga za lični razvoj koja istražuje univerzalne principe uspjeha. Pokriva teme kao što su proaktivnost, upravljanje vremenom i izgradnja međuljudskih odnosa. Idealna za dugoročno građenje discipline i produktivnosti.
"Can't Hurt Me"
David Goggins
Autobiografija koja kombinuje inspiraciju i praktične alate za jačanje mentalne otpornosti. Autor dijeli svoja iskustva kao Navy SEAL i kako je prevladao teške životne izazove koristeći nepokolebljivu disciplinu. Motiviše čitaoce da se suoče sa svojim ograničenjima i ostvare nevjerovatne ciljeve.
Za kraj, David u istoj knjizi kaže: "Nemojte stati kada ste umorni, nego onda kada završite."
Koju čitate prvo?
* * *
Naslovna fotografija: @aliciafranzen
TEKST: Ada Ćeremida
Dok je novembarski vjetar hladio grad, subota u KAWA specialty coffee baru u Sarajevo bila je ispunjena tihim uzbuđenjem i zvukom coupe koktel čaša koje se dodiruju.
Povod: promocija 40. izdanja nezavisnog magazina Standart, proglašenog najboljim evropskim indie magazinom i najboljim magazinom kafe 2023. godine.
Tih nekoliko sati na lansiranju novog broja magazina podsjetili su nas zašto volimo priče koje mirišu na kafu, one koje spajaju ljude, gradove i navike kroz jednostavan, ali iskren ritual. Mi smo bili tu, s espresso martinijima u rukama, a ako i vama kafa znači više od navike, čitajte dalje.

Deset godina, četiri broja godišnje, 11.000 čitaoca širom svijeta. Svaki broj Standart magazina istražuje kafu kroz historiju, sociologiju, nauku i kulturu, uz fotografije koje mirišu na papir.
Iza ovog magazina stoji ideja da kafa nije samo napitak, već svijet kroz koji razumijemo sebe i druge, sredstvo za pričanje priča, a ne cilj sam po sebi. 



Sarajevo je u ovom broju dobilo posebno poglavlje, priča o gradu kojem kafa znači razgovor, gdje se miris pečenog zrna miješa sa zvukom čekića kujundžija, u kojem se “miris i zvuk kafe pretaču u sjećanje”.
Marketing menadžerica i autorica članka o Sarajevu, Mahira Gojak, u tekstu o sarajevskoj kafi piše da je “kafa više od pića, to je stoljetni ritual utkan u kulturno tkanje grada.” 

U njenim riječima osjeti se i melanholija i ponos, kroz tu postojanost, kaže Mahira, otkriva se ono što Bosanci zovu ćejf: umijeće uživanja u malim stvarima, čak i kad svijet oko nas gubi smisao.
Za nas kafa nije nikada bila samo navika, nego i duboko utkani kulturni kod, kao znak pripadnosti i način na koji se svijet usporava. Mahira podsjeća kako mi svoj ćejf pretvaramo u filozofiju življenja, onu u kojoj i obična kafa ima svoj standard, mjeru pažnje i smisla.
KAWA, jedna od posebnijih specijalizovanih sarajevskih kafića, bila je savršena pozornica za lansiranje ovog broja. Gosti su prelistavali svježe štampane stranice, dok se iz aparata širila toplina kafe i razgovora.
Ambijent, miris i tekst spojili su se u ono što Standart najbolje zna: da kafa može biti početak priče, umjetnost promatranja i poziv na sporije življenje.


U vremenu brzine i površnosti, kroz ovakve trenutke podsjećamo se da su prave priče one koje se kuhaju polako.
Sarajevo nas uči da kafa traži vrijeme. Pola sata za jednu šolju, sat za dobar razgovor. Standart to slavi, a mi živimo.
Zato, sljedeći put kad uzmete džezvu, pritisnete dugme na aparatu, čekate da pour-over kafa polako procuri kroz filter ili promiješate pjenicu u moka potu, ne žurite.
Foto: @standartmag
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!