TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 6.10.2023.
Kad biste trebali odrediti koja je najbolja pizzeria Sarajevo, izbor bi bio izuzetno težak s obzirom na ponudu.
Od trattoria koje vas sele u Italiju, pa sve do šarolikosti nadjeva, pizza ponuda u Sarajevu je sjajna! U to će vas brzo uvjeriti i TripAdvisor liste na kojima su posjetitelji ocijenili okus pizze, ambijent pizzeria, ali i sveukupan dojam i gostoprimstvo.
Neki od njih su isprobali nešto drugačije okuse, dok su se drugi vratili klasicima i ostali jednako zadivljeni kombinacijom i kvalitetom sastojaka. Pizzeria sa Sarajevo adresom uvijek nudi i druge talijanske specijalitete, kao što su paste ili mnogima omiljeni tiramisu. Upravo će vas i to nagovoriti da se nekim od ovih mjesta vraćate iznova i iznova.

Foto: Unsplash
Koja pizzeria u Sarajevu će osvojiti vaša nepca? Možda upravo jedna od njih 10 koje su posjetitelji ocijenili najbolje na aplikaciji TripAdvisor. Krećući od 10. pa sve do 1. mjesta u jednom članku ćete brzo pronaći svoje novo omiljeno mjesto za ručak ili večeru u Sarajevu. Mnogi od njih imaju zavidan pizzeria menu, ali i pizza dostava je prednost koju ćete željeti iskoristiti. Više u nastavku.
#10 Pizzeria Terrazza
Na desetom mjestu na Trip Advisor-u našao se ovaj restoran zanimljivog talijanskog imena Terrazza što u prijevodu znači terasa. Upravo ćete u njihovom eksterijeru htjeti uživati u svojoj kriški pizze, a u interijeru vas očekuje retro ugođaj s uokvirenim fotografijama na zidu.
Kad biste detaljnije čitali recenzije mogli biste vidjeti da se na pizzu ne čeka dugo, da je ukusna i da je atmosfera ugodna. Pored toga, kako su istaknuli na svom TripAdvisor profilu, imate opciju pizza dostave.
#9 Trattoria Boccone
Ovu trattoriu opisuju kao tračak Italije u centru Sarajeva i moguće da ćete se upravo tako osjećati. Stolnjaci s kockastim uzorkom i uređenje dodatno doprinose talijanskom ugođaju.
U ovoj pizzeriji možete uživati za ručak ili večeru, a najbolje je to što imaju i vegetarijanske opcije. Uz pohvale za hranu, komentari na TripAdvisor-u nisu krili oduševljenje gostoprimstvom i ljubaznosti osoblja. Iako zna biti gužva, ako uhvatite stol, bit ćete brzo posluženi, a ističu i kako je atmosfera zaista kao u trattoriji u Italiji.
#8 Nostra Cucina
Zid s ciglama, velika ploča s dnevnom ponudom, stolnjaci s kockastim uzorkom i lampe savršen su ambijent za druženje uz pizzu. S nama će se složiti i ocjene i dojmovi posjetitelja ove pizzerie koji su učinili da Nostra Cucina bude visoko na TripAdvisor ljestvici.
Nostra Cucina ima i večeri uz live glazbu što će upotpuniti vikend druženja. Kada pratimo komentare gourmet entuzijasta, ova pizzeria u Sarajevu ih je oduševila podjednako hranom i uslugom.
#7 Trattoria Uno
„Iako je mjesto maleno, osjećali smo se tako ugodno.“ - samo je jedan od komentara na TripAdvisoru za ovo mjesto. Sa svega nekoliko mjesta za sjedenje najbolje je napraviti rezervaciju unaprijed.
A kada posjetite ovu pizzeriu u Sarajevu dočekat će vas ugodan interijer uređen u posebnom štihu, a hrana se priprema upravo pred vama. Mnogi su pohvalili pizzu, ali i foccaciu.
#6 Restoran&Pizzeria Galija
Kad biste pratili recenzije, put bi vas odveo i do ove pizzerije u Sarajevu. Pizza menu krije različite okuse koje ćete htjeti isprobati, a mnogi gosti su pohvalili činjenicu da je mirno i udobno mjesto.
Možete rezervirati svoje mjesto, ali i svoju pizzu iz restorana Galija naručiti na kućnu adresu. Pored pizze, mnogi su uživali u palačinkama, ali i drugim jelima s menija poput paste.
#5 Spazio Gourmet
U samom centru Sarajeva u ostakljenom i ugodno uređenom prostoru, čeka vas Spazio Gourmet s otvorenim tipom kuhinje za pripremu pizze. Imaju i odličnu terasu koja će biti idealna za sunčane dane.
Kad gledamo komentare gostiju mnogi naglašavaju toplu atmosferu i ugodnu pozadinsku glazbu. A kad su pizze u pitanju, mnogi su imali riječi hvale i čak odlučili posjetu Spazio Gourmet restoranu pretvoriti u obiteljsku tradiciju.
#4 Piccolo Mondo
Ako želite talijansko ozračje, pizzu pripremljenu s ukusnim sastojcima i jela koja stižu brzo nakon vaše narudžbe, TripAdvisor korisnici kažu: „Dođite u Piccolo Mondo“.
Dodatno, hvalili su lokaciju, ljubazno osoblje, kao i pizzu, naravno, za koju mnogi ističu da je najbolja u gradu. Sjajno je što imaju i vegetarijanska jela.
#3 BarSa Restaurant Pizzeria
Jedno od užurbanih i popularnih mjesta u Sarajevu svakako je BarSa restoran. Ako bismo trebali napraviti presjek ponude ove pizzerije, prenijeli bismo komentar jednog od posjetitelja: „Sjajan ambijent. Ukusna hrana. Izvrsna usluga. Vrlo ljubazno osoblje. Jedan od najboljih restorana u Sarajevu. Sjajno.“.
Za pizze imaju sve pohvale, a pročitali smo kako i hrana jako brzo stiže na vaš stol nakon narudžbe. Na meniju vas očekuje nesvakidašnja ponuda koja će vas motivirati da probate nešto drugačije.
#2 Vapiano
Ako prakticirate gluten free prehranu, ovo je vaš restoran. Uz to, očekuje vas zanimljiv meni, kao i priprema hrane na licu mjesta.
Omjer cijena i kvalitete jela nešto je što hvale na TripAdvisoru, a koncept nudi opciju da naručite nešto s menija ili personalizirate svoje jelo. Za mnoge je ovo omiljeno mjesto za pizzu kad su u Sarajevu.
#1 Noovi
Na prvom mjestu s ocjenom od 4.5 sa 122 recenzije, Noovi krade najviše simpatija za ljubitelje pizza. Jedan od posjetitelja je poručio: „Ugodno malo mjesto u dnu sarajevskog glavnog parka… Sjajna atmosfera s dobrim izborom regionalnih vina i nevjerojatnih pizza. Sigurno ću se vratiti!“
Baš taj komentar savršeno objedinjuje i ostale komentare posjetitelja koje je ovo mjesto oduševilo radi lagane atmosfere, mogućnosti uživanja u vinu i odličnoj pizzi, sve to u ugodnom interijeru.
***
Naslovna fotografija: Unsplash
TEKST: Bonjour.ba
Većina nas kafu procijeni vrlo brzo, ili nam prija ili ne. Rijetko se zapitamo zašto. Šta se zapravo dešava u šoljici prije nego što mi damo svoju presudu?
Na Bonjour ba x Grand kafa Coffee Experience eventu imali smo priliku vidjeti drugu stranu tog procesa: onu u kojoj se kafa ne pije iz navike, nego analizira, mjeri i ocjenjuje prema preciznim kriterijima. Upravo tu počinje posao Ilije Đurića, profesionalnog degustatora i cup testera Grand kafe.
Ilija Đurić, profesionalni degustator kafe
Dok mi govorimo o jačini i aromi, Ilija govori o balansu, tijelu, kiselosti i mirisu i zna tačno objasniti zašto nam neka kafa odgovara, a neka nikada neće, bez obzira na to koliko je pijemo godinama.
Zato smo s njim razgovarali o onome što se rijetko čuje izvan stručnih krugova: kako se kafa profesionalno provjerava, šta čini dobar blend, gdje najčešće griješimo u pripremi i koliko zaista poznajemo napitak koji pijemo svaki dan.

Prije nego što kafa završi u našoj šoljici, ona prolazi kroz niz provjera koje nemaju veze s navikom, nego s preciznošću. Tu nema mjesta subjektivnom, nego se traži balans, čistoća ukusa i dosljednost.
Upravo taj prvi korak često ostaje nevidljiv krajnjem konzumentu, ali je ključan za sve što kasnije prepoznajemo kao kvalitet.

Ilija objašnjava da se kvalitet kafe ne procjenjuje nasumično, nego po jasno definisanom redoslijedu: prvo se provjerava botanička vrsta zrna, zatim klasa, a tek onda dolaze ono što mi najčešće primijetimo, a to su ukus, miris i aroma. Taj stručni proces osigurava da kafa ima stabilan, prepoznatljiv karakter i prije nego što uopće dođe do šoljice.

Kada kažemo domaća kafa, većina nas prvo pomisli na jačinu. (Da i Grand kafu!) Ali u stvarnosti, jačina je samo jedan mali dio mnogo složenije slike.
Od izbora zrna, preko prženja, do načina pripreme, svaki korak utiče na to kakva će kafa na kraju biti. A džezva, iako duboko ukorijenjena u našim navikama, u tom procesu nije samo simbol tradicije, nego aktivni dio ukusa i teksture kafe.
Upravo tu se lome razlike između kafe koja je samo jaka i one koja je zaista dobra.
„Za dobru pripremu kafe važna je džezva, jer nam ona služi da voda provri što prije. Ja kažem da se voda ne smije ‘patiti’. Ako treba dugo da provri, tvrda voda, koja je pogodna za kafu, pretvara se u meku i tada dobijamo bljutav ukus.“, pojasnio je Ilija Đurić.
Recimo da ste već pronašli svoju Grand kafu. Znate koja vam jačina odgovara, koja aroma vam „legne“ i u kojem dijelu dana je pijete s najvećim uživanjem. Razlika između dobre i zaista dobre šoljice često se krije u jednom, naizgled nevažnom detalju. Ne u novoj opremi, ne u komplikovanim pravilima i ne u dodatnom vremenu, nego u malim promjenama koje lako zanemarimo.

To su sitni trikovi koji ne traže poseban trud, ali mogu potpuno promijeniti doživljaj prve šoljice. Evo šta Ilija savjetuje:
„Nije dobro kafu zakuhati u kuhinji pa šoljicu nositi do mjesta gdje ćemo je piti. Prva ekstrakcija se dešava tokom zakuhavanja, ali ona fina, kada se talog odvaja i arome se razlivaju, dešava se u šoljici. Zato je važno da se kafa sipa tamo gdje se pije i da šoljica nekoliko trenutaka miruje prije prvog gutljaja.“
Kafa u BiH nije pauza između obaveza. Ona je često sama obaveza. Razgovor, dogovor, predah, znak pažnje.
U toj šoljici je i ono što zovemo ćejf, osjećaj da se Grand kafa pije polako, s razlogom i u tačno određenom trenutku. Taj odnos prema kafi čini ritual ispijanja u BiH drugačijim od mnogih drugih kultura, čak i kada se koristi isto zrno. Evo šta o tome kaže Ilija:
„Kod nas se koriste male džezve, što je ispravno: jedna džezva, jedna šolja. Piju se iz fildžana i uz kafu se služi nešto slatko, bilo šećer, rahat-lokum ili kockica čokolade. Upravo ti detalji nas izdvajaju.“
Zato smo Iliju pitali ono što zanima svakog ljubitelja kafe: kada vam je posao provjeravati, mirisati i ocjenjivati kafu, kakvu kafu bira za sebe. U tom pitanju se često najbolje vidi da i iza stručnosti stoji lična navika, dio dana koji vam je najdraži i mali ritual koji nema veze s pravilima ili teorijom, nego isključivo s užitkom.

Ilija kaže da ujutru najčešće pije kafu iz kategorije koja je u svijetu poznata kao turska kafa. Lično bira Grand kafu Gold, u većoj šolji, jer mu pruža pun i uravnotežen ukus. Onima koji vole mekši i zaokruženiji profil preporučuje Gold, dok će ljubitelji izraženije jačine posegnuti za Grand Strong.
Nakon što nam je otkrio kakvu kafu on bira za sebe, logičan nastavak razgovora bio je upravo ovaj: kako da svako od nas lakše prepozna svoj Grand ukus. Nisu svi dani isti, nisu ni navike, pa samim tim ni kafa ne mora biti ista za sve.
Postoje jasni signali koje nam nepce već daje u smislu da li više uživamo u aromi, pitkosti i zaokruženom ukusu, ili tražimo izraženiju jačinu koja ostaje duže i ostavlja trag. Upravo na tim razlikama, objašnjava Ilija, treba graditi izbor kafe, a ne na pukoj navici ili onome što smo godinama pili bez razmišljanja.

Možda je baš zato kafa u BiH toliko lična stvar. Ne pijemo je samo zbog jačine ili navike, nego zbog trenutka, razloga i osjećaja koji ide uz šoljicu. I često je pijemo isto godinama, bez pitanja da li nam zaista najviše prija.
Razgovor s Ilijom nas je podsjetio da ne treba mijenjati kafu, nego način na koji je pijemo. Mali detalji prave veliku razliku, a kad znaš šta tražiš, lakše pronađeš i onu Grand kafu koja ti stvarno prija.
Ako ste se već uhvatili kako razmišljate o sljedećoj šoljici Grand kafe… znamo da smo uspjeli.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!