TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 8.11.2021.

Romantične večere kod kuće su odlične prilike za zbližavanje s partnerom i provođenje kvalitetnog vremena.

Međutim, pored svih obroka koje spremamo kući, ponekad je ideja večere u restoranu sve što nam treba.

Pored vašeg partnera, ukusne hrane i pića, za romantičnu atmosferu je potreban i ugodan interijer, a jedan takav smo pronašli u Sarajevu.

Golf klub restoran se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od Sarajeva, okružen prirodom, idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice grada, ali i savršena lokacija za romantičnu i intimnu večeru.

Mnogi ga biraju za svoj najsretniji i najromantičniji dan u životu, vjenčanje, tako da ćete i vi ovdje sigurno uživati u večeri.

Sa velikim izborom pića i jela koje priprema šef kuhinje, možete se opustiti i uživati sa vašim partnerom, bez brige o tome da li će jelo koje pravite uspjeti i slatke rasprave o tome ko je zadužen za pranje suđa.

Obucite omiljenu haljinu u kojoj se osjećate dobro, stavite konačno taj crveni karmin i spremni ste!

* * * 

Naslovna fotografija: Pexels.com
Tekst: Emina Smaka  


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!