TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 8.11.2021.
Romantične večere kod kuće su odlične prilike za zbližavanje s partnerom i provođenje kvalitetnog vremena.
Međutim, pored svih obroka koje spremamo kući, ponekad je ideja večere u restoranu sve što nam treba.
Pored vašeg partnera, ukusne hrane i pića, za romantičnu atmosferu je potreban i ugodan interijer, a jedan takav smo pronašli u Sarajevu.
Golf klub restoran se nalazi samo nekoliko minuta vožnje od Sarajeva, okružen prirodom, idealno je mjesto za bijeg od užurbane svakodnevnice grada, ali i savršena lokacija za romantičnu i intimnu večeru.
Mnogi ga biraju za svoj najsretniji i najromantičniji dan u životu, vjenčanje, tako da ćete i vi ovdje sigurno uživati u večeri.
Sa velikim izborom pića i jela koje priprema šef kuhinje, možete se opustiti i uživati sa vašim partnerom, bez brige o tome da li će jelo koje pravite uspjeti i slatke rasprave o tome ko je zadužen za pranje suđa.
Obucite omiljenu haljinu u kojoj se osjećate dobro, stavite konačno taj crveni karmin i spremni ste!
* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
Tekst: Emina Smaka
TEKST: Adelisa Mašić
Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.
Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.
Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.
Prvi korak
Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.
Pečenje koje miriše na jesen
Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.
Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.
Tajna za lako guljenje
Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.
Kako ih čuvati
Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.
Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.
Foto: @chestnutaustralia
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!