TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.8.2019.
Uz radni dan prepun obveza, mnogi od nas vrijeme u gradu koriste i za posjetu omiljenim gastro adresama na kojima uz slana jela, uživamo i u slatkim zalogajima. Ako ste i vi u potrazi za novim mjestima u gradu koji će razmaziti vaše nepce i na kojima ćete u ležernoj atmosferi isprobati nova jela koja će vas ugodno iznenaditi, onda imamo foodie šalabahter za vas.
Naime, naše uredništvo je kroz anketu na društvenim mrežama odlučilo istražiti koje su to gastro adrese koje naši čitatelji često biraju kao idealno mjesto za objed u Sarajevu.
U naš inbox poslali su nam mnoštvo preporuka, detaljnije smo ih istražili i neke od njih izdvojili u nastavku.
SNOGU
Adresa: Čobanija 4
Street wok bar koji već svojim nazivom poziva da svratite unutra i saznate što imaju u svojoj ponudi. Mjesto je to na kojem ćete naći razna wok jela koja se spremaju brzo, a uz to su ukusna i zdrava. Također, sami možete birati sastojke svog jela i gledati kako se priprema.
BURGER BAR
Adresa: Skenderija 31B
Burger Bar burgeri dolaze uz domaće sosove i pomno birana te namjenski rađena peciva koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
MRVICA CAFE PEKARA
Adresa: Paromlinska 53h
Mjesto na kojem ćete uz kreativne slastice, pronaći i ukusna i zdrava jela za brunch.
CAFE I RESTORANT MANOLO
Adresa: Maršala Tita 23
Mjesto u centru gradu, uz koje ćete moći pobjeći od gradske vreve i uživati u toplim i hladnim napitcima, jelima svjetskih kuhinja, kao i ugodnom ambijentu koji uključuje i zelenu otvorenu terasu.
4 SOBE GOSPOĐE SAFIJE
Adresa: Čekaluša 61
4 sobe gospođe Safije mjesto je koje će brzo zaokupiti sva vaša osjetila. Šarmantno uređenje, pomno kreiran meni koji će razveseliti vaše nepce, ali i bogata povijesna pozadina mjesta, čini 4 sobe gospođe Safije oazom mira i hedonizma.
BOCCONE TRATTORIA
Adresa: Ulica Branilaca Sarajeva 51
File brancina u maslinovom ulju s povrćem je jelo koje su nam preporučili naši čitatelji da svakako isprobate ovdje, a ovaj restoran smješten u centru Sarajeva poznato je i po ukusnoj ribljoj čorbi, ugodnoj atmosferi i šarmantnom uređenju.
PAPER MOON
Adresa: Hamdije Čemerlića 45
Topli ambijent kreiran je uz miks drveta i cigle te vintage detalja. Mjesto je ovo na kojem ćete moći isprobati kombinaciju jela internacionalne kuhinje i uživati u odabranim vinima.
GRANADA CAKES & DESSERTS
Adresa: Strossmayerova 1
Slastičarnica u kojoj ćete se moći počastiti kolačima pripremljenim isključivo od prirodnih sastojaka te bez umjetnih sladila, šećera i masnoća. Uživanje u slatkim delicijama bit će popraćeno toplim ambijentom i pastelnim nijansama koje vladaju u uređenju.
MILKY
Adresa: Šenoina 8
Proteinske, bezglutenske, čokoladne, s dodacima voća i bombona... na raspolaganju imate desetine vrsta, a vjerujemo da koju god da izaberete, nećete pogriješite.
REVOLUCIJA 1764
Adresa: Ferhadija 5
Mjesto koje je otvoreno s idejom da Ferhadiji pruži dodatan sadržaj te postane mjesto sastanka i uživanja u ukusnim jelima s mesom, woku, pizzama, pastama i sendvičima uz pogled na poznato sarajevsko šetalište.
MALA KUHINJA
Adresa: Tina Ujevića 13
Restoran koji će vas kroz upotrebu svježih sastojaka potaknuti da se zaljubite u njihova jela divnog okusa i izgleda, ali i pokazati zašto određeni sastojci, iako u neobičnoj kombinaciji odlično funkcioniraju zajedno.
KLOPA
Adresa: Ferhadija 5
Mjesto na kojem će svi gurmani uživati u kvalitetnim jelima koja dolaze poslužena u posebnim posudicama, ali i jelima s mesom, pizzama i specijalitetima s roštilja. Iako smješten u centru grada, pomno dizajniranim interijerom skrivenim od pogleda pruža savršenu kulisu za odmor i bijeg od gradske gužve.
BARSA RESTORAN I PIZZERIA
Adresa: Sime Milutinovića 12
Restoran koji uz klasična talijanska jela nudi i specijalitete koje nećete naći u ostalim restoranima sličnog tipa u gradu. Posebnoj atmosferi restorana pridonosi i interijer i lokacija restorana.
Dobar tek!
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!