TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 16.8.2022.
Već u 4. mjesecu smo vas upoznali s divnom Nermom Mehanović i njenim ukusnim slasticama.
Naime, Nerma je dama koja je i ranije uživala u kreiranju kako slatkih tako i slanih jela, a iz te ljubavi se izrodio i profil So i čokolada. Kroz taj razgovor smo ju upitali i o planovima za slastičarnicu gdje nam je nagovijestila da uskoro i planira jedan takav projekat. Nakon nekoliko mjeseci Nermina slastičarnica je otvorena, a u šarmantni interijer smo se zaljubili koliko i u njene slastice. Posebno nas je dojmio plafon sa prekrasnim grafitom, kao i umirujuća svjetlo plava boja koja se proteže cijelim prostorom. Kroz razgovor nam je otkrila više detalja.
Foto: Dino Hrustanović
Nerma, čestitamo na uspješnom poslovnom projektu. Već u 4. mjesecu ste nam nagovijestili ideju o otvaranju slastičarnice, kako su protekle sve pripreme?
Od ideje do realizacije u četiri mjeseca ? Šalu na stranu, bilo je jako zahtjevno pripremiti prostor u tako kratkom vremenu, osmisliti određena rješenja i sve to s izvođačima radova provesti u djelo. Uz pomoć prijatelja se to sve na kraju uspjelo, a rezultat ste imali priliku vidjeti i sami. Mi smo jako zadovoljni, kao i naši gosti.
Interijer nas nije ostavio ravnodušnim, recite nam više o samoj inspiraciji i o vašim talentovanim pomagačima?
Zaista smo imali sreću što je inicijalni projekat osmislio renomirani arhitektonski studio „Kota“. Mi smo tome dodali neki naš lični „touch“, a sve je na kraju zaokruženo umjetničkim djelom na cijeloj površini plafona u izvedbi naših vrhunskih mladih umjetnika Benjamina Čengića i Imrana Muratagića.
U kojim ćemo to slasticama moći uživati u samoj slastičarnici?
„So i čokolada“ je već nekako prepoznatljiv po carrot cake-u, badem-malini i cheesecake-u. U samoj slastičarnici smo ovim tortama dodali i chocolate brownie tortu u bezglutenskoj opciji i predobre veganske čokoladne kuglice. To je trenutno stalna postavka, a plan je da redovno imamo i barem jednu dodatnu opciju. Ove sedmice je to naprimjer red velvet torta. Naravno, naši gosti mogu unaprijed naručiti i druge torte za koje je potrebno par dana pripreme. Ukratko, sigurni smo da će svako naći nešto po svom ukusu.
Za kraj našim čitateljima/icama otkrijte adresu i radno vrijeme slastičarnice, jer smo sigurni da će željeti posjetiti ovaj dojmljiv interijer kao i kušati vaše torte.
Nalazimo se na adresi Čobanija 1, u ulici već poznatoj po bogatoj i kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Radnim danima smo tu za vas od 8 do 22, a vikendom od 12 do 22 sati i radujemo se vašoj posjeti.
* * *
Fotografije: Muna Nazak
TEKST: Adelisa Mašić
Kako dani postaju hladniji, sve češće biramo ostati kod kuće, okupiti prijatelje i uživati u toplini razgovora, mirisu vina i nečemu finom za pojesti.
Umjesto klasičnog postavljanja stola, ove jeseni sve češće biramo servirati hranu na drvenoj dasci, jer unosi toplinu, jednostavnost i onaj domaći osjećaj.
1. Počni s bazom
Odaberi dasku od maslinovog drveta, hrasta ili tamnijeg drveta s izraženom teksturom. Ako pripremaš više zalogaja, koristi nekoliko manjih daski: jednu za sireve, drugu za voće, treću za slatke dodatke.
2. Pronađi ravnotežu
Savršena ravnoteža nastaje kad spojiš suhomesnato i meke sireve sa svježim voćem, poput grožđa ili smokvi. Dodaj nekoliko listova rukole, malo meda i par kapi maslinovog ulja za onaj chef’s touch efekat.
3. Igraj se slojevima i detaljima
Zamotaj prosciutto oko grissina, napravi male redove sira ili složi smokve i orahe u male sekcije. Za dodatni efekat, koristi zdjelice od keramike ili stakla, a sve začini ruzmarinom ili timijanom.
4. Dodaj jesenski pečat
Topli tonovi i sezonski detalji čine razliku: mini bundeve, grančice suhog lišća, svijeće u staklenim posudama. Cijeli sto dobija onaj 'autumn dinner vibe', čak i ako servirate samo vino i zalogaje.
U konačnici, nije poenta u savršenstvu već u atmosferi, a ako planiraš vikend bijeg u prirodu, još je ljepše servirati vani na terasi, vikendici ili pikniku u šumi. Par dobrih sireva, svježe voće i drvena daska dovoljni su da običan trenutak postane savršen mali ritual.
Foto: @the_loverosie_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!