TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 21.9.2023.

U lutanju Sarajevom i potrazi za njegovim najboljim momentima, otkrili smo šta je novo u jednoj od popularnih slastičarni.


O glavnoj ulozi priče koja se krije iza imena So i čokolada smo već pisali i predstavili njen talenat i strast koju osjeća prema slasticama. Upravo iz njene radionice izašao je i ovaj ukusni Tiramisu u saksijici. Na prvi pogled će se učiniti da je dio dekoracije na stolu, ali mu neće trebati mnogo vremena da vas privuče svojim mirisom i teksturom. 

Italijansko porijeklo, aroma kafe, slatkog mascarpone sira i kakaa - ko bi mu odolio? 

 



Kolač od mrkve, cheesecake, Pavlova i kombinacija badema, čokolade i malina - samo su neke od opcija u kojim možete uživati pored simpatičnog Tiramisu deserta.

 



So i čokolada se nalazi na adresi: Čobanija 1.

* * *
Naslovna fotografija: Nerma Mehanović

 


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!