TEKST: Nevena Divčić

DATUM OBJAVE: 21.9.2023.

U lutanju Sarajevom i potrazi za njegovim najboljim momentima, otkrili smo šta je novo u jednoj od popularnih slastičarni.


O glavnoj ulozi priče koja se krije iza imena So i čokolada smo već pisali i predstavili njen talenat i strast koju osjeća prema slasticama. Upravo iz njene radionice izašao je i ovaj ukusni Tiramisu u saksijici. Na prvi pogled će se učiniti da je dio dekoracije na stolu, ali mu neće trebati mnogo vremena da vas privuče svojim mirisom i teksturom. 

Italijansko porijeklo, aroma kafe, slatkog mascarpone sira i kakaa - ko bi mu odolio? 

 



Kolač od mrkve, cheesecake, Pavlova i kombinacija badema, čokolade i malina - samo su neke od opcija u kojim možete uživati pored simpatičnog Tiramisu deserta.

 



So i čokolada se nalazi na adresi: Čobanija 1.

* * *
Naslovna fotografija: Nerma Mehanović

 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!