Vitamin C za lice: Koji su njegovi benefiti i kako ga koristiti? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Vitamin C za lice: Koji su njegovi benefiti i kako ga koristiti?

Tekst:

Nevena Divčić

BEAUTY SAVJETI
27.1.2024.

Vitamin C je pri vrhu liste beauty proizvoda o kojim se u posljednje vrijeme intenzivno govori te često čujemo kako beauty entuzijasti ističu njegove prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prije nego što se uputimo u kupovinu i odaberemo prvi proizvod za njegu lica na kojem ugledamo „Vitamin C“ hajde da istražimo nešto više o njemu. Svojom popularnošću izjednačio se sa retinolom, kojem smo posvetili posebnu pažnju. U skladu s tim istraživanje benefita vitamina C za lice je logičan naredni korak. Kako se vitamin C može nanijeti na lice? Koji su benefiti vitamina C za našu kožu? Na šta trebamo paziti ako po prvi put počinjemo s korištenjem? 


Vitamin C u njezi kože

Jedan od najvećih saveznika dobre beauty rutine tokom zimskih mjeseci svakako je i vitamin C za lice. On svojim svojstvima daje mnoštvo benefita za našu kožu tokom suhe i hladne zime. 

Tokom hladnijih mjeseci naša koža postaje suha i manje otporna na vanjske uslove, a uz to našem tijelu nedostaju brojni minerali i vitamini koje trebamo nadoknaditi na razne načine. Upravo zato vitamin C kao itekako bitan sastojak naše beauty rutine, ali i prehrane, postaje esencijalan za borbu protiv zimskih uslova. 

 Koji su benefiti vitamina C za lice? 


Smanjenje vidljivosti bora i finih linija(poboljšanje teksture kože)

Vitamin C pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, a samim tim i u smanjenju vidljivosti bora i finih linija te je čini sjajnijom.
 

Borba protiv hiperpigmentacije

Vitamin C može pomoći u smanjenju vidljivosti hiperpigmentacije, poput pjegica nastalih nepravilnostima kože ili uticajem sunca. 
Kako vitamin C za lice pomaže ukloniti tamne pjegice? On potiče proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži.
 

Umirivanje kože

Vitamin C za lice ima protuupalna svojstva koja vam mogu pomoći pri smanjenju crvenila ili iritacije kože.

 Kako dodati vitamin C u svoju rutinu njege kože? 

Ako se vaša beauty rutina sastoji od tri koraka: čišćenja, tretmana i hidratacije - vitamin C za lice bi se trebao naći na drugom mjestu, prije hidratacije kože. Brojni dermatolozi preporučuju korištenje vitamina C za lice navečer, prije spavanja, kako bi, tokom prirodne reparacije kože koja se događa dok spavate, vitamin C mogao dati svoj doprinos.

Prilikom odabira proizvoda za njegu kože lica s vitaminom C, važno je da to bude proizvod koji sadrži najmanje 10 % vitamina C, a pritom ga prilagodite vlastitom tipu kože. Bilo da je riječ o vitaminu C za lice u ampulama, o serumu ili kremi on može dati svoj doprinos u zavisnosti od toga koliko odgovara vašoj koži.

Kako su iskustva uvijek različita pri korištenju viralnih proizvoda i beauty trendova, vaše korištenje vitamina C za lice će donijeti lično iskustvo. Rutina njege i proizvodi koji su drugima najbolji, ne moraju nužno biti i vaš prvi izbor. 


Šta izbjegavati prilikom korištenja vitamina C? 

Vitamin C kožu čini osjetljivom na zračenja sunca te stoga izbjegavajte direktno izlaganje suncu nakon nanošenja proizvoda. Ako ga koristite ujutro nemojte zaboraviti nanijeti i SPF. Nemojte naglo inkorporirati proizvod u svoju rutinu njege kože. Pratite upute koje se nalaze na ambalaži, a količinu i uvođenje vitamina C u njegu lica postepeno povećavate nakon što budete sigurni da vam isti odgovara.
Vjerujemo da dolazak iza kulisa ljepote s Bonjour.ba i dobijanje svih potrebnih informacija o određenom sastojku, prije nego što ga uvrstite u svoju beauty rutinu, donosi sjajne rezultate, ali i beauty ormariće u koje bismo rado zavirili!

Onda, dodajete li ga u svoju rutinu ili ste već neko vrijeme jedan od fanova benefita vitamina C za njegu lica?

* * *
Naslovna fotografija: @tattivasilieva

Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno