Sve što trebate znati o plastičnim operacijama, ali vam je neugodno pitati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sve što trebate znati o plastičnim operacijama, ali vam je neugodno pitati

Tekst:

Nevena Divčić

BEAUTY SAVJETI
12.1.2024.

Zaboravite na šaputanje. Ulazimo u eru otvorenog govora o plastičnim operacijama i estetskim zahvatima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kroz svoje članke duže od jedne decenije zajedno šetamo kroz svijet lifestyle scene u Bosni i Hercegovini, a razgovori o ljepoti i modi neizbježno su dio naše dnevne rutine na Bonjour.ba. Nerijetko se dodirnemo tema o kojim vam želimo otkriti što više detalja iz prve ruke, razbijajući zajedno sve predrasude koje su pred nama.

Jednako snažnim korakom idemo ka svijetu tabu tema. U 2024. godini želimo započeti novu eru u kojoj nema šaputanja (osim na ramenu), nema tajni, ni manjka informisanosti.




„Šta je radila na sebi? Misliš? Ne vjerujem, nije to to!“ STOP!

Ovakvi komentari, primjedbe i negativan PR, koji postoji u određenim trenucima, su nas kao društvo doveli do toga da imamo strah i od najmanjih estetskih zahvata. Zaboravite na šaputanje, tračeve i zagonetne poruke o "promjenama" i "poboljšanjima". Vrijeme je da kreiramo siguran prostor u kojem ćete saznati sve što se pitate o svijetu estetske hirurgije i zahvata.

Razmišljali ste o određenim korekcijama, ali možda zbog mitova o botoksu i hijaluronu niste sigurni jeste li spremni napraviti promjene na licu koje će vam prijati? Kada je najbolje početi s botoksom i koliko je korekcija grudi neugodna? Mi vam želimo pomoći da svijet plastičnih operacija i estetskih zahvata upoznate što bolje kako biste prevazišli nedoumice, predrasude i strahove. Ujedno, podržavajući jedni druge u odlukama koje su pred nama.




Svaki dan do svih nas stižu nove informacije o pomacima u svijetu ljepote. Bilo da vjerujete u beauty revoluciju ili ne, ona je 100% prisutna. Vrijeme je da se zajedno ispravimo i krenemo u još jednu, novu eru ljepote.


Razlika između plastične operacije i estetskog zahvata?

Kada smo prvi put sjeli u školske klupe, za početak smo se predstavili jedni drugima. Možda rekli odakle dolazimo i koliko godina imamo. Zatim smo prešli na učenje slova i brojeva koji su nas vodili do kompleksnih rečenica i priča (poput ove) te do razlomaka koji nas i danas muče. Kako estetskim zahvatima, liposukciji i obliku vlastitog nosa ne bismo pristupili s jednakom mukom kao razlomcima i polinomima, ovaj put krećemo od najosnovnijih stvari i zajedno učimo dalje, sve do najizazovnijih zahvata.


Plastična hirurgija

Spoj ove dvije riječ u nama odmah stvara sliku modrih i otečenih lica kakva gledamo u filmovima i serijama od malena i koje povezujemo s negativnim PRom. No, predstavlja mnogo više od toga. Plastična hirurgija je specijalnost koja podrazumijeva rekonstrukciju ili promjenu ljudskog tijela, a može se podijeliti u dvije osnovne kategorije: rekonstruktivnu hirurgiju i estetsku hirurgiju.

Često se odnosi na značajnije promjene baveći se reparacijom dijelova tijela nakon povreda ili bolesti kao što su uklanjanje ožiljaka, smanjenje grudi radi bolova u leđima ili operaciju nosa kako bismo riješili izazove s devijacijom. No, postoje i operacije u kojim se plastična hirurgija naslanja na estetske zahvate, stoga prije nego što otkrijemo koje su to operacije, idemo vidjeti šta su estetski zahvati. 





Estetski zahvati

Sitničavost. Hajde da to pokušamo približiti ovim izrazom. Estetski zahvati su mnogo manje intenzivni, iziskuju manje izdvojenog vremena te su vezani isključivo za, kao što i samo ime govori, estetiku. Ovdje ubrajamo ranije pomenuti botoks, korekcije usana, jagodica, filere, mezoterapiju i slično.





Kada se plastična hirurgija i estetika udruže

Postoji nekoliko izuzetaka. Iako je plastična hirurgija primarno okrenuta ka zdravstvenom pristupu i poboljšanju kvalitete života, ove dvije skupine „zahvata“ susreću se kada je riječ o plastičnim operacijama koje podrazumijevaju hirurške zahvate radi dolaska do željenog izgleda.

Na primjer, ovo se odnosi na rinoplastiku (operacija nosa) koja nije potaknuta samo željom da riješimo izazov s devijacijom nego i da budemo zadovoljni izgledom svog nosa. U istu skupinu možemo uvrstiti liposukciju (uklanjanje viška masnog tkiva radi oblikovanja tijela), uklanjanje viška kože sa stomaka, zatezanje lica, tačnije procedure koje poboljšavaju tonus kože, kao i povećanje ili smanjenje grudi.

* * *

Sigurni smo da vam je ova prva lekcija o razlikama između plastičnih operacija i estetskih zahvata uspjela bolje približiti i njih i naše namjere na polju edukacije o ovim temama. Naša želja da vas edukujemo nastavlja se uskoro informacijama o svim ovim pojmovima, izazovima i promjenama. Vaš novi mindset o plastičnim operacijama u kojem nema tabu tema, počinje za 1, 2, sad!

Nadamo se da se nemate strah od igle, jer u našem serijalu 'Iza kulisa ljepote' ona će biti jedan od glavnih aktera.

* * *
Naslovna fotografija: Bonjour.ba

Foto: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno