Hiperpigmentacija: 3 koraka koja će vam pomoći u sprječavanju nastanka tamnih mrlji - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Hiperpigmentacija: 3 koraka koja će vam pomoći u sprječavanju nastanka tamnih mrlji

Tekst:

Ana Rotim

ZDRAVLJE I NJEGA
14.5.2022.

Bilo da imate mladu ili zrelu kožu izlaganje UV zrakama potiče naše tijelo na prekomjernu proizvodnju melanina što za posljedicu ima nastanak tamnih tragova na koži odnosno pojavu hiperpigmentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Važno je znati da hiperpigmentacija ne mora biti trajna, ali ukoliko osoba ne djeluje na koži se može zadržati prilično dugo. Naime, hormonalni disbalans, starost, kao i upale kože također mogu izazvati hiperpigmentaciju. Kako bismo mogli ukloniti neujednačene tragove na koži prvenstveno moramo otkriti uzrok, dok za spriječavanje nastanka hiperpigmentacije u svoju svakodnevnu rutinu trebate uvrstiti sljedeće korake. 

Redovno nanošenje zaštite od sunca

Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama jedan je od glavnih uzroka nastavka hiperpigmentacije i upravo zbog toga savjetuje se korištenje kreme za sunčanje kao i nošenje modnih dodataka poput šešira koji uvelike mogu pomoći da lice ne izlažete izravno na sunce.

Retinol

Naime, retinol je poznat zbog stabilizacije melanocita i razgradnje melanina, a čak može pomoći pri ukljanjanju tamnih mrlji koje se ne vide na površini kože, stoga ga mnogi koriste za ujednačavanje tena. Važno je spomenuti da korištenja retinola podrazumijeva i obavezno korištenje UV zaštite.

Vitamin C

Poznat kao askorbinska kiselina veoma je učinkovit u borbi protiv hiperpigmentacije. Radi se o esencijalnom nutrijentu koji je potreban za rast i popravak tkiva u svim dijelovima tijela, a osim toga pomoći će u posvjetljivanju neželjenih tamnih mrlja.

 

* * *
Naslovna fotografija: @sasha__rebecca

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno