3 recepta za sokove koji će se pozitivno odraziti na vašu kožu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

3 recepta za sokove koji će se pozitivno odraziti na vašu kožu

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
26.11.2023.

Jeste li znali da je vitamin C, iz svježe iscijeđenog soka limuna, ključan za proizvonju kolagena i očuvanja zdravlja kože?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bobičasto voće, borovnice, maline, nar, agrum i povrće poput špinata, kelja i paprike bogati su antioksidansima vitamina C, E i beta - karotena. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti kože od štetnih slobodnih radikala iz okoliša te smanjuju znakove starenja poput sitnih bora i gubitka elastičnosti.


Hidratacija i zdravlje kože

Voda koja se nalazi u voću kao što je lubenica, krastavac te celer i paradajz, pomaže u hidrataciji kože. Redovit unos ovih namirnica će doprinijeti očuvanju hidratacije kože, dajući joj svjež i sjajan izgled.

 Vitamini 

Vitamin A (u mrkvi, batatu), vitamin E (orašasti plodovi) i vitamin K (brokula, kupus) važni su za obnovu stanica kože, potiču elastičnost i smanjuju upale, čime doprinose zdravlju kože. Narandža i mrkva bogate su vitaminom C i beta - karotenom koji su ključni za očuvanje elastičnosti kože.

Sok od borovnica i malina sadrži antioksidanse koji štite kožu od štetnih slobodnih radikala, a jabuka i cvekla u svom soku obiluju antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji tijela, što pozitivno utječe na kožu.

 Fotoprotekcija

Iako je pred nama period s manje sunčanih dana, ne zaboravljamo na važnost zaštite kože. Voće i povrće bogato likopenom, poput paradajza, pomažu u zaštiti kože od štetnih UV zraka te mogu smanjiti rizik od oštećenja kože izazvanih suncem.

 

* * *
Naslovna fotografija: @aminaefendic

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno