TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 24.1.2024.
Pesto sos će začiniti svako jelo i dati mu dašak talijanske magije.
Ovaj zeleni dragulj Italije slavi jednostavnost pripreme, ali i sastojaka od kojih je sačinjen. Pesto sos potječe sa sunčanih dijelova Ligurije, točnije Genove. Tamo je stekao status kultnog kulinarskog remek – djela, a potom osvojio ljude diljem svijeta.
Naziv pesto dolazi od riječi talijanske riječi pestare, što znači usitniti ili tući. Sam naziv upravo govori o tradicionalnoj metodi spravljanja pesto sosa uz pomoć mužara i tučka. Ako se pitate kakvog je okusa pesto sos, reći ćemo samo da donosi idealan spoj lagane i osvježavajuće arome bosiljka s bogatim, slanim i orašastim okusima pinjola i sira.
Ukratko, bogatstvo različitih okusa spojenih u harmoničan sos koji upotpuni svako jelo.
Od čega se pravi pesto sos?
Danas se pesto sos krije u gotovo svakoj kuhinji pravih ljubitelja talijanskih delicija. Tradicionalni genovski pesto sos recept uključuje tek nekoliko sastojaka koje nerijetko svi imaju u svojoj kuhinji. Svježi bosiljak, pinjole, češnjak, parmezan i maslinovo ulje baza su dobrog pesto sos recepta.
Svi ovi sastojci doprinose prepoznatljivom okusu koji savršeno upotpuni svako jelo kojem je baza tjestenina. Pesto sos često se dodaje i u sendvič, salatu i druge kulinarske delicije. S vremenom su se razvile različite varijacije na temu pa tako doma možete napraviti nekoliko različitih vrsta ovog slavnog sosa.
Foto: freepik.com
Razne regije razvile su svoje varijante u kojima se kriju sušene rajčice, rukola i špinat. Svaka od ovih varijacija odražava kreativnost i lokalne okuse regije u kojima je nastala.
Kako napraviti domaći pesto sos?
Iako je s rastom popularnosti pesto sosa nastalo mnoštvo komercijalnih verzija dostupnih u dućanima, mnogi još uvijek uživaju u procesu pravljenja domaće verzije. Vjerujemo da je uvijek lakše kupiti gotovi sos, ali izrada domaćeg u vašoj kuhinji zadržat će autentične okuse i pri tome na stol donijeti provjereno najbolje sastojke.
Sada zakoračite u svoju kuhinju i krenite u novu gourmet avanturu koja ne oduzima previše vremena, a u potpunosti mijenja okuse vaših omiljenih delicija.
Pesto sos recept
Sastojci
Priprema
Ukoliko vam se svidi jednostavnost kreiranja klasičnog pesto sosa, ali i njegovi specifični okusi, možete svoju malu talijansku avanturu nastaviti kreirajući i druge poznate verzije.
Želite li napraviti mali zaokret u klasičnom receptu, možete dodati cijeđeni sok limuna. On će ovoj jednostavnoj kombinaciji dati malo odvažnosti kroz kiselkasti okus citrusa. Savršen dodatak toj kiselosti je lagana slatkoća badema koje možete koristiti umjesto pinjola.
Mi vam danas donosimo i recept za pesto sos sa sušenim rajčicama i bademima, koji je uz klasični sos najpopularnija verzija.
Pesto sos s rajčicama i bademima
Sastojci
Za izradu možete ponoviti isti proces kao i za klasični pesto sos recept.
Kako čuvati domaći pesto sos?
Pesto sos možete prebaciti u teglice i čuvati u frižideru najviše 1 – 2 tjedna. Kada pesto sos ubacite u teglicu, površinu prekrijte maslinovim uljem. Ovaj korak će poslužiti kao zaštitna barijera koja će zaustaviti oksidaciju.
Pesto sos možete ubaciti i u zamrzivač i tako imati spremne zalihe svaki put kada imate nenajavljene goste ili se sami zaželite brze talijanske delicije. Zamrzavanje će sačuvati sve njegove vrijedne sastojke i okuse. Kako ne biste morali odmrzavati velike količine pesto sosa, imamo jednostavan i praktičan trik u rukavu.
Foto: freepik.com
Pesto jednostavno ubacite u šablone za led i tako ćete imati spreman sos u malim količinama. Ovo će olakšati proces odleđivanja jer uvijek možete sami procijeniti koliko će vam kockica pesto sosa biti dovoljno prema broju gostiju. Naravno, ukoliko vidite da je sos promijenio miris ili boju, radije napravite svježi, jer zaista ne oduzima puno vremena.
Sada kada imate spremne domaće varijante ovog prepoznatljivog talijanskog sosa, treba vam i nekoliko ideja s čime ga spojiti. Iako su pesto sos i špagete oličenje talijanske kulture, postoji još nekoliko načina kako da uživate u ovoj deliciji, posebno ako želite da broj pesto sos kalorija svedete na minimum. Klasična pesto sos jela su, uz tjesteninu, sendviči, piletina, pizze i bruschette. Ukoliko nemate vremena za peći bruschette u pećnici, jednostavno tostirajte par komada kruha i koristite pesto sos kao dip.
Predlažemo da nakon ove male pesto edukacije i recepata napravite domaću varijantu koja vam se više sviđa i dodate ju u recept za neodoljivi sendvič koji vam donosimo u nastavku.
Pileći sendvič s pesto sosom
Sastojci
Priprema
Začinite pileća prsa soli i paprom po želji. Na tavu dodajte malo maslinovog ulja (zagrijavajte ga samo do određene temperature, prije nego se pojavi malo dima). Pržite pileća prsa 6 – 8 minuta sa svake strane. Vrijeme prženja može varirati ovisno o tavi i temperaturi. Kada ispare svi sokovi i piletina dobije lijepu zlatnu nijansu, fileti su spremni.
Nakon što maknete piletinu, na istoj tavi možete tostirati unutrašnjost kruha kako bi sendvič bio još sočniji. Na blago tostirani kruh namažite veću količinu pesto sosa koji će poslužiti kao idealna baza i prožimati sve ostale okuse. Potom dodajte piletinu, a onda i tanke listove narezanog mozzarella sira.
Za kraj, dodajte sitno narezane cherry rajčice i svježi bosiljak i sve zaokružite aceto balsamicom po želji.
Sigurni smo da nakon čitanja ovog teksta i vaše nepce traži ove prepoznatljive okuse i vjerujemo da će se uz pomoć ovih jednostavnih recepata pesto sos u trenu naći na vašem stolu. Buon appetito!
* * *
Naslovna fotografija: @demancare
Foto: Unsplash, Pexels, Freepik
TEKST: Bonjour.ba - PR
U Martininom svijetu čokolada je boja s najviše nijansi, vanilija miris koji grije dušu, a svaki šećerni cvijet čuva tajnu slatkog trenutka.
Iza brenda Slastice by Martina stoji Martina Džido, žena koja ne stvara samo kolače, nego oblikuje uspomene i male rituale sreće. U njezinom „slatkom ateljeu” svaka torta je spoj ukusa, ljepote i posebnog trenutka.
„Ne radim samo torte, stvaram uspomene koje se pamte”, kaže Martina.
Za rođendane slaže slojeve sreće, za vjenčanja dodaje magiju, a za poslovne proslave bira profinjene, personalizirane detalje. Cvjetovi, biseri i čipka od šećera izgledaju toliko realistično da često zbune i najpažljivije oko.
Od slikarskog platna do slastičarskog ateljea
Prije nego što je ušla u svijet slastica, Martina je živjela u bojama, slikala je i crtala, a njezine su slike bile hvaljene zbog kreativnosti i osjećaja za detalj. Umjesto platna došli su biskviti, umjesto boja kreme, a četkicu je zamijenila slastičarska špatula.
„Moja kreativnost nije nestala, samo je pronašla novi oblik”, objašnjava. Danas često najprije nacrta tortu pa je tek onda izrađuje, potvrđujući da je svaki njezin rad zapravo jestivo umjetničko djelo.
Torte kao simboli trenutaka
Bez obzira na prigodu, bilo da je to rođendan, svadba ili korporativno slavlje, ona svaki projekt shvaća osobno. Važno joj je da torta odražava osobnost slavljenika ili duh događaja. „Okus je važan, ali emocija koju slastica nosi jednako je presudna”, naglašava Martina.
Jedna od njezinih najemotivnijih priča dogodila se kada je mladencima u posljednji trenutak otkazana svadbena torta.
U samo 24 sata Martina je osmislila i izradila novu, ne želeći dopustiti da njihov dan izgubi taj slatki dio. „Kada pravim svadbenu tortu, ne pravim samo desert, stvaram uspomenu koja ostaje”, dodaje.
Filozofija slatkog života
Martina često podsjeća na važnost slavljenja života i malih predaha. „Biti posvećen onome što voliš je divno, ali znati kada stati i uživati, to je prava umjetnost”, kaže.
U njezinim slasticama osjeća se zahvalnost, strast i posvećenost detaljima, što privlači zajednicu ljudi koji cijene kvalitetu i estetiku.
Život je, kaže Martina, ljepši uz malo (ili puno) slatkog i uz ljude koji znaju da su uspomene najdragocjeniji sastojak svakog recepta.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!