TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 13.12.2023.
Anthony Bourdain, priznati kuhar, kritičar i autor, ostavio je neizbrisiv trag u kulinarskom svijetu.
Često prepoznat kao bad boy gourmet scene, bio je i više nego kuhar. Bio je pripovjedač, istraživač i zagovornik autentične i nepretenciozne hrane. Ono što su mnogi voljeli više od njegove kuhinje, bili su njegov neustrašiv duh, karizma i jednostavan pristup istraživanju globalnih kuhinja.
Pravedan i oštar na jeziku, Bourdain je kroz svoj televizijski show i knjige davao iskrene kritike i nije se libio da oštru kritiku uputi i najpriznatijim chefovima svijeta. Proputovao je svijet i kušao razna jela, od onih u svjetski renomiranim restoranima, do brze ulične hrane. Kroz sve njegove kritike uvijek je bila naglašena ljubav prema jednostavnoj hrani.
Jedan od takvih jednostavnih recepata, prožet intenzivnim okusima, svakako je i mortadela sendvič za koji je napisao recept u svojoj knjizi Appetites. To je jelo koje savršeno utjelovljuje njegovu sklonost nepretencioznoj hrani s kvalitetnim (i svima dostupnim) namirnicama.
Sendvič od mortadele je talijanski klasik u kojem su naglašeni bogati okusi mortadele, snaga topljenog sira i kombinacija nježne majoneze s kiselkastim okusom Dijon senfa. Kako napraviti ovaj sendvič, koji je osvojio i TikTok publiku, donosimo u nastavku.
Sastojci za mortadela sendvič Anthony Bourdaina
Pogledajte video kako napraviti mortadela sendvič
@grilledcheesesocial Anthony Bourdain’s Mortadella Sandwich is one of the most heavenly things I’ve ever eaten! With simple ingredients like crispy pan-fried mortadella, melty cheese, and a warm, toasted bun, this sandwich is simple but divine. The original recipe appears in his cookbook and this is my adaptation. ⭐️1/2 lb mortadella, thinly sliced ⭐️1 tbsp neutral oil ⭐️3 slices white american cheese ⭐️1 bun ⭐️1 tbsp mayo ⭐️1 tbsp dijon mustard google bourdain’s mortadella sandwich or snag the link in my bio - https://grilledcheesesocial.com/2022/05/11/bourdains-mortadella-sandwich/ #foodie #fyp #foodtiktok #foodforlife #sandwichtiktok #sandwichrecipe #anthonybourdain #anthonybourdaintok #cheesy #dinnerideas #dinnertime #dinner ♬ Cool Cat - Queen
@grilledcheesesocial Anthony Bourdain’s Favorite Mortadella Sandwich ? #sandwich #recioe #cooking #anthonybourdain #learnontiktok #foodietok ♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] - Elliot Van Coup
@domenicskitchen Anthony Bourdain’s VIRAL Mortadella Sandwich!!! ? #sandwich #viral #anthonybourdain #mortadella #italy #italiansandwich #italiansub #gabagool #foodie #food #cooking #viralrecipes #pastina #pasta #fettuccine #italia #italianfood #yummy #foodporn #foodblogger #fyp #foryou #foryoupage #domenicskitchen ♬ Come and Get Your Love - Redbone
* * *
Naslovna fotografija: @voguemagazine
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje restorani u koje dolazimo zbog pogleda i oni u koje se vraćamo zbog hrane. City View Sarajevo uspijeva spojiti oboje, ali ono što ga zaista izdvaja je osjećaj s kojim gost odlazi.
Osjećaj zbog kojeg ne gledate na sat i shvatite da vam je zapravo bilo jako lijepo.
Od prvog koraka na ulazu, preko pažljivo osmišljenog menija, pa sve do pogleda koji se otvara prema Sarajevu, ovaj restoran je zamišljen kao kompletno iskustvo, a ne samo kao mjesto za obrok.
Kako nam u razgovoru otkriva chef Antonio Radoš, filozofija restorana od početka je jasna: gost nije potrošač, već osoba kojoj se želi biti dobar domaćin.
„Kada sjednu za sto, želimo da osjete opuštenost, toplinu i sigurnost da su na mjestu gdje se svaki detalj radi s namjerom, pažnjom i ljubavlju“, objašnjava Radoš.
Od bruncha koji je nedostajao gradu do cjelodnevne kuhinje
City View, koji se nalazi na adresi Podcarina 1, je u startu zamišljen kao brunch mjesto kakvo je Sarajevu dugo nedostajalo. Fokus je bio na inovativnim jelima, lokalnim namirnicama te kvaliteti i prezentaciji, uz lagane obroke koji su jasno profilirani i lako prepoznatljivi.
„City View je primarno bio fokusiran na brunch, kakav nedostaje u gradu, s inovativnim jelima i hranom pripremljenom na unikatan način, uz fokus na lokalne namirnice, kvalitet i prezentaciju“, objašnjava chef Antonio Radoš.
S vremenom su, sasvim prirodno, počeli dolaziti i upiti za večeru. Gosti su željeli ostati duže i vratiti se i nakon radnog vremena koje je u početku bilo rezervisano za jutarnje i dnevne obroke. 
„Vremenom smo dobili dosta upita za služenje hrane i poslije našeg tadašnjeg radnog vremena, pa je prirodno došao sljedeći korak, a to je da služimo hranu cijeli dan“, dodaje Radoš.
Danas City View nudi hranu tokom cijelog dana, ali uz jasnu podjelu ritma:
„Jutro i rano popodne su posvećeni laganijim jelima koja se spremaju brzo, dok navečer pripremamo ozbiljnija i kompleksnija jela“, ističe Radoš, opisujući prelazak u večernji tempo u kojem, kako kaže, „nakon užurbanog dana sve pomalo usporava i nastupa čisti hedonizam“.


Pogled privuče, ali hrana zadrži
Iako sam naziv restorana često prvo privuče pažnju, reakcije gostiju su, kako kaže chef, gotovo uvijek iste: dođu zbog pogleda, a vraćaju se zbog hrane.
Turisti posebno cijene priliku da uz prelijep panoramski pogled na Sarajevo probaju jela koja nisu generična, dok domaći gosti brzo prepoznaju kvalitet i dosljednost. Upravo ta kombinacija, doživljaj prostora i ozbiljna kuhinja, čini City View mjestom koje se pamti.
Mali meni, jasna priča
Meni u City Viewu nije opširan i to je svjesna odluka. Devet jela za brunch i devet za večeru osmišljeni su tako da svako jelo nosi svoju priču i predstavlja restoran na poseban način.
Ako se mora izdvojiti favorit chefa, to je Meat the Chef, jelo koje okuplja njegove omiljene elemente i jasno se obraća ljubiteljima mesa. Kao apsolutni best seller, s druge strane, ističe se Eggsciting sataraš, jelo po kojem je City View već postao prepoznatljiv.
Gostoprimstvo kao suština koncepta
Osim hrane, poseban naglasak stavljen je na ono što tim City Viewa smatra pravom razlikom između dobrog restorana i mjesta kojem se gosti vraćaju, a to je gostoprimstvo.
Za njih to nije samo korektan servis, već iskrena pažnja, toplina i energija koja se osjeti, ali se ne nameće. Kroz stalne treninge i rad s timom, gradi se kultura u kojoj svi razumiju da gost najduže pamti kako se osjećao.
„Upravo taj ljudski faktor, odnos osoblja prema gostima i energija prostora, uz prepoznatljive ukuse, razlog su zbog kojeg nam se ljudi vraćaju“, ističe Radoš.
Bez žurbe, bez pretencioznosti
Kada je riječ o budućnosti, planovi su svjesno odmjereni. Širenje trenutno nije prioritet, jer je fokus na onome što se gradi ovdje i sada: kuhinji, iskustvu gosta i jasnom identitetu koji je smiren, dosljedan i iskren.
Kako ističe chef Antonio Radoš, City View ne teži buci ni velikim gestama. „Dobra večera ne mora biti bučna ni pretenciozna, nego smirena, topla i iskrena. Mjesto u koje se gosti vraćaju jer znaju šta mogu očekivati i jer im to prija.“
Ako ikada dođe do širenja, to je, prema njegovim riječima, nešto što može doći isključivo kao rezultat tog rada, a ne kao cilj sam po sebi.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!