TEKST: Arijana Bošnjak
DATUM OBJAVE: 13.12.2023.
Anthony Bourdain, priznati kuhar, kritičar i autor, ostavio je neizbrisiv trag u kulinarskom svijetu.
Često prepoznat kao bad boy gourmet scene, bio je i više nego kuhar. Bio je pripovjedač, istraživač i zagovornik autentične i nepretenciozne hrane. Ono što su mnogi voljeli više od njegove kuhinje, bili su njegov neustrašiv duh, karizma i jednostavan pristup istraživanju globalnih kuhinja.
Pravedan i oštar na jeziku, Bourdain je kroz svoj televizijski show i knjige davao iskrene kritike i nije se libio da oštru kritiku uputi i najpriznatijim chefovima svijeta. Proputovao je svijet i kušao razna jela, od onih u svjetski renomiranim restoranima, do brze ulične hrane. Kroz sve njegove kritike uvijek je bila naglašena ljubav prema jednostavnoj hrani.
Jedan od takvih jednostavnih recepata, prožet intenzivnim okusima, svakako je i mortadela sendvič za koji je napisao recept u svojoj knjizi Appetites. To je jelo koje savršeno utjelovljuje njegovu sklonost nepretencioznoj hrani s kvalitetnim (i svima dostupnim) namirnicama.
Sendvič od mortadele je talijanski klasik u kojem su naglašeni bogati okusi mortadele, snaga topljenog sira i kombinacija nježne majoneze s kiselkastim okusom Dijon senfa. Kako napraviti ovaj sendvič, koji je osvojio i TikTok publiku, donosimo u nastavku.
Sastojci za mortadela sendvič Anthony Bourdaina
Pogledajte video kako napraviti mortadela sendvič
@grilledcheesesocial Anthony Bourdain’s Mortadella Sandwich is one of the most heavenly things I’ve ever eaten! With simple ingredients like crispy pan-fried mortadella, melty cheese, and a warm, toasted bun, this sandwich is simple but divine. The original recipe appears in his cookbook and this is my adaptation. ⭐️1/2 lb mortadella, thinly sliced ⭐️1 tbsp neutral oil ⭐️3 slices white american cheese ⭐️1 bun ⭐️1 tbsp mayo ⭐️1 tbsp dijon mustard google bourdain’s mortadella sandwich or snag the link in my bio - https://grilledcheesesocial.com/2022/05/11/bourdains-mortadella-sandwich/ #foodie #fyp #foodtiktok #foodforlife #sandwichtiktok #sandwichrecipe #anthonybourdain #anthonybourdaintok #cheesy #dinnerideas #dinnertime #dinner ♬ Cool Cat - Queen
@grilledcheesesocial Anthony Bourdain’s Favorite Mortadella Sandwich ? #sandwich #recioe #cooking #anthonybourdain #learnontiktok #foodietok ♬ Say So (Instrumental Version) [Originally Performed by Doja Cat] - Elliot Van Coup
@domenicskitchen Anthony Bourdain’s VIRAL Mortadella Sandwich!!! ? #sandwich #viral #anthonybourdain #mortadella #italy #italiansandwich #italiansub #gabagool #foodie #food #cooking #viralrecipes #pastina #pasta #fettuccine #italia #italianfood #yummy #foodporn #foodblogger #fyp #foryou #foryoupage #domenicskitchen ♬ Come and Get Your Love - Redbone
* * *
Naslovna fotografija: @voguemagazine
TEKST: Bonjour.ba
Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.
U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje.
Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.
U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.
Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa
Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.
To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.
Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.


Trenutak mira u Wint Lounge
Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.
Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.
Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.
Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi
Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.
Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.
Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!