TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 10.8.2023.

Piletina recepti su jedan od najvećih prijatelja svih užurbanih dana kad želimo pripremiti nešto kod kuće, ali nemamo puno vremena ili nismo stigli otići u kupovinu.


Ova namirnica je savršen odabir radi svoje raznovrsnosti, ali i činjenice da se piletina recepti za ručak mogu pripremiti u rerni, na štednjaku ili na roštilju. Savršeno ide uz svo povrće, salate, a i njoke, tjestenine i riža su joj savršeni dodaci.

Upravo zato ne iznenađuje što je piletina zvijezda svih naših jela danas. Ovog tjedna odlučili smo sastaviti 5 sjajnih i jednostavnih recepata za dvoje. Sjajno je to što ćete ih moći ponijeti i na posao, kao i pretvoriti ove recepte u obiteljski ručak, samo povećajte sastojke. I da, bon appetit!

 

PONEDJELJAK – piletina sa gljivama
 

Sastojci:

  • 500 g gljiva (svježe ili u konzervi)
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 luk
  • 2 pileća fileta
  • Bijelo vino
  • Talijanski začini
  • Sol
  • Papar
  • Peršin

Priprema:

Meso izrezati na tanje filete ili na komadiće, začiniti sa soli, paprom i mješavinom talijanskih začina. Staviti ulje u tavu, zagrijati tavu i dodati začinjenu piletinu. Pržiti dok ne poprimi lagano zlatno smeđu nijansu i izvaditi meso sa strane.

U istoj tavi zajedno sa sokovima piletine popržiti gljive nasjeckane na tanke kriške (ako koristite one u konzervi, gljive će već biti nasjeckane). Nekoliko puta na laganijoj vatri promiješati gljive i zatim dodati sol i peršin dok tekućina u potpunosti ne ispari. Zatim dodati prstohvat soli i peršina te nasjeckani luk. Popržiti dok se luk u potpunosti ne karamelizira, zatim dodati malo bijelog vina i miješati povremeno.

Nakon što vino ispari, dodati piletinu i na srednjoj vatri sve lagano miješati i povezati. Zatim dodati vrhnje za kuhanje. Pržiti kratko vrijeme sve zajedno da umak dobije gustoću i sve zajedno začiniti sa još malo soli, papra i peršina po potrebi.

Ovaj umak možete kombinirati uz tjesteninu, njoke ili rižu.

 



 

UTORAK – Tortilje sa piletinom
 

Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • Tortilje od heljde
  • Zelena salata
  • Krastavac
  • Rajčica
  • Krem sir
  • Sol
  • Papar
  • Talijanski začini
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Piletinu izrežite na trakice, začinite po želji i ispržite do zlatno smeđe boje u zagrijanoj tavi. Dok se piletina prži, tortilje zagrijte u pećnici par minuta.

U zdjeli pomiješajte narezanu zelenu salatu, rajčice i krastavac te ih začinite sa soli, paprom i maslinovim uljem. Pomiješajte piletinu sa salatom. Na toplu tortilju namažite krem sir i ispunite ju po sredini kombinacijom salate i piletine, a tortilju zatim čvrsto smotajte u burrito oblik i prepolovite.

 



 

SRIJEDA – Piletina sa povrćem i rižom
 

Sastojci:

  • 400 g brokule
  • 2 pileća fileta
  • 250 g riže
  • 200 g krompira
  • Sezam
  • Soja sos
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Rižu potopite kratko u vodi, zatim ju isperite i kuhajte. Omjer riže i vode treba biti 1:2, ako koristite 250 g riže, kuhajte ju u 500 ml vode.

Dok se riža kuha na laganoj vatri, pored narežite piletinu na komadiće, začinite ju sa soli i biberom, a zatim ju dodajte u soja sos i sezam sjemenke. Tako začinjenu piletinu ispržite u zagrijanoj tavi.

Dok se prži piletina i kuha riža, pripremite i lonac vruće vode za brokulu i kuhajte brokulu. Kad se piletina isprži, servirajte ju sa strane. Isto učinite sa rižom i brokulom.

Ukoliko želite, uz ovo jelo možete pripremiti i pomfrit. Dok se ostale stvari krčkaju na štednjaku, u rerni ispecite blago zasoljene krompiriće.

 



ČETVRTAK – Pasta sa piletinom u bijelom umaku
 

Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • 1 luk
  • 250 g krem sira
  • Tjestenina po izboru
  • Sol
  • Papar
  • Peršin

Priprema:

Pripremite proključalu vodu i kuhajte tjesteninu za dvije osobe po uputstvu s vrećice. Za to vrijeme narežite piletinu na komadiće, začinite i ispržite na zagrijanoj tavi.

Kad piletina bude gotova, izvadite ju iz tave i u istoj tavi popržite jedan sitno nasjeckani luk. Po potrebi dodajte malo bijelog vina kako bi se luk karamelizirao. Vratite piletinu u tavu, dodajte krem sir i začinite sa peršinom, soli i biberom. Smanjite vatru i skuhanu tjesteninu dodajte polagano u umak koji krčka.

 



PETAK – Cezar salata
 

Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • Zelena salata
  • Rajčice
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Orašasti plodovi
  • Kockice kruha

Priprema:

Nasjeckati dvije šnite kruha na kockice, politi sa malo maslinovog ulja, ravnomjerno raspodijeliti na limu za pečenje i peći na 250 stupnjeva 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Za to vrijeme piletinu narezati na trakice, začiniti i ispržiti na zagrijanoj tavi dok ne poprimi zlatno smeđu boju.

U zdjeli nasjeckati zelenu salatu i rajčice na manje komade. Sve začiniti sa maslinovim uljem, solju i paprom. Isprženu piletinu pomiješati sa salatom, sve posuti kockicama kruha i nasjeckanim orašastim plodovima.

 

 

***
Foto: Pexels, Unsplash


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!