TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 10.8.2023.
Piletina recepti su jedan od najvećih prijatelja svih užurbanih dana kad želimo pripremiti nešto kod kuće, ali nemamo puno vremena ili nismo stigli otići u kupovinu.
Ova namirnica je savršen odabir radi svoje raznovrsnosti, ali i činjenice da se piletina recepti za ručak mogu pripremiti u rerni, na štednjaku ili na roštilju. Savršeno ide uz svo povrće, salate, a i njoke, tjestenine i riža su joj savršeni dodaci.
Upravo zato ne iznenađuje što je piletina zvijezda svih naših jela danas. Ovog tjedna odlučili smo sastaviti 5 sjajnih i jednostavnih recepata za dvoje. Sjajno je to što ćete ih moći ponijeti i na posao, kao i pretvoriti ove recepte u obiteljski ručak, samo povećajte sastojke. I da, bon appetit!
PONEDJELJAK – piletina sa gljivama
Sastojci:
Priprema:
Meso izrezati na tanje filete ili na komadiće, začiniti sa soli, paprom i mješavinom talijanskih začina. Staviti ulje u tavu, zagrijati tavu i dodati začinjenu piletinu. Pržiti dok ne poprimi lagano zlatno smeđu nijansu i izvaditi meso sa strane.
U istoj tavi zajedno sa sokovima piletine popržiti gljive nasjeckane na tanke kriške (ako koristite one u konzervi, gljive će već biti nasjeckane). Nekoliko puta na laganijoj vatri promiješati gljive i zatim dodati sol i peršin dok tekućina u potpunosti ne ispari. Zatim dodati prstohvat soli i peršina te nasjeckani luk. Popržiti dok se luk u potpunosti ne karamelizira, zatim dodati malo bijelog vina i miješati povremeno.
Nakon što vino ispari, dodati piletinu i na srednjoj vatri sve lagano miješati i povezati. Zatim dodati vrhnje za kuhanje. Pržiti kratko vrijeme sve zajedno da umak dobije gustoću i sve zajedno začiniti sa još malo soli, papra i peršina po potrebi.
Ovaj umak možete kombinirati uz tjesteninu, njoke ili rižu.
UTORAK – Tortilje sa piletinom
Sastojci:
Priprema:
Piletinu izrežite na trakice, začinite po želji i ispržite do zlatno smeđe boje u zagrijanoj tavi. Dok se piletina prži, tortilje zagrijte u pećnici par minuta.
U zdjeli pomiješajte narezanu zelenu salatu, rajčice i krastavac te ih začinite sa soli, paprom i maslinovim uljem. Pomiješajte piletinu sa salatom. Na toplu tortilju namažite krem sir i ispunite ju po sredini kombinacijom salate i piletine, a tortilju zatim čvrsto smotajte u burrito oblik i prepolovite.
SRIJEDA – Piletina sa povrćem i rižom
Sastojci:
Priprema:
Rižu potopite kratko u vodi, zatim ju isperite i kuhajte. Omjer riže i vode treba biti 1:2, ako koristite 250 g riže, kuhajte ju u 500 ml vode.
Dok se riža kuha na laganoj vatri, pored narežite piletinu na komadiće, začinite ju sa soli i biberom, a zatim ju dodajte u soja sos i sezam sjemenke. Tako začinjenu piletinu ispržite u zagrijanoj tavi.
Dok se prži piletina i kuha riža, pripremite i lonac vruće vode za brokulu i kuhajte brokulu. Kad se piletina isprži, servirajte ju sa strane. Isto učinite sa rižom i brokulom.
Ukoliko želite, uz ovo jelo možete pripremiti i pomfrit. Dok se ostale stvari krčkaju na štednjaku, u rerni ispecite blago zasoljene krompiriće.
ČETVRTAK – Pasta sa piletinom u bijelom umaku
Sastojci:
Priprema:
Pripremite proključalu vodu i kuhajte tjesteninu za dvije osobe po uputstvu s vrećice. Za to vrijeme narežite piletinu na komadiće, začinite i ispržite na zagrijanoj tavi.
Kad piletina bude gotova, izvadite ju iz tave i u istoj tavi popržite jedan sitno nasjeckani luk. Po potrebi dodajte malo bijelog vina kako bi se luk karamelizirao. Vratite piletinu u tavu, dodajte krem sir i začinite sa peršinom, soli i biberom. Smanjite vatru i skuhanu tjesteninu dodajte polagano u umak koji krčka.
PETAK – Cezar salata
Sastojci:
Priprema:
Nasjeckati dvije šnite kruha na kockice, politi sa malo maslinovog ulja, ravnomjerno raspodijeliti na limu za pečenje i peći na 250 stupnjeva 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Za to vrijeme piletinu narezati na trakice, začiniti i ispržiti na zagrijanoj tavi dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
U zdjeli nasjeckati zelenu salatu i rajčice na manje komade. Sve začiniti sa maslinovim uljem, solju i paprom. Isprženu piletinu pomiješati sa salatom, sve posuti kockicama kruha i nasjeckanim orašastim plodovima.
***
Foto: Pexels, Unsplash
TEKST: Ada Ćeremida
Hamza Kulenović, fotograf iza STUDIO HAMZA, već godinama gradi prepoznatljiv vizuelni narativ tih ali prodoran, suptilan, a opet pun snage.
Njegov dugoročni projekt 1 ON 1 je intiman portret individualnosti, gdje moda i priroda vode nijeme dijaloge. U trećem poglavlju, HOWDY, Kulenović se okreće Zapadu, ali ne onom iz filmova, već onom iz osjećaja.
Gucci košulja i Fendi džemper
HOWDY ne pokušava preslikati Divlji zapad. Umjesto prašine i prerije, ovdje imamo travu, maslačke i blagu svjetlost bosanskog podneblja. Nema teatralnosti ovo je kontemplativna dekonstrukcija slike tišine. Zapad, filtriran kroz melanholiju i estetiku istočnoevropskog sela.
‘’Vizuali prate narativ osame, unutrašnje snage i ljepote koja izvire iz jednostavnosti. Bez potrebe za pretencioznošću, priča je vođena ideologijom slobode izražavanja i suptilnog sudara stilskih opozita – grube teksture i nježnih silueta, utilitarnog i romantičnog.'' rekao nam je Hamza.
Miu Miu majica i šešir, Prada potkošulja i J.W. Anderson vesta
Stajling koji potpisuju Matheus Franca i Kulenović spaja diskretnu sofisticiranost s hrabrim siluetama. Kombinacija tekstura i detalja stvara dojam nespretne elegancije, gdje luksuzne torbe i odjevni komadi ne djeluju samo kao modni izričaj, već kao predmeti s pričom. Ovdje se osjećaju naslijeđeni, proživljeni, kao da su pronađeni sa karakterom koji dolazi iz prepoznatljivih modnih arhiva.
Brunello Cucinelli bermude , Miu Miu jakna i čizme, torba J.W. Anderson, naočale Loewe i J.W. Anderson vesta.
U pozadini fotografija titra i blagi bunt. HOWDY ne vrišti, ali suptilno prisvaja western estetiku na svoj način. Granica više nije teritorijalna, već suptilna i intimna, gdje se prostor za osobnu izražajnost stvara kroz detalje, tonove i gestu.
Brunello Cucinelli bermude, Miu Miu čizme,Gucci košulja i Emilio Pucci hlače
U svijetu gdje je moda često bučna, teatralna i pomalo distancirana od stvarnosti, ovakav editorijal nas može podsjetiti na tihe priče koje postoje i bez publike. U tome i jeste moć ovog editorijala sve izgleda kao da se već dešava.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!