Bonjour.blagdanski recepti: Cheesecake od pistacija - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.blagdanski recepti: Cheesecake od pistacija

Tekst:

Bonjour.ba

GOURMET
20.12.2023.

Cheesecake je već davno svojom jednostavnošću osvojio gourmet scenu. Ako ga još začinite orašastim i jedinstvenim okusom pistacija, imat ćete desert u kojem je svaki zalogaj čisti užitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stoga, izvjesno je bilo da će se u naših 8 blagdanskih recepata naći i ova inačica tog slavnog deserta. Food blogerica Belma Halilović je osmislila kombinaciju u kojoj se isprepliću nježne i kremaste teksture kreme i biskvita, s hrskavim, usitnjenim pistacijama. Iako su vani nešto niže temperature, nitko neće odbiti ugodnu svježinu koju pruža ovaj desert. Poslužen na stol direktno iz hladnjaka, bit će savršen par za tople zimske napitke.




Znamo da je ovo recept za koji je neophodno strpljenje, ali sigurni smo da će se čekanje isplatiti. Osim toga, tko ne voli desert za koji uopće nije potrebno paliti pećnicu?

Cheesecake od pistacija koji je kreirala Belma, sastoji se od tri dijela. Mekane podloge čija je glavna zvijezda keks, nježne kreme prožete komadićima pistacija i za kraj, neodoljivi preljev koji će dodati posebno intenzivan okus.

Gastro market Crvena jabuka vas čeka sa svim potrebnim sastojcima. Dodajte sve s popisa u košaricu i okušajte se u spravljanju ovog jednostavnog recepta.


Cheesecake od pistacija




Sastojci za podlogu
 

  • 250 grama mljevenog keksa (Campiello)
  • 150 grama otopljenog maslaca






Sastojci za kremu
 

  • 500 mililitara slatkog vrhnja
  • 200 grama krem sira
  • 100 grama mljevenih pistacija
  • 100 grama šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 grama namaza od pistacija





Sastojci za preljev od namaza od pistacija

 

  • 100 grama namaza od pistacija
  • 50 mililitara vrhnja
  • Sastojci za dekoraciju
  • Mljevene pistacije ili cijele pistacije



Priprema podloge

U zdjeli pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac dok se dobro ne sjedini.

Smjesu od keksa rasporedite po dnu kalupa za tortu (promjera 20 - 22 centimetra) i lagano pritisnite da se formira ravna podloga. Stavite u frižider dok pripremate kremu.


Priprema kreme

U posudi za miksanje, mikserom istucite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Dodajte krem sir, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i namaz od pistacija te miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Dodajte dodatnih 100 grama mljevenih pistacija u kremu te lagano promiješajte dok se sve dobro ne sjedini.




Priprema preljeva od namaza od pistacija

U zdjeli pomiješajte namaz od pistacija s malo vrhnja dok ne dobijete glatku, mazivu smjesu. Ako je potrebno, možete dodati malo više vrhnja kako bi se smjesa lakše mazala.


Slaganje torte

Izvadite pripremljenu podlogu od keksa iz hladnjaka. Prelijte pripremljenu kremu preko keks podloge. Nanesite pripremljeni preljev od namaza od pistacija na vrh kreme. Po želji, ukrasite tortu pistacijama. Ostavite tortu u frižideru barem 2 sata prije posluživanja kako bi se dobro stisnula i okusi sjedinili.




Pod pretpostavkom da ste bili dovoljno strpljivi, na vašem stolu će se naći kompaktna krema s nježnim biskvitom koja sa svakim zalogajem osvježava nepce. Bon appetit!

 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci