TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 11.11.2021.
Ukusni jesenski deserti koji mirišu kroz cijelu kuću dok ih pravimo posebna su uspomena na djetinjstvo koju želimo probuditi i ovog vikenda.
Od keksića, preko deserta s cimetom pa sve do ukusnih kolača sa sezonskim voćem, ideje za deserte koje donosimo u nastavku zagarantirano ćete htjeti praviti iznova i iznova.
Koji su to deserti otkrijte u nastavku.
Krostata sa šipkom
Ovaj desert izuzetno je osvježavajući i spaja hrskave bobice šipka sa kremastim punjenjem u prhkom tijestu.
Ježić keksić i
Jednostavan i zabavan recept u kojemu će uživati cijela obitelj.
Jesenski zalogajčići u obliku bundeve
Idealan jesenski desert koji izgleda neodoljivo!
Jesenski keksići
Jako su fotogenični i idealni za uživanje u čaju ili kavi.
Foto: @mojratoric
Bounty čokoladice
Ako ste zaljubljenici u kokos, homemade Bounty čokoladice idealan su odabir za vas.
Foto: @jelenadoskovic
Cimet rolnice
Recept i desert bez kojeg jesen neće moći proći.
***
Naslovna fotografija: @foodnessgracious
Tekst: Marija Perić
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Cheesecake s jagodama je odgovor na pitanja koji desert pravite danas! vrate ravno u djetinjstvo?
Znate ono kad proljeće najzad ozbiljno pokuca na vrata, ne s kaputima na pola kopčanja i neodlučnim vremenskim prognozama, već s punim košarama jagoda na pijaci i mirisima koji nas. E pa, to je upravo taj trenutak i vrijeme je da ga proslavimo kako dolikuje… s cheesecake kolačem s jagodama.
Ovaj cheesecake s jagodama je kao da su se april i maj dogovorili da naprave desert iz snova, spoj kremaste raskoši, blago kiselkastog voća i podloge koja hrskavo pozdravlja svaki zalogaj.
Ne morate biti slastičar da biste ga uspjeli napraviti jer je recept za ovaj cheesecake s jagodama jednostavan, a rezultat izgleda kao da ste ga naručili iz fancy pekare s Instagram feeda.
Sastojci za cheesecake s jagodama
Za podlogu:
300 g mljevenog keksa
120 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g krem sira
200 ml slatke pavlake za šlag
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
Za jagoda sloj:
300 g svježih jagoda
1–2 kašike šećera (po ukusu)
1 kašičica želatine + 2 kašike vode (ili 1 kesica želatina u prahu)
Priprema:
Podloga
Pomiješajte mljevene kekse i otopljeni maslac, dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 20–22 cm. Stavite u frižider da se stisne (barem 15 minuta) dok pravite kremu.
Krema
Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je lagano umiješajte u krem sir. Kada dobijete glatku i pahuljastu smjesu, nanesite je preko ohlađene podloge. Vratite u frižider na barem 1 sat.
Jagoda sloj
Jagode isjeckajte i stavite ih u šerpicu sa šećerom. Neka kratko prokuhaju dok ne puste sok i postanu mekane. U posebnoj posudici pomiješajte želatinu s vodom da nabubri, pa dodajte u vruće jagode i dobro promiješajte. Ostavite da se malo prohladi pa nježno prelijte preko kreme.
Vratite u frižider na barem 4–5 sati, idealno preko noći, da se sve lijepo stisne.
Mini trik: Ako želite dodatni glam momenat, pospite svježe jagode po vrhu cheesecake s jagodama prije serviranja ili dodajte listiće mente za onaj „ovo je iz restorana“ efekat.
Foto: @bakedbylaora
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!