TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 28.10.2021.

Popularni keksići sa čokoladnim mrvicama slastica je koja svoje mjesto pronalazi i na našim stolovima.

Varijacije na ovu temu su mnoge, sa tamnom ili bijelom čokoladom, sa dodacima poput kokosa, čokoladnih mrvica, mrvljenog keksa, a njihova priprema toliko jednostavna da jednom kada ih napravite sami, više nećete kupovati keksiće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniela (@dani_backt)

Samo jedan pogled na njih će vas oraspoložiti, a super je stvar da mogu biti i originalan poklon.

U svakom slučaju, avantura pečenja i kreiranja preslatkih ježića obećava super zabavu za sve koji se odluče za pripremu.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 100 g margarina
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Mlijeko po potrebi
  • Čokoladne mrvice ili kokos
  • 100 g čokolade
  • 1 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Umijesiti tijesto sa svim sastojcima, oblikovati ježiće i ispeći na 180°C otprilike 15 do 20 minuta.

Kolačići moraju ostati bijeli.

Umakati u 100 g čokolade sa 1 dl slatkog vrhnja, a zatim u čokoladne mrvice ili kokos. Uživajte u preslatkoj, jesenskoj slastici.

Foto: @wrightmtnbakery

***

Naslovna fotografija: @yanabacheva
Tekst: Ilda Lihić-Isović

FOTO: @yanabacheva


Bonjour

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept. Otkrijte tajnu najukusnije Medene torte koju ćete ikada probati: Brz i lagan recept.

Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.



Foto:Foto: @storytellingwithdiana 


Sastojci:

  • 450 g pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g meda
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone

Krema:

  • 800 g kisele pavlake (25-30% masnoće)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 g vanilin šećera



Foto: @storytellingwithdiana



Priprema: 

U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.

Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.

Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.

Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.

 

***
Naslovna fotografija: @gladisheva

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!