Najjednostavniji recept za najslađe ježić keksiće koji ćete pronaći
Tekst:Ilda Lihić-Isović
GOURMETPopularni keksići sa čokoladnim mrvicama slastica je koja svoje mjesto pronalazi i na našim stolovima.
Varijacije na ovu temu su mnoge, sa tamnom ili bijelom čokoladom, sa dodacima poput kokosa, čokoladnih mrvica, mrvljenog keksa, a njihova priprema toliko jednostavna da jednom kada ih napravite sami, više nećete kupovati keksiće.
Samo jedan pogled na njih će vas oraspoložiti, a super je stvar da mogu biti i originalan poklon.
U svakom slučaju, avantura pečenja i kreiranja preslatkih ježića obećava super zabavu za sve koji se odluče za pripremu.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 100 g margarina
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- Mlijeko po potrebi
- Čokoladne mrvice ili kokos
- 100 g čokolade
- 1 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Umijesiti tijesto sa svim sastojcima, oblikovati ježiće i ispeći na 180°C otprilike 15 do 20 minuta.
Kolačići moraju ostati bijeli.
Umakati u 100 g čokolade sa 1 dl slatkog vrhnja, a zatim u čokoladne mrvice ili kokos. Uživajte u preslatkoj, jesenskoj slastici.
Foto: @wrightmtnbakery
***
Naslovna fotografija: @yanabacheva
Tekst: Ilda Lihić-Isović