TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 28.10.2021.
Popularni keksići sa čokoladnim mrvicama slastica je koja svoje mjesto pronalazi i na našim stolovima.
Varijacije na ovu temu su mnoge, sa tamnom ili bijelom čokoladom, sa dodacima poput kokosa, čokoladnih mrvica, mrvljenog keksa, a njihova priprema toliko jednostavna da jednom kada ih napravite sami, više nećete kupovati keksiće.
Samo jedan pogled na njih će vas oraspoložiti, a super je stvar da mogu biti i originalan poklon.
U svakom slučaju, avantura pečenja i kreiranja preslatkih ježića obećava super zabavu za sve koji se odluče za pripremu.
Sastojci:
Priprema:
Umijesiti tijesto sa svim sastojcima, oblikovati ježiće i ispeći na 180°C otprilike 15 do 20 minuta.
Kolačići moraju ostati bijeli.
Umakati u 100 g čokolade sa 1 dl slatkog vrhnja, a zatim u čokoladne mrvice ili kokos. Uživajte u preslatkoj, jesenskoj slastici.
Foto: @wrightmtnbakery
***
Naslovna fotografija: @yanabacheva
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Medena torta je omiljeni desert o kojem se često priča, a gotovo svi su barem jednom uživali u njenom savršenom okusu. Sada vam donosimo recept, tako da je možete pripremiti kad god poželite i podijeliti njenu neodoljivu slast s onima koje volite.
Foto:Foto: @storytellingwithdiana
Sastojci:
Krema:
Foto: @storytellingwithdiana
Priprema:
U šerpi s debljim dnom otopite med, dodajte šećer i sodu bikarbonu. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Maknite šerpu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite smjesu da se malo ohladi (da se jaja ne zgrušaju), zatim umiješajte 2 jaja i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto, pa ga stavite u frižider na 1 sat.
Ohlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u tanku koru i izbockajte viljuškom. Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 4 minute. Nakon pečenja, izrežite kore na željeni prečnik, a ostatke sačuvajte i izmrvite u mrvice za posipanje.
Za kremu, pomiješajte kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Slažite tortu tako što ćete svaku koru premazati pripremljenom kremom. Ostatke tijesta izmrvite i pospite po torti kao dekoraciju.
Torta se treba hladiti nekoliko sati u frižideru, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tortu možete ukrasiti dodatnim medom ili prema vlastitim željama.
***
Naslovna fotografija: @gladisheva
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!