TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 3.9.2021.

Jedan od najtoplijih vjesnika jeseni čiji miris nas vraća u djetinjstvo i budi neke od najljepših uspomena svakako su cimet rolnice.

Ovaj desert idealan je za obiteljska druženja i sva ona lijena poslijepodneva kada želite uživati u poslastici i vremenu za sebe.

Upravo zato smo pronašli sočni i kremasti recept za cimet rolnice koji je jednostavan, a stvara fuziju okusa kojoj je teško odoljeti.

Recept potražite u nastavku i pripremite se da će rolnice nestati u tren oka.

Sastojci:

  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 8 žličica slanog maslaca izrezanog na kockice
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šalice mlake vode

Za nadjev:

  • 1/2 štapića (50 g) slanog maslaca na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 3 žlice tamno smeđeg šećera
  • 1 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice mlijeka ili više ako je potrebno

Priprema:

Namastite kalup za pite od 22 cm ili 25 cm maslacem.

Brašno, kvasac i sol sjedinite u smjesu te dodajte maslac. Prstima utisnite maslac dok tijesto ne postane gotovo poput pijeska. Dodajte jaje i mlijeko te miješajte 4-5 minuta kako biste oblikovali tijesto. Tijesto stavite u drugu zdjelu koja je lagano namazana s malo maslinovog ulja.

Pokrijte ručnikom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Ovisno o vlažnosti oko 1 sat.

Tijesto razvaljajte na stolu posutom brašnom. Kako biste napravili nadjev, povežite maslac, cimet i tamno smeđi šećer te nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Počevši od vrha najduže strane tijesta, počnite ga čvrsto valjati prema sebi kako biste stvorili oblik cilindra. Narežite roladu oštrim nožem na 12 komada stavljajući ih u kalup za pite okrenute prema unutra. Pokrijte i ostavite oko 40 minuta.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 20 minuta.

Ostavite da se ohladi dok pravite glazuru. U zdjeli pomiješajte šećer u prahu s malo mlijeka i mutite dok ne budu više vidljive grudice. Polutoplu roladu s cimetom prelijte glazurom i uživajte u desertu.

***

Naslovna fotografija: @foodnessgracious
Razgovarala: Marija Perić


Bonjour

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

TEKST: Adelisa Mašić

Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike Posjetili smo Moba Street Food: Evo zašto je Mostar 12 dana živio u ritmu okusa i muzike

Kraj ljeta u Mostaru već četvrtu godinu zaredom znači samo jedno, a to je da ulice mirišu na svjetske kuhinje, trgovi postaju koncertne pozornice, a grad diše u ritmu zajedničkog druženja.

Moba Street Food Festival i ove godine opravdao je titulu najdražeg gastro susreta u gradu na Neretvi.


bonjour_ba35moba
 

Gastro put oko svijeta

Tokom 12 dana Mostar se pretvorio u malu svjetsku mapu okusa. Posjetitelji su mogli probati sve: od meksičkih zalogaja i azijskih wokova, do talijanske paste, burgera i slatkih francuskih palačinaka. Svaka večer donosila je novo iskustvo, a dilema je bila jedino: šta probati prvo?


bonjour_ba17moba

Mi smo, naravno, zavirili u festivalske štandove i prepustili se kušanju: od začinjenih burgera do hrskavih palačinaka i moramo priznati da je izbor bio sve samo ne lagan.


bonjour_ba22moba


bonjour_ba08moba
 

bonjour_ba38moba
 

Muzika pod zvijezdama

Osim hrane, Moba je i mjesto na kojem muzika gradi jednako važne uspomene. Festival su otvorili uvijek vedri Zoster, a u narednim danima publiku su rasplesali i Matija Cvek & The Funkensteins, Vesna Pisarović, TBF, kao i tribute bendovi posvećeni Oliveru, Gibonniju, Bijelom dugmetu i Indexima.

 



Zona za sve generacije

Moba nije bila samo za gurmane i ljubitelje muzike. Posebno su uživala djeca u Kids Zoni s napuhancima, klaunovima i radionicama. Kreativne ruke okušale su se u Wala Concept kutku oslikavanja cekera i šeširića, dok su Tinker Labs radionice inspirisale najmlađe da istražuju i eksperimentišu.

 



Festival zajedništva

Iako su u centru pažnje bili zalogaji i muzika, atmosfera Mobe uvijek podsjeća da je ključ svega - druženje. Bilo da ste došli s prijateljima ili porodicom, ili ste se jednostavno prepustili šetnji kroz mirise i zvuke, festival je ponovo pokazao da je najljepši začin svakog jela dobra energija ljudi koji ga dijele.


bonjour_ba36moba

Foto: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!