TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.9.2021.

Gotovo da i nema osobe koja voli kokos, a da ne uživa u savršenom okusu Bounty čokoladice.

Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept za homemade Bounty čokoladice Jelene koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve.

Na svom instagram profilu Jelena je navela da je prvi zasladio nepce sa ovim #mljac čokoladicama njen tata, ali se ispostavilo da ih sada krije po kući kako bi ostale i za njega jer ih jednostavno svi vole.

Također, otkrila nam je da poslije hlađenja u frižideru, smjesa se lijepo stegne i dobra je za oblikovanje, tako da zabavan dio tek slijedi kada možete praviti Bounty kuglice, čokoladice, kockice… izbor je na vama.

Recept za Bounty čokoladice pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Jelenin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.

Sastojci:

  • 200 g kokosa
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml slatke nemućene pavlake
  • 200 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • 300 g kvalitetne mliječne čokolade

Priprema:

Promiješajte suhe sastojke pa u zdjelu sipajte nemućenu slatku pavlaku, a potom i zaslađeno kondenzovano mlijeko.

Smjesu možete umjesiti ručno, da se sve lijepo poveže i sjedini pa ostavite u frižideru bar nekih sat vremena kako bi se stegla i bila pogodna za pravljenje oblika po želji.

Oblikovane čokoladice opet vratite dodatno u frižider na neko vrijeme jer ćete ih lakše i ljepše prelivati čokoladom.

Potom istopite 300 g neke kvalitetne mliječne čokolade ili kombinaciju mliječne i noissete kojom ćete prekriti čokoladice.

U istopljenu i prohlađenu čokoladu dodati jednu do dvije kašike ulja, promiješati i uz pomoć viljuške zaroniti čokoladice.

Lupkanjem viljuške o ivicu zdjele otresite višak čokolade, pa ih stavljajte na neki poslužavnik koji ste obložili pek papirom.

Vratite ih na pola sata u frižider kako bi se lijepo stegle pa uživajte uz šoljicu kafe ili obradujte nekoga ko voli kokos. 

Ima li savršeniji način za započeti dan?

***

Naslovna fotografija: @jelenadoskovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!