TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.9.2021.
Gotovo da i nema osobe koja voli kokos, a da ne uživa u savršenom okusu Bounty čokoladice.
Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept za homemade Bounty čokoladice Jelene koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve.
Na svom instagram profilu Jelena je navela da je prvi zasladio nepce sa ovim #mljac čokoladicama njen tata, ali se ispostavilo da ih sada krije po kući kako bi ostale i za njega jer ih jednostavno svi vole.

Također, otkrila nam je da poslije hlađenja u frižideru, smjesa se lijepo stegne i dobra je za oblikovanje, tako da zabavan dio tek slijedi kada možete praviti Bounty kuglice, čokoladice, kockice… izbor je na vama.
Recept za Bounty čokoladice pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Jelenin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.
Sastojci:
Priprema:
Promiješajte suhe sastojke pa u zdjelu sipajte nemućenu slatku pavlaku, a potom i zaslađeno kondenzovano mlijeko.
Smjesu možete umjesiti ručno, da se sve lijepo poveže i sjedini pa ostavite u frižideru bar nekih sat vremena kako bi se stegla i bila pogodna za pravljenje oblika po želji.
Oblikovane čokoladice opet vratite dodatno u frižider na neko vrijeme jer ćete ih lakše i ljepše prelivati čokoladom.
Potom istopite 300 g neke kvalitetne mliječne čokolade ili kombinaciju mliječne i noissete kojom ćete prekriti čokoladice.
U istopljenu i prohlađenu čokoladu dodati jednu do dvije kašike ulja, promiješati i uz pomoć viljuške zaroniti čokoladice.
Lupkanjem viljuške o ivicu zdjele otresite višak čokolade, pa ih stavljajte na neki poslužavnik koji ste obložili pek papirom.
Vratite ih na pola sata u frižider kako bi se lijepo stegle pa uživajte uz šoljicu kafe ili obradujte nekoga ko voli kokos.
Ima li savršeniji način za započeti dan?

***
Naslovna fotografija: @jelenadoskovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.
Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.
Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.
Trik koji sve mijenja:
Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.
Foto: @blueberry_and_basil
A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.
Sastojci:

Foto: @lottastichler
Priprema:
Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.
Foto: @blueberry_and_basil
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!