TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.9.2021.

Gotovo da i nema osobe koja voli kokos, a da ne uživa u savršenom okusu Bounty čokoladice.

Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept za homemade Bounty čokoladice Jelene koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve.

Na svom instagram profilu Jelena je navela da je prvi zasladio nepce sa ovim #mljac čokoladicama njen tata, ali se ispostavilo da ih sada krije po kući kako bi ostale i za njega jer ih jednostavno svi vole.

Također, otkrila nam je da poslije hlađenja u frižideru, smjesa se lijepo stegne i dobra je za oblikovanje, tako da zabavan dio tek slijedi kada možete praviti Bounty kuglice, čokoladice, kockice… izbor je na vama.

Recept za Bounty čokoladice pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Jelenin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.

Sastojci:

  • 200 g kokosa
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml slatke nemućene pavlake
  • 200 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • 300 g kvalitetne mliječne čokolade

Priprema:

Promiješajte suhe sastojke pa u zdjelu sipajte nemućenu slatku pavlaku, a potom i zaslađeno kondenzovano mlijeko.

Smjesu možete umjesiti ručno, da se sve lijepo poveže i sjedini pa ostavite u frižideru bar nekih sat vremena kako bi se stegla i bila pogodna za pravljenje oblika po želji.

Oblikovane čokoladice opet vratite dodatno u frižider na neko vrijeme jer ćete ih lakše i ljepše prelivati čokoladom.

Potom istopite 300 g neke kvalitetne mliječne čokolade ili kombinaciju mliječne i noissete kojom ćete prekriti čokoladice.

U istopljenu i prohlađenu čokoladu dodati jednu do dvije kašike ulja, promiješati i uz pomoć viljuške zaroniti čokoladice.

Lupkanjem viljuške o ivicu zdjele otresite višak čokolade, pa ih stavljajte na neki poslužavnik koji ste obložili pek papirom.

Vratite ih na pola sata u frižider kako bi se lijepo stegle pa uživajte uz šoljicu kafe ili obradujte nekoga ko voli kokos. 

Ima li savršeniji način za započeti dan?

***

Naslovna fotografija: @jelenadoskovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!