TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.9.2021.
Gotovo da i nema osobe koja voli kokos, a da ne uživa u savršenom okusu Bounty čokoladice.
Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept za homemade Bounty čokoladice Jelene koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve.
Na svom instagram profilu Jelena je navela da je prvi zasladio nepce sa ovim #mljac čokoladicama njen tata, ali se ispostavilo da ih sada krije po kući kako bi ostale i za njega jer ih jednostavno svi vole.

Također, otkrila nam je da poslije hlađenja u frižideru, smjesa se lijepo stegne i dobra je za oblikovanje, tako da zabavan dio tek slijedi kada možete praviti Bounty kuglice, čokoladice, kockice… izbor je na vama.
Recept za Bounty čokoladice pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Jelenin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.
Sastojci:
Priprema:
Promiješajte suhe sastojke pa u zdjelu sipajte nemućenu slatku pavlaku, a potom i zaslađeno kondenzovano mlijeko.
Smjesu možete umjesiti ručno, da se sve lijepo poveže i sjedini pa ostavite u frižideru bar nekih sat vremena kako bi se stegla i bila pogodna za pravljenje oblika po želji.
Oblikovane čokoladice opet vratite dodatno u frižider na neko vrijeme jer ćete ih lakše i ljepše prelivati čokoladom.
Potom istopite 300 g neke kvalitetne mliječne čokolade ili kombinaciju mliječne i noissete kojom ćete prekriti čokoladice.
U istopljenu i prohlađenu čokoladu dodati jednu do dvije kašike ulja, promiješati i uz pomoć viljuške zaroniti čokoladice.
Lupkanjem viljuške o ivicu zdjele otresite višak čokolade, pa ih stavljajte na neki poslužavnik koji ste obložili pek papirom.
Vratite ih na pola sata u frižider kako bi se lijepo stegle pa uživajte uz šoljicu kafe ili obradujte nekoga ko voli kokos.
Ima li savršeniji način za započeti dan?

***
Naslovna fotografija: @jelenadoskovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?
Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.
Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.
Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.
So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.
Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.
Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.
Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.
Foto: @photo.xzera
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!