TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 22.9.2021.
Gotovo da i nema osobe koja voli kokos, a da ne uživa u savršenom okusu Bounty čokoladice.
Istražujući zanimljive gourmet adrese na Instagramu pronašli smo recept za homemade Bounty čokoladice Jelene koji jedva čekamo isprobati, a sudeći po feed-u upravo on je oduševio sve.
Na svom instagram profilu Jelena je navela da je prvi zasladio nepce sa ovim #mljac čokoladicama njen tata, ali se ispostavilo da ih sada krije po kući kako bi ostale i za njega jer ih jednostavno svi vole.

Također, otkrila nam je da poslije hlađenja u frižideru, smjesa se lijepo stegne i dobra je za oblikovanje, tako da zabavan dio tek slijedi kada možete praviti Bounty kuglice, čokoladice, kockice… izbor je na vama.
Recept za Bounty čokoladice pronađite u nastavku, a svakako savjetujemo da zavirite na Jelenin instagram profil i potražite ideju za još neku ukusnu gourmet opciju.
Sastojci:
Priprema:
Promiješajte suhe sastojke pa u zdjelu sipajte nemućenu slatku pavlaku, a potom i zaslađeno kondenzovano mlijeko.
Smjesu možete umjesiti ručno, da se sve lijepo poveže i sjedini pa ostavite u frižideru bar nekih sat vremena kako bi se stegla i bila pogodna za pravljenje oblika po želji.
Oblikovane čokoladice opet vratite dodatno u frižider na neko vrijeme jer ćete ih lakše i ljepše prelivati čokoladom.
Potom istopite 300 g neke kvalitetne mliječne čokolade ili kombinaciju mliječne i noissete kojom ćete prekriti čokoladice.
U istopljenu i prohlađenu čokoladu dodati jednu do dvije kašike ulja, promiješati i uz pomoć viljuške zaroniti čokoladice.
Lupkanjem viljuške o ivicu zdjele otresite višak čokolade, pa ih stavljajte na neki poslužavnik koji ste obložili pek papirom.
Vratite ih na pola sata u frižider kako bi se lijepo stegle pa uživajte uz šoljicu kafe ili obradujte nekoga ko voli kokos.
Ima li savršeniji način za započeti dan?

***
Naslovna fotografija: @jelenadoskovic
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Kupovne tortilje su praktične, ali domaće imaju onu posebnu teksturu i miris koji ne možeš kupiti.
U samo pola sata, od nekoliko osnovnih sastojaka, možeš napraviti mekane, elastične tortilje koje će svaku večeru pretvoriti u mali gastro ritual.
Savršene su uz piletinu, povrće, sir ili samo malo maslaca i začina, jer jednom kad ih napraviš, teško ćeš se vratiti kupovnim.
Trebat će ti:
- 1 kg mekog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 600 ml tople vode
- 2 dl ulja
- 1 kašika soli
Kako ih pripremiti?
U velikoj zdjeli prosij brašno, dodaj so i prašak za pecivo, a zatim naizmjenično ulijevaj toplu vodu i ulje. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Foto: @nicolesfoodbowls
Prekrij ga folijom i ostavi da odmori 30 minuta, taman dovoljno da napraviš kafu i upališ omiljenu playlistu.
Foto: @nicolesfoodbowls
Zatim otkidaj komade od oko 50 g, oblikuj u loptice i tanko razvaljaj. Odmah ih peci na suhoj, zagrijanoj tavi (bez ulja), po minutu-dvije sa svake strane, dok se ne pojave zlatne tačkice.
Foto: @nicolesfoodbowls
Rezultat? Mekoća koja miriše na domaće i savršeno se savija oko svakog zalogaja.
Bonjour savjet: Tortilje možeš zamrznuti, a kasnije ih samo kratko podgrijati na tavi. Ostaju iste kao svježe, možda čak i bolje.
Iako su gotove varijante praktične, ništa ne može zamijeniti miris toplog tijesta i osjećaj da si sve napravila samam uz samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje.
Foto: @jakjalubiejesc
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!