TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 3.11.2021.

Krostata sa šipkom naš je omiljeni vjesnik jeseni koji nam dopušta da na najslađi način iskoristimo šipak koji je trenutno u sezoni.

Ovaj desert ne zahtjeva previše posla ni namirnica, a izuzetno je osvježavajući i spaja hrskave bobice šipka sa kremastim punjenjem u prhkom tijestu.

Da će krostata sa šipkom postati vaš omiljeni desert, otkrijte kroz recept u nastavku.

Sastojci (za tijesto):

  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • 12 žlica neslanog maslaca ohlađenog i narezanog na kockice
  • 6 žlica margarina, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 2-3 žlice hladnog mlijeka

Upute (za tijesto):

Pomiješajte brašno, sol i šećer dok se sve ne promiješa. Dodajte hladni maslac i kockice margarina i mutite dok komadići smjese ne bude nalik na grašak.

Dodajte 1 žlicu hladnog mlijeka. Ponovno miješajte dok se tijesto ne sjedini. Po potrebi dodajte još 1-2 žlice mlijeka. Tijesto zatim stavite u hladnjak dok ne krene priprema ili iskoristite odmah.  

Sastojci (za kremu):

  • 1 rashlađena kora za pitu
  • 220g krem ​​sira
  • 1 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 1/2 šalice šipka, od 2-3 šipka
  • 3 žlice džema od brusnica, ili višanja
  • 2 žličice gustina

Upute (za krostatu):

Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva. Pobrašnite radnu površinu i lagano razvaljajte koru za pitu. Zatim pažljivo stavite koru za pitu u kalup.

Utisnite koru u zarezane rubove kalupa, a zatim pritisnite po rubu kalupu da odrežete višak kore.

Vilicom nabodite dno kore, a zatim stavite u hladnjak da ostane hladno dok čekate da se pećnica zagrije.

Kad se pećnica zagrije, pecite koru oko 10 minuta, dok ne porumeni. Potpuno ohladite prije punjenja.

U međuvremenu očistite šipak i izmjerite 2 1/2 šalice. U zdjelu električnog miksera dodajte krem ​​sir i šećer u prahu. Na manjoj brzini umutite šećer u kremu od sira, a zatim povećajte brzinu dok se ne uklone sve grudice.

Kada se kora ohladi na sobnoj temperaturi, na dno kore premazati krem ​​smjesu i ostavite da se ohladi.

Stavite džem i gustin u zdjelu za mikrovalnu pećnicu. Dobro promiješajte, a zatim u mikrovalnoj peći 1 minutu da se rastopi i pomiješaju sastojci. Trebalo bi da ključa. Ako nije, peći u mikrovalnoj još 30-60 sekundi.

Dobro promiješajte, a zatim umiješajte šipak. Miješajte dok se dobro ne obloži. Raširite šipak po površini kolača. Ohladite 1 sat ili dok ne budete spremni za posluživanje.

***
Naslovna fotografija: aspicyperspective.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!